Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Land Invest Group en voormalig kabinetschef De Wever willen Apache.be censureren

Reeds enkele jaren bericht de nieuwssite Apache over de vastgoeddeals in het Antwerpse en de erg nauwe band tussen Antwerpse politici en vastgoedmakelaars. Twee namen werden daarin regelmatig genoemd: Joeri Dillen, voormalige kabinetschef van Bart De Wever, en Land Invest Group. Deze twee partijen dagen Apache.be voor de rechter voor laster en eerroof.
dinsdag 18 oktober 2016

Joeri Dillen, kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever van december 2012 tot juli 2014, daagt twee journalisten en de verantwoordelijk uitgever van Apache.be voor de rechter, omwille van een artikel op de website over bepaalde vastgoeddeals in het Antwerpse en de band tussen bepaalde Antwerpse politici en vastgoedmakelaars.

Hij eist een schadevergoeding van 100.000 euro. De immobiliënmaatschappij Land Invest Group klaagt naast de twee journalisten en de verantwoordelijke uitgever ook hoofdredacteur Karl Van Den Broeck aan. Zij eisen op hun beurt een dwangsom van 250.000 euro én de verwijdering van alle artikels waarin hun naam genoemd wordt.

Het is moeilijk om de vraag van Land Invest Group niet te begrijpen als een regelrechte poging tot censuur. Het is dan ook zeer de vraag of de rechter zal ingaan op de vraag van de vastgoedgroep. Los daarvan is dit proces op zich natuurlijk een vorm van intimidatie die voor een klein en onafhankelijk medium als Apache.be het risico op een serieuze aderlating betekent.

Op Apache.be schrijft Van Den Broeck daarover: “Deze dagvaardingen betekenen voor Apache.be een fikse aderlating. We moeten onze schaarse tijd stoppen in het voorbereiden van twee rechtszaken en niet in onderzoeksjournalistiek. De facto probeert men ons het zwijgen op te leggen. Dat is wellicht ook de eerste bedoeling van de tegenpartij.”

Apache staat echter recht in zijn schoenen, zo stelt Van Den Broeck: “In hun dagvaarding geven Joeri Dillen noch Land Invest Group aan waar Apache.be precies in de fout zou zijn gegaan. We gaan ervan uit dat de rechter hen zal vragen om die conclusie te staven met weerleggingen. Dan zou de rechter meteen verkrijgen wat Apache al jarenlang tevergeefs probeert."

"Steeds heeft Apache.be Joeri Dillen en Land Invest Group de kans gegeven om te reageren op onze artikels. Zelden of nooit gingen ze daarop in. Nu blijkt, na drie jaar, dat ze onze berichtgeving als lasterlijk omschrijven. Nooit ontvingen wij van hen een recht van antwoord. Nooit dienden ze klacht in bij de Raad voor de Journalistiek die in eerste instantie bevoegd is om in dit soort zaken te bemiddelen.

"Er wordt door hen meteen gekozen voor grof geschut: een klacht wegens laster en eerroof. De eis van Land Invest Group om alle artikels te verwijderen is wel heel verregaand. De Belgische grondwet verbiedt censuur, maar toch wordt deze eis zonder blikken en blozen gesteld.”

Lees hier het artikel van Apache.be

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

 • door Roland Horvath op dinsdag 18 oktober 2016

  N-VA toont steeds meer zijn fascistische/ corpocratische, nazistische en dictatoriale aard. Dat blijkt ook nu weer, een medium van onderzoeksjournalistiek als Apache is voor N-VA een gruwel. In de opvatting van N-VA hebben burgers en middenveldgroepen niets te zeggen, want N-VA is verkozen. Ze willen iedere Syriër, die terugkeert uit Syrië, een enkelband cadeau doen, ook als die in Syrië was op familie bezoek. Niet verwonderlijk, N-VA zal niet rusten voordat alle Belgen zullen voorzien zijn van een enkelband.

  Het kenmerkende van nazisme is gestook in al zijn vormen van wij-zij denken over demoniseren en uitsluiten van minderheden tot laster en racisme. Laster verspreiden in de sociale omgeving van tegenstanders/ anders -denkenden is ook een specialiteit van N-VA.

 • door Berten Debergh op woensdag 19 oktober 2016

  Warme oproep aan alle lezers van De Wereld Morgen:

  Laat al uw vrienden én kennissen via uw netwerk en contacten weten dat u deze handelswijze van Land Invest Group niet aanvaardt. In de geest van de overleden, hoog geprezen Franse VN- diplomaat Stéphane Hessel moeten wij nu zeggen: "Neem dit niet!" (= titel van een boekje van deze notoire politicus) én "Doe er wat aan!" (= een tweede boekje). Wees erover verontwaardigd dat een machtsgroep als Land Invest Apache de mond wil snoeren zonder ook maar enig antwoord te geven op de gestelde vragen. Dergelijke handelswijze ruikt naar dictatuur! De burger heeft recht op verantwoording! De tijd van waarom - daarom is voorbij! Enkel openheid biedt toekomst!

  Laat ons niet medeplichtig worden aan de teloorgang van onze vrije westerse samenleving door nu te zwijgen. Laten wij met open vizier reageren zodat we later niet moeten zeggen: 'We hadden dit niet zo gewenst!'

  Bertin Debergh, Veurne

 • door DidierC op donderdag 20 oktober 2016

  Net zoals 'De Wereld Morgen' is 'Apache' een bron aan informatie over nieuwe ideeën en progressieve gedachtegoed en vooral zéér degelijk onderzoekswerk. Iets wat de grote mediabonzen niet echt meer belangrijk vinden, kennelijk.

  Ik heb ze in ieder geval al gesteund met hun crowdfunding actie.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties