Leptis Magna, een Romeinse archeologische site in de buurt van de Libische hoofdstad Tripoli. Schatten uit de klassieke Griekse en Romeinse oudheid vind je over heel het land (foto: Neil Weightman, Flickr)
Opinie, Nieuws, Wereld, Politiek, België, Afghanistan, Kosovo, Libië, Dirk Van der Maelen, Berlusconi, Irak, Vietnam, Agent orange, Nicolas Sarkozy, Bagdad, Tripoli, Mesopotamië, Joegoslavië -

De Crem: “Offensief en van lange duur”

Zo sprak onze minister van Defensie, Pieter De Crem (CD&V), zondagavond in het VRT-programma 'Terzake' met Kathleen Cools, over de Belgische bijdrage aan de oorlog in Libië.

maandag 21 maart 2011 16:50
Spread the love

In ons parlement zei Dirk Van der Maelen (SP.A) dat de finaliteit van de militaire operatie tegen Libië onduidelijk is: stoppen van het wapengeweld tegen de opstandelingen? Elimineren van kolonel Khaddafi? Wijziging van het regime (staatsstructuur)?

Daarop is geen ondubbelzinnig antwoord gekomen, en Van der Maelen stemde voor, samen met alle andere volksvertegenwoordigers. Ook in Washington is er twijfel op hoog niveau over het einddoel: http://www.nytimes.com/2011/03/21/world/africa/21assess.html?ref=africa

De Crem was in Terzake dus veel duidelijker: Khaddafi moet voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag gebracht worden. Zoals George W. Bush, Benjamin Nethanyahu en Ehud Barak? Kom, kom, laat ons ernstig blijven.

Een officier van de Belgische luchtmacht sprak met trots en onverholen enthousiasme terwijl hij de geweldige kwaliteiten aantoonde van onze F-16’s. Hoeveel er in het verleden al zijn neergestort, werd er niet bijverteld. Evemin hoeveel ze kosten.

De rijke westerse landen, gesteund door Qatar, zijn dus voor het zoveelste militaire avontuur vertrokken. In Irak en Afghanistan zijn de dramatische gevolgen alle dagen zichtbaar, en er staat geen datum op het einde, de thuiskomst van onze legers.

Hoe de ruïnes van ex-Joegoslavië er vandaag uitzien, nu die landen  Servië, Bosnië-Herzegovina, Slovenië, Kroatië, Montenegro en Macedonië heten, is uit het nieuws verdwenen. Of het moest de betrokkenheid zijn van de eerste-minister van het onafhankelijke Kosovo bij de organenmaffia.

Onlangs berichtte in Gent een driedaags symposium van Iraakse academici over de afbraak van het onderwijs, en de vervolging van universitaire medewerkers door de regering-El-Maliki. Er was eenstemmigheid dat het einde van de bezetting de eerste voorwaarde is om aan de heropbouw te kunnen beginnen.

We herinneren ons nog, onder de neus van de Amerikaanse ‘bevrijders’, de plundering van het museum van Bagdad, één der rijkste ter wereld, van de oudste culturen ter wereld, die van Mesopotamië, waar onder meer het geschrift is ontstaan.

In de Libische hoofdstad Tripoli staat er ook een rijk museum, onder meer met schatten uit de klassieke Griekse en Romeinse oudheid. Want over heel het land vind je overblijfsels van die oude beschavingen.

Zou het museum al getroffen zijn? Tripoli is alvast gebombardeerd. ‘Odyssee Dawn’ hebben de coalitietroepen die militaire operatie betiteld: de Griekse held Odysseus keert zich om in zijn graf.

De generaties die tegen de Vietnamoorlog demonstreerden, zijn al deels overleden. Voor een goed begrip: dat was de Amerikaanse oorlog tegen Vietnam; niet omgekeerd. Met de ontbladeringsmiddelen, agent Orange, waarvan de gevolgen nog zichtbaar zijn onder de vorm van aangeboren afwijkingen.

Welk soort wereld laten de christelijke naties achter?

Welk soort wereld laten de christelijke naties achter nadat ze een land gered hebben van een dictator? Kunnen onze machthebbers wel verdragen dat er naties en regeringen bestaan die verschillen van de onze, met hun eigen beleid en ideologie?

In Terzake voorspelde een Libië-kenner dat de diverse stammen, groepen, fracties, etc in Libië, wanneer ze onder de knoet van Khaddafi zullen uitkomen, in interne conflicten zullen verwikkeld geraken.

Nu al (zondagavond) zegt een rebellenleider dat ze geen vreemde troepen willen in Libië: http://www.guardian.co.uk/world/2011/mar/20/libya-air-strikes-rain-down. Herkent u Irak, Afghanistan, Joegoslavië, Ivoorkust, Somalië, Congo – overal waar het vrije Westen democratie is komen brengen?

De Amerikaanse filmmaker Michael Moore heeft ooit, gewapend met microfoon en camera, aan leden van het Congress in Washington gevraagd: gaat uw zoon vechten in Irak? Enkele verkozenen vonden dat een goede grap, sommigen maakten dat ze wegkwamen.

Die vraag zou ik vandaag ook willen stellen aan onze verkozenen. Niet alleen omdat soldaten kunnen sneuvelen; maar ook vanwege het Libië dat de soldaten er zullen achterlaten: de moeders van dode kinderen, kinderen zonder vader, de huizen, scholen en hospitalen in puin.

Neen, neen, zo hebben we het niet bedoeld. Dat waren vergissingen van de onbemande drones: we wilden alleen maar militaire doelwitten treffen! Zullen we alvast vergiffenis vragen? Laat ons bidden.

Vervloekt is het land dat gezegend is met olie of mineralen. Maar Sarkozy is nu zeker van zijn herverkiezing: een land in oorlog staat als één man achter zijn Leider. Tevens kunnen de vliegtuigen van Berlusconi ‘Il Cavalieri’ redden.

Cultural cleansing of Iraq. Why museums were looted, libraries burned and academics murdered”. Raymond W. Baker, Shereen T. Ismael and Tarq Y. Ismael (eds.) 2010, www.pluto.press. London, New York.

Toegevoegd op 2/5: komen er al leugens aan het licht? of is het Kadaffi propaganda door het Britse Citizens for Peace? Rapport over terplaatse onderzoek in Tripoli: geen bewijs van Kadaffi bombardementen op wijken in Tripoli, wel door NAVO; in Benghazi worden zwarten door de rebellen afgemaakt, zoals zou te zien zijn op films: http://tv.globalresearch.ca/2011/04/nato-war-based-lies-tripoli-was-never-bombed   

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!