Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Zeven ministers Brazilië betrokken bij grootschalige corruptie

Naast interim-president Michel Temer zelf zijn minstens zeven ministers van zijn regering betrokken bij corruptieschandalen. Zij komen allen voor in de lijst van verdachten van gerechtelijke onderzoeken naar corruptie in het overheidsbedrijf voor petroleum Petrobras en in aanverwante bedrijven.
donderdag 19 mei 2016

Minister van planning, ontwikkeling en beheer Romero Juca (foto boven dit artikel) staat op de lijst van verdachten in een onderzoek dat begin 2015 werd gestart. Hij wordt er van verdacht gelden van het bedrijf UTC Engineering te hebben ontvangen.

Daarmee heeft hij de kandidatuur van zijn zoon Rodrigo Juca gefinancierd voor de positie van vice-gouverneur van de provincie Roraima. UTC Engineering betaalde hem om een bouwcontract te bekomen voor de afwerking van kerncentrale Agra 3.

Kerncentrale Agra 3 is al tientallen jaren een toonbeeld van corrupt bestuur door opeenvolgende Braziliaanse regeringen. Agra 3 werd begonnen in 1984 maar viel terug stil in 1986. Pas in 2007 werd de bouw hervat. De bouwplannen werden echter voortdurend gewijzigd. Uiteindelijk werd in 2010 begonnen aan de definitieve bouw van een kerncentrale die in 2018 zou moeten voltooid zijn. Al die jaren zijn enorme sommen verdwenen in de zakken van politici en zakenmensen.

Geddel Vieira Lima (WikiMedia Commons)

Staatssecretaris Geddel Vieira Lima (zie foto, een staatssecretaris is een adviseur van de president met status van minister) is nog minister geweest onder president Lula da Silva. Hij gebruikte toen zijn functie om contracten te bekomen voor het bouwbedrijf OAS.

Minister van toerisme Henrique Alves wordt eveneens verdacht van het ontvangen van steekpenningen ten bate van bouwbedrijf OAS. Hij heeft die gelden rechtstreeks ontvangen van Leo Pinheiro, eigenaar van OAS. De bewijzen voor deze omkoping vond het gerecht op zijn gsm.

Raul Jungmann (WikiMedia Commons)

Minister van onderwijs Mendonça Filho, minister van defensie Raul Jungmann (zie foto), minister voor de stedelijke gebieden Bruno Araujo en minister van volksgezondheid Ricardo Barros zijn allen verdacht in een onderzoek naar corruptie ten bate van Odebrecht, het grootste bouwbedrijf van Latijns-Amerika. Odebrecht kon met smeergeld veel te dure bouwcontracten verkrijgen voor staatsbedrijf Petrobras.

In maart 2016, twee maand voor de afzetting van president Dilma Roussef, had de directie van Odebrecht nog beloofd 'definitief' te zullen meewerken aan het gerechtelijk onderzoek dat al twee jaar bezig was. In een persverklaring van 22 maart 2016 had het bedrijf dat op zijn eigen website bevestigd. Odebrecht overhandigde als bewijs van vrijwillige medewerking aan het gerecht een lijst van personen aan wie het bedrijf in de voorbije jaren smeergeld had betaald. Daar staan de vier hierboven vermelde ministers bij.

Politierepressie en artistiek protest

Sinds de machtsovername door interim-president Michel Temer is de politierepressie van protestacties tegen de regering toegenomen. Studenten getuigen van mishandeling door de oproerpolitie. De politie schiet met rubber kogels op manifestanten en houdt arbitrair deelnemers aan, die tijdens hun arrestatie worden geslagen. Vrouwelijke studenten worden daarbij seksueel betast en afgedreigd.

Op het filmfestival in Cannes hielden regisseur Mendonca Filho en de acteurs van de film Aquarius tijdens de persvoorstelling van hun film borden omhoog met de slogans: Brazil is not a democracy anymore, The world cannot accept this illegitimate government, A coup took place in Brazil, Sauvez la démocratie brésilienne en 54.501.118 votes set to fire (een verwijzing naar het aantal stemmen dat afgezet president Dilma Rousseff in 2014 had behaald bij de verkiezingen). Het publiek applaudisseerde voor en na de voorstelling en scandeerde de slogans mee.

Bronnen: 

Sete ministros de Temer são citados na Lava Jato

Jovens detidas em ato contra Temer relatam momentos de terror nas mãos da BM

'Brazil is not a democracy': Cannes contender's cast stage red carpet protest 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Red Heskimo op donderdag 19 mei 2016

  Ik vrees dat als je alle ministers en staatssecretarissen in dit land hun strafregister even tegen het licht zou houden, je net hetzelfde resultaat zou bekomen.

  Afgelopen jaren hebben zowel Blauw, Groen, Geel, Oranje, Rood zondaars in hun rangen gehad Egoïsme kent geen kleur.

 • door Ernst Daniel Nijboer op vrijdag 20 mei 2016

  Jarenlang was hier het motto onder de buitenlanders in Brazilie: 'Brazilie.. het land van de Toekomst.. en zo zal het ook altijd blijven'. Tegenwoordig moet je helaas echter concluderen: 'Het land van het Verleden..en zo blijft het nog wel even', want door de vele corruptieschandalen, politieke macho-machtspelletjes en pretentieuze incompententie, is deze fragiele jonge democratie weer bijna terug tot af, waar het ooit na de militaire dictatuur voorzichtig vorm kreeg. Na de Olympische Spelen is er weer een lange weg te gaan... De erfenis van Lula's Arbeiderspartij-politiek zal nog lang na-woekeren. Elk land (volk) kiest (verdient) zijn eigen regering...

 • door pieter vv op vrijdag 20 mei 2016

  Veel aandacht voor Brazilië maar buurland Venezuela lijkt van DWM haar radar verdwenen te zijn?

  • door Lode Vanoost op vrijdag 20 mei 2016

   Binnenkort misschien? Daar is het parlement immers iets gelijkaardigs van plan. In echte democratieën probeer je een legitiem verkozen president die je niet bevalt bij de volgende verkiezingen te verslaan. Toen socialistisch president Mitterrand na een paar jaar met een parlement zat waar de socialisten in de minderheid waren heeft hij daar zeer tegen zijn zin toch jarenlang mee samengewerkt. Dat is nu eenmaal democratie. De eerste minister waar hij mee samenwerkte was overigens Jacques Chirac, de latere president.

   Venezuela zit nu met een gelijkaardige situatie. De rechtse meerderheid wil nu het recht op terugroeping van de president na de helft van zijn mandaat inroepen om hem weg te stemmen met een referendum. Prima, daarmee maken ze voor de tweede maak gebruik van dit systeem. Dat systeem werd overigens ingevoerd door Hugo Chavez. Een jaar na de invoering van dat systeem hebben ze het onmiddellijk proberen toe te passen op Chavez.

   Waar de huidige machthebbers in Brazilië terug naar toe willen is de situatie van voor Lula en Rousseff. Toen bleven de meeste armen gewoon thuis tijdens de verkiezingen, wat hen toeliet zoveel jaren te regeren.

   Er is heel wat mis met wat de regeringen van Lula/Rousseff en Chavez deden (en wat Correa en Morales doen), zoals met elke regering ook hier. Het behoort tot de normale taken van de oppositie om dat te bekritiseren.

   Het is echter onaanvaardbaar om een legitiem verkozen staatshoofd af te zetten omdat je met zijn/haar politieke lijn niet eens bent. Overigens is zelfs de VS niet helemaal zeker van hun steun voor Temer. Niet uit principe uiteraard. Ze twijfelen of hij het wel gaat volhouden. Zijn regering is immers gebouwd op een wankele structuur vol interne contradicties, rivaliteiten en zelfvernietigende corruptie.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties