Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Analyse

Waarom een Grexit nog steeds (heel) waarschijnlijk is

Experts waarschuwen dat de kans op een Grexit nog steeds reëel is. Sterker nog, het lijkt de meest logische en vanzelfsprekende optie binnen het huidige krachtenveld.
woensdag 22 juli 2015

Een Grexit - Griekenland verlaat de eurozone - lag op tafel tijdens de laatste 'cruciale' onderhandelingen met Griekenland en het was de dreiging met een Grexit die eerste minister Tsipras ertoe aanmaande een bocht te nemen. Vooral Duits minister van financiën Wolfgang Schäuble was het idee van een Grexit genegen. Hij drong in eerste instantie aan op een tijdelijke Grexit, van vijf jaar. Zelfs na het akkoord met Griekenland bleef Schaüble er op aandringen. Hij gaat ervan uit dat hij met deze positie de meerderheid van de Duitsers vertegenwoordigt.

In haar editoriaal van 17 juli schreef het Duitse weekblad Der Spiegel: “Als het aan Schäuble lag, dan had Duitsland de Grieken reeds lang de deur gewezen en uit de euro gezet. Zijn probleem is echter dat bondskanselier Angela Merkel niet op dezelfde lijn zit. Zij ziet niets in een Grexit, omdat ze niet de geschiedenis wil ingaan als de politica die de desintegratie van de Eurozone op haar geweten heeft.”

Maar dit gaat om meer dan enkel een bezorgdheid omtrent hoe men in de geschiedenisboeken zal herinnerd worden. Er speelde ook een geopolitieke dimensie. Het laatste wat de VS wil is een desintegratie van de Eurozone met, in het kielzog daarvan, een toenemende politieke instabiliteit en spanning in Europa. Daarenboven zou het strategisch gelegen Griekenland wel eens een geopolitieke speelbal kunnen worden, met alle gevolgen vandien. Vandaar dat vanuit de VS ook druk uitgeoefend werd om een Grexit te vermijden.

Verlichting

Dat betekent echter helemaal niet dat een Grexit van de baan is, integendeel zelfs. Volgens het Amerikaanse economische tijdschrift BloombergBusiness is het bijzonder waarschijnlijk dat Griekenland uit de eurozone zal geduwd worden tegen het einde van 2016. Voor die voorspelling beroept Bloomberg zich op een kleine enquête die het afnam van 34 economisten. De meeste van die economisten gaan ervan uit dat Griekenland nog aan de verplichtingen kan voldoen in 2015, maar dat het moeilijk zal worden vanaf 2016.

Deze economen stellen duidelijk dat Griekenland een schuldverlichting moet krijgen. Indien die schuldverlichting er niet komt, wordt het hoogst twijfelachtig of Griekenland de hervormingen voor de komende drie jaar kan uitvoeren.

Het is exact op dit punt dat Griekenland en Duitsland met elkaar botsen. Voor Duitsland is een verlichting van de schuld niet mogelijk binnen de eurozone, maar Duitsland liet wel de mogelijkheid open voor een schuldverlichting buiten de eurozone. De combinatie van een haast onuitvoerbaar hervormingsplan, het Duitse njet tegenover een schuldverlichting en het IMF dat daar tegelijk wél op aandringt, verhoogt enkel de mogelijkheid op een Grexit. Objectief gezien wijst alles erop dat Duitsland daar nog steeds op aanstuurt.

Bovendien, de echte onderhandelingen moeten nog beginnen, want het hervormingsplan dat de Grieken voor het ogenblik door hun parlement jagen vormt de voorwaarde om te mogen onderhandelen over een akkoord.

Druk

Is Tsipras nu de geslagen hond, die onmogelijke dictaten moet uitvoeren die zijn land regelrecht naar de afgrond voeren? Ja, tenzij hij erop anticipeert om de geleden nederlaag om te buigen in de richting van een mogelijke overwinning op middellange termijn. Die overwinning zou er kunnen in bestaan dat hij anticipeert op een Grexit en die zo ordelijk mogelijk wil laten verlopen. In die zin zou het vooral verstandig zijn om tijd te winnen tijdens de onderhandelingen.

Het andere scenario voor een Grexit is dat van een interne omwenteling binnen Griekenland. Politieke krachten zouden via buitenparlementaire weg de wankelende Griekse regering uit het zadel kunnen lichten, de afspraken met de Europese instellingen opblazen en zich de facto buiten de eurozone plaatsen.

Een waarschijnlijk scenario? Dat valt te bezien. Op dit eigenste moment blijkt uit peilingen dat zestig procent van de Grieken nog steeds vertrouwen heeft in eerste minister Tsipras. Eenmaal de effecten van de door het parlement gejaagde hervormingen voelbaar zullen zijn in de nu al lege portemonnee van velen, kan dat natuurlijk snel keren. Sowieso is Griekenland een land dat onder bijzonder hoge sociale en politieke druk staat. Onder dergelijke druk is veel mogelijk.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

11 reacties

 • door spacemonkey op donderdag 23 juli 2015

  Ach wat…maakt het uiteindelijk nog uit. De knoeiers in het Eu-parlement zijn enkel een scaling up van de knoeiers bij ons. Een jaar of twee terug lag er een magazine in de wachtkamer v/d arts waar ik op controle ging. Op de cover proclameerde Merkel dat Europa een voorbeeld moest nemen aan België? Natuurlijk bedoelde zij de eeuwige vergadercultuur, waarin al die vetbetaalde nietsnutten op zoek gaan naar *het* zoveelste compromis. Raden, overleg organen, kamers, parlementen vol opgeblazen politici waarvan het gemiddeld cholesterol en alcohol gehalte dat van u en mij, dik het nakijken. Over de salarissen en vroege pensioen regelingen gaan we het niet eens hebben. België het Griekenland aan de Noordzee. De sterkste stijger inzake overheidsschulden dit apenland proficiat. De tax schift , schuift nogmaals op dezelfde werken af. Quasi corrupte/malafide banken kunnen we ook best mee Fortis, Dexia avontuur. Uiteindelijk zijn in GR-land de gewone mensen de klos en dat is hier niet anders. De Grieken kunnen echter genomen de klimatologische omstandigheden, en ligging *veel* makkelijker met minder verder dan de Noordelijk Europese landen. Op Eu – vlak is daar het vluchtelingen probleem, de IS training faciliteit in Bosnië, het a –synchroon aanpakken van zowat alles dat reilt en zeilt. De bombasten in Brussel spelen met de welvaart van 500 miljoen mensen. Daar komen dikke vodden van. GR-land is het vuur aan het kruitvat.

 • door jan peeters op donderdag 23 juli 2015

  Een doodzieke patiënt die aan een infuus ligt kan weinig anders dan de hem toegediende medicijnen nemen en hopen dat het zal helpen. Een Grexit is zeker mogelijk, extreem links en extreem rechts hopen misschien dat op 'buitenparlementaire' manier te verwezenlijken, maar dat betekend terug naar de middeleeuwen voor de Grieken. Als men ziet wat de revoluties in het Nabije Oosten hebben teweeg gebracht is het te hopen dat een buitenparlementaire opstand niet zal plaatsvinden. Trouwens ook die nieuwe leiders zullen ondervinden, net als Tsripas dat ze geen kant uit kunnen. Ze hebben geen nagel om aan hun gat te krabben, om het in middeleeuwse termen uit te drukken. Van wie zullen ze hulp kunnen verwachten? Niemand buiten Europa wil hen geld toesteken. Hervormingen zijn noodzakelijk waarbij de korruptie, belastingontduiking en oplichting moet worden aangepakt. Pas dan kan Griekenland weer herstellen van zijn verslaving aan buitensporig geld lenen en het potverteren. Of nu links of rechts aan de macht komt is bijkomstig, men zal nering en tering in evenwicht moeten houden.

  • door Chris Hermans op donderdag 23 juli 2015

   Griekse verslaving van potverteren en geld lenen? Ik denk dat je op de verkeerde nieuwssite zit. De mainstream media verkondigen genoeg jouw (ondertussen op DWM al herhaaldelijk onderuitgehaald) neo-liberaal kool-aid standpunt.

   • door jan peeters op donderdag 23 juli 2015

    Beste Kris, Ik ben eerder centrum-georiënteerd dan links of rechts. Ik lees en hoor graag alle strekkingen en nieuwssite's. Voor extreem rechts zal ik waarschijnlijk een wel doorgeslagen linkse rakker zijn, voor extreem links zal ik een doorgeslagen rechtse rakker zijn. Ge moogt allebei gerust op mijn kap zitten. Voor mijn part moogt ge gerust de ook Griekse werkelijkheid ontkennen. De Grieken komen zichzelf wel tegen. Ze zullen het in elk geval beter moeten doen in de toekomst. Minder potverteren en minder geld lenen bij de afzetters van het IMF en ECB. Een evenwichtige en gezonde begroting bespaart veel leed voor een maatschappij.

    • door sam vanderleyden op vrijdag 24 juli 2015

     Wel Janneman, waar zijn uw bronnen voor uw stellingen eigenlijk? Waar komt uw Griek-/mens- en wereldbeeld vandaan? Nog steeds overtuigd dat uw en welgeinformeerd, kritisch en zefstandigdenken burger bent? Dat is de mop van de eeuw....

     • door jan peeters op vrijdag 24 juli 2015

      Mijn stellingen zijn gebaseerd op simpele volkse wijsheden, en niet in de raad die de Griekse overheid kreeg van de Amerikaanse bank Goldman Sachs. In spreekwoorden werden die opgeslagen, zoals bv: Spring niet verder dan uw stok lang is. Zorg voor een appeltje tegen de dorst. Wie zijn gat verbrand moet op de blaren zitten. Zet de tering naar de nering, enz... Voor de Grieken zijn het helaas vijgen na Pasen. Ze oogsten wat ze zaaiden...

 • door Frank Janssens op donderdag 23 juli 2015

  De schulden zijn te groot om binnen de gestelde termijnen afbetaald te worden. Dat weet ondertussen iedereen. Dit blijven eisen is ofwel totale onkunde ofwel slechte wil ofwel een onderdeel van een globaal Europees plan om eens en voorgoed het Rijnlandmodel van tafel te vegen en te vervangen door een Angelsaksisch model dat in weze nog killer is dan in die landen zelf. Het zou ook wel eens interessant zijn om in een tabel de schulden, de lonen, de belastingen, en de kosten voor de gewone mensen voor onderwijs, medische zorg en sociale steun tegen elkaar uit te zetten. Zelfs als Griekenland zijn schulden zou terugbetalen (wat in deze omvang nog nooit van een land geëist is) dan nog zijn ze failliet voor de volledige volgende generatie. Dan krijgen we een Failed State en de voorbeelden daarvan tonen dat alles beter is dan dat ook het kwijtschelden van een groot deel van de schulden. Uiteraard wel in ruil voor een véél beter bestuur want daar bakten de Grieken niet veel van.

 • door Carlos Pauwels op vrijdag 24 juli 2015

  Een Grexit is het slechts mogelijk scenario. In de eerste plaats voor de Grieken, maar ook voor Europa (begin van het einde?). Maar die kans bestaat wel degelijk volgens mij. Men moet geen econoom zijn om dat in te zien, maar die hebben wel meer aanzien dan ik. Ik hou mijn hart vast voor wat dan allemaal kan en zal. Een in het nauw gedreven kat (Griekenland) of katten kan (kunnen) rare sprongen maken.

 • door Yvon Princen op vrijdag 24 juli 2015

  De huidige en volgende president van de U.S.A. en zijn entourage zal bepalen of er een Grexit komt of niet en niet Europa. Aan het geo-strategisch plaatje zal er de eerste jaren immers niets veranderen. Ik heb er alle hoop op dat als Tsipras en de Griekse politiek in het algemeen aan Europa de indruk geven om te willen meewerken zonder dat ze daarom de beste leerling in de klas hoeven te zijn dat die schuldverlichting er ergens in 2016 effectief zal komen. En Tsipras kan dan binnen een beperkt keurslijf sociale accenten leggen. Verder raakt zijn bewegingsvrijheid helaas niet.Schauble & Co. of geen Schauble & Co. Zoals op deze site gisteren nog gesteld werd. De U.S.A. maakt en kraakt democratiën en dictators. En Griekenland ligt binnen hun maakbaarheidsradius. En momenteel kiezen ze voor een iets of wat stabiel Griekenland in de U.S.A. En ze weten dat ze daarvoor beter af zijn met Tsipras als met de chaos.

  • door ria aerts op vrijdag 24 juli 2015

   Wordt dat geopolitiek belang van Griekenland niet wat overdreven? Waarom komen de VS dan niet met geld over de brug? Wordt er niet gewoon tijd gewonnen om zoveel mogelijk van de schulden over te hevelen naar de Griekse burger (geen bail-out meer maar bail-in)? We weten dat de Europese private banken nu vrijwel geen kredieten meer hebben openstaan in Griekenland, ca. 3% geloof ik. Wordt nu de rest weggewerkt? Trouwens, als Griekenland zijn vervallen schulden, aan het IMF bv, terugbetaalt met de steun die het zopas heeft ontvangen, hoeveel blijft er dan nog over voor het land zelf? Wanneer vervallen de volgende kredieten? Weten we eigenlijk wel wat er echt aan de hand is?

 • door antond op vrijdag 31 juli 2015

  Waarom niet als vrienden uit elkaar gaan, met een enorme haircut op de schuld? Als dit zo doorgaat worden de gevoelens van Europeanen ten opzichte van elkaar enorm vergifitgd, door niet-aflatende verwijten over en weer.

  Het is hetzelfde als bij een huwelijk dat niet werkt. Beter in vrede uit elkaar dan oorlogszuchtig bij elkaar blijven.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties