Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De fake online helfies van N-VA

Volgens Groen-voorzitster Meryem Almaci gebruikt N-VA fake accounts op Twitter om eigen berichten te promoten. Dat blijkt te kloppen. Wij leggen uit hoe het werkt.
vrijdag 23 december 2016

Meet Carolyn Bell en Olivia Glover. Het zijn twee vrouwen die allebei de #iksteuntheo tweet van N-VA geretweet hebben (toen N-VA ten oorlog trok tegen 'wereldvreemde rechters'). Carolyn en Olivia hebben wel meer gemeen, zoveel dat ze altijd exact hetzelfde retweeten. Ze hebben ook precies evenveel volgers (4!) en hebben een gelijkaardige pikante tweet bovenaan vastgemaakt.

Maar bovenal, Carolyn en Olivia bestaan niet. Het zijn bots die alleen gecreëerd werden om dingen te retweeten. Een bot is een geautomatiseerde twitteraccount die zo geprogrammeerd is dat hij welgekozen tweets retweet. Dat is handig omdat tweets die een ‘grote aanhang’ hebben ook aan meer mensen getoond worden. Dat komt door de algoritmes die Twitter en andere sociale media gebruiken. Wanneer je je Twitterlijn bekijkt, krijg je niet chronologisch alle tweets te zien, maar een selectie uit de periode dat je afwezig was van de app of site.

Er zijn twee manieren om zo’n retweets te genereren. Je kan ze zelf programmeren. Er bestaan bots-applicaties waarmee je relatief eenvoudig zelf zo’n bot kan aanmaken. Als dat allemaal teveel gedoe is, kan je ze ook gewoon kopen. Op het net zijn vele shops te vinden waar je likes, followers en retweets kan kopen. Socialshop.co is er zo eentje.

We deden met onze DeWereldMorgen Twitter account zelf even de test. Voor 6 dollar kochten we 1000 retweets. Een paar minuten later werden de meest recente tweets elk zo'n 70 keer geretweet. Het fascinerende is dat de bio's van de retweeters in sommige gevallen overeenkomen met de waarden van DeWereldMorgen.be. Die bots schatten dus het profiel in van de retweetkoper en zorgen dat je retweeters een beetje geloofwaardig zijn.

Het lijkt er op dat ook N-VA of één van hun sympathisanten is gaan shoppen op één van die sites. Behalve Carolyn en Olivia waren er namelijk heel wat retweeters die anders nooit Nederlandstalige of aan België gelinkte tweets versturen. Ze retweeten bijvoorbeeld wel fake nieuws over Clinton zoals deze 'Amerikaanse' #iksteuntheo-Helfie: https://twitter.com/REAL__Ronecee.

Voorbeelden van valse #iksteuntheo-Helfies

Groen keek de 100 meest recente retweets van de #iksteuntheo-tweet na (de enige die Twitter laat zien trouwens) en telde liefst 64 verdachte accounts.

Het is natuurlijk niet de enige manier om je eigen tweets te boosten. Je kan je medewerkers en achterban inschakelen of  je kan zelf verschillende accounts beheren. Farahilde Vermeiren lijkt er zo eentje te zijn. Deze account retweet uitsluitend (ondertussen al 2665 keer) tweets van N-VA-mandatarissen en -medewerkers.

Een ander fenomeen is de alomtegenwoordigheid van trolls. Dat zijn anonieme accounts (de zogenaamde eitjes, aangezien ze geen profielfoto hebben) die iedereen die wat kritiek geeft op N-VA de huid volschelden. N-VA heeft zo'n legertje aanhangers. Het is onmogelijk te achterhalen of dat een spontaan fenomeen is of dat er een vorm van organisatie achter zit.

Trump

N-VA is natuurlijk niet de enige speler die zo te werk gaat. Onderzoekers van het Project on Computational Propaganda namen de Twitteractiviteit tijdens de Amerikaanse verkiezingen onder de loep en schatten dat zo'n 1 op 3 pro-Trump-tweets gegenereerd werd door die fameuze bots. Bij Clinton was dat 1 op 4. Beide kampen zetten dus bots in maar de kloof werd groter naarmate de campagne vorderde. Bij het laatste debat waren er 7 keer meer verdachte pro-Trump-tweets dan bots die in het kamp van Clinton te situeren waren.

Voor Trump speelde Twitter en Facebook een heel belangrijke rol in de campagne. In ons land is N-VA ervaring aan het opbouwen in aanloop naar de verkiezingen van 2018 en 2019. Het fenomeen van de bots zal daar zeker een rol in spelen. Als u volgende keer een populaire tweet van N-VA ziet passeren, check dan gewoon even de Twitteraars die hem geretweet hebben.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Ronald Van Beneden op vrijdag 23 december 2016

  Moet deze partij niet als staatsgevaarlijk gezien worden? Ze beloven de mensen van alles maar doen niets anders dan sociale afbraak, destabilisatie van openbare diensten en uitverkoop van de winstgevende. Verder wordt de private sector bevoordeeld en de elite in de mogelijkheid gesteld zich te verrijken op kosten van de middenklasse.

 • door rikpinxten op zaterdag 24 december 2016

  Beste Christophe, George Orwell was redelijk visionair, maar vandaag zou hij echt zijn gang kunnen gaan. Zijn 'opvolger' Sansal (Algerijn) doet dat wel: de controle op de geesten in zijn '2084' laat zien hoe Orwells voorstellen vandaag kan 'professionaliseren'.

  Wat de N-VA betreft kan daaruit afgelezen hoe zij de 'Vlaamse identiteit' denken: Vlamingen zijn dan onderontwikkelden, die regelmatig moeten gemanipuleerd worden. Dat is blijkbaar een recht voor de machthebbers.

  We zijn goed bezig.

 • door Roland Horvath op zaterdag 24 december 2016

  Raar maar waar. N-VA is niet in staat om ernstig en eerlijk te zijn, niet naar vorm en - inhoud. Niets aan N-VA is echt en betrouwbaar. Ze is niet nieuw maar een herhaling van de jaren 1930. Ze is niet Vlaams want ze staat uitsluitend voor het internationale grootkapitaal bvb het Saoedi Arabische. En ze is geen alliantie, geen verzameling van geallieerden want ze is een dictatuur, van de Leider. Haar Twitter en Facebook activiteit is bedrog. Haar discours is leugen en verdraaiingen van feiten met de bedoeling te stoken, inhoud ontbreekt. En op online fora van kranten en andere informatie sites is het van hetzelfde.

  Dat alles is en was al altijd eigen aan fascisme en nazisme. Fascisme = corpocratie, de GMO/ multinationals regeren. Nazisme =fascisme + gestook in al zijn vormen van wij -zij denken over demoniseren en uitsluiten van minderheden tot laster en racisme.

  N-VA. Om als Vlaming beschaamd over te zijn.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties