Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Michael Moore: vijf redenen waarom Trump president zal worden

Michael Moore, een politiek en maatschappelijk geëngageerde schrijver, tv-, film- en documentairemaker uit de VS, beweert dat het zo goed als zeker is dat Donald Trump de volgende president van de VS zal worden. Hij somt vijf redenen op waarom Trump de verkiezingen in de VS zal winnen.
maandag 25 juli 2016

Dag vrienden,

Het spijt me dat ik jullie dit slechte nieuws moet brengen. Ik zei vorige zomer al dat Donald Trump de Republikeinse presidentskandidaat zou worden. Nu blijkt het zelfs nog erger te zijn: Donald J. Trump zal de verkiezingen winnen in november 2016.

Deze ellendige, onwetende, gevaarlijke deeltijdse clown en voltijdse sociopaat gaat onze nieuwe president worden. President Trump. Probeer deze woorden maar al eens te zeggen, want die zal je de volgende vier jaar nog vaak moeten herhalen: “PRESIDENT TRUMP”.

Nooit eerder wenste ik zo hard dat iemand mij kon bewijzen dat ik mij vergis.

Ik zie jullie al met je hoofd schudden: “Nee, dit gaat niet gebeuren!”. Helaas, je leeft in een bubbel. Een bubbel waarin je gelooft dat het Amerikaanse volk geen idioot als president zal verkiezen.

Soms ben je geschokt door Trump, andere keren moet je er gewoon om lachen, om zijn laatste gekke commentaar of zijn schandalig narcistische houding, want alles draait rond hem. Daarna luister je naar Hillary. Je ziet onze allereerste vrouwelijke president , iemand die gerespecteerd wordt in de wereld, iemand die heel intelligent is en die om kinderen geeft, een vrouw die de erfenis van Obama zal verder zetten, omdat dat hetgeen is wat het Amerikaanse volk duidelijk wil.

Je moet nu echt uit die bubbel stappen. Je mag het niet meer ontkennen, en je moet de waarheid onder ogen komen, waarvan je eigenlijk wel weet dat die waar is. Probeer jezelf wat te sussen met de feiten: “77 procent van het electoraat bestaat uit vrouwen, mensen van kleur, jongvolwassenen onder de 35 jaar en Trump kan zeker geen meerderheid halen bij deze groepen. Of denk logisch na: “Mensen gaan toch echt niet stemmen voor een clown of tegen hun eigen belangen!”.

Onze hersenen proberen ons te beschermen voor een trauma dat er aan zit te komen. Wanneer je bijvoorbeeld een luide knal hoort op straat, dan denk je ook eerst aan een auto die een klapband heeft gekregen. Je denkt niet meteen dat iemand doodgeschoten werd. Na 9/11 zag men hetzelfde gebeuren. De ooggetuigen beweerden dat er een klein vliegtuig per ongeluk in het World Trade Center gevlogen was.

We hopen steeds op de beste uitkomst, omdat het leven al moeilijk genoeg is. Veel meer slecht nieuws kunnen we echt niet aan. Ons verstand loopt dus gewoon vast wanneer er echt iets ergs aan het gebeuren is.

De eerste mensen die onder de vrachtwagen in Nice terechtkwamen, waren aan het zwaaien naar de chauffeur, omdat ze dachten dat hij de controle over zijn stuur kwijt geraakt was. Ze riepen nog dat hij moest oppassen, dat er mensen op de stoep stonden.

Wel, mensen, dit is geen accident. Het is aan het gebeuren. Als je gelooft dat Hillary Clinton Trump gaat verslaan met feiten, intelligentie en logica, dan heb je waarschijnlijk de 56 primaries (voorverkiezingen) gemist, waar 16 Republikeinse kandidaten tevergeefs geprobeerd hebben om Trump te stoppen.

Vandaag geloof ik echt dat dit gaat gebeuren. Om hiermee om te kunnen gaan, moeten jullie dit ook erkennen en dan kunnen we een manier vinden om uit deze puinhoop te geraken.

Begrijp me niet verkeerd. Ik heb hoop voor het land waar ik in leef. Dingen zijn beter geworden: links heeft de culturele oorlogen gewonnen; homo’s en lesbiennes mogen trouwen; de meerderheid van de Amerikanen neemt een liberale positie in over bijvoorbeeld gelijk loon voor vrouwen, abortus legaal maken, strengere milieuwetgeving, strengere wapenregulering, legalisering van marihuana,…

Er heeft zich een grote verandering voorgedaan. Ik twijfel er dan ook niet aan dat als mensen zouden kunnen stemmen van thuis uit, op hun X-box of PlayStation, dat Hillary de eindoverwinning zou binnenhalen.

Zo werkt het echter niet in Amerika. Mensen moeten zich verplaatsen en in een rij wachten om te kunnen stemmen. Wanneer deze mensen dan leven in arme, zwarte of Spaanstalige buurten, moeten ze niet alleen langer wachten, er wordt echt alles aan gedaan om hen er van te weerhouden een bolletje in te kleuren en hun stem uit te brengen.

Bij de meeste verkiezingen is het dus al moeilijk om 50 procent van de mensen aan te zetten om te gaan stemmen. Hierin ligt het probleem voor november: wie zal de meest gemotiveerde, meest geïnspireerde kiezers hebben? Je kent het antwoord op deze vraag al.

Wie is de kandidaat met de meest fanatieke supporters? Wiens gekke fans staan van 5 uur ’s morgens tot ’s avonds laat aan de stembureaus op verkiezingsdag om toch maar te garanderen dat iedereen zijn stem uitbrengt? Dit is het gevaar dat ons te wachten staat. Geen verplichte tv-reclame over Hillary of Trump verslaan met feiten in debatten zal de ‘mojo’ van Trump kunnen stoppen.

Vijf redenen waarom Trump zal winnen

(1) ‘Midwest Math’, of ‘Welcome to Our Rust Belt Brexit’

Ik denk dat Trump zich meer zal focussen op de vier blauwe staten (deze staten zijn traditioneel Democratisch) in het noordoosten van de VS (Michigan, Ohio, Pennsylvania en Wisconsin). Deze staten zijn traditioneel Democratische staten, maar sinds 2010 hebben ze wel allemaal een Republikeinse gouverneur verkozen (enkel Pennsylvania heeft nu nog een Democraat).

In de voorverkiezingen in maart in Michigan, hebben hier meer mensen gestemd voor de Republikeinen (1,32 miljoen) dan voor de Democraten (1,19 miljoen). Trump ligt voor op Hillary in de meest recente polls in Pennsylvania en de twee presidentskandidaten lopen gelijk in Ohio.

Eigenaardig hoe de race zo spannend is na alles wat Trump gedaan en gezegd heeft? Misschien heeft het te maken met het feit dat hij (correct) zei dat de steun van Clinton aan NAFTA (vrijhandelszone tussen de VS, Canada en Mexico) bijgedragen heeft aan de vernietiging van de industrie in het noorden in de VS (Minnesota, Wisconsin, en Michigan en North en South Dakota).

Trump gaat Clinton vertrappelen voor deze beslissing en haar steun aan het TPP (Trans-Pacific Partnership - een voorgesteld vrijhandelsverdrag tussen de VS en Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore, en Vietnam) en ander handelsbeleid dat deze staten in het noorden van de VS treft.

De Ford Motor-fabriek in Michigan was van plan te sluiten en hun bedrijf te verplaatsen naar Mexico. Maar Trump stond op en dreigde er mee 35 procent invoertarief te heffen op in Mexico gebouwde auto’s die naar de VS verscheept zouden worden. Dit klonk natuurlijk als muziek in de oren van de werkende klasse van Michigan.

Toen Trump zich naar Apple keerde en hen aanmaande hun iPhones niet meer in China te produceren, maar wel in de VS, waren de harten helemaal veroverd en haalde Trump de overwinning.

Van Green Bay (Wisconsin) tot Pittsburgh (Pennsylvania), dit is ons midden van Engeland: failliet, depressief en worstelend, de schoorstenen van de fabrieken en de karkassen van wat we ooit de middenklasse noemde, verspreid over het platteland. Boze, verbitterde, werkende (en niet-werkende) mensen die belogen werden door de trickle-down van Reagan (een economisch beleid ten gunste van de rijken) en in de steek gelaten door de Democraten die nog steeds een goede lijn proberen aan te houden, maar die eigenlijk uitkijken naar een beurt met een lobbyist van Goldman Sachs die hen een check uitschrijft bij het verlaten van de ruimte.

Wat er in het Verenigd Koninkrijk gebeurde met de Brexit, gaat ook hier gebeuren. Elmer Gantry (het titelpersonage uit de roman van Sinclair Lewis over een corrupte, seksueel geobsedeerde man die een succesvolle predikant wordt) gaat steeds meer lijken op Boris Johnson en zegt gewoon alles wat er in hem opkomt om de massa te overtuigen dat dit hun kans is! Iedereen moet samen spannen, tegen iedereen die hun American Dream vernielde. Nu komt de buitenstaander, Donald Trump, om dit op te ruimen en te redden. Hij is je persoonlijk molotovcocktail om in de groep van smeerlappen te gooien die je dit hebben aangedaan. Verstuur een boodschap! Trump is je boodschap!

Hier komt nu de wiskunde bij kijken. In 2012 verloor Mitt Romney met 64 electorale stemmen. Tel de stemmen samen van Michigan, Ohio, Pennsylvania en Wisconsin en dan kom je aan 64. Dus alles wat Trump moet doen is de rode staten (traditioneel Republikeins) van Idaho tot Georgia voor zich winnen (deze staten zouden toch nooit voor Hillary Clinton stemmen) en dan moet hij gewoon de vier ‘rust belt states’ binnenhalen (rust belt verwijst naar de roestige fabrieken van de gedeïndustrialiseerde staten waarnaar hierboven verwezen werd).

Hij heeft Florida niet nodig. Hij heeft Colorado of Virginia niet nodig. Enkel Michigan, Ohio, Pennsylvania en Wisconsin. Dan zal hij aan de top staan en winnen. Dit is hoe het zal gebeuren in november.

(2) Het laatste verzet van de Boze Witte Man

De VS werd 240 jaar door mannen gedomineerd, maar daar zal een einde aan komen. Een vrouw zal de macht overnemen! Dit kon gewoon gebeuren, terwijl we toekeken. Er waren waarschuwingen, maar die hebben we genegeerd.

Nixon, de genderverrader, legde ons ‘Title IX’ op, de regel die zegt dat meisjes een gelijke kans moeten krijgen om op school te sporten. Daarna liet hij vrouwen vliegen met commerciële vliegtuigen en voor we het wisten stond Beyoncé op het veld bij de Super Bowl (onze wedstrijd!) met een leger zwarte vrouwen die de vuisten balden en verklaarden dat onze overheersing beëindigd werd! Oh, de mensheid!         

Zo denken de bedreigde witte mannen. Ze hebben het gevoel dat de macht tussen hun vingers doorglipt en dat hun manier van regeren voorbij is. Het monster, de “Feminazi”, dat volgens Trump “bloedt door haar ogen, of waar ze ook bloedt”, heeft ons veroverd en na acht jaar te moeten luisteren naar een zwarte man die ons zegt wat we moeten doen, moeten we nu gewoon achterover zitten en toelaten dat we acht jaar door een vrouw gecommandeerd worden?

Daarna zal het Witte Huis waarschijnlijk acht jaar in handen zijn van homo’s! Daarna de transgenders! Je ziet al waar het naartoe gaat. Tegen die tijd zullen dieren mensenrechten hebben en zal een verdomde hamster het land leiden. Dit moet stoppen!

(3) Het Hillary Probleem

Mogen we eerlijk zijn? Voor we dit doen, wil ik toch nog even zeggen dat ik Hillary echt leuk vind. Ik denk dat zij onterecht veel kritiek heeft gekregen. Toch heb ik beloofd dat ik nooit voor haar zou stemmen, door haar instemming met de oorlog in Irak.

Tot op de dag van vandaag heb ik mijn belofte niet verbroken, maar om te voorkomen dat een proto-fascist onze 'commander-in-chief' wordt, zal ik mijn belofte dan toch moeten doorbreken. Toch denk ik jammer genoeg dat als Clinton president wordt, ze waarschijnlijk een militaire actie zal ondernemen. Ze is een havik, rechtser dan Obama. Maar de zotte vinger van Trump zal altijd op de knop staan, en "dat is dat".

Laten we eerlijk zijn, ons grootste probleem is niet Trump, maar wel Hillary. Ze is enorm onpopulair, bijna 70 procent van alle kiezers denkt dat zij onbetrouwbaar en oneerlijk is. Hillary vertegenwoordigt de oude manier van aan politiek doen, en gelooft niet echt in iets anders dan datgene waarmee je verkozen geraakt.

Dat is dan ook de reden dat ze het ene moment vecht tegen het homohuwelijk en er daarna weer een grote voorstander van is. Jonge vrouwen zijn haar grootste tegenstanders, wat best pijnlijk is gezien het de opofferingen en de strijd zijn, die Hillary en andere vrouwen van haar generatie hebben moeten doorstaan, zodat de jongere generatie nooit meer door de Barabara Bushes van deze wereld verteld moeten worden om te zwijgen en koekjes te gaan bakken. Er gaat dan ook geen dag voorbij dat jonge mensen mij vertellen dat zij niet stemmen voor haar.

Geen Democraat, en zeker geen onafhankelijke, zal op 8 november blij zijn om te gaan stemmen voor Hillary, niet zoals toen Obama president werd of zoals toen Bernie Sanders op het biljet van de voorverkiezingen stond. Het enthousiasme is er gewoon niet, daardoor zal deze verkiezingen om één ding draaien: wie de meeste mensen uit hun huis kan halen om te gaan stemmen, en dat is Trump.

(4) De depressieve Sanders-stem

Pieker maar niet, Bernie-supporters gaan voor Clinton stemmen! De polls laten zien dat al meer Sanders-kiezers op Hillary zullen stemmen dan het aantal Hillary-kiezers in de voorverkiezingen van 2008 die uiteindelijk op Obama gestemd hebben.

Dit is niet het probleem. De vraag is of de gemiddelde Bernie-sponsor zich naar de stembus zal begeven om dan met tegenzin te stemmen voor Hillary. Dit noemt men een ‘depressieve stem’, wat wil zeggen dat de kiezer geen vijf mensen met zich meebrengt om te stemmen voor Hillary. Deze kiezer werkt niet vrijwillig 10 uren in de maand in de aanloop naar de verkiezingen. Deze kiezer zal niet met enthousiasme praten als gevraagd wordt waarom ze voor Hillary stemt.

Als je jong bent, heb je geen tolerantie voor hypocrieten en gezever. Terugkerend naar de tijd van Clinton/Bush lijkt alsof ze opeens moeten betalen voor muziek, of MySpace moeten gebruiken, of een te grote gsm met zich mee moeten dragen. Zij zullen niet stemmen voor Trump; sommigen zullen hun stem aan een derde partij geven, maar velen zullen gewoon thuis blijven.

Hillary Clinton zal iets moeten doen om deze mensen een reden te geven om haar te steunen. Kiezen voor een gematigde, saaie, witte man als haar ‘running mate’ is niet echt een gewaagd idee dat jongere kiezers aanspreekt. Twee vrouwen ‘on the ticket’, dat zou nog eens een aantrekkelijk idee geweest zijn, maar Hillary werd bang en speelde op veilig. Dit is maar één voorbeeld van hoe ze jonge stemmers niet aantrekt.

(5) Het Jesse Ventura Effect

Negeer de duivelse kant van het electoraat niet en onderschat niet hoe snel mensen zichzelf als anarchist gaan zien eens zij alleen in het stemhokje staan. Het is één van de weinige plaatsen in de samenleving waar er absoluut geen beveiligingscamera’s hangen, geen afluisterapparatuur, geen echtgenoten of kinderen zijn, geen bazen of politie, en zelfs geen tijdslimiet.

Je kan zoveel tijd nemen als nodig en niemand kan iets doen. Je kan op de knop drukken en stemmen voor een partij, of je kan gewoon Mickey Mouse of Donald Duck opschrijven. Doordat er geen regels zijn en door de woede die velen hebben tegenover het gebroken politieke systeem, zullen velen hun stem aan Trump geven.

Niet omdat ze het eens zijn met hem, niet omdat ze zijn fanatisme en ego leuk vinden, maar gewoon omdat het kan. Gewoon omdat het zaken verpest en omdat het mama en papa boos zal maken. Net zoals je op het puntje van de Niagarawatervallen staat en je voor een seconde denkt hoe het zou voelen om er vanaf te springen. Velen gaan het leuk vinden om gewoon even te kunnen zien hoe het zou zijn als Trump president wordt.

Herinner je nog in de jaren 1990 toen in Minnesota een professionele worstelaar verkozen werd als gouverneur? Ze deden dit niet omdat ze stom waren of dachten dat Jesse Ventura een staatsman of politiek intellectueel was. Wel omdat ze het konden. Minnesota is een van de slimste staten in het land, gevuld met mensen met zwarte humor. Stemmen voor Ventura was gewoon een practical joke. Dit zal opnieuw gebeuren in november, met Trump.

Toen ik terug naar mijn hotel ging na de show van Bill Maher over de Republikeinse Conventie op HBO, stopte een man mij. “Mike”, zei hij, “we moeten op Trump stemmen. We moeten de dingen een beetje losschudden.” Dat was genoeg voor hem: “de dingen losschudden”. President Trump zal dat zeker doen, en een groot deel van het electoraat zou in de zetel willen gaan liggen en kijken naar deze reality show.

Dit artikel "5 Reasons Why Trump Will Win" verscheen eerder op de website van Michael Moore en werd vertaald door Sara Schaeken.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

10 reacties

 • door spacemonkey op maandag 25 juli 2016

  Natuurlijk dat wist zelfs een blinde een dove en een stomme al , wat er hier door Moore (van binnenuit de USA) tot bij die doffe, bange Eu burgertjes gebracht wordt.

  Kijk ik sloot 5 maanden geleden toen het hele circus een start nam al een weddenschap op mijn werk af ( gesloten enveloppe) en de schuif in. Je kan het een beetje vergelijken met wat er hier in de tijd met van Rossem gaande was.

  Ken genoeg best intellectuele mensen die ook nu nog de potsierlijke walgelijke schijnvertoningen moe zijn. De ziekelijke show opgevoerd door een bende politici die enkel met zichzelf en het verwerven van toegang tot de steeds kleiner wordende vetpotten begaan zijn.

  Het failliet van de democratie, en dat is een wereld omvattende vaststelling hoor.

  Het gaat in alle geval boeiend leven wezen in een wereldje bevolkt en bestuurd door dit soort malloten. Dit soort perfide populisten en hoe ze aan de macht komen, toch nog gezien mensen

  Maar ja als pokemon spelen belangrijker is dan dit soort mensen, en hun Goldman-Sachs of Rothschild entourage, dan gaan de ICT idioten weldra de stukken rondom hun oren weten vliegen.

  In real reality deze keer . Hahahaha uiteindelijk waanzinnig grappig hoe dom de (meeste) mensapen blijven ook in 2016.

  Keep on dreaming. Ook nachtmerries staan gecatalogeerd als een *bepaalde* soort dromen, niet ?

  Ruimteaap (spacemonkey)

 • door PVDPUTTE op dinsdag 26 juli 2016

  Het ergste is dat Michael Moore zoveel jaar geleden werkte voor Ralph Nader en zo mee aan de basis lag van een nieuw presidentschap van een andere idioot. Hopelijk zijn ze nu slimmer.

 • door Didier op dinsdag 26 juli 2016

  Tijdens deze ontluisterende wie-is-de-grootste-linkse-tweezak-in-Amerika-race doet de ‘liberale’ en ‘rebelse’ meneer Moore de weinig originele vaststelling dat Trump een “ellendige, onwetende, gevaarlijke clown en sociopaat” is (iedereen met één gram functionerende hersenen onder de schedelpan ziet dat ook) en heeft hij, in navolging van feel-the burn-Sanders, daar niets beters op gevonden dan – jawel – zijn eigen ‘principe’ van nooit voor Hillary te stemmen over boord te gooien en eveneens zijn steun uit te spreken voor – hou je vast – “iemand die gerespecteerd wordt in de wereld, iemand die heel intelligent is en die om kinderen geeft, een vrouw die de erfenis van Obama zal verder zetten, omdat dat hetgeen is wat het Amerikaanse volk duidelijk wil.” Wauw. Opnieuw wauw!

  En passant ontdekt hij ook nog dat hij de gepatenteerde leugenaar, oorlogsstoker en Wall-Streetmarionet, de bitch Hillary, “echt wel leuk vindt”, ook al is ze “enorm onpopulair, en vindt bijna 70 procent van alle kiezers denkt dat zij onbetrouwbaar en oneerlijk is.”

  Meneer Moore, ge hebt ooit een paar goei filmkes gemaakt, bedankt, maar ga nu postzegels verzamelen of ga droogvissen, maar laat ons alsjeblief met rust, please?

  • door PVDPUTTE op woensdag 27 juli 2016

   Lees eens de alinea na "“iemand die gerespecteerd wordt in de wereld, iemand die heel intelligent is en die om kinderen geeft..." en misschien snap je dan wat hij bedoelt. Begrijpend lezen is soms moeilijk maar als je je blinde rechtse haat ("wie-is-de-grootste-linkse-tweezak") even opzij zou zetten dan lukt het wel.

   • door Didier op donderdag 28 juli 2016

    Niet zo snel oordelen PVDPUTTE. Jij weet duidelijk niet waar Clinton voor staat. Moore en Sanders hebben zich voor haar kar laten spannen. Voor mij is dat de houding van een linkse tweezak. Vele linkse Amerikanen gaan verder en noemen dat verraad. Die zware beschuldiging van “blinde rechtse haat” zal ik door de vingers kijken. Je moest eens weten hoe erg je er naast zit! Begrijpend lezen, zei je?

   • door Didier op donderdag 28 juli 2016

    Wat jouw alinea betreft: als “de wereld” de Arabische wereld, Rusland, China en nog een resem landen op drie zuidelijke continenten uitsluit, dan alleen klopt de uitspraak van Moore (misschien). En we moeten dus blij zijn dat Hillary tegen kindermishandeling is? De erfenis van Obama (acht jaren ononderbroken oorlog plus duizenden drone-moorden) is niet wat het Amerikaanse volk wil. Dat volk wil vrede en orde op zaken in eigen huis. Jouw blind geloof is best wel beangstigend.

    • door PVDPUTTE op donderdag 28 juli 2016

     Doet er allemaal niet toe. Van zodra je ook maar overweegt -om wat voor reden dan ook- dat je het risico wil lopen om die narcistische halve zool van een Trump op de troon te hijsen met zijn "trigger-happy finger" op een nucleair arsenaal dan is de zaak voor mij gesloten. "De" wil van "het" Amerikaanse volk heb ik op mijn vele trips door de VS helaas nooit kunnen ontwaren, ik zie in elke geval dat er voldoende idioten zijn die een stem op Trump gaan brengen en achteraf zullen zeggen "wir haben es nicht gewusst"...

     • door Didier op vrijdag 29 juli 2016

      Je hebt zeker wel veel mooie landschappen gezien. Van mijn vele trips op Amerikaanse forums (het gehele gamma van ‘links’ tot ‘rechts’, gemiddeld 1 uur per dag, al jaren lang) hou ik de indruk over dat de meeste Amerikanen (is dat beter geformuleerd?) zoals elk ander volk op aarde geen oorlog willen, geen honderden miljarden meer willen verspillen aan nog meer zinloze oorlogen, genoeg hebben aan 22 veteranen per dag die zelfmoord plegen, niet meer terreur op eigen bodem wensen en er niet van houden gehaat te worden in de gehele wereld.

      Wars are bankers wars, bekende een bankier 100 jaar geleden. Maar wat een geluk dat Hillary daar vies van is, en niet trigger-happy! Hé wacht eens, wat zei ze ook weer op 3 juli 2015… Och laat maar, das wollen wir nicht wissen.

      Neen man, het is de cholera of de pest. Al de rest is bla-bla-bla.

 • door antond op dinsdag 26 juli 2016

  Wie op deze clown (Michael Moore) let en naar hem luistert, wordt eveneens misleid. De man is net als alle anderen bezig voor zichzelf. Hij is multimiljonair geworden met het verkondigen van zijn boodschap. Zaken zijn zaken. Geef mij dan maar iemand als Peter Mertens, waar ik het ook niet mee eens ben, maar die leeft tenminste overeenkomstig zijn boodschap. Dit ervan uitgaande dat hij de royalties van de verkoop van zijn boeken in de partijkas stort, hij lijkt me overigens het type om dat te doen.

  • door Cees op dinsdag 4 oktober 2016

   Voor mij en vele anderen is Amerika al heel lang het land van Donald. Het land van Donald Duck. Het land van vele snateraars, news anchors en veelweters. Het land waar de media de dienst uitmaken en daarmee de mensen die daar achter zitten. Toen een acteur President werd wist ik het zeker. Het systeem om de President te creëren is een ware Industrie geworden. Een voor-wat-hoort-wat proces. Buitenstaander Trump lijkt zich niet op te moeten trekken aan de duizenden baantjes jagers die normaal kunnen zorgen voor het ticket naar de Oval Room. Als ik zie wat het caliber is van de andere wereldleiders verdienen die Trump als onderhandelaar in elk geval en als vertegenwoordiger van Amerika als de New Donald. Het is te proberen; Trump zei al dat de 30 jaar dat Clinton meedoet daar blijkbaar haar breed voorgestelde nieuwe aanpak nodig maakt. Dat is idd belachelijk want iemand die heeft gefaald nog maar eens op de stoel zetten doet geen enkele werkgever. "You are fired !"

   Wat Moore schrijft makes sense... ik zou ook in dat stemhokje puur voor de lol op de nieuwe Donald stemmen. Maar ook omdat nieuwe bezems schoon vegen en er tenminste in dit leven nog een kans bestaat om wat te laten gebeuren. Iets dat zeker niet het geval is als de gevestigde orde de vlag -alweer- binnen haalt. Amerika is entertainment; dat kan niemand ontkennen.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties