Afghanistan, NAVO, Libië, Intal Globalize Solidarity, Humanitaire interventie -

Afghanistan, de bittere realiteit van een interventie

Met de dreiging van een NAVO-interventie in Libië voor ogen, analyseert Intal in een nieuw dossier over Afghanistan de consequenties van zo'n militaire escalatie.

dinsdag 15 maart 2011 11:30
Spread the love

Nu alle ogen gericht zijn op een mogelijke militaire interventie in Libië, is het meer dan ooit nodig om ons te bezinnen over zo’n interventie.

Het dossier Afghanistan, dat je vanaf nu op de website www.intal.be kan vinden, beschrijft hoe deze interventie niet heeft geleid tot meer veiligheid en welvaart voor het volk, maar integendeel het land ondergedompeld heeft in een permanente burgeroorlog.

En toch werd de invasie ook daar aangekondigd als een noodzaak, als een dringende hulp aan de Afghaanse bevolking, die moest gered worden van de dictatuur van de Taliban.

Het dossier analyseert in detail de leefomstandiheden van de bevolking en de achtergrond van het conflict.

De NAVO test er haar nieuwe strategie uit en die nieuwe strategie is: overal ter wereld de strategische belangen van het Westen vrijwaren (lees: toegang tot grondstoffen en controle over de markten).

De NAVO heeft haar bondgenoten aan de macht gebracht in Afghanistan: een coalitie van corrupte oorlogsheren die volop profiteren van de buitenlandse hulp.

En het volk zit geplet tussen deze antivolkse regering en de Taliban. België is al tien jaar verwikkeld in een uitzichtloze oorlog. We moeten het roer omgooien.

Inhoud:

  1. Afghanistan: De mythe van de goede oorlog
  2. Een land, een slagveld
  3. Een land op het kruispunt van belangen
  4. Een regering in onderaanneming
  5. De bevolking tussen hamer en aambeeld
  6. Het roer omgooien

Meer dossiers op intal.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!