Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Irakese academica schreeuwt haar woede uit over bombardementen op de universiteit van Mosul

Een tegenbeeld van de aanslagen in Zaventem en Brussel: de luchtbombardementen van de afgelopen dagen op de universiteit van Mosul. Uit een mailbericht dat cultuurfilosoof Lieven De Cauter ontving van een Irakese academica, die haar woede en wanhoop uitschreeuwt, valt veel te leren.
dinsdag 22 maart 2016

Gisteren mailde een overigens zeer beminnelijke Irakese academica, die ik herhaaldelijk mocht ontmoeten, de volgende noodkreet rond over bombardementen in Mosul, het is bijzonder leerzaam om juist nu, met de aanslagen in Brussel voor ogen, haar bericht aandachtig te lezen:

 “De criminelen van de Amerikaanse coalitie hebben de laatste twee dagen verscheidene faculteiten van de universiteit van Mosul gebombardeerd en vernietigd onder het mom van de strijd tegen ISIS. Meestal vinden airraids plaats ‘s nachts. Maar nu bombarderen de Amerikaanse agressors de universiteit overdag, het betekent dat zij uit zijn om het plegen van een massaslachting onder de studenten en docenten van de universiteit. Meer dan 200 burgers zijn gedood en het 600 mensen zijn gewond.

Het lijkt erop dat de Amerikaanse luchtmacht een soort van viering organiseert als herinnering aan hun criminele invasie en bezetting van Irak op 19 maart 2003, door een nieuw bloedbad onder onze kinderen, jonge studenten en burgers. Schaamte en schande over alle NAVO-landen die aandringen om deel uit te maken van deze coalitie en die dus medeplichtig te zijn aan deze afschuwelijke misdaden. Als de democratie en de vrijheid van deze landen berusten op het bloedvergieten van onze kinderen, dan veroordeel en verwerp ik hun hun racistische, onmenselijke samenlevingen, omdat zij deze massaslachtingen ondersteunen met hun belastingen en hun misleidende, hypocriete media. De Amerikaanse regering en hun NAVO-bondgenoten creëren steeds meer haat en terrorisme met hun brutale, terroristische air raids.

Niemand kan kijken naar de uiteengereten lichamen van hun geliefden die van onder het puin komen, zonder een deel van zijn ziel en geloof in menselijke waarden te verliezen. En dit is wat de Amerikaanse indringers gepland hebben, toen ze besloten om Irak en andere landen te bezetten. Na 25 jaar van moord, gedwongen verplaatsing en de vernietiging van de hele infrastructuur van het land, van geweld en ellende, zie ik geen einde aan deze catastrofe.’

Einde citaat. Over deze bombardementen, met 200 slachtoffers en 600 gewonden (dat is in de grootteorde van 10 keer de aanslagen in Brussel!), allemaal onschuldige burgers, vaak jongeren, heb ik in onze media niets vernomen. De mail geeft een idee hoe woedend de mensen in het Midden-Oosten. Bij uitbreiding geeft het ook een idee hoe diep de woede zit, bij hen die afkomstig zijn uit het Midden-Oosten, of zich ermee identificeren. We moeten die woede eindelijk eens ernstig nemen.

En onze media moeten beter hun best doen om over de wandaden van de coalitie te berichten, deze luchtbombardementen op de universiteit van Mosul zijn geen akkefietje, maar een grootschalige oorlogsmisdaad. Het verdient ook aanbeveling om haar woede-uitbarsting te lezen en te herlezen. Dat elke luchtaanval meer terroristen voortbrengt, dat zij, ik herhaal: een beminnelijke academica, onze democratieën verwerpt als misdadig en hypocriet, dat ze wanhopig is. Dit moeten we allemaal overdenken, ook terwijl we geschokt zijn, of zelfs in shock over de aanslagen hier in Brussel en Zaventem. We moeten uit de spiraal van geweld en tegengeweld stappen. Maar hoe? Helaas staat dat niet in haar mail, ook zij ziet geen uitweg.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

29 reacties

 • door Lieven De Cauter op dinsdag 22 maart 2016

  Nu ik toestemming heb kan ik de identiteit van de schrijfster onthullen: Prof. dr. Souad Al Azzawi.

  Hier een korte bio: Dr. Souad Naji Al-Azzawi is a former Vice-President of Mamoun University of Scientific Affaires; former professor of environmental engineering at Baghdad Univ., recipient of the 2003 Nuclear-Free Future Award for her work on environmental contamination after the Gulf War in Iraq.

  Een fantastische, innemende vrouw, die sinds het prille begin betrokken was bij het Brussells Tribunal tegen de illegale invasie van Irak.

  • door Pinpanter op woensdag 23 maart 2016

   Nog voor iets is verteld worden de Amerikanen al geïntroduceerd als criminelen en agessors. Dat suggereert een vooringenomenheid. Ook in de Palestijnse kwestie was het uitgangspunt aan de orde dat er raketten werden agestuurd vanuit een lokatie waarbij burgers als een schild werden gebruikt. Of die motivatie correct is is vanuit West Europa niet vast te stellen. Maar vast staat dat in zo'n situatie degenen die zo'n lokatie om die reden zoeken , de werkelijke criminelen zijn en degenen die internationale richtlijnen overtreden. Ook is een feit dat in de VS een onderzoek mogelijk is en dat degenen die dan eventueel niet volgens de regels hebben gehandeld ter verantwoording worden geroepen. Dat aspect ontbreekt bij IS en in Irak.

 • door Lieven De Cauter op dinsdag 22 maart 2016

  pps: ik neem de vrijheid om hier een antwoord mail van prof Souad Al Azzawi te citeren,

  (send: march 22th) Lieven and Friends. Please accept my apology for feeling outraged last three days because of the bombing of Mosul University ( my university), and for using harsh language. On March 19 and 20 the American air force bombed the university with Bunker Buster bomb, like the one they used to kill civilians of (al Ameria shelter) in 1991. They sent a message of hate and revenge in the 13th anniversary of the American invasion of Iraq. They usually bomb state services and facilities at night. They bombed the University at 13:05 afternoon, when the area is mostly crowded. I have more than 30 relatives dwelling in Mosul. They are all terrified day and night, because in reality the bombing is not targeting ISIL gathering centers, rather than the infrastructure, state owned services, and civilians. Today they bombed al Kough Restaurant. Its also close to the university, and all the victims are civilians. On March 20, they bombed the University headquarter, woman's education college, science college, Mosul University publishing center, and girls dormitories. The total number of deaths is around 50, and 120 injuries. As I said previously, killing innocent civilians will not solve the problem of ISIL, it will push more people to join them to be able to revenge for their losses and their beloved ones. You asked if you can use my name? yes, please do. Souad

  • door Dirk Adriaensens op donderdag 24 maart 2016

   Nog een mailtje van dr. Souad Al Azzawi: "Dear friends, Processor Dhafer al Badrani former Dean of Computer Sciences College in Mosul University got killed and his wife in the American's bombing of Mosul university on Sunday March 20,2016. I forgot to mention to you that the American planes bombed the faculty members residential building. Only one child of the whole building survived. Wives and children of other faculty members are among the victims." Eerst facts checken ipv propaganda over te nemen aub.

 • door Paul Peeters op woensdag 23 maart 2016

  Geweld los je niet op met nieuw geweld en haat. Elke dode of gekwetste mens is er één te veel. Cultuur en opvoeding moeten dit antwoord mogelijk maken. Er is geen alternatief! Na de woede moet de redelijkheid de bovenhand nemen. De grootste slachtoffers van geweld zijn zij die gewelddadig zijn. Wist u dat in de katholieke kerk van België de Congolezen nog geen eigenstandige pastoraal mogen ontwikkelen? Er is nog veel te leren, ook door hen die liefde preken. Yes, we can.

 • door Patrick Dewals op woensdag 23 maart 2016

  Dit is inderdaad een waarheid die wij niet kennen (door onze gebrekkige media) of niet willen kennen want anders moeten we ons hele samenlevingsmentaliteit gaan analyseren en dan zou het wel eens kunnen zijn dat we een bende egoïsten ontdekken die er niets mee inzitten dat er in Irak meer dan een miljoen mensen het leven hebben gelaten om de zogenaamde 'Amerikaanse democratie' toe te laten. Een democratie die op een brutale wijze de mensen van macht, zelfbeschikking, grondstoffen, trots en misschien zelfs levenszin heeft beroofd.

  De Amerikaanse modus operandi bekritiseren (op welk gebied dan ook) mag niet want dan ben je voor de meeste mensen, die op een binaire manier functioneren (Amerika is goed, de anderen slecht), een communist, terrorist, of een ander rioolwezen. Maar de waarheid is volgens mij dat zeer veel terrorisme het resultaat is van het wangedrag van de VS...

  • door babipsylon op woensdag 23 maart 2016

   Dat is zeker het geval, maar hier worden toch wel straffe claims gemaakt: " he bombing is not targeting ISIL gathering centers, rather than the infrastructure, state owned services, and civilians. " Dat ze er niet te nauw op kijken, ja. Maar dat het hun doel is... . Lijkt mij bij de haren gegrepen (dat hoop ik toch). Hoewel Rusland blijkbaar ook niet echt op IS zat te bombarderen.

 • door Claudine Rondelez op woensdag 23 maart 2016

  Mosul is in het najaar vorig jaar overgenomen door IS. IS heeft zelf een gedeelte van de universiteit gebombardeerd bij de overname. Alle vrouwelijke professors mochten geen les meer geven, zoals de sharia gebiedt. Het Amerikaanse Pentagon bevestigt het bombardement. Volgens hen kregen zij inlichtingen van Mosuleye, de rebellenbeweging tegen IS daar in het bezette gebied, dat de universiteit een hoofdkwartier is van IS. Er zouden wapens e.d. opgeslagen worden. Dit omdat de universiteit in bewoond gebied ligt, daar zouden de Amerikanen niet durven bombarderen, dacht IS volgens Mosuleye (www.news.vice.com). Ik mis context bij dit artikel. Maar mevrouw haar mail illustreert inderdaad de verschillende visies op de geschiedenis. Hoe sarcastisch: de Amerikanen zouden met hun bombardement hun binnenvallen in Irak "vieren". Volgens mij wil Obama die Bushflater helemaal niet vieren. Maar het wantrouwen zit diep. Ideaal voor IS natuurlijk...

  • door Geoffroy Damant op woensdag 23 maart 2016

   Inderdaad, westerse media brengen hier een heel ander verhaal over. Maar hoe betrouwbaar is deze informatie van het Pentagon? Zij spreken van een 25-tal burgerslachtoffers, terwijl deze dame het cijfer op 200 legt. Ik zou heel graag professor Al Azzawi's versie horen over waarvoor ISIS de universiteit gebruikte en hoe hard de airstrikes ISIS geraakt hebben, zodat we dit kunnen verglijken met het verhaal van Vice en CNN. Alvast bedankt!

 • door Harry Hummel op woensdag 23 maart 2016

  Er is door verscheidene media geschreven over de luchtaanvallen op de universiteit, zie b.v. https://news.vice.com/article/the-us-led-coalition-bombed-the-university-of-mosul-for-being-an-islamic-state-headquarters.

  Vraag is dan zoals zo vaak hoe goed de informatie is op basis waarvan men gebouwen bombardeert, hoe goed de bommen gericht kunnen worden, enz. Men heeft in dit geval kennelijk gekozen niet te bombarderen om alleen de gebouwen te vernietigen, dat had 's nachts gekund, maar op een moment dat het waarschijnlijk(er) is dat er ook mensen gedood zouden worden, in dit geval w.s. zowel studenten/academici als mensen van IS.

  Al met al staat dit soort oorlogvoering wel op gespannen voet met het internationaal humanitair recht.

 • door veerle Taeleman op woensdag 23 maart 2016

  Lieven, ik mis in je artikel een beetje duiding over wat er met de universiteit van Mosul gebeurde toen IS de boel overnam, wie zijn die studenten en docenten die niet op een dodenlijst gezet zijn of gevlucht zijn? Zijn het de mensen die vinden dat het zoveel beter gaat met de stad sinds die vuile shia er verdreven zijn, de mensen die het geen probleem vinden dat een hand wordt afgehakt of iemand van een gebouw gesmeten wordt? die het normaal vinden dat er zweepslagen volgen op het roken van een sigaret? Zijn er nog vrouwelijke docenten? Je schrijft niets over al die departementen die zijn afgeschaft(Recht, politieke wetenschappen, alles wat niet in het kraam van de geschiedschrijving zoals IS hem kent of wil kennen past, mensenrechten.??..een universiteit waar alle academische vrijheden verdwenen zijn wat is dat dan nog? Voor mij meer een hoger instituut voor isiskunde alvast...ik wil hier bombarderen niet goedpraten, maar wil toch graag een breder plaatje zien...en mocht je er nog nooit één ontmoet hebben, Syriëstrijders, mensen die zichzelf opblazen zijn meestal ook heel 'aimabele' mensen...

  • door Bruno De Clercq op woensdag 23 maart 2016

   Speciaal een account aangemaakt om deze reactie te onderschrijven.

   • door meursam op woensdag 23 maart 2016

    Wat is dat voor mentaliteit: Mosul is in handen van IS, dus het mag worden gebombardeerd!? De bevolking mag dus 2 keer worden gestraft en vermoord: eerst met de verovering door IS, en ALS GEVOLG DAARVAN nog een keer met de bombardementen van de VS. Bombarderen is geen oplossing voor het bestrijden van IS. Maak als VN een plan voor het gebied dat nu in handen is van IS en de landen waarin die gebieden zich bevinden. Schaf het veto in de Veiligheidsraad af. Richt een VN-vredesmacht op die ONAFHANKELIJK van de deelnemende landen functioneert onder een zelfstandig opperbevel. Voer de strijd voornamelijk met grondtroepen. Laat als VN de mensen waar de bezetting is opgeheven, de oorlog is gestopt, niet aan zijn lot over maar help bij de opbouw, daarbij rechtdoend aan alle bevolkingsgroepen. We moeten loskomen van de situatie dat op de eerste plaats het belang gediend wordt van het eigen werelddeel, land, de eigen regering, politieke partij, onderneming, godsdienst, groep, individu.

    • door ilse heip op vrijdag 25 maart 2016

     Waar lees jij hier ergens dat die bombardementen goedgekeurd worden? Ik lees enkel een vraag naar meer duiding.

   • door veerle Taeleman op donderdag 24 maart 2016

    ik heb al eerder hierop geschreven, als je opmerking over mij gaat tenminste? en heb de wereld morgen ook financieel gesteund, het feit dat jij moet zeggen dat ik een account zou aanmaken om op een artikel te reageren, wat toch iemands volste recht is of heb ik dat mis? DAT jij dat ziet en DAT schrijft maakt mij echt een beetje bang, ik schrijf onder mijn echte naam, schrijf geen zaken die niet door de beugel kunnen hoop ik?? Dus bij elk artikel dat hier geschreven wordt mag enkel gereageerd worden met bevestigende reacties? De link met het wachtwoord dat ik had werkte niet, amai hier ben ik echt lichtjes van onder de indruk!!

  • door ElJairo op woensdag 23 maart 2016

   Ik mis een beetje inlevingsvermogen in je reactie. Staat er in deze e-mail iets te lezen over goedkeuring van IS? Wat kan jij je inbeelden bij een oorlogssituatie? Het lijkt me niet onlogisch dat niet iedereen zomaar uit Mosul kan verdwijnen de moment dat het wordt veroverd door de tropen van IS. Het kan dus best wel zijn dat er nog onschuldige mensen in Mosul zijn achtergebleven en ook in de universiteit.

   Het lijkt me dat je graag wilt rationaliseren waarom Amerikaanse vliegtuigen burger doelwitten overdag proberen te treffen. Stel dat het nog ging over verkeerde informatie en dat het werkelijk het hoofdkwartier van IS zou kunnen zijn, is het dan noodzakelijk zijn om overdag te bombarderen? Oorlog is altijd vies maar het belangrijkste is dat ge oorzaak en gevolg leert inzien. Wie heeft IS jaren van wapens en training voorzien, net zoals Al-Quaeda? Juist ja, de VS. Je kan best je geschiedenis van de laatste 70 jaar eens bijschaven door naar alternatieve bronnen te zoeken. Ge zoudt nog eens perplex kunnen staan hoeveel nonsense ze u op de schoolbanken en in de mainstream media hebben gevoerd. Het is niet toevallig de het Midden-Oosten zo wordt aangepakt en wacht, een staat als Saudi-Arabië, die geen enkel respect toont voor de mensenrechten, die word ongemoeid gelaten. Ze krijgen de beste Amerikaanse wapens aangeboden. Want zij zijn wel trouwe bondgenoten die olie in $ verhandelen. Geopolitiek, dat is geen proper spelletje, dat gaat over macht ten alle prijzen, net zoals het al duizend jaar het geval is.

  • door Jabo op woensdag 23 maart 2016

   Veerle, de vragen die je stelt, doen die echt ter zake? Of probeer je gewoon de getuigenis te ontkrachten door vertwijfeling te zaaien in de geesten van de lezer door niets ter zake doende feiten aan te halen? Of wil je insinueren dat de 200 burgerslachoffers allemaal foute mensen waren die, om het met uw woorden zeggen "vinden dat het zoveel beter gaat met de stad sinds die vuile shia er verdreven zijn, de mensen die het geen probleem vinden dat een hand wordt afgehakt of iemand van een gebouw gesmeten wordt? die het normaal vinden dat er zweepslagen volgen op het roken van een sigaret?", en zodoende met recht en rede mochten gedood worden? Je zegt wel "ik wil hier bombarderen niet goedpraten", maar toch stel je dus die vragen waaruit blijkt dat het toch ergens wel goed te praten is, niet?

   Ook Hitler vond dat over een bepaalde groep mensen, niet?

   En jawel, het is schandalig dat dit niet in de Westerse media te lezen valt!

  • door babipsylon op woensdag 23 maart 2016

   Jij er al een ontmoet dan?

 • door Tom Gorissen op woensdag 23 maart 2016

  Ik vind het goed dat er kritiek is op de bombardementen en onze media moet zich toeleggen op de acties van het westen met hun luchtaanslagen in onder andere Syrië, Irak, Yemen, Somalië, Lybië en Mali. Maar foutieve informatie delen is hierin geen goed middel.

  Het citeren van de mening van een burger moet zeker kunnen, maar dit moet in een artikel wel omkaderd worden, zodat dit overeenstemd met de feiten. Er is namelijk een bombardement uitgevoerd op de gebouwen van de voormalige universiteit van Mosul, die momenteel is ingenomen door IS. Hierbij zijn burgers gedood en gewond.

  In dit artikel wordt de indruk gewekt dat de Universiteit van Mosul een gewone universiteit is waar momenteel 1000-den studenten les volgen. Vroeger had Mosul de 2de grootste universiteit van Irak met 30.000 studenten.

  IS heeft deze universiteit echter opgedoekt. Duizenden studenten zijn naar andere universiteiten getrokken. Gehele faculteiten zijn verhuisd, ondermeer naar Koerdisch gebied. (1) Andere studenten zijn gedwongen om mee te strijden met IS.(2) De bibliotheek is vernietigd, net als verschillende faculteiten. (3) Er is dus geen sprake van een actieve universiteit.

  Hier een ander verslag vanuit Mosul over het zelfde feit: Scroll door tot 21 maart: https://www.facebook.com/Mosul-Eye-552514844870022/

  Bronnen 1 http://www.uomosul.edu.iq 2 http://www.basnews.com/index.php/en/news/250436 3 http://www.theguardian.com/books/2015/feb/26/isis-destroys-thousands-books-libraries.

 • door ElJairo op woensdag 23 maart 2016

  En dan vragen we ons af (of doen toch goed alsof) waarom mensen in het midden-oosten naar radicalisatie worden geduwd. De grootste terroristische organisatie van de laatste 5 decennia is de VS. Iedereen die dit niet begrijpt moet eens goed naar de geschiedenis kijken en vooral feiten nakijken. Geschiedenisboeken worden meestal geschreven door de overwinnaar. Besef daarbij ook dat de meeste officiële bronnen van de media (en de media zelf) ook in handen zijn van, ja u raadde het al de huidige machthebbers, zoek bvb maar op wie Reuters heeft gekocht.

  Enfin, dit om duidelijk te maken mensen, het is erg dat er mensen zich in Brussel komen opblazen met het doel om zo veel mogelijk slachtoffers te maken. Maar heb je al ooit er eens bij stil gestaan hoe een mens zo ver komt om tot zulke waanzin in staat te zijn? Dat is niet iets dat ge tijdens een pick-nick in het park bedenkt. Wij westerlingen (want zo gaat het nu eenmaal in de wij-zij semantiek van de VS en hun tegenstanders) hebben de laatste decennia inval na inval gepleegd in het midden-oosten. Het is allemaal begonnen met het binnen vallen van Palestina en het oprichten van Israel. Sindsdien worden moslims in het straatje van radicalisatie geduwd omdat alle andere uitwegen worden afgesloten.

  Ja we hebben het recht om woedend te zijn over de aanslagen in Brussel en we hebben ook de plicht om oorzaak en gevolg te zien in deze. We moeten een blijven als mensheid en ons scharen achter onze waarden van verdraagzaamheid en mensenrechten. Dat wil dus zeggen dat we diegenen die inbreuken plegen tegen deze rechten moeten vervolgen. Dus VS, Iran, Saudi-Arabië, Israel, Rusland, Turkije, en ga zo maar door.

  Maar spijtig genoeg vinden we tot nu toe ons eigen comfort en geld belangrijker dat morele principes.

  • door babipsylon op woensdag 23 maart 2016

   Tip voor een boek over de invloed van het Westen in het Midden-Oosten?

 • door babipsylon op woensdag 23 maart 2016

  Dat Amerika zijn oorlogen op zeer trieste wijze voort, met nog triestigere redenen (belangen, eerder) en daarna niets doet om het land weer op te bouwen, tot daar aan toe. Maar deze zin gaat er toch zwaar over: " het betekent dat zij uit zijn om het plegen van een massaslachting onder de studenten en docenten van de universiteit. " (OP het plegen)

  Is daar enig bewijs voor? Je vermeldt zelfs niet eens dat IS bepaalde gebouwen van de universiteit al sinds 2014 bezet had en als hoofdkwartier ingericht had. Door zulke info weg te laten maak je het hele artikel ongeloofwaardig. Uiteraard heb je een punt dat luchtaanvallen, en deze specifiek, niet gericht genoeg zijn en een zieke manier van oorlog voeren zijn. Maar door alles op te blazen en valse beschuldigingen te uiten over de doelstellingen van de US, help je die burgerslachtoffers daar ook niet... . Dan vind ik dit artikel veel genuanceerder: https://news.vice.com/article/the-us-led-coalition-bombed-the-university-of-mosul-for-being-an-islamic-state-headquarters .

 • door Lieven De Cauter op woensdag 23 maart 2016

  Hier nog een reactie van prof Soaud Al Azzawi (zie hoger voor eerdere reactie):

  Dear Lieven and Friends You asked to send you any news report about Musul University bombing. This report from al Hadath newspaper, saying that the 95 deaths and 155 injuried casualties were all students and faculty members. الة الحدث الدولية/ عاجل/ العراق مقتل اكثر من ٩٠ طالب وجرح اكثر من ١٥٥ جراء القصف الجوي على جامعة الموصل اللهم احفظ الموصل واهلها http://nabdapp.com/t/28184923.

 • door Delil op woensdag 23 maart 2016

  Ik heb echt moeite om te geloven wat deze academica verkondigt. Ik heb reeds een aantal berichten gelezen die hetzelfde suggereren. Hier nogmaals enkele redenen waarom: Sinds dat IS in Mosul zit is er geen sprake meer van georganiseerd academisch onderwijs. Aan vrouwen is het verboden te doceren laat staan naar de unief te gaan. Seculiere academici zijn zelfs een kopje kleiner gemaakt. Ik vraag me dus af of er uberhaupt ook nog studenten zijn in Mosul.

  Dit lijkt me compleet van de pot gerukt!

 • door Yvon Princen op donderdag 24 maart 2016

  Het staat zo haaks op alle informatie die we voor de rest krijgen. Het gegeven dat deze vrouw überhaupt zou kunnen functioneren in de functie de ze claimt te hebben in de IS structuur klopt eigenlijk al geheel niet. Worden totale vrouwelijke collabarateurs door Is überhaupt aanvaard in zo een functie? Er wordt hier in De Wereld Morgen vaak het voorbeeld van de kindjes in de geboortekliniek in Koeweit aangehaald bij de eerste golfoorlog. Propaganda opgezet door de anti-Saddam coalitie. Is dit dan niet de evenknie van zulke propaganda opgezet door Daesh? Ik zou het aantal personen die door iemand innemend gevonden worden, maar die in praktijk actrices en collabarateurs van het zuiverste water zijn, niet willen te eten geven. Of zijn de bommen in Brussel eergisteren misschien ontploft in een parallelle wereld?

 • door guusch op donderdag 24 maart 2016

  www.gusp.org

 • door Dirk Adriaensens op donderdag 24 maart 2016

  Voor alle duidelijkheid: Dr. Souad Al-Azzawi woont niet meer in Irak. Omstreeks 2009-2010 is ze Irak ontvlucht. Na de bezetting woonde ze in Bagdad. Na de ontvoering van haar zoon door milities is ze verhuisd naar Mosoel. Ze gaf dan les in de universiteit van Aleppo. Ze heeft nog veel familieleden in Mosoel, maar ook in Bagdad. Wij hebben met het BRussells Tribunal veel studies en onderzoeken van haar gepubliceerd, over verarmd uranium, de situatie van de Iraakse vrouw na 2003, de situatie van de Iraakse kinderen enz....., in de moeilijkste omstandigheden. Ze is lid van het uitvoerend comité van het BRussells Tribunal. De website van het BRussells Tribunal wordt onophoudelijk gehackt. Daarom is hij offline geplaatst. Souad is een geologe met een phd van de univ in colorado. Ze is in 1991 teruggekeerd naar Irak om te helpen haar land terug op te bouwen. Iemand die meer info wil over Souad Al-Azzawi, mag het mij altijd vragen. Maar het is een eerlijke vrouw, een goed persoon, uitstekende wetenschapper en ik heb het grootste respect voor haar.

  • door Yvon Princen op zaterdag 26 maart 2016

   Kan kloppen Dirk. Haar commentaren doen me aan Patricia Hurst denken. Een soort Stockholm syndroom heet dat geloof ik. Omdat haar geliefden mogelijk geraakt worden confirmeert zij zich met de propaganda van Daesh, daarom niet met Daesh zelf. Vermoedelijk wordt zij bespeeld en psychologisch misbruikt door haar bronnen in Mosoel die al dan niet onder dwang geleid worden door de machine van Daesh. En hebben zij in haar een godsgeschenk om hun propaganda toch nog kwijt te geraken in het Westen wat via andere kanalen moeilijk lukt.

 • door veerle Taeleman op vrijdag 25 maart 2016

  Beste redactie, Ik heb gisteren in mijn vermoeidheid verkeerd gereageerd op een post, ik zie dat hij niet gepubliceerd is, waarvoor dank.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties