Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

25.000 op Grote Parade

De 20.000 deelnemers van vorig jaar evenaren was de ambitie. Maar Hart boven Hard en Tout Autre Chose gingen daar over. 25.000 betogers uit alle hoeken van het land kwamen naar Brussel om te tonen dat er talloze alternatieven zijn voor het huidige beleid.
zondag 20 maart 2016

In tegenstelling tot vorig jaar had De Grote Parade deze keer het lenteweer mee. Ondanks een gietende regen en ijzige wind wist Hart boven Hard tijdens de eerste parade twintigduizend enthousiastelingen op de been te brengen. Het doel was om dit jaar minstens even veel mensen op straat te krijgen. In dat doel is de burgerbeweging alvast met verve geslaagd. 25.000 mensen liepen mee in de Grote Parade die een lus maakte rond het kanaal en zo langsheen Molenbeek en het Klein Kasteeltje liep. De parade eindigde op de Akenkaai.

Wie waren die duizenden mensen? We zagen heel veel jonge gezinnen, veel jongeren ook en tal van verenigingen en fanfares langs de kant van het parcours. Daarnaast ook de oppositiepartijen Groen, sp.a, Ecolo, PS en PVDA+ de drie vakbonden en veel lokale groepen van Hart Boven Hard zelf. Opvallend ook: veel meer Nederlandstaligen dan Franstaligen. Ook de diversiteit van thema's springt in het oog: van solidariteit met de vluchtelingen tot protest tegen TTIP, vakbondsmilitanten op stap samen met milieuactivisten.

De mobilisatiekracht van Hart boven Hard blijft verbazen. Het succes erachter is te danken aan verschillende factoren. Er heerst duidelijk nog steeds een grote woede en ongerustheid over het beleid van deze regeringen. De onvrede richt zich tegen het onrechtvaardige besparingsbeleid van de regering, maar gaat duidelijk ook ruimer dan dat.

Wat de parade bewijst is dat er ook een grote afkeer bestaat van een beleid dat parmantig weigert om een duurzame toekomstvisie te ontwikkelen, om in te zetten op duurzaamheid en structurele rechtvaardigheid. Hart boven Hard slaagt er duidelijk in die onvrede te kanaliseren en te mobiliseren.

Dat lukt dankzij een organisatie die steeds beter geolied is. Na twee jaar Hart boven Hard zien we een landelijke beweging, met lokale kernen die diep geworteld zitten in het Vlaamse maatschappelijke weefsel. Dat is een bijzonder opmerkelijke prestatie.

Ook het verhaal van Hart boven Hard is een factor die bijdraagt tot het succes. Meer nog dan vorig jaar hield De Grote Parade de blik gericht op de toekomst. Zoals Wouter Hillaert het tijdens de slottoespraak verwoordde: “Waar het systeem blijft haperen op de kwartaalcijfers van vandaag, kijken wij naar de samenleving van morgen!” Die boodschap van toekomstgerichtheid slaat duidelijk aan.

Wouter Hillaert keek in zijn eindspeech ook al vooruit naar wat de toekomst van Hart boven Hard zal brengen: “Er is een stroom ontsprongen, en die kan maar één kant op. Verder vooruit! Zo gaan we de komende maanden verder investeren in onze 25 lokale groepen, want dat zijn onze kloppende harten. Tegelijk willen we gaan rondneuzen in de rest van Europa: wat kunnen we doen met gelijkaardige bewegingen als de onze? En we gaan onderzoeken hoe we enkele alternatieven zelf in handen kunnen nemen. Actief. Samen. Dat is geen verre toekomstmuziek. De lente begint morgen al, niet toevallig op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie.”

 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

 • door sam vanderleyden op maandag 21 maart 2016

  In ben er toch wel enigzins van verbaasd hie weinig en vooral hoe schraal de berichtgeving was over deze betoging, ondanks dat er 25 000 mensen aanwezig waren. Kwatongen zouden met moeite kunnen beweren dat 25 000 toch niet representatief genoeg is. Maar zelfs dan, is er een duidelijk fenomeen van "twee maten en gewichten" als het aankomt op het bepalen van de belang van gebeurtenissen. bvb: een heel item over de "107de verjaardag van Martha in haar rusthuis" of "de skivakantie van onze koninklijke familie" of zelfs serieuzer "een uitspraak van BDW", "een vlaams-Nationalistische betoging van 300 koppen" etc.... Deze zaken krijgen evenveel of zelfs meer aandacht, soms zelfs nabespreking (duiding) of vormt een aanleidng voor een breder thema te openen. Geenzins bij de Parade van 'Hart Boven Hard'. Onze traditionele media is zeeeeeeeeer gekleurd. Bedroevend!

  • door indigolight op maandag 21 maart 2016

   Wat had u verwacht? Dacht u echt dat de media neutraal is? Maar ethisch gezien bent u correct.

   • door sam vanderleyden op dinsdag 22 maart 2016

    Wel nee... Ik was al langer ervan overtuigd dat neutraliteit niet bestaat, niet in media, niet in geschiedschrijving, niet in non-fictie... echter er zijn verschillende gradaties hierin. En ik ben toch enigzinds wel ervan verbaasd hoe schuin het hellend vlak toch eigenlijk is. Tja...

  • door Marc De Prins op dinsdag 22 maart 2016

   Beste Sam, het is spijtig om vast te stellen, maar hier gaar de pers niet gemuilkorfd worden zoals in Turkije, want hier bericht ze niet tegen de regering, maar voor de regering.

   • door sam vanderleyden op woensdag 23 maart 2016

    ah ja , gevatte opmerking.... maar wat met de dag dat de gevestigde machten waarvan de regering enkel "de front" diametraal tov. de grotere mediakanalen komt te staan of anders gezegd dat er een scheiding ontstaat tussen de 1% en de grote mediakanalen? Dan komt eveneens het ware gelaat boven vrees ik.

  • door marc covent op woensdag 23 maart 2016

   Er is nergens een spatje geweld geweest, vandaar de de media geen aandacht hadden voor die nochtans indrukwekkende manifestatie. Er was daardoor immers geen mogelijkheid om de goede bedoelingen onderuit te halen.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties