Op 16 juli werd Mohammed Khatib, Europees coördinator van het Palestijnse netwerk voor solidariteit met gevangenen: ‘Samidoun’, opgeroepen voor een hoorzitting op het Belgische asielkantoor. De achtergrond is een procedure tegen Khatib om zijn vluchtelingenstatus in te trekken. Khatib is geboren in het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp in Libanon: Ain al-Hilweh. En is, net als miljoenen Palestijnen over de hele wereld, officieel ‘statenloos’. Hij woont al jaren in Brussel en is daar politiek actief.
Aanval op vrijheid van meningsuiting
De procedure tegen hem werd gestart door de Belgische staatssecretaris voor Asiel & Migratie, Nicole de Moor, van de conservatieve Christendemocratische en Vlaamse (CD&V) partij. In april kondigde ze in een persbericht aan dat ze de Commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) had gevraagd om Khatibs vluchtelingenstatus in te trekken.
De commissaris-generaal is Sophie Van Balberghe, die pas in maart 2023 door de Moor in deze functie werd benoemd. De Moor baseert zich in haar acties op het zogenaamde Coördinatieorgaan voor Dreigingsanalyse (OCAD) dat in een rapport de activist omschreef als een “haatprediker”.
Er ontstond al snel protest tegen deze repressie. Eind april hadden meer dan 250 Belgische en internationale academici, waaronder meer dan 100 proffen, een open brief ondertekend waarin ze de actie tegen Khatib veroordeelden. Daarin maakten ze onder andere duidelijk dat “het doel van de vluchtelingenstatus is het leven van mensen en hun recht op waardigheid te beschermen. Het kan niet worden toegekend of ingetrokken op politieke gronden”.
Ze benadrukten ook dat Khatib niet beschuldigd wordt van strafbare feiten. Tot slot beschuldigden ze de Moor van het aanvallen van de vrijheid van meningsuiting in het algemeen en specifiek met betrekking tot Palestina.
“De regering is niet in staat deze beschuldiging te staven, die volledig berust op het door elkaar halen van Jodendom en zionisme”
Repressie en laster tegen Palestijnse beweging
“De aankondiging van De Moor maakt deel uit van een bredere context van repressie en laster gericht tegen de Palestijnse beweging en haar aanhangers in België,” aldus de brief. Deze beoordeling werd onlangs bevestigd door Amnesty International, die in haar rapport onder andere België bekritiseerde voor het feit dat pro-Palestijnse demonstraties “disproportioneel werden beperkt”.
De Belgische regering is hier niet van onder de indruk en zet haar campagne tegen Mohammed Khatib voort. Bovendien, zo bekritiseerde Samidoun in een verklaring, weigerde de regering Khatib en zijn advocaat inzage te geven in het vermeende bewijsmateriaal tegen hem. Als gevolg daarvan hebben Khatib en zijn kameraden zich tot nu toe alleen kunnen baseren op openbare verklaringen. Die verklaringen “lezen als zionistische propaganda” en over het algemeen “het Palestijnse bestaan, verzet en organisatie criminaliseren”.
“Misschien wel het meest flagrant”, zegt Samidoun, is dat “ze beweren, op basis van geen enkel bewijs, dat Khatib oproept om Joden over de hele wereld als doelwit te nemen”, ondanks het feit dat Mohammed nooit heeft gesproken over Joden als de vijand, maar alleen over zionisme, imperialisme en kolonialisme.
“Ze zijn niet in staat om deze beschuldiging te staven, die volledig berust op het door elkaar halen van Jodendom en zionisme.”
Dit artikel is origineel gepubliceerd in Peoples Dispatch en vertaald door Toon Danhieux.