Steun voor DeWereldMorgen en Vrede vzw na intimidatie in Vlaams Parlement

Minister van Cultuur Jan Jambon laat onderzoeken of DeWereldMorgen en Vrede vzw zich houden aan de regels van de democratie en aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat onderzoek vindt plaats na een vraag in de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement over de standpunten die op onze website en die van Vrede te lezen zijn over de oorlog in Gaza. Veel lezers, organisaties en opiniemakers reageerden bezorgd op wat zij aanvoelen als een intimidatie.

dinsdag 24 oktober 2023 16:06
Spread the love

 

De vraag werd gesteld door N-VA-parlementslid Marius Meremans. Andere parlementsleden, ook uit de meerderheid, reageerden afwijzend. Zo noemt Orry Van de Wauwer (CD&V) het stellen van de vraag alleen al “een vorm van intimidatie vanuit de politiek tegen de middenveldorganisaties”. Stephanie D’hose (Open VLD) stelde dat we “moeten opletten dat we die rol van dat maatschappelijk middenveld niet aantasten.”

Dat belette haar partijgenoot Maurits Vande Reyde overigens niet om op X hard van leer te trekken tegen DeWereldMorgen, dat volgens hem “volgeklad wordt door die-hard PVDA’ers”.

Jos D’haese, PVDA’er en vermoedelijk behoorlijk die-hard, reageerde op X:

 

Orbanisering

De vraag kreeg aandacht in onder andere De Morgen en De Standaard.

Onderzoeker Pascal Debruyne schreef op Facebook:

Ook schrijver Tom Lanoye gebruikte de term ‘orbanisering’:

Bart Eeckhout, hoofdredacteur van De Morgen, maakte een statement tegen wat hij ‘opiniekeuring’ noemt:

Ludo De Brabander van Vrede vzw reageerde op de opmerking dat zijn organisatie actief kant kiest voor de BDS-beweging, die oproept om Israël te boycotten, te sanctioneren en investeringen uit het land terug te trekken:

De organisatie Labo uit Gent lanceerde al snel een statement, samen met andere socioculturele verenigingen, tegen intimidatie van het middenveld, maar evengoed tegen de kolonisatie van Palestina door Israël, en tegen het geweld op burgers:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DeWereldMorgen (@dewereldmorgen_be)

“Dit laat zien dat DeWereldMorgen relevant is”

We kregen ook veel mailtjes met steunbetuigingen. Een délégué uit de zorgsector schreef ons: “Het feit dat dit gebeurt laat ook zien dat DeWereldMorgen relevant is en een medium met impact is. Mijn steun hebben jullie!”

“Man toch, dat is je reinste intimidatie”, schreef een andere lezer, “hard terugslaan!”

Marc Rigaux, voorzitter van Masereelfonds Antwerpen en regelmatig blogger bij DeWereldMorgen, schreef: “DWM is een kwalitatief orgaan dat door zijn openheid en verdraagzaamheid het democratische weefsel danig versterkt. DWM kan dus rekenen op onze solidaire inzet. Het is van het grootste belang voor de culturele diversiteit in Vlaanderen een eigentijds progressief medium in stand te houden.”

“Dit is een intimidatiepoging van een radicaal rechtse partij”

Réginald Moreels, humanitair chirurg en voormalig Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, schreef: “Dit is een intimidatiepoging van een radicaal rechtse partij die zowel het middenveld, essentiële pijler in wat we democratie noemen, als de cultuur en de media wil aan banden leggen. Dit ruikt naar vorige sombere tijden.,.”

Aäron De Fruyt, die ook voor DeWereldMorgen blogt, schreef ons:

“Wie zichzelf niet censureert, dreigt de schamele middelen die ze vandaag krijgen te verliezen. Werkingen die al decennialang een tegenstem zijn in een grote, witte, zwijgende meerderheid. Zij worden nu op een ongeziene manier in het nauw gedreven. Censuur in Vlaanderen: is dit waar we naartoe gaan?

Ze zouden een kant kiezen. Dat klinkt ironisch uit de mond van een partij wiens voorzitter duidelijke taal sprak als het gaat over wie hij steunt. De kant van het licht, de kant van Israël. De kant dus van een tot de tanden bewapende apartheidsstaat die er geen geheim van maakt niet wakker te liggen van burgerdoden.

Ik ken beide organisaties goed. Ze zijn professioneel, visionair en veroordelen elke vorm van geweld. Het enige wat hen nu verweten wordt, is dat ze duidelijke taal spreken: vandaag zijn 2 miljoen mensen opgesloten in een openluchtgevangenis. 2 miljoen mensen weten op dit moment niet of ze morgen nog in leven zullen zijn.

De agressor? Een staat die zonder veel schroom een apartheidsregime installeerde en zich nog geen dag gehouden heeft aan internationale verdragen. Een staat die door de hele Westerse wereld wordt erkend en zelfs gelegitimeerd om hard terug te slaan.

De reactie van onze grootste partij maakt me bang voor wat komt na de verkiezingen van 2024. Wij houden u in het oog”

Niet opgeven

“No pasaran!”, schreef ons bestuurslid Gaby. “Een poging tot censuur van de hele sector”, schreef een lid van onze Algemene Vergadering.

Onze redacteur Seppe De Meulder schreef een kort artikel om te reageren op de hele zaak.

Redacteur Helenka Spanjer tenslotte, werd in de inkomhal van het appartementsgebouw waar ze woont aangesproken door één van haar buren: ‘Niet opgeven hoor!’.

En dat gaan we natuurlijk niet doen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!