Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Ook na verdwijnen Vlaamse Verdedigings Liga blijft de racistische bagger stromen

De ranzige onderbuik van Vlaanderen heeft de Vlaamse Verdedigingsliga niet nodig om loos te gaan op internet. De Facebook-pagina’s van sommige kranten bieden hen graag onderdak.
donderdag 11 augustus 2016

De Facebook-pagina van de Vlaamse Verdedigings Liga lag vorige week aan de basis van een mediastorm. Zowat alle partijen en krantencommentatoren namen er in scherpe bewoordingen afstand van. De pagina werd ondertussen door Facebook zelf verwijderd.

Maar dat betekent niet dat de racistische commentaarschrijvers nu dakloos zijn. Ze kunnen nog altijd hun gang gaan op de pagina van een krant als Het Nieuwsblad.

De rel op de website van VVL draaide rond de walgelijke commentaren op de dood van een jonge Belg op vakantie in Marokko. Het Nieuwsblad plaatste deze week een artikel op Facebook over een 7-jarige jongen die een pink verloor op een glijbaan. De jongen heet Youssef en de mama op de foto droeg een hoofddoek. Dat was voldoende om weer diezelfde gore commentaren uit te lokken. We zijn nu enkele dagen later en ze staan er nog altijd.


 

Onder sommige artikels staan er ook ronduit genocidaire commentaren. Dat is bijvoorbeeld het geval toen Het Nieuwsblad zonder enige duiding een IS-propagandafilmpje online gooide waarop te zien was hoe een kind verborgen achter een sluier een pop het hoofd afsneed. De makers van het filmpje (wie ze ook zijn) rekenen op een schokeffect. En de krant die dat publiceert, rekent op gemakkelijke clicks, comments, shares en likes en die kwamen er ook.

Gelijkaardige commentaren staan ook bij een artikel over een man met de Belgische nationaliteit die een aanslag zou gepleegd hebben in Irak.

 De commentaren zijn shockerend, maar ze blijven gewoon staan. Dat is een bewuste keuze. Bij DeWereldMorgen.be worden dergelijke commentaarschrijvers meteen geblokkeerd. Dat lijkt ook het geval te zijn bij de Facebook-pagina van de Gazet van Antwerpen, nochtans een krant uit dezelfde groep als Het Nieuwsblad. Aan bepaalde verontwaardigde reacties kan je zien dat het er ook vol stond met dergelijke commentaren, maar de racistische comments zijn zelf niet meer te zien.

Dat blijkt trouwens het enige verschil met de FB-pagina van de VVL. Bij Het Nieuwsblad krijgen de racisten weerwerk. Er zijn evenveel mensen die met walging reageren op hun ranzigheid.

Maar ondertussen gebeurt het dus wel. Mensen die met foto en meestal hun volledige naam oproepen tot de zwaarste misdaden tegen de menselijkheid (genocide, massaverkrachting, uitdrijving). Het gerecht grijpt niet in, Facebook laat het gebeuren en Het Nieuwsblad heet hen welkom.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

11 reacties

 • door Roland Horvath op donderdag 11 augustus 2016

  Nazisme kan men definiëren als fascisme + gestook. Gestook, meer specifiek: Wij -zij denken, demoniseren en uitsluiten van minderheden en racisme. Fascisme uit IT van de jaren 1920-1940 is essentieel corpocratie: Het regeren van de Grote Multinationale Ondernemingen GMO. Alle andere eigenschappen van fascisme volgen daaruit. N-VA heeft de GMO als enige doelgroep en is dus fascistisch.

  Het FR Front National van M. Le Pen, de NL PVV van G. Wilders, VB en N-VA mag men nazistisch noemen. Met nadruk moet gesteld dat de Vlaamse hoofdstroom media voorop de VRT al jaren ijveren voor een fascistische en nazistische maatschappelijke ordening in Vlaanderen. Wat blijkt uit hun medewerking aan racistische propaganda.

  De racistische/ nazistische propaganda van de nationalistische partijen heeft resultaten. Vooral N-VA heeft ook door de slaafse samenwerking van de hoofdstroom media al veel sociale en psychologische schade aangericht in Vlaanderen met hun leugens en hetze tegen zowat alle minderheidsgroepen, Walen, immigranten, schoolverlaters, werklozen, socialisten.

  In 2019 is N-VA uitgeteld: De onafhankelijkheid van Vlaanderen interesseert hen niet meer, ze zijn dus niet meer Vlaams maar Belgisch en ze komen niet op voor de meerderheid van de Vlamingen -of Belgen- maar uitsluitend voor de 0,01% superrijken en buitenlandse GMO: Ze zijn hun nuttige idioten. Dat alles is in 2019 uitgewerkt en dus worden ze dan door iedereen verlaten, afgeschreven. Dat is een magere troost want de schade aan de maatschappij zal tegen die tijd heel groot zijn.

 • door Didier op donderdag 11 augustus 2016

  Toen ik deze week dat artikel in Het Nieuwsblad (over een Marokkaanse jongen die een pink verloor) onder ogen kreeg, was mijn verbouwereerde reactie (als niet-krantenlezer): “is dat nu het niveau tot hetwelk onze kranten vervallen zijn, is dit nu nieuws dat een bijna volledige pagina opeist?” Ik heb er daarna niet langer stil bij gestaan. Maar dankzij dit stuk is mijn frank gevallen. Het opzet is onmiskenbaar pervert: gore commentaren uitlokken.

  Dat is heel erg, zo mogelijk nog erger dan die commentaren zelf. En wat nóg erger is, is dat niemand ingrijpt. En dat brengt ons bij een belangrijk punt.

  Het is in de discussies alhier nauwelijks aan bod gekomen, maar wat in het oog springt is dat deze racismegolf uitsluitend tegen moslims is gericht. Ze is gericht tegen een fel belaagde, getraumatiseerde en in de hoek gedreven gemeenschap, die plat populair wordt gelijkgeschakeld met de (door het Westen geïnduceerde) wereldwijde terrorismegolf, waarvan zijzelf het eerste en het grootste slachtoffer is.

  In een opiniestuk op de readactie.be onthult de geachte heer Dobbelaere zijn beschavingspeil door te stellen dat “de vrijheid van meningsuiting inherent een vrijheid is om te kwetsen”. “Het is genoeg geweest, ons vel is te dun geworden”, blèrt deze gesettelde, door het establishment geprotegeerde, good looking white male.

  Wiens vel vraag ik me dan af. Dat van de ouders van een verongelukte Marokkaanse jongen die met hun verdriet geen blijf meer weten?

  Of het vel van sommige joodse medeburgers die een mediacampagne opstartten tegen een niet-joodse leerkracht die het had aangedurfd haar vrije mening te uiten dat haar joodse leerlingen zich wereldvreemd en racistisch gedragen?

  Die leerkracht werd geschorst. Honderden smerige vuilspuiters blijven buiten schot.

 • door MaartenV op donderdag 11 augustus 2016

  Wat houdt ons tegen deze misdrijven aan de politie of het parket te overhandigen?

 • door MaartenV op donderdag 11 augustus 2016

  Ik zou mensen willen oproepen aangifte te doen bij de politie wanneer er een sprake is van een door de strafwet omschreven misdrijf.

 • door Jan Willems op vrijdag 12 augustus 2016

  Met wat tromgeroffel in de media , veel verdories tussen pot en pint, in wezen niets terzake doende opmerkingen van talloze reaguurders op deze en andere www-adressen werp je echt geen dam op tegen het racisme, ook als dat naar verluid structureel is. Aan de overheid zijn daartoe wel een hele reeks middelen toevertrouwd. http://www.knack.be/nieuws/belgie/in-de-strijd-tegen-terreur-moeten-we-geen-proefballonnetjes-oplaten-maar-gewoon-de-wet-toepassen/article-opinion-735649.html Dit bevat een opsomming van voormalig kabinetschef en nadien minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte. Zijn opvolgers op Biza en verantwoordelijken op andere politieke plekken moesten dit toch toch maar eens herlezen in plaats van de media op te zoeken, dwangmatig hunkerend naar een vermelding van hun naam. En voor de gewone burger van dit land raden we de lectuur aan van een handzaam boekje van sociaal-psycholoog Alain Van Hiel over racisme en wat ertegen te doen is. Meer info door gewoon te klikken op http://www.iedereen-racist.be zodat je bijvoorbeeld kunt lezen: “Contact vermijden is geenszins strafbaar. Je doet gewoon je zin, als vrije burger. Echter, dit soort gedrag draagt niet bij tot een warme maatschappij, en wanneer we met z’n allen elkaar ontwijken, wordt het hier niet de meest prettige plaats.”

 • door Dave op vrijdag 12 augustus 2016

  Altijd verbazend, dergelijke artikels. Ik vraag me af of deze auteurs eigenlijk wel eens op het internet komen. Er staat enorm veel bagger op het net, inclusief racisme, pedofilie en noem maar op. HLN.be is nog vrij braaf, vergeleken met bv 4CHAN. Moet dit kunnen? Neen, uiteraard niet, maar het is de bluts met de buil. De onbeperkte vrijheid van het internet heeft z'n kost, niet iedereen heeft goede bedoelingen. Maar de oplossing is nooit censureren, beste DWM, het is hier Oost-Duitsland niet.

 • door H Coopman op vrijdag 12 augustus 2016

  Inderdaad: extreem degoutant! *** Is het mogelijk om dit ook te onderzoeken op Arabisch sprekende media en kranten?

 • door AbdulFattah op vrijdag 12 augustus 2016

  Een aspect dat te vaak over het hoofd gezien wordt: als gastheer heeft Facebook zelf daar ook een gedeelde verantwoordelijkheid in. Er bestaat in Facebook de optie om groepen of posts te rapporteren. Maar tot nu toe heb ik daar telkens een standaard reactie op gekregen in de aard van 'dit is niet in strijd met onze community regels'. Zelfs pagina's die veel openlijker zijn over hun racisme dan de Vlaamse verdedigings liga. Blijkbaar ligt facebook enkel wakker van blote tepels....

 • door Geve op zaterdag 13 augustus 2016

  Inderdaad walgelijk en de beheerders van de sites moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Vrije meningsuiting is voor menig burger de dekmantel voor onbeschoftheid en onbeleefdheid geworden. Kennis, stijl, genuanceerdheid, begrip, ... ze worden met de dag schaarser en niet alleen op het net. Alleen hebben de meesten meer lef op het net want ze zitten veilig weg achter hun scherm. Het gros der mensen is laffer dan ooit. Anderzijds misschien niet zo verwonderlijk want het lijkt alsof vandaag alles moet kunnen.

 • door Yvon Princen op dinsdag 16 augustus 2016

  Heel recente gebeurtenissen: Een raid met 8 doden in een stad in Honduras, een voetnoot in het VRT-radionieuws. Een steekpartij in Kortenaken tussen twee Vlamingen met één dode tot gevolg, enkel nieuws op de regionale pagina's. Er is in de media inderdaad bijzonder grote selectiviteit afhankelijk van "de achternaam?" van de betrokkene. Het lijkt er op dat een aantal redacties vinden dat er commercieel garen te spinnen is met gebeurtenissen waar personen met "achternamen die in een bepaalde richting wijzen" uit te lichten en dikker in de verf te zetten. Onrustwekkend. Het versterkt de beeldvorming bij het grote publiek in een bepaalde richting en het doet aan klantenbinding met een groep van bedenkelijk allooi.

 • door Gilbert Desmet op dinsdag 16 augustus 2016

  Men heeft het over de bagger op twitter en Facebook. Ook al eesn de bagger gelezen op het forum van Seniorennet of op het forum van het lijfblad van "de vlaamse intellectuelen" bijgenaamd De Knack. Vlaamse intellectuelen op zijn Knacks: zure flaminganten, kinderen van schoolmeesterkes en onderpastoors!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties