Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Brusselse reclameborden klagen TTIP en CETA aan

In Brussel werden meer dan 80 reclameaffiches vervangen door kunstwerken die – aldus het collectief Brandwashing – ‘de wurggreep van de multinationals op de democratie aanklagen’. De actievoerders halen daarmee uit naar de vrijhandelsakkoorden CETA en TTIP.
woensdag 2 november 2016

Deze week begint de tweede ronde van de onderhandelingen over het TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS. Het CETA werd vorige week ondertekend maar is nog niet in werking getreden.

Het collectief Brandwashing liet zich voor deze actie inspireren door het project Brandalism, dat een gelijkaardige actie organiseerden in Parijs tijdens de klimaattop van vorig jaar. De kunstwerken werden gerealiseerd door meer dan twintig Belgische en internationale artiesten.

Eén van hen, Camille, legt uit waarom: “Voor ons, artiesten, is deelnemen aan dit soort project een gelegenheid om onze plaats in de publieke ruimte te heroveren door gebruik te maken van een plaats die normaal voorbehouden wordt aan grote bedrijven. In tijden waarin onze rechten op sociaal en ecologisch vlak meer en meer met de voeten getreden worden is het belangrijk om te informeren en stelling te nemen tegen de vrijhandelsakkoorden die ons allen aanbelangen".

De affichecampagne is onderdeel van de acties van het platform TTIP Game Over.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Tanguy Corbillon op woensdag 2 november 2016

    Mooie actie, echt! Hopen nu dat de passant het verband legt tussen zijn 'situatie' en de kunstzinnig uitgepakte 'boodschap' en daaruit afleidt welke weg hij als consument en burger in kan slaan. Mee zijn met wat er wordt bedoeld in onze spektakelmaatschappij is niet genoeg. (Lessen mediawijsheid op school organiseren om onze kindjes weerbaarder te maken, is een klucht.) Leve de commons, de vrijplaatsen waar wijsheid een tweede adem is.

  • door Roland Horvath op woensdag 2 november 2016

    De geschiedenis van eeuwen leert dat de maatschappij totaal en voor lange tijd in verval raakt en in ontstellende armoede voor de 99% als de commercie -de superrijke elite -de vrije markt -de Grote Multinationale Ondernemingen GMO meer macht krijgen in de maatschappij dan de overheid. Dat is wat verdragen als CETA, TTIP, TISA & Co willen bereiken. Het is een absolute noodzaak voor mens, milieu, maatschappij, welvaart, welzijn, democratie en soevereiniteit dat die nodeloze, waardeloze en gevaarlijke verdragen niet doorgaan.

    Niet alleen uit de affiches blijkt dat TTIP iets afschuwelijk is. De realiteit is veel erger.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties