Het is voor de Gentse studenten het derde verhaal over grensoverschrijdend gedrag in een paar weken tijd. Vorige week kwam de UGent in opspraak vanwege de vermeende aanranding door Carl Devos.
Anderhalve week eerder kwam felle kritiek op de uitspraak van de tuchtraad van de UGent over een professor aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen. Die werd schuldig bevonden aan grensoverschrijdend gedrag en kreeg van de tuchtcommissie als straf “slechts” een verlaging in graad. Hij kan dus aan de universiteit blijven werken, in dezelfde vakgroep. Hij werd door de rector tijdelijk op non-actief gezet.
Studenten zijn niet veilig
“Er heerst een cultuur van straffeloosheid voor daders van seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag. Dit is de zoveelste keer dat een verkrachter vrijuit gaat”, zegt Manar Kharrazi, één van de initiatiefneemsters van de actie. “Studenten zijn niet veilig bij het uitgaan en we zijn niet veilig aan de unief of hogeschool. Er gebeurt bijna niks om ons te beschermen.”

Foto: Viktor Vanlee
Vier Gentse studenten kondigden de actie in Gent van donderdag 3 april van tevoren aan op Instagram. Op een paar uur tijd haalde hun post meer dan duizend likes. “Dit toont dat heel veel studenten kwaad zijn”, zegt Deborah Bauwens, mede-initiatiefneemster en masterstudente criminologie.
“Iedereen weet dat vrouwen constant worden lastiggevallen, betast en aangerand bij het uitgaan. Wij vragen al jaren voor een Paars Punt in de uitgangsbuurten.

Foto: Viktor Vanlee
Dat bestaat in Spanje. Dat is een zichtbare plek voor preventie en hulp bij grensoverschrijdend gedrag. De stad moet daar eindelijk werk van maken.” Naast Manar en Deborah werd de actie gelanceerd door medestudenten Jutte Dessein en Ines Mahieu.
Er klinkt ook kritiek op de UGent. Deborah: “We willen dat de UGent de procedures rond grensoverschrijdend gedrag herziet. De laatste jaren veranderden er een aantal zaken onder druk van studenten en personeel, maar het gaat te traag en het is lang niet genoeg. Er is nog steeds een cultuur van proffen die elkaar beschermen, zeker als de dader veel geld binnenbrengt voor de unief.”
1.000 studenten in Leuven
Op hetzelfde moment vond in Leuven een gelijkaardige actie plaats. Meer dan 1.000 studenten verzamelden op het Herbert Hooverplein. Ook zij riepen op tot strengere straffen, meer gerechtigheid voor slachtoffers en de oprichting van een Paars punt in elke stad om hen te ondersteunen.
Het protest in Leuven verliep ook vreedzaam, met toespraken van activisten en slachtoffers die hun verhaal deelden. De organisatoren benadrukten dat seksueel geweld nooit zonder gevolgen mag blijven en dat structurele veranderingen nodig zijn.
Op vrijdagavond 4 april zijn ook studenten de straat op gegaan op de Groenplaats in Antwerpen.
“We pikken de straffeloosheid voor daders van seksueel misbruik niet meer,” vertelt Manar van de actie in Gent nog. “Slachtoffers dragen de schaamte en de pijn heel hun leven mee. Daders moeten consequenties voor hun daden zien. Tijd dat de schaamte verandert van kamp.”

Foto: Viktor Vanlee

Foto: Viktor Vanlee

Foto: Viktor Vanlee

Foto: Viktor Vanlee

Foto: Viktor Vanlee