Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Australië geeft groen licht aan omstreden steenkoolmijn

De provincie Queensland in het noordoosten van Australië geeft groen licht aan de Carmichael-mijn, een van de grootste steenkoolmijnen in de moderne geschiedenis. Het project is zeer omstreden en wordt door milieuorganisaties bevochten in de Australische rechtbanken. Australië gaat daarmee in tegen de wereldwijde tendens om niet meer te investeren in steenkool als energiebron.
maandag 4 april 2016

Adani wil in 2017 met de bouw starten. De Carmichael-mijn houdt voor het bedrijf een investering in van 21 miljard Australische dollars (ongeveer 14 miljard euro). De steenkool uit de mijn zal worden geëxporteerd via een speciaal aangelegde spoorweg en zeehaven. 

Tegen het project is veel protest. Verbranding van steenkool lijdt tot meer CO2-uitstoot, melden tegenstanders. Twee Australische actiegroepen hebben een rechtszaak tegen het project lopen. Eind 2015 bleek uit een enquête dat twee derde van de Australische bevolking af wil van steenkool. De Australische overheid zet echter al een tijd volop in op steenkool, vooral onder impuls van voormalig premier Tony Abbott.

Als Adani van start kan gaan in Queensland, zullen andere mijnbedrijven dat voorbeeld te volgen. Naast de mijn van Carmichael staan nog acht andere steenkoolmijnen in de steiger in het bekken van de Galilee, waar mijnbedrijven bekende maar nooit eerder geëxploiteerde enorme steenkoolvoorraden willen gaan uitbaten.

(ABC)

De spoorweg van de mijn naar de haven en de haven worden speciaal voor de mijn gebouwd en zijn al jaren het onderwerp van een heftige strijd voor de rechtbanken. Milieugroeperingen zoals Greenpeace wijzen bovendien op de catastrofale gevolgen die de mijn zal hebben voor het Great Barrier Reef, het grootste zeegebied met koraalriffen ter wereld.

Shani Tager, woordvoerder van Greenpeace Australia, noemde de beslissing van de provinciale regering 'weerzinwekkend. De koraalriffen in het great Barrier Reef ondergaan reeds jaren de gevolgen van waterverontreiniging.

“Wetenschappers die de koralen bestuderen, de Great Barrier Reef Marine Park Authority, het overheidsdepartement verantwoordelijk voor het Great Barrier Reef en de provinciale regering van Queensland zelf hebben eerder al de ernst van de recente vervuiling toegegeven. Tegelijk plaveien ze de weg naar de grootste steenkoolmijn van Australië – een ontwikkeling die het Barrier Reef alleen maar verder kan beschadigen. Het Reef beschermen en de mijn van Carmichael toestaan zijn diametraal tegengestelde keuzes – je kan de twee niet tegelijk doen.”

Greenpeace Australia Pacific maakte de video Carmichael Coal - tracing the route of export coal in Queensland over de vernietigende milieuimpact van de mijn van Carmichael: 

Bronnen:

Carmichael coal mine: Mining leases approved for $21 billion project in Queensland's Galilee Basin

Groen licht voor grootste steenkoolmijn van Australië

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

 • door spacemonkey op dinsdag 5 april 2016

  Redelijk *achterlijk* van de Aussie's die ik overigens wel leuke mensen vinden mag. Week of 2 geleden hier een artikel dat het grootste Amerikaanse steenkool concern op de rand v/h faillissement staat.

  Waarom gaan ze dan down-under dat zwart spul trachten te ontginnen. De zoveelste stuiptrekkingen van een aantal vettige Neoliberalen die daar geld aan verdienen.

  Hun zwanenzang en eigenlijk die van de hele planeet een beetje. Nog snel om het even wat tot geld proberen te maken, voor het geld zelf niet meer dan een menselijke illusoire dwanggedachte blijkt te zijn .

  Hoeveel keren moet het nog te laat zijn voor oliedomme mensheid er misschien iest van leren gaat ?

  Spacemonkey

 • door antbover op woensdag 6 april 2016

  Op de website van Greenpeace kan men een petitie ondertekenen , zich uitspreken tegen dat wat hier wordt aangekaart. Onze wereld om zeep helpen is de geliefde bezigheid van de geldwolven . Stoppen .

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties