Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Wist je dat Al Qaeda wel degelijk opereert in Syrië?

De opstand in Syrië krijgt meer een meer een internationaal en jihadistisch karakter. Vanuit Libië gooit Al Qaeda zich volop in de strijd. In Israël stijgt de bezorgdheid daarover.
vrijdag 20 januari 2012

Wist je dat?

- Libië volop gewapende strijders naar Syrië stuurt – zo’n 600 – om te vechten tegen Assad? De Libische overheid heeft meegedeeld dat er coördinatie is tussen de interim-regering in Tripoli en de Syrische oppositie.[1]

- die operatie gevoerd wordt onder het bevel van Belhadj, een voormalig (?) kopstuk van Al Qaeda? Een Spaans journalist botste toevallig op twee van zijn luitenanten in het Noorden van Syrië. Belhadj is de historische leider van Al Qaeda in Libië en de huidige militaire gouverneur van Tripoli. Volgens voormalig Spaans premier Aznar zat hij achter de bomaanslagen in Madrid in 2004. In Israël kijken ze meer dan bezorgd toe.[2]

- Free Syrian Army – het gewapend Syrisch rebellenleger – de opstand niet meer onder controle heeft? Naar aanleiding van de komst van de delegatie van de Arabische Liga had de leider van dat leger een wapenstilstand afgekondigd, maar dat werd nauwelijks opgevolgd. Minstens negen soldaten van het regeringsleger werden bij die aanvallen gedood.[3]

- nu zelfs de oppositiegroepen toegeven dat het niet langer om een vreedzame opstand gaat, maar dat er o.a. in de stad Homs gewapende groepen actief zijn en aanslagen plegen?[4]

- de cijfers over de slachtoffers van de Syrische burgeroorlog – ook die van de VN – terug gaan op één enkele bron, die allesbehalve neutraal is, maar integendeel sterk verbonden met de Britse Veiligheidsdiensten? Ook binnen Syrische oppositiekringen is er verdeeldheid over deze bron.[5]

- de Duitse televisie folterbeelden uit Syrië toonde die gemanipuleerd bleken? Het ging namelijk over oude beelden uit Irak…[6]

- er in Bahrein nog dagelijks protesten plaatsvinden en dat daarbij afgelopen week drie mensen om het leven kwamen? Het gaat om een jongere die gefolterd was, een oudere vrouw, en de moeder van een opgepakte protesteerder die zichzelf in brand stak. Ook zijn al verschillende kinderen om het leven gekomen door traangas.[7]

- de Tunesiërs nog geen frank (dinar) teruggezien hebben van de in het buitenland geplaatste fortuinen van de afgezette dictator Ben Ali? Het gaat om een slordige 17 miljard dollar, dat is ongeveer 40% van het BBP. Met dank aan de bereidwillige medewerking van de beschaafde Westerse landen (en banken).[8]

- de Somalische piraten hun veroverde buit hoofdzakelijk gebruiken om te investeren in eigen land en dat een militaire strategie tegen hen de lokale ontwikkeling sterk zou schaden?[9]

- de opiumteelt in Afghanistan het afgelopen jaar met 133% is toegenomen? Die is nu goed voor 25% van het BBP en twee derde van de totale wereldproductie. Met dank aan de Westerse bezettingsmacht.[10]

Citaat van de week:

“Iran en niet Irak is de voornaamste vijand.”
In 2002 uitgesproken door Benjamin Ben Eliezer, voormalig minister van buitenlandse Zaken van Israël; een jaar dus vóór de VS Irak binnenvielen.[11]


In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.


Bronnen

[1] ‘Libyan fighters join "free Syrian army" forces’, 29 november 2011.
[2] ‘Islamistas libios se desplazan a Siria para «ayudar» a la revolución’, 17 december 2011; ‘L’Armée syrienne libre est commandée par le gouverneur militaire de Tripoli’, 18 december 2011; ‘Spain's Former Prime Minister Jose Maria Aznar on the Arab Awakening and How the West Should React’, 9 december 2011. Voor meer info over Belhadj, zie ‘Voormalig kopstuk Al Qaeda in Libische militaire raad’, 8 september 2011.
[3] ‘Doubts over Syria rebel army after escalation threat’, 5 januari 2012.
[4] ‘Bitter hostility in Homs reflects Syrian divide’, Financial Times, 17 januari 2012, p. 6.
[5] De bron is ‘Syrian Human Rights Observatory’, die haalt op zijn beurt zijn mosterd bij ‘Strategic Resource and Communications Center’, waar een zekere Monajed aan het hoofd staat. Hij werkte o.a. voor de MI6. ‘Brits Are Source of All Accounts of Syrian Deaths’, 26 december 2011; cfr. canadanewslibre; ‘Syrian NGOs Working Directly With British Government’, 26 december 2011; ‘Syria: “heading for civil war”’, 17 januari.
[6] ‘Duitse nieuwszender ZDF toont oude Iraakse video… om folteringen in Syrië te bewijzen!’, 10 december 2011.
[7] ‘Bahrain’s king pledges further reform’, Financial Times, 16 januari 2012, p. 4; ‘Bahrain: Tear gas killing children’, 14 januari 2012.
[8] ‘Tunisia struggles to trace up to £11bn hidden abroad by Ben Ali regime’, 13 januari 2012.
[9] ‘The positive economic impacts of piracy are spread widely and a military strategy to eradicate it could seriously undermine local development. However, coastal villages have gained little from hosting pirates and may be open to a negotiated solution which offers a more attractive alternative.’ Shortland A., ‘Treasure Mapped: Using Satellite Imagery to Track the Developmental Effects of Somali Piracy’, Brunel University, januari 2012, p. 2.
[10] UNODC, Afghanistan Opium Survey 2011, p. 3 en 15.
[11] ‘Le Sud-Ouest asiatique, au centre de l’offensive américaine’, Le Monde Diplomatique, december 2002, p. 21; cfr. ‘Snatching Defeat from the Jaws of Victory’, p. 2.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

7 reacties

 • door jantje op vrijdag 20 januari 2012

  voor wie het nu nog niet doorheeft, de hierboven staande beweringen beogen het volgende:

  president-zoon assad en zijn oligarchie uit de wind zetten.

  'geen woord' over het regime, zijn dictatuur, leger, geheime diensten, het bloeddorstig neerslaan van de opstand, nu al bijna één jaar lang.

  'geen woord' over het volk dat -de angst voorbij- op straat komt omdat ze het niet meer pikken. geen woord over de talrijke jongeren die niet meer willen ondergaan wat hun ouders hebben verdragen en overal in syrië de opstand zijn begonnen en gaande houden.

  'al het kwaad komt van buiten'. hierboven zijn het '600 gewapende libiërs' onder leiding van al qaïda-commandanten. zelfs de syrische bewapende oppositie moet nu erkennen dat ze de situatie niet meer in de hand hebben (en krijgen al spijt van hun acties?).

  'enkel het regime assad is te vertrouwen': de aangekondigde wapenstilstand van de leider van het syrische rebellenleger werd (wegens het kwaad van buiten?) niet opgevolgd, waardoor het 'echte' syrische leger maar liefst 9 mensen moest betreuren!

  'enkel de officiële syrische berichtgeving is te vertrouwen'. folterbeelden blijken niet uit syrië, maar afkomstig van aartsvijand irak. een spaanse journalist botst 'toevallig' op al qaïda-luitenanten (dit suggereert dat deze journalist niet 'embedded' was via het syrische ministerie van informatie en ook niet door hen voorzien van een reisschema-met-voorlichter?)

  'enkel de officiële syrische dodencijfers zijn betrouwbaar'. andere doden-aantallen zijn afkomstig van één (1!) bron, 'via via' eigenlijk de britse geheime dienst. en die heeft er alle belang bij de cijfers en de feiten op te blazen. (dus geen 6000 doden, hoogstens 600, waarvan meer dan de helft syrische 'veiligheidstroepen')

  'een 'arabische lente' in syrië is naïef en dom'. die in tunis en bahrain zijn immers ook 'fake'. in het ene land is het vele geld van de dictator nog niet terug van weggeweest, in het andere land is de dictator nog steeds alive and kicking badly the protest. (met steeds het westen en de saoudi's achter de schermen)

  voor meer van dergelijke 'betrouwbare' beweringen over syrië kan U terecht op: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com (de mediawerkgroep syrië bestaat uit vrijwilligers die opkomen voor het zelfbeschikkingsrecht van het syrische volk en het respecteren van de syrische soevereiniteit volgens het internationaal recht. wij kanten ons tegen elke buitenlandse inmenging in de interne zaken van syrië en steunen het democratische en politieke hervormingsproces van de syrische regering. wij wensen het behoud van syrië als een multiculturele seculiere samenleving volgens de wil van het syrische volk en veroordelen elke vorm van geweld en terrorisme.)

  jan van reusel eisden-maasmechelen

  • door Marc Vandepitte op zaterdag 21 januari 2012

   Beste Jan, U moet lezen wat er staat en slechts wat er staat, en dat bovendien plaatsen in het geheel van de berichtgeving over Syrië. Ik verklaar me nader. U kent me allerhande intenties toe: ‘de hierboven staande beweringen beogen’. Die dingen die ik volgens u zogenaamd ‘beoog’ staan hoegenaamd niet in de tekst, dat is pure invulling van uw kant. (Intenties toekennen is altijd riskant, laat je beter achterwege.) Eén voorbeeld: U valt over het gegeven dat de Spaanse journalist ‘toevallig’ die twee luitenanten ontmoet heeft. U zoekt daar allerhande zaken achter, zoals het al of niet embedded zijn van de journalist. Maar daar zeg ik niets over en daar gaat het ook helemaal niet over. De journalist zegt zelf dat hij daar ‘toevallig’ was. Dat wil zeggen dat hij die mannen niet heeft opgezocht, op voorhand gecontacteerd heeft, enz. Nee, hij kwam ze tegen omdat ze op hetzelfde moment op dezelfde plek waren. Hij was m.a.w. zelf verrast en heeft daar ook zo over geschreven. Ik spreek me, zoals jij beweert, nergens uit over de regering, over het volk, over wie te vertrouwen zou zijn, waar dan wel betrouwbare cijfers te vinden zijn, of over waar het kwaad zou zitten. (Indien ik dat zou doen, zou ik daarvoor een andere format gebruiken, namelijk dat van een artikel, met een opbouw, met argumentatie, tegenargumentatie, afweging van diverse feiten, enz.) Ik breng in deze rubriek enkel informatie die in de mainstream media niet of nauwelijks te vinden zijn. Dat is de inzet ervan. Meer niet. Ik laat het aan de lezer over om daar over te oordelen. Is dat evenwichtig? Nee. Maar dat wil het ook niet zijn. De rubriek wil info brengen die in de propagandaoorlog niet aan bod komen. In die zin is het tegengif. En tegengif is bij mijn weten geen evenwichtige maaltijd en kan dat ook niet zijn. Het zou veel leuker (en wellicht ook smakelijker) zijn moest dat tegengif niet nodig zijn. Maar dat is helaas allesbehalve het geval. We worden helaas vergiftigd door wat we dagelijks over Syrië in de westerse media horen. Oorlogspropaganda is een essentieel wapen in het voeren van oorlog, vooral om de publieke opinie mee te krijgen. De hele kwestie draait om zo goed mogelijk zicht te krijgen op de feiten. Ik breng zaken aan die in de mainstream niet of nauwelijks te horen zijn, en dus een aanvulling of een ontkrachting zijn. Het is dus een bijkomende info, het gaat om (niet onbelangrijke) weetjes. Meer niet. Het kan zijn dat de aangegeven feiten u niet goed uitkomen en niet in uw kraam passen. Maar feiten zijn nu eenmaal feiten, of u ze leuk vindt of niet. Feiten ontkennen, minimaliseren of verdraaien door aan de boodschapper allerhande ongegronde en onbestaande intenties toe te kennen, is een merkwaardige procedure.

 • door Le grand guignol op zaterdag 21 januari 2012

  Naar mijn mening zijn er inderdaad een aantal parallellen te trekken tussen de situatie in Libië en Syrië. Maar dat wil voor alle duidelijkheid niet zeggen dat het Syrische regime vrijuit gaat. Toch vind ik het naïef om te ontkennen dat fundamentalistische groeperingen, met steun van de VS, ingezet worden om van binnenuit, maar met steun van buiten, de interne situatie in Syrië te laten escaleren. Die militaire strategie werd door de VS toegepast in de Balkan, Tsjetsjenië, Irak (Chossudovsky, 2005); alsook in Libië (Collon, 2011a;b;c) en nu in Syrië. De oppositie in een land krijgt financiële, logistieke en militaire steun (bv. Special Forces: cf. Lalieu & Collon, 2011d)) om het zittende regime omver te werpen en (zo gezegd) democratie te brengen. Is er democratie in Irak, Libië? In wezen gaat het om buitenlandse inmenging die een inwendig soeverein conflict in die mate escaleert dat het Westen uiteindelijk met de vruchten (bv. businesscontracten) kan gaan lopen. Net als in Libië werd er in Syrië reeds een "nationale oppositie- of overgangsraad" samengesteld die de steun van 'het Westen' krijgt. Het opnemen voor die nationale oppositieraad betekent impliciete steun voor een Westers neokolonialisme. Het is jammer dat het zo is, maar het is wel de realiteit!

  * Chossudovsky, M. (2005). America's "War on terrorism". In the wake of 9/11. Québec, CA: Global Research. Retrieved from http://www.globalresearch.ca/globaloutlook/truth911.html * Collon, M. (2011a, April 27). Understanding the war in Libya (1/3). Retrieved from http://www.michelcollon.info/Understanding-the-war-in-Libya.html?lang=fr * Collon, M. (2011b, April 27). Understanding the war in Libya (2/3). Retrieved from http://www.michelcollon.info/Understanding-the-war-in-Libya-2-3.html?lang=fr * Collon, M. (2011c, April 27). Understanding the war in Libya (3/3). Retrieved from http://www.michelcollon.info/Understanding-the-war-in-Libya-3-3.html?lang=fr * Lalieu, G., & Collon, M. (2011d, March 16). Libya : popular uprising, civilian war or military attack ? Retrieved from http://www.michelcollon.info/Libya-popular-uprising-civilian.html?lang=fr

 • door Le grand guignol op maandag 23 januari 2012

  De Nederlandse onderzoeksjournalist Daan de Wit schrijft in een artikel dat:

  "Tegenstanders van het regime van de Syrische president Assad worden in het geheim bewapend door het Westen. Ongemarkeerde vliegtuigen van de Navo landen op Turkse militaire bases dichtbij de Syrische grens. Het gaat om wapens afkomstig uit de arsenalen van wijlen Muammar Kadhafi. De vliegtuigen bevatten ook vrijwilligers van de Lybische overgangsraad, 'experienced in pitting local volunteers against trained soldiers, a skill they acquired confronting Gaddafi’s army'".

  De Wit baseert zich o.a. op informatie van voormalig CIA-agent Phil Giraldi. Volgens Giraldi:

  "French and British special forces trainers are on the ground, assisting the Syrian rebels while the CIA and U.S. Spec Ops are providing communications equipment and intelligence to assist the rebel cause, enabling the fighters to avoid concentrations of Syrian soldiers".

  De militaire en logistieke bevoorrading van de 'nationale oppositieraad' door de NAVO kent dezelfde strategie als in Libië. Met betrekking tot Syrië kadert het omverwerpen van het Assad-regime in een politiek-militaire strategie om Iran te verzwakken: "De weg naar Teheran loopt via Damascus".

  de Wit, D. (2012, January 22). Geheime Navo-wapenleveranties aan opstandelingen Syrië om Iran te verzwakken. Retrieved 2012, January 22, from http://www.deepjournal.com/p/43/a/nl/3046.html

  • door Marc Vandepitte op maandag 23 januari 2012

   Zoals gewoonlijk zeer nuttige aanvulling. Houden zo!

 • door froels op woensdag 25 januari 2012

  "Ik heb vanaf het begin gewapende demonstranten in die betogingen mee zien lopen, die als eersten op de politie begonnen te schieten". Bericht door http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com : "Bij defaitisme is niemand gebaat. We zijn het de burgers in Syrië verplicht genuanceerd te zijn. Anders is hun strijd verloren. Er zijn hier veel mensen die echt geloven dat we met deze regering verder kunnen komen, dat ze in staat is hervormingen aan te brengen (zie de laatste toespraak van de president) en dat ze wellicht democratischer zal zijn dan eventuele plaatsvervangers. De meeste burgers in Syrië staan niet achter de oppositie. Dit beweert zelfs een land als Qatar na een meningspeiling. Daarom kan je ook niet zeggen dat het hier om een volksopstand gaat. Het merendeel van het volk is niet in opstand en zeker niet in gewapende opstand. Het gaat vooral om een strijd tussen het leger en gewapende soennitische groeperingen, die de val van het alawitisch regime beogen en de overname van de macht. Vanaf het begin zijn de protestbewegingen niet louter vreedzaam geweest. Ik heb vanaf het begin gewapende demonstranten in die betogingen mee zien lopen, die als eersten op de politie begonnen te schieten. Heel vaak is het geweld van de veiligheidsdiensten een reactie op het wrede geweld van de gewapende opstandelingen. Het is niet zeker dat de regering de twee groeperingen (soennieten en alawieten) tegenover elkaar uitspeelt. In Homs ligt het juist andersom. Het leger zorgt ervoor dat de twee groeperingen niet met elkaar in bloedige strijd gaan. Vertrekt het leger, dan hebben we hier in Homs een burgeroorlog. Bashar al-Assad heeft nooit de steun van de christelijke leiders geëist. De meesten staan achter hem omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze met een andere oplossing slechter zijn". Pater Frans van der Lugt vanuit Homs. 13 januari 2012.

 • door aronjaco op zaterdag 18 februari 2012

  .Ja , die media en hun berichtgeving. Ik bekijk het allemaal en lees hier en daar wat over bv. Syrië maar trek geen conclusies , want wij( ik o.a.) kennen , mede dank zij die media , de waarheid niet. Een kenmerk van de media is : overdrijven en explicaties geven die gestuurd zijn van bovenuit , explicaties die in één of andere partij in het kraam passen. Overdrijven ja , simpel benadert : als het waait , dan stormt het , als het regent , dan is er in de laatste 10- tallen jaren nog nooit zoveel regen gevallen , enz… Toen ik de laatste jaren in het buitenland kwam en ik zei uit België , meer bepaald Vlaanderen, te komen , wel de mensen reageerden steeds weer met diezelfde vraag : " wat is dat daar bij jullie ? Is het daar burgeroorlog ? " Via hun media , hadden al die mensen waarover ik spreek de overtuiging opgedaan dat er bij ons een gewapend conflict tussen de burgers van noord en zuid aan de gang was. Ik bedoel hier niet mee dat er omtrent Syrië ook zo'n opinievorming bezig is Wat ik wel weet , dat is dat de waarheid over al die zaken ergens in het midden ligt. Wat is dat " het midden ". Wel dat is macht en rijkdom en daarmede gepaard gaande belangen in de regio . Mij maken ze niet wijs dat het gaat over democratie , het belang van de burgers , enz... humane argumenten. Die laatste zijn van generlei waarde in dergelijke conflicten.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties