Bron: Screenshot YouTube Epo Uitgeverij
Video -

Vlaanderen Excelleert!? Kritiek op de rechtse cultuurpolitiek

Met een knal, zo brak een jaar geleden rond deze tijd het cultuurprotrest tegen de regering-Jambon 1 los. Om dat te herdenken, hebben de cultuurvakbonden afgelopen week het boek 'Vlaanderen Excelleert!?' uitgebracht. Een tableau vivant van het verzet, zeg maar. En nu is er ook 'Vlaanderen Excelleert!? The Movie, een kroniek van het historisch cultuurprotest tegen een politieke agenda die wil besparen om te kunnen vermarkten en die het cultuurbeleid wil inzetten als een instrument voor de Vlaamse natievorming. Bekijk 'm hieronder.

donderdag 10 december 2020 17:59
Spread the love

 

Vanaf dag één verzekert de regering-Jambon iedereen dat ze Vlaamsch zal zijn en conservatief. De cultuurminister-in-bijberoep probeert kunst en cultuur meteen in dat keurslijf te dwingen. Met de hakbijl van een kaalslag. Ook in volle coronacrisis ligt dit Vlaams-nationalistische cultuuroffensief op ramkoers. Wie de grootsheid van Vlaanderen wil uitdragen, kan op steun rekenen – de rest kan oprotten.

Beeldende kunstenaars en theatermakers, technici en journalisten, muzikanten en studenten tot en met het kunstminnende publiek: samen protesteren ze massaal tegen deze aanslag op de fijnmazigheid, de veelzijdigheid, de kritische houding en de diversiteit van stijlen en stemmen in de cultuur. In solidariteit met al wie zich door de regering geïntimideerd voelt.

We’re all in this together. Men zegge het voort.

 

Film:

Actrice – Sara Vertongen

Tekst – Wouter Hillaert

Camera en geluid – Frederik Van Melle

Regie – Sarah Baur

 

Het boek ‘Vlaanderen excelleert!?’ bevat bijdragen van onder andere Gaea Schoeters, Wouter Hillaert, Fikry El Azzouzi, Katrien Van Haute, Stijn De Paepe, Charlotte Van Buylaere, Wannes Gyselinck, Charlotte De Somviele, Fatma Arikoglu, Simon Allemeersch, Marlies De Munck, Sacha Dierckx, Evelien Jonckheere, Luc Tuymans, Jarne Van Loon, Tom Lanoye en lectrr. Samengesteld door Ine Hermans en Robrecht Vanderbeeken.

Meer info: www.epo.be/nl/cultuur-cultuurkritiek/4400-vlaanderen-excelleert-9789462672055.html

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!