Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

IS(IS): westers geflirt met jihadis loopt uit de hand

De VS sturen humanitaire hulp voor de weerloze slachtoffers in het noorden van Irak en bombarderen de terroristen die een religieuze zuivering in het land willen doorvoeren. Wat ze er niet bijzeggen, is dat de terroristen een product zijn van hun eigen buitenlandse politiek in de regio.
donderdag 14 augustus 2014

Tweeënhalf jaar nadat het VS-leger zich officieel heeft teruggetrokken uit Irak, trekt Washington opnieuw ten oorlog. Het Pentagon stuurt 130 adviseurs en is sinds vorige vrijdag begonnen met stellingen te bombarderen van ISIS, nu omgedoopt tot IS (Islamitische Staat). Officieel gaat het om een “humanitaire” missie, meer bepaald om “een mogelijke genocide te voorkomen”.

Bij elk gewapend conflict zijn er humanitaire drama’s, en dat is deze keer niet anders. Maar Proudhon waarschuwde al: “Wie een beroep doet op humaniteit, probeert te bedriegen”. En dat is zeker het geval als iemand ten oorlog trekt. 

It’s the oil stupid!

De Financial Times merkt kurkdroog op dat de bombardementen samenvallen met de eerste signalen dat de gevechten in Noord-Irak de normale werking van de oliemaatschappijen in gevaar brengen. Grote spelers als Efron, Genel Energy, Chevron en ExxonMobil zijn vrijdag begonnen met het terugtrekken van personeel. 

Verder signaleert de krant dat dit gebied de afgelopen jaren een grote aantrekkingskracht had op de energie-industrie. Onder de grond ligt een bijzonder grote voorraad aan petroleum, die bovendien zeer goedkoop is om te ontginnen. De regio was tot op heden ook gespaard gebleven van de burgeroorlog en van de slachtpartijen door zowel de overheid als door de jihadis.

De hoofdkwartieren van deze energiereuzen liggen in Arbil, de hoofdstad van het semi-autonome Iraaks Koerdistan. Daar leven duizenden VS-burgers en er is ook een consulaat van de VS. Het was deze stad die voor het eerst in het vizier kwam van Islamitische Staat en die dreigde in handen te vallen van de jihadis. Het is niet voor niets dat John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei dat er “vitale nationale belangen op het spel staan”.   

Bombardementen: legitiem noch nuttig

De timing is niet echt gelukkig. Uitgerekend op het moment dat de Jezidi’s, Koerden en christenen humanitaire hulp krijgen toegestuurd, zendt Obama wapens aan de Israëli’s zodat ze de Palestijnen in Gaza in de toekomst nog beter kunnen ‘aanpakken’.

Net zoals bij vorige bombardementen en oorlogen[1] is er geen enkel mandaat van de Verenigde Naties. Welke argumenten gaan we bovenhalen als Poetin straks het Oekraïense leger zal bombarderen in het kader van een ‘humanitaire vredesmissie’? Als het (al) de bedoeling is om de opmars van IS te stoppen, dan zijn de huidige bombardementen geenszins voldoende of zelfs nuttig. “Enkele bommen van 250 kg vanuit F18s en enkele aanvallen met drones zullen IS niet stoppen", aldus Ryan Crocker, een voormalige VS-ambassadeur in Irak.

Tot nog toe hebben de – eerder beperkte – bombardementen weinig impact gehad. Sinds vrijdag heeft ISIS enkele kleine steden verloren, maar elders terrein gewonnen. Generaal Mayville, die de operatie coördineert, zei daarover: “Op geen enkele wijze wil ik suggereren dat we de dreiging van IS effectief onder controle hebben of dat we hun opmars op de een of andere manier hebben gebroken”. Door die beperkte verliezen en het feit dat de opmars niet gestopt wordt, kan de terreurgroep de militaire operatie van de VS aan zijn aanhang verkopen als een overwinning.

De openlijke en directe inmenging van de VS is bovendien olie op het vuur. Dit zal door IS gebruikt kunnen worden als propagandamiddel. Vrome moslims wereldwijd die aarzelen om andere moslims te bevechten, kunnen nu overtuigd worden dat het een strijd is tegen westerse overheersing.

Ten slotte zal IS als gevolg van de luchtaanvallen wellicht nog meer ondergronds gaan dan voorheen en dus nog moeilijker te bestrijden zijn.  

Danse macabre

De VS-invasie in Irak en de bezetting achteraf heeft de ruggengraat van de Iraakse luchtmacht gebroken. Een heropbouw heeft Washington sindsdien niet toegelaten. Omwille van de afstand is ook het Syrische leger niet in staat om de opmars van ISIS in Irak te stuiten. Alleen de luchtmacht van de VS kan dat. Maar echt toeslaan doet hij niet. In vergelijking met vroegere militaire luchtoperaties gebeurt de huidige operatie in mineur.

Zoals in juni gebleken is, is het (door sjiieten gedomineerde) grondleger van Irak evenmin in staat om de veroverde gebieden in het noorden van het land te heroveren. Wie de opmars van IS in de regio op dit moment – op de grond – wel een halt zou kunnen toeroepen en ze eventueel zelfs kunnen verslaan, zijn de Koerdische gewapende strijders, de Peshmergas. Zij zijn met 200.000. Ze zijn gedisciplineerd en goed getraind, maar beschikken enkel over lichte en sterk verouderde wapens.

De Koerden zijn al een tijdje vragende partij voor zwaardere en betere wapens, maar dat zien Washington en Turkije niet zitten. Een goed bewapend Koerdisch leger zou een belangrijke stap zijn op weg naar een onafhankelijke staat, maar dat is uitgesloten voor Turkije, daarin gesteund door de VS. Er is nu wel groen licht gegeven voor een rechtstreekse wapenlevering aan de Koerden,[2] maar het gaat om lichte wapens en tot op heden blijft het bij beloftes. Ook de Fransen en de Britten zullen nu rechtstreeks wapens sturen.

Even recapituleren. Enerzijds mag IS niet echt doorbreken en zeker niet de oliebelangen op het spel zetten. Anderzijds mogen de Koerden niet te sterk worden. De luchtmacht van het Iraakse leger (sjiieten) werd dan weer doelbewust zwak gehouden en militair gesproken zijn de sjiieten teruggeplooid op Bagdad en het gebied ten zuiden ervan.

De drie bevolkingsgroepen houden elkaar in een luguber machtsevenwicht. Als een van de drie het evenwicht dreigt te verstoren, dan komt het Pentagon of de CIA een handje helpen. Een gelijkaardig scenario speelt zich af in Syrië. Het is een patstelling die perfect in de kaart speelt van de VS en Israël. Sterke staten in de regio die niet in de pas lopen worden verbrokkeld of, zoals in het geval van Iran, met een wurgend embargo klemgezet.

IS: creatie van het Westen?

DeWereldMorgen.be

De terreurgroep Islamitische Staat past naadloos in dit plaatje. Zoals dat met dergelijke clandestiene operaties en schimmige groeperingen meestal het geval is, zullen we de ware toedracht pas later of misschien zelfs nooit helemaal te weten komen. Maar er zijn wel een aantal zaken waarvan we zeker zijn. 

1. Vanaf 2012 hebben de VS, Turkije en Jordanië een trainingskamp opgericht voor Syrische rebellen in Safawi, in het noorden van Jordanië. Daarbij waren ook Franse en Britse instructeurs betrokken. Enkele van die rebellen sloten zich later aan bij ISIS.

2. Volgens Republikeins senator Paul Rand hebben de VS ISIS in het verleden “gesteund” en daarom is de terreurbeweging volgens hem vandaag zo sterk. (“They're emboldened because we've been supporting them.”) Hij wijst ook met de vinger naar enkele dichte bondgenoten van de VS: Saoedi-Arabië, Qatar en Koeweit. Deze landen hebben ISIS voorzien van wapens en geld.

3. Saoedi-Arabië speelt inderdaad, zoals eerder al bij Al-Qaeda, een sleutelrol. Als onderaannemer van de VS knappen ze het vuile werk op. Deze golfstaat steunt allerhande extremistische soennitische groeperingen om de invloed en macht van Iran en de sjiieten in de regio terug te dringen. Een deel van die militaire en financiële steun is de voorbije jaren gegaan naar ISIS-strijders in Syrië.[3] Voormalig presidentskandidaat John McCain steekt zijn enthousiasme voor deze extremistische monarchie niet onder stoelen of banken: “Thank God for the Saudis and Prince Bandar.”[4]

4. Het blijft niet bij lofbetuigingen. In mei 2013 liet McCain zich trots fotograferen met enkele jihadis. Probleem daarbij is dat een ervan een ISIS-strijder is. En niet zomaar een. Hij staat bekend als de ‘jihadi kannibaal’, omdat hij te zien is in een video-opname waarbij hij een mensenhart opeet.  

Hardnekkig flirten

De geflirt van het Pentagon met extremistische islamitische groeperingen is niet nieuw. Vanaf 1979 werden mudjahedin gerekruteerd, bewapend en getraind om de communistische regering in Afghanistan te verdrijven. Rambo 3 van Sylvester Stallone is een Hollywoodversie van deze samenwerking. Het is uit deze mudjahedinkringen dat Al Qaeda en Osama Bin Laden zijn voortgekomen.

In de jaren negentig werden de extremistische en nog gewelddadiger Talibanstrijders de geliefkoosde partner van Washington in Afghanistan. Aan die samenwerking kwam een einde toen het duidelijk werd dat de Taliban de belangen van de VS niet langer konden dienen.

Tijdens de burgeroorlog in Joegoslavië (1992-1995) liet het Pentagon duizenden Al Qaeda-strijders overvliegen naar Bosnië, ter ondersteuning van de moslims ter plekke.

In 1996 werd het Bevrijdingsleger van Kosovo (KLA) getraind door Al Qaeda-officieren juist over de grens met Albanië. Gelijktijdig was er hulp van Britse en VS-militairen.

Om Khaddafi ten val te brengen werkte de NAVO in 2011 samen met o.a. de Libyan Islamic Fighting Group (LIFG), een organisatie die op de lijst stond van verboden terroristische organisaties. De leider ervan was Abdelhakim Belhadj. Hij is een voormalig Al Qaeda-kopstuk. Zijn militie kreeg nog training van de VS juist vóór de rebellie in Libië begon. 

De Libyan Islamic Fighting Group sloot een alliantie met de islamitische rebellen van Mali. Deze laatsten slaagden erin om samen met de Toearegs het noorden van Mali te veroveren gedurende enkele maanden. Dankzij de bombardementen van de NAVO konden de islamitische rebellen de wapendepots van het Libische leger plunderen. Het zijn deze wapens die jihadis vandaag gebruiken in Nigeria, Tsjaad, Syrië, Irak en Mali.

Over de nauwe samenwerking met extremistische moslimorganisaties in Syrië schreven we hierboven. Het is in dit ‘wespennest’ dat IS is ontstaan en sterk is geworden.  

De strategie van de chaos

De war on terror is omgeslagen in zijn tegendeel, de spread of terror (de verspreiding van terreur). De mislukte operaties in Irak, Afghanistan, Libië en Syrië maken duidelijk dat de VS en het Westen niet langer in staat zijn om de regio van het Midden-Oosten te kneden zoals ze dat zelf graag zou hebben.

Washington en zijn bondgenoten dreigen de greep meer en meer te verliezen en doen in toenemende mate een beroep op onderaannemers van bedenkelijk allooi. Ze redeneren: ‘Als wij het zelf al niet kunnen controleren, dan zeker niemand anders’.

Dat is wat men zou kunnen omschrijven als de strategie van de chaos, of misschien beter: ‘de chaos van de strategie’. Het is het toppunt van immoraliteit.

Noten

[1] Bijvoorbeeld de oorlog tegen Irak in 1991 en de bombardementen in Panama 1989, Somalië 1993, Bosnië 1995, Soedan 1998, Pakistan 2005-2013 en Jemen 2009-2013.

[2] Vroeger gebeurde dat altijd via de Iraakse centrale overheid.

[3] Die militaire en financiële steun gebeurt niet officieel en via de overheid, maar via allerhande kapitaalkrachtige individuen en netwerken. http://www.theatlantic.com/international/archive/2014/06/isis-saudi-arabia-iraq-syria-bandar/373181/.

[4] Prins Bandar is een invloedrijke man in Saoedi-Arabië. Hij is ambassadeur geweest in de VS en onderhield zeer goede contacten met de familie Bush.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

11 reacties

 • door BRAT op donderdag 14 augustus 2014

  Olie tanken = bloed aan je handen

 • door Charles ouvry op donderdag 14 augustus 2014

  Nieuw: de zon draait rond de aarde!

  Van dezelfde auteur die ons recent bracht: “Saddam getrouwen veroverden Mossul” en “Hamas wint de oorlog tegen Israël”!

  Eerst eventjes enkele feiten in herinnering brengen: Iran steunt Assad De Golfstaten zijn tegen Assad Assad is tegen de Moslimbroeders Hamas steunt de Moslimbroerders Obama steunt de Moslimbroeders Hamas is tegen de US De Golfstaten zijn pro US Turkije is tegen Assad Iran steunt Hamas Turkije is pro Moslim Broeders Turkije is tegen General al Sisi De Golfstaten steunen Generaal al Sisi en in Syrië wordt er ondertussen een vierfrontenoorlog uitgevochten, iets waar men in Irak ook bijna aan toe is…

  Aan u hier uit het groter verband te distilleren dat u wenst over te belichten….

  Maar nu terug naar de planeet aarde.

  Welk beestje ISIS is wordt in het kort geschetst door Wikipedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_State_of_Iraq_and_the_Levant

  Merk op dat enkel een dozijn landen (de US, EU, UK, Australië, Canada, Indonesia, Iran, Irak, Syrië, Israël, Libanon en Saoedi-Arabië) ISIS als een terroristische organisatie beschouwen. Rare vorm van steunbetuiging door de US is me dat; ISIS als allereerste op de lijst van terroristische organisaties zetten! Maar mijn vraag is: waar blijft het protest uit de “anti-imperialistische” middens nu de laatste der anti-imperialistische Mohikanen onder US-vuur liggen? Papier is gewillig maar je moet in de reële wereld al ver zoeken om nog die-hard anti-US-imperialisten te vinden die zich gewapend durven te verzetten... En bij ISIS zijn er een paar tienduizend van het zuiverste water; de strijders verklaren bv.niet te zullen rusten voor ze hun zwarte vlag op het Witte Huis geplant hebben. En in hun ideologie is er niks dat er op wijst dat zij dit willen doen om er het water van de fonteinen te bottelen en naar Raffa te sleuren... Waar Bashar al-Assad nog de loopjongen was die het vuur uit z’n sloeffen liep voor de Westerse multi’s en daarvoor beloond werd met een plaatsje in het rendition-programma van de CIA, zijn de ISIS boys andere koek; waarom ook zou je voor het werelds manna gaan terwijl je eeuwig hemelse maagden geserveerd kan krijgen als je je beste lichaamsdelen offert in de strijd tegen de grote US-satan? Bekijk ook eventjes hoe Wikepedia hun doelstellingen brengt: “Goals and tactics The stated goals of JTJ were: (i) to force a withdrawal of coalition forces from Iraq; (ii) to topple the Iraqi interim government; (iii) to assassinate collaborators with the occupation regime; (iv) to remove the Shia population and defeat its militias because of its death-squad activities; and (v) to establish subsequently a pure Islamic state.[104]”

  Kortom, sinds jaar en dag anti-imperialisten buiten categorie en het kan enkel verbazen dat, nu zij onder US-vuur kwamen te liggen, DWM, net zoals de meeste “anti-imperialisten” doen alsof hun neus bloed… Toen Obama via een nare droom eraan dacht Assad op een koekje van eigen deeg te trakteren herinner ik mij dat de virtuele ruimte in DWM te klein was…

  En om een laatste kwakkel de wereld uit te helpen: gelieve ook eventjes na te lezen dat het om een bottom-up beweging gaat waarvan aangenomen wordt dat zij slechts 5 % van hun inkomsten uit het buitenland halen. Het is namelijk makkelijker na te rekenen hoeveel zij maandelijks van Assad ontvangen voor hun petroleum dan een spoor te vinden van denkbeeldige financiële steun door de Amerikaanse, Saoedische of enige andere regering uit de Golf….

  • door sam vanderleyden op donderdag 14 augustus 2014

   @Charles, U heeft helemaal naast de kern van het artikel in kwestie heen gelopen... Het gaat hem wel degelijk om de rol die de VS in het verleden en nu thands speelt in de regio en wat haar drijfveren zijn. Eenzelde overschouwing wordt trouwens ook gemaakt door Professor Bart Kerremans (internationale Politiek - Ku Leuven).

   Voor de rest ontkent u dus niet de rol van de VS en haar effecten en verantwoordelijkheden in heel deze... maar haalt u vrij "tendentieus" titels aan van vorige artikels, waarmee u de bedoeling heeft om de auteur als persoon in discrediet te brengen. U weet toch goed dat de inhoud van die artikels veel genuanceerder is en uitgediept dan de ongelukkige titels doen uitschijnen (Ja idd misschien niet goed gekozen... maar u maakt daar misbruik van)

   En is het u nu te doen om de auteur te discrediteren per sé of wil u eigenlijk de rol van de Amerikanen relativeren in positieve zin?

  • door Dirk Adriaensens op donderdag 14 augustus 2014

   Charles,

   Je hebt gelijk als je zegt dat IS hun eigen fondsen hebben, vooral uit de verkoop van olie (o.a. aan Shell --> 13$ per barrel; aan anderen 25 tot 30$) en diefstal van goederen van Iraakse burgers en zelfs banken. Maar de wapens, die hebben ze van de VS, via de Saoedi's: gloednieuwe gesofisticeerde wapens, geproduceerd in 2014.

   Je start met te zeggen dat de zon rond de aarde draait. Nochtans ben ik volledig akkoord met Marc Vandepitte over dit artikel. ISIS is een creatie van de VS. Die creatie dient vooral om de echte verzetsbeweging in diskrediet te brengen. Die verzetsbeweging omsingelt al bijna 2 maanden Bagdad. ISIS is echter bezig om buiten de lijntjes te kleuren en dan komen de Amerikanen tussen. Het ISIS Frankenstein monster, tot leven gewekt door de VS kan door die VS niet meer in toom worden gehouden en dan komen er natuurlijk Amerikaanse troepen aan te pas. ISIS is ook een stoorzender voor het Iraaks verzet.

   Je hebt keurig de objectieven van ISIS neergepend, maar laat me je even de objectieven van de verzamelde verzetsbeweging laten lezen, de besluiten van een conferentie in Amman op 16 juli. Dan zal je hebt verschil merken. Sorry, maar het is wel in het Engels. Je uitlatingen over 'anti-imperialisten' heb ik niet goed begrepen. Je aantijgingen aan het adres van DWM evenmin. Het zou leuker zijn indien je je argumenten klaar zou kunnen uitleggen zodat iedereen ze begrijpt. Nu is het moeilijk om gestructureerd te antwoorden als je zo wild om je heen slaat. Maar goed, hier dus de Amman statement van het verzameld verzet, de drijvende kracht achter de opstanden (dus niet ISIS). Veel leesgenot.

   Amman Conference Closing Statement

   The situation in Iraq today is worsening. Contemplating the state of that wounded country the following image illustrates: Foreign influence continues in Iraq. Security failure is growing. More citizen lives are claimed. Discrimination and exclusion intensifies with an outreach extending to cover all people of Iraq, wrongly and aggressively. Prisons are filled with hundreds of thousands of detainees, subjected to all kinds of torture. Executions are being carried out outside the scope of judiciary or through politicised courts. The state of institutions is absent. The phenomenon of militias continues to grow. The threat to divide and disintegrate the country is manifest. Arbitrary laws are issued, such as the law on terrorism and the law on questioning and justice. Corruption and looting of public funds is escalating. Citizens continue to suffer from critical lack of services and basic needs in result of the government’s failure and incapacity to achieve national reconciliation. This dreadful and frustrating image has pushed the Iraqi people to demonstrate and to protest peacefully throughout the year. The government, however, targeted the sites of their peaceful demonstrations with heavy weaponry and committed horrific massacres against them, such as in al-Hawija, al-Falujah and Diyala. This forced them to resort to armed rebellion in self-defence. This conference convened by national and Islamic Iraqi powers, resistance groups, figures, elites and tribal chieftains aims at driving the attention of the international community towards the suffering undergone by the Iraqi people. It also aims at calling on the international community to provide the necessary support to their legitimate rebellion that aims at saving Iraq and the region from an unknown future and unfavourable consequences, in a similar manner to that of the support rendered to our Syrian brethren in their revolution against a regime which, in turn, has treated its people with injustice and exclusion. We corroborate that this conference seeks to work towards the integration of unanimous efforts and to pursue the common aspirations of the Iraqi people. The conference objectives include: First: To confirm the integrity of Iraq, rejecting all calls on dividing the country under any pretext or title. Second: To support the people’s revolution and demands which arose from within Iraq, having achieved great things. Third: To reject the formation of ‘Awakening’ groups, or any forces under any title, to fight against the rebels. Fourth: To seek the convening of a public national meeting that represents all Iraqi groups and parties, with the aim of discussing the future of a new Iraq that prospers under the well-being of its people; an Iraq that would be peaceful with its own people, its neighbours and the world. Fifth: To seek Arab and international support and aid for the rebels. Sixth: To call on the international community to suspend their support for the current [Iraqi] government, to take responsibility for protecting the detainees held in Iraqi prisons and to protect the civilians who are being bombed and targeted every day. Seventh: To call on the international community to support the displaced families in Iraq. Eighth: To agree on holding the next conference as soon as possible. In conclusion, we wish to extend our deep thanks and gratitude to the Hashemite Kingdom of Jordan for hosting this conference. 18 Ramadhan 1435 AH 16/7/2014 AD

 • door JeanÉmar op donderdag 14 augustus 2014

  Even de aanvulling maken dat Khalief Abu Bakr Al-Baghdadi in 2009 zou vrijgelaten zijn door de Amerikanen uit Camp Bucca in Irak.

 • door Didier op zaterdag 16 augustus 2014

  Bedankt voor dit artikel Mr Vandepitte. Opnieuw helder, volledig en vooral to the point.

  En nu gaat Amerika dus “de bedreigde minderheden in Irak beschermen”. Hilarischer kan bijna niet. Maar je moet het hen meegeven, als PR-stunt kan het tellen !

  In het veilige Irbil is de Amerikaanse ambassade gevestigd, leven de aasgieren van de olie-multinationals en is er een basis van de Special Forces. Die moeten beschermd worden. (Ondertussen werden o.a. 80 Yezidis vermoordt …) De opdracht van het door De Echte AS Van Het Kwaad gecreëerde ISIS-monster is het verdelen en verzwakken van Syrië en Irak. Het geplande “Koerdistan” met zijn enorme olierijkdom was hen evenwel niet beloofd. (Netanyahu liet zich onlangs heel hoopvol uit over deze toekomstige melkkoe.)

  Maar ISIS heeft eventjes niet goed geluisterd en is letterlijk de verkeerde richting uitgegaan. Bijsturen dus, maar zeker niet volledig uitschakelen. En als ze toch niet langer in de lijn willen lopen, en het monster echt op hol zou slaan, is via deze patsy’s alvast het ideale klimaat geschapen voor een nieuwe Grote Valse Vlag Operatie.

  Als aanvulling over ISIS : https://www.youtube.com/watch?v=IQ2KzjNtDTc

  • door spacemonkey op zondag 17 augustus 2014

   Veel details ...namen..scenario's etc etc.Door het bos de bomen niet (of nog slecht) kunnen waarnemen.

   Chaos en structuur zuiver thermo-dynamish gezien is chaos een *vorm* van orde die ons petje te *boven* gaat. Laat ons even de zaken trachten te *OVER-someren* weerom een begrip uit de harde wetenschap, te verstaan als het trachten reduceren, ordenen...of zelfs uitsluiten van het aantal deelnemers en hun respectievelijke belang in een *bepaald* experiment.

   Wat daar allemaal aan de gang is vormt slecht's het zoveelste stukje van een puzzel die eens gevormd, steevast terug aanleiding geven zal ..TOT DE VOLGENDE OORLOG. zoals daar eigenlijk al het geval is voor de mensen in die regio, vanaf de oprichting van de staat Israel meer dan 50 j geleden.

   Wat ongeacht de complexiteit CENTRAAL staat is dat er VEEL zeer VEEL zwart spul onder de grond aanwezig is. TE VEEL geld is er mee gemoeid en je zal er dan maar als burger aanwezig wezen ?!!. De verschillende minderheden hun naam plaats aantal etc etc ...wel dat zijn de factoren waar uiteindelijk over gesomeerd wordt.Wat doet het er allemaal toe als *BEPAALDE* belangen maar veilig gesteld kunnen worden en er vooral ongeacht de toestand, GELD kan verdient worden aan wapens...olie ..grondstoffen

   Dit GAAT VER BOVEN wat een zeer kleine elite ons wil doen geloven.Het gaat om het profijt van enkelen ten koste van alles wat er verder op de AARDE die om de ZON draait, ook gebeurt of aanwezig is.

   Slabakkende WERELD economie die NIET verder kan of wil volgens *het vooropgesteld scenario* van die elite, dat vormt de kern van de zaak.In 1815 vervalsten waarnemers in dienst van enkele grote banken reeds de out come van de slag in Waterloo Om vervolgens de kelderende aandelen van Britse firma's op de beurs in Londen op te kopen. Eens het verlies van het Grand Armee van Napoleon doorsijpelde stegen de aandelen en werden zij met vette winst verkocht.

   Ga verder de namen en de herkomst van velen eens na die in dat besloten clubje actief zijn ......door de geschiedenis heen

   Inderdaad meerdere Joodse families etc etc .... Wie veroorzaakte in 2008 met een gelijkaardige attitude de financiele crisis.....

   Sommige dingen veranderen niet .... net zoals de aarde om de zon zal blijven draaien met of zonder mensen erop . Dat zal de natuur uiteindelijk een worst wezen.

   (binnen dit veel ruimer kader gezien is wat er zich afspeelt of ontwikkelen gaat op deze mooie unieke blauwe planeet voor de NATUUR van marginaal belang)

   Tenslotte stelt niemand van ons veel meer voor dan een zandkorrel met *enig* ?? bewustzijn....go with the flow.

   Space

 • door Steven Frans op woensdag 20 augustus 2014

  Ik las net nog een interessante toevoeging: http://roarmag.org/2014/08/islamic-state-invasion-iraq/#comment-119142 M.a.w. ook het Syrische regime dat al decennia opportunistische realpolitiek bedrijft waar sommigen in de VS nog jaloers op kunnen zijn, speelt hierin een dubieuze rol blijkbaar.

 • door Didier op vrijdag 22 augustus 2014

  En het gaat sneller dan we hadden kunnen voorspellen. De publieke opinie wordt in overdrive klaargestoomd voor de volgende Grote Valse Vlag Operatie. Overduidelijk voor wie tussen de lijnen kan lezen en de hoax van 11 september heeft bestudeerd.

  Alle media hebben het al langer over “het grote gevaar dat schuilt in de terugkeer van de jihadisten die dan mogelijk terreuraanslagen in de VS, Europa of elders kunnen voorbereiden”. Ook de kinderlijke angst voor hun zwarte vlag op het Witte Huis, wordt dankbaar uitgesmeerd in de mainstream media.

  Defence Secretary Chuck Hagel plaatste gisteren de kers op de taart: “This is way beyond anything we have seen. We must prepare for everything!” Hij waarschuwde ook dat de strijd tegen IS “niet ver van ons bed is” en dat IS “een grotere bedreiging vormt dan 9/11”. Kan het duidelijker?!

  Een van de belangrijke doelstellingen van de Amerikaanse barbarij in het Midden Oosten doel was, en is nog steeds, het breken van de as van het verzet tegen de Zionistische Staat. De nuttige idioten/barbaren van IS zijn het geplande voorwendsel om nu Syrië binnen te vallen. Laten we vooral geen illusies koesteren, daarna volgen Libanon en Iran. En als ook dat je koud laat, daarna zijn wij allen aan de beurt.

  Een nu reeds aan IS toegeschreven toekomstige terreuraanslag in het Westen is het enige wat nodig is om de aandacht af te leiden van de snel op ons afkomende, onafwendbare Globale Economische Ineenstorting. De daarop volgende wereldoorlog is het enige wat de satanische Bankenoligarchie nog kan redden.

  We moeten ons inderdaad op alles voorbereiden.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties