Volledige lijst ondertekenende journalisten op speak-up-for-assange.org
Mediakritiek, Open brief -

Oproep aan alle journalisten van de Vlaamse media

In de komende dagen dreigt Brits minister van binnenlandse zaken Priti Patel het vonnis voor uitlevering van Julian Assange aan de VS te bevestigen en goed te keuren. Haar standpunt is bekend. Alleen de druk van publieke opinie kan haar nog stoppen. U, journalisten van de Vlaamse media, kan daar nog altijd toe bijdragen, door u aan te sluiten bij dit internationale initiatief. Dit gaat over u.

zondag 5 juni 2022 11:12
Spread the love

 

Beste journalisten van VRT NWS, VTM NIEUWS, De Standaard, De Morgen, De Tijd, HLN.be Nieuwsblad.be, Humo, Knack, informeer u over de foutieve aannames die nog circuleren over Julian Assange.

Een handige samenvatting van zijn volledig dossier vind je in het boek van Nils Melzer, VN-Hoge Vertegenwoordiger voor Foltering (zie de recensie VN-expert schrijft volledig dossier over Julian Assange: “Journalisten, dit gaat over u”).

Er zijn geen bewijzen voor hacking, er zijn geen bewijzen dat ook maar één persoon door de onthullingen van Wikileaks zou zijn beschadigd, laat staan gedood.

De advocaat van de VS kon daarvoor geen enkel bewijs leveren tijdens zijn proces in GB. Het was niet Assange die paswoorden voor duizenden berichten vrij heeft gegeven. Dat was journalist Luke Harding van de Guardian.

Diezelfde ‘journalist’ was het ook die het valse bericht de wereld instuurde dat Paul Manafort, voormalig campagneleider van Donald Trump driemaal een ontmoeting zou hebben gehad met Assange in de ambassade van Ecuador, een gerucht dat één dag later al werd ontkracht door de New York Times en de Washington Post.

Het was al evenmin Assange en WikiLeaks die de e-mails van het campagneteam van Hillary Clinton zouden hebben gehackt, net zomin als dat ze die van Russische hackers zouden hebben verkregen. Hun bron was een eigen medewerker van het campagneteam van Clinton. Dit werd ondertussen reeds door meerdere VS-kranten bevestigd, in achterpagina’s verborgen in de tekst, maar het staat er wel.

Deze collega-journalisten hebben de stap al gezet. Foto: speak-up-for-assange.org

Laat uw collega Julian Assange niet in de steek. Hij zou een slecht karakter hebben? En dan? Ik ken uw karakters niet, maar het kan statistisch niet anders dat er onder uw collega’s enkele pestkoppen zitten. Dat kunnen tegelijkertijd goede journalisten zijn.

Deze advertentie (zie foto hierboven) stond op 24 mei in The Guardian.  De IFJ – International Federation of Journalists staat hier achter. Dit is de koepelorganisatie die u als journalisten in heel de wereld verdedigt.

U kan van onze minister van Buitenlandse Zaken eisen dat zij uw eisen aan de Britse regering overmaakt. U kan ook Belgische volksvertegenwoordigers aanspreken om een standpunt in te nemen, om vragen te stellen aan de regering.

Dit gaat over de toekomst van de onderzoeksjournalistiek. Als Assange wordt uitgeleverd aan de VS wordt een gevaarlijk precedent geschapen. De VS kan dan voortaan de uitlevering van elke niet-VS-burger eisen die buiten de VS journalistieke onthullingen doet, zoals het aanklagen van oorlogsmisdaden. Dit gaat dus ook over u.

Brits minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel gaat weldra een beslissing nemen. Alleen de druk van de publieke opinie kan haar nog stoppen.

Toon dat jullie journalisten zijn, die naam waardig, en sluit je hier bij aan.

 

De volledige lijst van ondertekenende journalisten staat op speak-up-for-assange.org.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!