(foto Le Desk)

Marokkaanse journalist Omar Radi belandt achter de tralies voor een kritische tweet

Omar Radi, één van de scherpste en origineelste journalisten van Marokko, brengt de eindejaarsperiode door achter de tralies. Donderdag werd hij door de politie ondervraagd over een 9 maanden oude tweet en meteen voor de rechter gebracht. Die weigerde hem op borgtocht vrij te laten en dus moet hij in de gevangenis zijn proces afwachten dat op 2 januari begint.

vrijdag 27 december 2019 19:10
Spread the love

In april bevestigde een rechter in beroep de loodzware straffen tegen de activisten van Hirak, de volksopstand in het Rif. Leider Nasser Zafzafi kijkt zelfs aan tegen een gevangenisstraf van 20 jaar. Nadat het magazine Telquel – dat gezien wordt als een kritische stem binnen het medialandschap – een lovend artikel schreef over deze rechter, stuurde Omar Radi (33) enkele kritische tweets de wereld in. Daarin zei hij onder meer dat dit verdict geen teken van rechtvaardigheid is maar van wraak en hij wees op de vele berichten over foltering die gedocumenteerd werden door mensenrechtenorganisaties.

Kort na het sturen van die tweets werd hij al eens verhoord door de politie. Negen maanden later werd hij opnieuw opgeroepen om bij de politie langs te gaan. Donderdagochtend meldde hij zich aan in het politiekantoor van Casablanca. Een paar uur later stond hij al voor de rechter. ‘s Avonds kwam het harde nieuws. Er komt een proces waarin hij één jaar gevangenisstraf riskeert wegens smaad aan een magistraat. Zijn advocaten, van de mensenrechtenorganisatie AMDH, vroegen zijn voorlopige vrijlating en wezen onder meer op zijn zwakke gezondheidstoestand (Omar lijdt aan een ernstige vorm van astma), maar de rechter veegde die argumenten van tafel. Omar Radi blijft minstens tot 2 januari, de dag waarop het proces begint, in de cel.

Omar Radi is een grote naam in Marokko. Vijf jaar geleden stond hij mee aan de wieg van LeDesk, een nieuwssite die naar het voorbeeld van Mediapart in Frankrijk het Marokkaanse medialandschap wou wakker schudden. Maar Radi ging al snel zijn eigen weg. In zijn twitter-id staat niet toevallig: ‘Dégoûté du journalisme’. En dat hij in die gewraakte reeks tweets eigenlijk in de eerste plaats een ‘kritisch’ tijdschrift viseert is al evenmin toevallig. De ingebouwde voorzichtigheid, het strikte volgen van het pad, het wheelen en dealen, Omar Radi heeft er lak aan. Hij is dan ook één van de weinige stemmen in Marokko die consequent kritisch is. Le Desk werpt de vraag op of zijn arrestatie te maken heeft met zijn recentste onderwerp waar hij over schreef: de onteigening van grond die toebehoort aan inheemse volkeren.

Marokkaanse regime radicaliseert met Europese steun

Omar Radi is niet de eerste journalist die gestraft wordt voor zijn mening over de opstand in het Rif. Enkele maanden geleden berichtten we al over de journaliste Hajar Raissouni die een jaar cel kreeg voor een abortus. Ze werd kort daarna vrijgelaten na een koninklijk pardon.

Het Marokkaanse regime lijkt de duimschroeven aan te draaien. Deze week werd een populaire Youtuber veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. Onder de naam Moul Kaskita maakte hij filmpjes waarin hij zijn kritiek op het koningshuis de vrije loop liet. De rapper Gnawi werd vorige maand veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf. Zijn lied Long live the people, een scherpe aanklacht tegen het regime, werd 20 miljoen keer bekeken.

Marokko staat op een beschamende 121ste plaats in de Human Development Index. Ondertussen verzamelt een elite ongeziene rijkdommen. Het fortuin van de huidige koning Mohamed IV wordt door Forbes geschat op 5,8 miljard dollar.

Kritiek op het regime is de voorbije jaren moeilijker geworden. Internationale mensenrechtenorganisaties doen hun best om de repressie aan te klagen, maar botsen op een muur van stilzwijgen in Europa. Het regime wordt door de EU gezien als een steunpilaar in de strijd tegen migratie, krijgt daar ook veel middelen voor (vorig jaar 148 miljoen euro) en in ruil knijpt de EU een oogje dicht.

Op sociale media is er veel steun voor Omar Radi. Op maandag 30 december is er ook in België een actie aan het Marokkaans consulaat in Brussel.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!