Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Bernie Sanders roept op tot nationaal verzet op 15 januari

Bernie Sanders roept op tot nationaal protest op 15 januari 2017 over heel het land, vijf dagen voor Donald Trump de eed aflegt als 45ste president van de VS. “Trump dreigt 30 miljoen Amerikanen zonder ziekteverzekering te zetten, terwijl hij de belastingen voor de rijken vermindert. Daar moeten we onze stem tegen laten horen."
donderdag 5 januari 2017

Bernie Sanders volgt de apathie niet na de verkiezing van Donald Trump op 8 november 2016. In lijn met zijn uitspraken tijdens de voorverkiezingen gaat hij voluit door met zijn politieke strijd.

(WikiMedia Commons)

Hij steunt de kandidatuur van Congreslid Keith Ellison (foto) om voorzitter te worden van de Democratische fractie in het Huis van Afgevaardigden. Ellison schreef in 2006 geschiedenis als allereerst federaal moslim parlementslid (vandaag zijn ze nog steeds maar met twee). Hij was voor zijn politieke loopbaan advocaat voor burgerrechten.

 Senator Chuck Schumer is voorzitter van de Democratische fractie in de federale senaat. Hij stelde Sanders – ook als die geen lid van de Democratische Partij – aan als hoofd van de 'outreach' van de partij, de campagne om nieuwe kiezers te bereiken.

Sanders roept in die hoedanigheid op om op 15 januari 2017, vijf dagen voor de eedaflegging van Donald Trump, over heel het land protestmanifestaties te houden om te protesteren tegen onder meer aangekondigde inkrimping van de nationale programma's voor gezondheidszorg Medicare en Medicaid.

“Wij roepen senatoren, leden van het Huis van Afgevaardigden, vakbondsmensen, milieuactivisten, ouderen, gewone mensen om samen te komen en de Republikeinse pArtij te zeggen dat ze hun prioriteiten verkeerd stellen.” Op 9 januari gaat Sanders zijn oproep toelichten tijdens een toespraak en een interview op de nationale zender CNN.

Tijdens een toespraak, waar hij het leiderschap van de 'outreach' aanvaardde riep Sanders ook op om het inschrijvingsgeld voor openbaar onderwijs en universiteiten af te schaffen. Hij verwees naar het voorbeeld van de staat New York, waar Democratisch gouverneur Andrew Cuomo heeft beslist om dat reeds in te voeren voor de openbare scholen van de deelstaat. Sanders riep op om die strijd ook in de andere deelstaten te voeren.

Tijdens de Rachel Maddow-talkshow op MSNBC lichtte Sanders zijn oproep verder toe. “Deze strijd kan niet alleen maar in Washington DC worden gevoerd1, deze strijd moet over het hele land worden gevoerd. Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis zal de Democratische partij meetings, betogingen en samenkomsten organiseren om de politieke strijd tegen Donald Trump te starten. Het moet gedaan zijn met het houden van fundraising diners met rijke mensen. De Democraten beginnen te snappen dat ze het land zullen moeten rondgaan, bij de echte mensen, om naar hen te luisteren.”

In zijn gesprek met Rachel Maddow benadrukte Sanders dat er goed argumenten zijn om de politiek strijd niet op te geven. “Trump 'won' alleen met de verdeling van de zetels in het presidentieel kiescollege over de deelstaten. Hij behaalde over het hele land 3 miljoen stemmen minder dan Hillary Clinton.”

“Uit alle opiniepeilingen blijkt dat de Republikeinen geen mandaat hebben voor hun plannen. Er is een meerderheid voor uitbreiding, niet inkrimping, van de sociale zekerheid, voor een hoger minimumloon, gelijk loon voor gelijk werk en investeringen in openbare infrastructuur, voor eerlijke belastingen door de rijken. Daarom moeten wij de Amerikanen mobiliseren om dat te laten horen over heel het land.”

Sanders toont begrip voor de Amerikanen die bang zijn voor wat komen gaat onder Trump. “Daar zijn goede redenen voor. Deze kerel heeft zijn vinger op de knop voor de atoombom. Mensen doen er goed aan terug te denken aan andere momenten in de Amerikaanse geschiedenis. 70 jaar geleden was er rassensegregatie in het Zuiden, 100 jaar geleden mochten vrouwen hier niet eens stemmen, homo's hadden geen rechten. Wij moeten terugvechten zoals mensen dat altijd hebben gedaan in de Amerikaanse geschiedenis.”

Bron: Bernie Sanders Announces Nationwide Pre-Inauguration Protest

Bernie Sanders ont the Rachel Maddow Show (MSNBC): Democrats Plan Nationwide Resistance Against Trump Agenda (in twee delen):
1   Sanders zegt 'inside the Beltway'. De Beltway is de ringweg rond de hoofdstad Washington DC.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Roland Horvath op zondag 8 januari 2017

    D.J. Trump ziet in dat de VS niets te zoeken hebben in Syrië, dat de ruzie VS -Rusland, sedert de oktober revolutie van 1917, anti productief is, en dat de verdragen als CETA en TTIP te ver gaan: De overheid heeft niets meer te zeggen, de VS hebben in bilaterale verdragen meer invloed dan in multilaterale en er is minder globaal en meer lokaal nodig, positief.

    Maar voor het overige gelooft Trump in het nut van de 3 zieken van het kapitalisme: Deregulering, privatisering en bedrijfslasten verlagingen annex bezuinigingen. Dat laatste betekent dat de ondernemingen wel geld willen ontvangen bij hun verkopen maar geen geld willen uitdelen aan hun toekomstige klanten. Als lonen en sociale lasten of als investering. De 3 ziekten krijgen maar een kans als de overheid overvleugeld wordt door de GMO/multinationals wat in de EU/BE/NL het geval is. Dat is het begin van verval van de hele maatschappij gedurende jaren wat wellicht eindigt in een WO III.

    Trump heeft een kabinet samengesteld van ex generaals, CEO en miljardairs, ras kapitalisten die denken dat wat past voor de GMO ook de hele VS past. Meer rasecht kapitalisme betekent meer ongelijkheid, - onstabiliteit van het systeem, crises, armoede en uitsluiting. De laatste 2 zijn in de VS al massaal te wijten aan de geringe invloed van vakbonden in de VS en aan het ontbreken van landelijk overleg van werkgevers en werknemers. Het systeem moet gecorrigeerd zoals Bernie Sanders voorstelde maar via meerdere vormen van corruptie bij de democraten verhinderd is. Protest voor dat Trump begint te regeren is nodig.

    Kapitalisme met een sterke overheid is nog altijd beter dan kapitalisme zoals het laisser faire kapitalisme van de 2e helft van de 19e eeuw. De dictatuur van de industrie baronnen is het ergste.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties