Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Oud-voorzitter Europese Commissie voortaan op loonlijst Goldman Sachs

De draaideur tussen politiek en bedrijfswereld blijft onverminderd spinnen. De legendarische bank Goldman Sachs sloeg niemand minder dan de oud-voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso himself aan de haak.
vrijdag 8 juli 2016

Vorige week veroorzaakte oud-Europees commissaris Neelie Kroes ophef met een wereldvreemd interview dat ze gaf aan de VRT. Kroes klust nu bij voor Uber hoewel ze bij haar aantreden plechtig beloofde dat ze nooit zou toetreden tot een bedrijf na haar mandaat, “zelfs niet bij een Bread & Breakfast”, zei in het Europees parlement. Een zinnige uitleg voor die gebroken belofte wist ze niet te verzinnen en dus sloot ze het interview maar voortijdig af met een arrogant knikje.

Maar de draaideur tussen politiek en bedrijfswereld blijft onverminderd spinnen. De legendarische bank Goldman Sachs sloeg niemand minder dan de oud-voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso himself aan de haak.

Met de Brexit die voor de deur staat, zit Goldman Sachs met een praktisch probleem. De bank werkt in Europa vanuit Londen. Mogelijk zullen een aantal eenheden het Kanaal moeten oversteken. Officieel heet het dat Barroso moet helpen in de "challenging and uncertain economic and market environment". Wat Barroso gaat verdienen bij Goldman Sachs is niet duidelijk.

Barroso is lang niet de eerste politicus die na zijn carrière voor Goldman Sachs gaat werken. De Belgische socialist Karel Van Miert ging hem ooit voor. Al is de omgekeerde beweging even gebruikelijk. Zowel de voormalige Italiaanse premier Romano Prodi als de voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi stonden ooit op de loonlijst van Goldman Sachs. De huidige Europees Commissaris van Onderzoek en Innovatie Carlos Moedas werkte ook voor Goldman Sachs.

De Amerikaanse regering onder Bush werd zelfs smalend ‘government Sachs’ genoemd. De minister van Financiën die de VS door de crisis van 2008 leidde, was Henri Paulson, een voormalige ceo van Goldman Sachs.

Goldman Sachs wordt er onder meer van beschuldigd geholpen te hebben bij het verhullen van het Griekse begrotingstekort.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Roland Horvath op zaterdag 9 juli 2016

  De EU, een afdeling van Goldman Sachs. De tijd van de NL VOC 1602-1799 is terug.

  Wellicht de belangrijkste reden, dat -de 28 leden van- de EU Commissie zich in de 1e plaats gedraagt als de administratie van een kartel van Grote Multinationale Ondernemingen GMO, is dat de leden na hun politieke loopbaan een lucratieve plaats willen bemachtigen bij GMO. Liefst meerdere en in bestuursraden. Daar verdient men zonder er voor te moeten werken. Af en toe aanwezig zijn is voldoende. De enige doelgroep van de politiek van de Commissie is inderdaad de GMO. De KMO, de consumenten en de burgers tellen niet mee. Twee voorbeelden:

  1/De besparingen politiek is er om de GMO -en andere ondernemingen- toe te laten hun bedrijfslasten te verminderen. Daardoor vermindert de koopkracht. De GMO zijn minder afhankelijk van de koopkracht op de interne EU markt, de KMO zijn dat wel, de hele maatschappij raakt in geldnood en in verval. De overheden krijgen een geldtekort, ook door de 3% begrotingsnorm en de 60% schuldnorm en door het feit dat besparingen niets opbrengen maar integendeel de -KMO- productie en het totale inkomen doen dalen. Dan wordt veelal de Sociale Zekerheid SZ verminderd, het 2e doel van de besparingen.

  2/ De verdragen CETA en TTIP hebben geen enkel nut voor de EU integendeel ze zijn zeer schadelijk. Minder voor de US want die krijgen meer rechten dan de EU. De hele wetgeving in de EU wordt op zij geschoven ten bate van de almacht en de winst van de buitenlandse CA/US GMO via onder andere het ISDS/ICS.

  Conclusie. Men kan de ex leden van de EU Commissie beter nog 10 jaar hun salaris betalen dan dat ze gaan "werken" bij de GMO. Heel even een vraag: Is, wat tal van ex EU politici zoals José Manuel Barroso doen, corruptie of hoogverraad? Of beide?

 • door Alexandra op zaterdag 9 juli 2016

  Heel goed dat hier aandacht aan besteed wordt.

 • door speedmaster op zaterdag 9 juli 2016

  1789 de Franse revolutie, wanneer de Europese revolutie? Iets om over na te denken. Iedereen "voelt" toch dat er iets mis is.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties