Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

5000 manifestanten tonen solidariteit met Grieken

5000 Europese burgers kwamen in Brussel hun solidariteit betonen met de Griekse bevolking. “Dit gaat ons allen aan” en “Dit is niet de schuld van de gewone Grieken” waren de meest geciteerde redenen waarom mensen het belangrijk vonden er bij te zijn.
zondag 21 juni 2015

Zondag 21 juni om 13.30 uur verzamelden ongeveer 5.000 mensen zich op het plein voor Station Brussel-Centraal om hun solidariteit te betuigen met de Grieken, die ondertussen bang afwachten wat hen de komende dagen boven het hoofd hangt.

Samen stapten de manifestanten achter spandoeken die de solidariteit met Griekenland uitbeeldden. Vooraan liep een grote groep Grieken. Heel veel Franstaligen ook, maar slechts twee van de parlementaire oppositiepartijen waren aanwezig: Ecolo en PVDA/PTB. Vervolgens Italiaanse en Spaanse deelnemers (uit Brussel, Luik, Antwerpen en Gent) en een paar vlaggen van Podemos en Syriza, die sinds kort allebei een Belgische afdeling hebben.

Banners hekelden de sociale gevolgen van de euro en de eurogroep. Vooral de 'trojka' was kop van jut in de slogans. Een opvallend grote delegatie van ACOD-Openbare Diensten en ABVV-Metaal en talrijke kleinere organisaties maakten er een bont geheel van.

Bureaucraten

Djuna (54) en Philippe (54) uit Antwerpen noemen zichzelf 'beroepsactivisten'. “Wij volgen dit bijna uitsluitend via internet, de gewone media zijn immers te éénzijdig. Dit is geen Grieks probleem, zelfs niet een financieel probleem. Dit is een heel systeem dat vastloopt, de gewone mensen tellen niet in dat systeem”.

Svetlana (26) werkt in Schaarbeek in een communicatiebedrijf. “Ik ben Bulgaarse van oorsprong. Daar is het voor de gewone mensen sinds de toetreding tot de EU alleen maar erger geworden. Alleen enkele corrupte Bulgaren worden stinkend rijk. Ik ben hier uit solidariteit met ons buurland Griekenland.”

Axel (25) is net afgestudeerd als student Politieke Wetenschappen: “Jonge mensen moeten weten dat er meer aan de hand is dan een paar luie Grieken.” Zijn maat Simon (26) wil dat jonge mensen terug politiek actief worden: “Dit gaat over onze toekomst. Niet alleen die van de Grieken. Die bureaucraten komen hier binnen een paar jaar hetzelfde doen.”

Daniël is een gepensioneerd bediende in een openbaar hospitaal in de buurt van Parijs. “Mijn vrouw en ik zijn hier gewoon op weekenduitstap. Toen we zagen en hoorden waar dit over ging, hebben we spontaan mee gestapt. In Frankrijk zeggen media en politici allemaal hetzelfde. Toch is er veel meer solidariteit dan je zou verwachten. De mensen geloven toch niet meer wat ze horen op de televisie. Zowel de oppositie van Sarkozy en zijn mediavrienden en de regering zeggen dat immigratie het probleem is, terwijl ondertussen al onze sociale rechten worden aangevallen.”

Legaliteit

Na een rondgang door de binnenstad verzamelden de betogers opnieuw voor het Centraal Station. Toespraken werden afgewisseld met een optreden van de Griekse groep Cabarètiko, de hiphopband Lezarts Urbains en traditionele muziek van Nicolas Haureur de Kopanica.

Jan Busselen (Hart Boven Hard) en Paula Andrea Polanco Palacio vatten de strijdpunten van de betoging samen en gaven het woord aan vakbondsvertegenwoordigers Philippe Van Muylder (FGTB) en Philippe Vansnick (ACV). Giorgos Karatsioubanis dankte alle deelnemers namens de Griekse regeringspartij Syriza.

Veel bijval genoot de toespraak van Anouk Renaud namens het Comité pour l'annulation de la dette du Tiers Monde (CADTM). Eric Toussaint en Renaud Vivien van CADTM zijn op dit ogenblik in Athene, waar ze het parlementair onderzoek naar de legaliteit van de Griekse schuld sinds 2010 onderzoeken. Anouk Renaud vatte nogmaals de allereerste bevindingen van het onderzoek samen, die op 17 en 18 juni aan het Griekse parlement werden voorgesteld. (Meer hier en hier over dat onderzoek).

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

 • door Roland Horvath op zondag 21 juni 2015

  De EU besparingen en bedrijfslasten verlagingen politiek, een verarmingspolitiek van de 99%, heeft de productie capaciteit van de KMO in Griekenland GR met 25% afgebroken in 5 jaar tijd. Die capaciteit bedraagt nu ongeveer 183 miljard euro per jaar. De schade die de EU in GR heeft aangericht is dus ongeveer 150 miljard in vijf jaar tijd. Nu weigert de EU GR te steunen met enkele miljarden. Normaal is anders.

  Eerst moeten de koopkracht van de 99%, de Sociale Zekerheid SZ, de werknemers rechten, de overheidseigendommen en de democratie afgebroken/ verminderd/ weggegeven worden. Dus die vijf moeten er uit en dan pas kan er krediet gegeven worden aan GR.

  GR is een voorbeeld voor alle EU lidstaten. De anderen komen ook aan de beurt. In de eurozone bijvoorbeeld is er al jaren geen groei en de export en de waarde van de euro zijn verminderd door de besparingen politiek.

 • door De Zanger Van Phill Collins op maandag 22 juni 2015

  Griekenland werd geholpen (maar niet echt). De europese banken leden verliezen (maar niet echt). Europa speelt het hard (maar niet echt want Griekenland vormt de onmisbare strategische deel van de grens). Wat wel echt mis ging is het jarenlange beleid van de Griekse leiders die een zeer sociaal maar eenzijdige economie verder deden afbrokkelen door corruptie, clientelisme en achterpoortjes. Wat nog veel meer mis ging, is het totaal onder de mat vegen van elke vraag (laat staan implementatie) over financiele regulering, bancair fatsoen en vooral de politieke moed en wil om niet enkel voor de rekening van Duitse en Franse banken te rijden. Daar bovenop denkt de ECB schulden te kunnen verzuipen door de waarde van de Euro te verlagen, en tegelijkertijd de extra gecreeerde miljarden in de zakken van de machtige financiele instellingen te laten roteren door de beurskoersen de hoogte in te jagen. De grote verliezers: Europa, de nationale overheden, en de vele 99% belastingbetalers, en natuurlijk ook de Grieken. De Europese leiders spelen met de veiligheid van Europa, spelen met het solidariteitsgevoel van Europa, met de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van het IMF, en spelen met het geld en de de kansen en de toekomst van de kinderen in Europa. Merkel en Sarkozy hebben het politiek project Europa in stukken gehakt en zijn het nu aan het verkopen aan de hoogste bieder.

  Oplossingen? Het Europees Parlement kan op zijn minst een onderzoek voeren naar de motieven en de geldstromen, en regels afdwingen en opleggen aan banken en instellingen. Banken moeten veel regelmatiger politieke en publieke(!) verantwoording afleggen voor ALLE financiele operaties, en naties mogen niet langer met risico's en schuldenbergen worden opgezadeld.

  Mvg,

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties