Carlos Castaño, één van de leiders van paramilitaire groeperingen in Colombia. Dit zijn, ondanks hun officieel uitziende uniformen, geen militaire eenheden maar illegale gewapende bendes, die het vuile werk van de economische elite doen (foto wikimedia.commons)
Nieuws, Politiek, Colombia -

Eén op drie Colombiaanse parlementsleden heeft paramilitaire banden

Nog steeds hebben veel Colombiaanse parlementsleden banden met paramilitaire organisaties, blijkt uit onderzoek van een Colombiaanse organisatie.

dinsdag 18 maart 2014 14:45
Spread the love

Met paramilitaire organisaties worden illegale groeperingen bedoeld die zich bewapenen ten bate van de belangen van grootgrondbezitters, petroleummaatschappijen, drughandelaars. Zij hebben een zeer lange geschiedenis in Latijns-Amerika. Vooral in Colombië zijn zij al tientallen jaren verantwoordelijk voor grove schenidingen van de mensenrechten.

Als reactie op dat geweld zijn in Colombia de gewapende guerrilla’s FARC, ELN en andere ontstaan. De paramilitaire terreur richt zich op alle personen en organisaties die zich verzetten tegen de sociale uitbuiting, zoals vakbondsleiders, leraars, progressieve priesters, journalisten, linkse politici. Zij worden gefinancierd door de traditionele economische elite. (Lode Vanoost)


In 2004, bij de ontwapening van deze paramilitaire groepen, gaf één van hun voornaamste leiders, Salvatore Mancuso, toe dat zijn extreemrechtse organisatie 35 procent van het parlement controleerde. Vandaag lijkt er weinig veranderd, zegt de Fundación Paz y Reconciliación (Stichting Vrede en Verzoening).

De organisatie ging na welke banden de pas verkozen parlementsleden hebben met paramilitairen. Nog steeds blijken 33 senatoren, bijna een derde van de Senaat, zulke banden te hebben. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers gaat het om 37 verkozenen, goed voor 22 procent.

Het pas verkozen parlement is een van de belangrijkste van de laatste vijftig jaar. Het zal moeten beslissen over de uitkomst van de vredesonderhandelingen die momenteel in Havana aan de gang zijn tussen de regering van Juan Manuel Santos en de linkse FARC-rebellen. Regering en rebellen waren vijftig jaar lang in een bloedige oorlog verwikkeld.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!