De bittere ironie van Apache-helikopters, genaamd naar een volk dat in de VS werd uitgemoord door Europese koloniale settlers. Foto: IDF/CC BY-SA 3:0
The Cradle,

Israëlische Apache helikopters doodden eigen soldaten en burgers op 7 oktober

Nieuw filmmateriaal bevestigt eerdere rapporten die stellen dat het Israëlisch leger zelf verantwoordelijk is voor veel van de Israëlische doden op 7 oktober gedurende de eerste dag van de uitval van Hamas uit Gaza.

maandag 20 november 2023 08:28
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 46 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

***

Het Israëlisch leger heeft filmmateriaal van drones vrijgegeven dat honderden uitgebrande en beschadigde auto’s toont, die werden verwijderd van het Nova Music Festival, wat verder bewijs levert dat Israëlische strijdkrachten zelf waarschijnlijk veel van hun eigen mensen doodden op 7 oktober.

Het Nova Music Festival ging door nabij de kibboets Be’eri, slechts vijf kilometer van de omheiningsmuur rond Gaza. Het festival was één van de eerste doelwitten die geraakt werden door de Palestijnse verzetsstrijders van Hamas toen ze uitbraken uit Gaza, en militaire basissen en nederzettingen aanvielen vanaf sinds 6 uur 30 ’s morgens.

Tijdens deze aanval slaagden de Palestijnse strijders erin ongeveer 240 Israëli’s gevangen te nemen, waaronder soldaten, kolonisten en buitenlanders.

Deze autowrakken tonen beschadiging, typerend voor ontploffing en vuur van artilleriegeschut, dat Hamas niet heeft. Foto: The Cradle/X

Het nieuwe beeldmateriaal van de Israëlische militaire drones toont luchtbeelden van honderden uitgebrande en vernietigde wagens, die van het festivalterrein naar een vuil parkeerterrein werden verplaatst en er een nieuw gemaakte vuilnisbelt vormen.

De Apache-aanvalshelikopter is niet de enige militaire VS-helikopter genaamd naar een volk dat door de Europese koloniale settlers in de huidige VS werd uitgemoord. Er zijn ook de Black Hawk/Chinook/Shawnee/Choctaw/Kiowa/Cayuse/Creek/Iroquois/Lakota helikopters,  de Mohawk/Ute/Seminole/Mescalero/Huron vliegtuigen en de Tomahawk-raketten (nvdr).

De Israëlische reddingsdienst Zaka stelt 260 lichamen van het festivalterrein verwijderd te hebben. Israël beweert dat deze personen vermoord werden door strijders van Hamas en door plunderende Palestijnse burgers die toegestroomd waren door het open hek van de afsluiting rond Gaza in de eerste uren na de uitval door Hamas.

Het gepubliceerde beeldmateriaal lijkt echter eerdere rapporten in Israëlische media te bevestigen dat Israëlische piloten van Apache-helikopters deze aanval van Hamas beantwoordde met  vuur te op zowel Hamasstrijders als op Israëli’s.

Een rapport van 15 oktober 2023 in de krant Yedioth Ahronot (Hebreeuws voor ‘Het Laatste Nieuws’) legde uit dat de eerste helikopters in de Gazastrook toekwamen gevlogen ongeveer een uur na het begin van de gevechten.

De krant bericht dat het de opdracht van de gevechtshelikopters en de gewapende Zikdrones was om de toestroom van Hamasstrijders en plunderaars te stoppen die vanuit bressen in de afscheidingsmuur toestroomden op Israëlisch grondgebied.

Die tegenaanval werd bemoeilijkt door de problemen die de piloten hadden om een onderscheid te maken tussen Hamasstrijders, Palestijnse plunderaars in gewone burgerkleding en Israëli’s.

De krant berichtte: “Deze ontrading werkte aanvankelijk tot de Apache-bemanningen alle beperkingen moesten laten vallen. Rond 9 uur ‘s ochtends begonnen een aantal de Hamasstrijders met kanonnen te bestoken, zonder specifieke toelating van hun officieren.

“De intensiteit van de tegenaanval tegen de duizenden terroristen was eerst enorm, pas op een bepaald ogenblik begonnen de piloten hun aanvallen te vertragen en hun doelwitten met meer zorg uit te kiezen”, voegde de krant toe.

Een Israëlische Apache-helikopter vuurt een Hellfire-raket af in Gaza (archieffoto 2018). Foto: MinoZIg/CC BY-SA 4:0

Ondanks de verwarring vuurden 28 Israëlische gevechtshelikopters al hun munitie aan boord af gedurende de dag, waaronder honderden kanongranaten van 30mm en Hellfire-raketten.

Nadat hij zijn persoonlijke Apache had laten landen om munitie aan te vullen omstreeks  10 uur ‘s morgens, beval de bevelhebber van het 190ste eskadron de andere piloten “te schieten op alles wat ze zien in de buurt van het grenshek dat Israël van Gaza scheidt”.

Dezelfde bevelhebber viel op een bepaald moment ook een Israëlische militaire post waarin zich belegerde soldaten bevonden om het leger te helpen de post te heroveren op Hamas en opende daarbij het vuur op huizen van een kibboets in de buurt ter ondersteuning voor soldaten die daar geland waren met de parachute om Hamas-strijders ter plaatse te bevechten.

Volgens de luchtmacht vielen helikopters en gevechtsvliegtuigen ongeveer 300 doelwitten aan in de eerste uren van de gevechten, de meeste daarvan op Israëlisch grondgebied.

Op Israëls antwoord op de aanval van Hamas en het probleem van de gevangenen werd reeds gealludeerd in commentaren op 7 oktober door vice-admiraal Daniel Hagari, woordvoerder van het Israëlisch leger.

Hij beschreef hoe het leger de ‘gijzelingssituaties’ aanpakte, door zowel luchtaanvallen en grondtroepen in te zetten. Hagari meldde dat het leger vocht “op 22 locaties” en voegde er aan toe dat “er geen gemeente in Zuid-Israël is waar we geen troepen hebben, in alle steden. Er zijn daar speciale troepen met senior bevelhebbers en er zijn daar nu vuurgevechten bezig”.

De luchtmacht had aanvallen uitgevoerd op “verschillende locaties”, volgens Hagari, die er aan toevoegde dat er “honderden doden” waren, “waaronder vele terroristen.”

Het hoofddoel was “al de personen te elimineren” die Israël binnengedrongen waren en probeerden terug te keren naar de Gazastrook”, zei hij. “Eerst zullen we vanuit de lucht aanvallen, daarna ook met grote middelen op de grond”, voegde hij eraan toe.

Antwoorden op gijzelingssituaties met dergelijke overweldigende vuurkracht komt er op neer dat de veiligheid van gijzelaars geen prioriteit was.

De Britse krant The Guardian berichtte dat de invloedrijke minister van financiën en kolonistenleider Bezalel Smotrich er bij het Israëlisch leger op aandrong om “Hamas brutaal aan te pakken en daarbij geen grote aandacht te schenken aan de gevangenen” gedurende een bijeenkomst van de regering, later op 7 oktober toen de aanval van Hamas nog steeds bezig was.

De Israëlische Yasmin Porat, die de aanval van Hamas op de kibboets Be’eri nabij Gaza overleefde, zei in een radiointerview op de Israëlische staatszender Kan dat ook Israëlische burgers door hun eigen veiligheidsdiensten werden gedood (zie Verrassingsaanval Gaza: interview met een overlevende).

“Ze elimineerden iedereen, de gijzelaars inbegrepen”, vertelde de moeder van drie aan Kan. “Er waren zeer zware vuurgevechten.”

Het bekende Israëlische dagblad Haaretz publiceerde een lang artikel op 13 oktober, waarin het beschrijft hoe Israëlische bevelhebber, brigadier-generaal Avi Rosenfeld van de Gaza Divisie, de moeilijke beslissing nam om luchtaanvallen te beginnen op zijn eigen basis terwijl stijders van Hamas de basis innamen en daarbij vele soldaten gevangennam of doodde.

Gebarricadeerd in zijn ondergrondse oorlogskamer met een handvol mannelijke en vrouwelijke soldaten, probeerde Rosenfeld “wanhopig de aangevallen sector te redden en te organiseren. Vele soldaten, de meesten geen gevechtspersoneel, waren buiten gewond of gedood. De divisie werd gedwongen een luchtaanval te vragen tegen de basis zelf om de terroristen terug te dringen.”

Een gelijkaardige situatie deed zich gedurende de uitval van Hamas op 7 oktober voor in Sderot, een stad van 30.000 inwoners op ongeveer 12 kilometer van de omheining rond Gaza.

Journalist Stephanie Freid van de Chinese zender bezocht Sderot een week later. Zij rapporteerde dat Sderot “een stad was, die overgenomen werd door Hamasstrijders. Vele mensen waren gedood, er waren vuurgevechten. Bewijs hiervan is te vinden in het vernielde politiekantoor dat hier was ingenomen. Tot 20 mensen werden hier gedood, waaronder gedetineerden die er gevangen gehouden werden.”

Deze Hamasstrijders en door hen gevangen genomen politieagenten werden blijkbaar omgebracht toen Israëlische troepen met een tank het vuur openden op het politiekantoor met een tank.

 

Israeli Apache helicopters killed own soldiers, civilians on 7 October: report  van The Cradle werd vertaald door Bart Dewil.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!