Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Britse migranten pikken het niet langer en gaan staken

In Groot-Brittannië plannen migranten een nationale actiedag om aandacht op te eisen voor de cruciale economische bijdrage die ze iedere dag leveren. Die actiedag zal onder meer bestaan uit stakingen en boycots.
dinsdag 11 oktober 2016

De actiedag luistert naar de naam “One Day Without Us”, en staat voorlopig gepland op 20 februari 2017. Volgens oprichter Matt Carr gaat het hard. Enkele dagen nadat het voorstel werd gelanceerd in een besloten facebookgroep waren reeds 6000 mensen betrokken in een online conversatie over “A Day Without Us”. Carr is van plan om ook vakbonden, partijen en vertegenwoordigers van verschillende gemeenschappen te betrekken bij de organisatie van het protest.

Het protest is in de eerste plaats een antwoord op de golf van xenofobie en racisme die Groot-Brittannië overspoelt sinds de Brexit. Een golf die vergroot wordt door de tabloids die migranten voortdurend afschilderen als profiterend van de Britse welvaart en bedreigend voor de veiligheid.

De werkelijkheid is echter anders. De Britse economie is afhankelijk van migranten en die migranten zijn één van de voornaamste drijvende krachten achter de Britse economische groei. Ze doen doorgaans het minst betaalde en zwaarste werk (schoonmaken, industriële reiniging, huishoudhulp, zorg, …) en zijn – vaak bij gebrek aan kansen op de arbeidsmarkt – bijzonder ondernemend. Onderzoek wijst bovendien ook uit dat migranten meer bijdragen via belastingen dan dat ze ontvangen van de overheid.

Net om die realiteit te belichten gaan migranten dus een actiedag organiseren. Dit soort acties van migrant-arbeiders vond eerder reeds plaats in de VS (2006) en in Italië (2010). Academicus en activist Nick Srnicek (City University London) benadrukt op zijn Facebookpagina wel dat eerdere acties in de VS zich niet beperkten tot één dag. Het ging om een strijdbeweging die langer doorging en die zich beriep op een hele reeks verschillende actievormingen. Uiteindelijk slaagde die beweging erin om een voor migranten nadelige voorgestelde wetgeving te laten intrekken.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Frank Hoste op dinsdag 11 oktober 2016

    Op zich is een dergelijke actie lovenswaardig, maar de kracht van een sterke protestbeweging is er één die de verschillende groepen, die allemaal slachtoffer zijn van het neo-liberale besparingsbeleid en de toenemende uitbuiting, samenbrengt. Vele autochtone Britse gezinnen worden immers zelf meer en meer in een precaire situatie geduwd door de politiek van besparingen, loonblokkeringen en toenemende ongelijkheid. Een partij of beweging 'van de migrant' ontkent de facto het klassenkarakter van de samenleving net zoals nationalistische groeperingen dat doen. Solidariteit is dan een fundamenteel principe in de strijd tegen het establishment van rijken, grote bedrijven en hun lakei politici.

  • door Red Heskimo op woensdag 12 oktober 2016

    Britse welvaart is dat geen contradictie in termeni?

    Natuurlijk zijn de mensen die daar leven ondernemend. Het is dat of enkel maar een bord soep bij wijze van spreken. Werkloosheidsvergoedingen zijn daar beperkt in de tijd. Ziektezorg is toegegeven tot op zeker niveau betaalbaar maar kan je ook niet vergelijken met wat je hier allemaal kan krijgen. En veilig is het daar nu ook niet overal (en de oorzaak daarvan ligt vaker bij de autochtone dan aan de allochtone bewoners)

    Ik snap eerlijk gezegd die mensen in Calais niet die soms op risico van hun eigen leven trachten daar binnen te geraken.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties