“Marokko, laat kritische journalisten vrij en geef hen een eerlijk proces”

donderdag 3 juni 2021 20:26
Spread the love

Enkele tientallen mensen voerden donderdagavond actie aan het Europees parlement in Brussel voor de vrijlating van de Marokkaanse journalisten Omar Radi en Soulaimane Raissouni die respectievelijk al 10 en 12 maanden in de gevangenis zitten in afwachting van hun proces.

Omar Radi (34), freelancejournalist en één van de weinige kritische stemmen in het Marokkaanse medialandschap, is al jaren verzeild geraakt in een juridisch moeras. Zijn lijdensweg begon na een scherpe tweet aan het adres van de rechter die de activisten van Hirak – de opstand in het Rif van enkele jaren geleden – voor jaren achter de tralies gooide.

Daar kwam vervolgens een onderzoek wegens spionage bovenop en sinds vorig jaar is er ook een aanklacht wegens verkrachting. Het spionagedossier gaat onder meer over contacten die hij zou gehad hebben met Nederlandse diplomaten (niet ongewoon voor een onderzoeksjournalist en een belangrijke stem rond mensenrechten in Marokko).

De beschuldiging van verkrachting is natuurlijk veel delicater en zorgt er meteen ook voor dat de solidariteitscampagne veel moeizamer verloopt dan toen hij onder vuur lag van het Marokkaanse gerecht wegens een tweet. De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch die de zaak nauw opvolgt zegt daarover dat elke aanklacht van aanranding of verkrachting een grondig onderzoek verdient. Maar voegt er meteen aan toe dat Marokko wel vaker onafhankelijke journalisten, activisten en politici achter de tralies gooit op basis van twijfelachtige beschuldigingen van seksuele misdrijven.

In april ondernam Radi een hongerstaking tegen zijn lange voorhechtenis. Hij moest die na drie weken stopzetten omdat zijn gezondheidstoestand te fel achteruitging. Hij lijdt al jaren aan de ziekte van ziekte van Crohn. Bepaalde Marokkaanse media voeren ook een ongenadige smaadcampagne tegen Radi en zijn familie.

Ook Raissouni wordt beschuldigd van een seksueel misdrijf. Hij was hoofdredacteur van de krant Akhbar Alyoum, die ondertussen de boeken dicht deed. Hij is de oom van de journaliste Hajar Raissouni die in 2019 veroordeeld werd tot een jaar gevangenis wegens een ‘illegale’ arbortus en seksuele betrekkingen buiten het huwelijk.

Het Marokkaanse regime schroefde al langer de repressie op tegen opposanten. Zelfs gewone burgers die zich kritisch uitlaten op sociale media riskeren zware gevangenisstraffen. Het regime is een nauwe bondgenoot van de VS en speelt in opdracht van de EU ook grenswachter aan de Middellandse Zee en hoeft zich dus geen zorgen te maken over kritiek uit die hoek.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!