Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Vrouwen verdienen 20 procent minder dan mannen en wat daar aan te doen

Als vrouwen in 2015 evenveel wilden verdienen als mannen, moeten ze werken tot 13 maart 2016. De Equal Pay Day schuift langzaam op. Maar aan dit tempo zal volledige gelijkheid nog 35 jaar op zich laten wachten, zeggen het ABVV en zij-kant, organisatoren van de Equal Pay Day.
donderdag 10 maart 2016

In 2005 bedroeg de loonkloof nog 28 procent. In dat jaar organiseerden het ABVV en vrouwenorganisatie zij-kant voor het eerst een Equal Pay Day. Die viel toen op 31 maart. Vandaag bedraagt de loonkloof 20 procent.

Aan dat percentage komen ABVV en zij-kant door de gemiddelde brutomaandlonen van mannen en vrouwen te vergelijken. Zij houden daarbij wel geen rekening met voltijds of deeltijds werk. “Deeltijds werk is niet genderneutraal”, zeggen ABVV en zij-kant daarover. “In 2014 werkte 41 procent van de vrouwelijke loontrekkenden in de privésector deeltijds, tegenover slechts 9 procent van de mannen.”

Deeltijds werken is geen vrije keuze. Uit een enquête van ADSEI bleek dat slechts 8,5 procent van de deeltijds werkende vrouwen aangaf dat zij niet voltijds willen werken. Als ze dan toch opteren voor deeltijds werk, is dat omdat de job niet te combineren is met de zorg voor kinderen of omdat bepaalde sectoren waar veel vrouwen werken geen voltijdse banen aanbieden.

Als je de bruto-uurlonen naast elkaar legt, dan doen vrouwen het iets beter. De loonkloof krimpt dan tot 11 procent. Een deel van die loonkloof kan verklaard worden doordat vrouwen in sectoren terechtkomen waar de lonen lager zijn.

Twee op de drie laaggekwalificeerde jobs wordt ingevuld door vrouwen. Het gaat om jobs als huishoudhulp of in de schoonmaak. België telt ongeveer 220.000 vrouwelijke schoonmakers en huishoudhulpen, tegenover 20.000 mannen.

Jaren 1950

Niet alleen voor laaggeschoolden geldt dat verschil. Sociologen Ignace Glorieux en Ilse Laurijssen (VUB) vergeleken in 2014 verschillende studies over de inschrijvingen aan de universiteiten en stelden vast dat meisjes en jongens vandaag nog altijd voor dezelfde opleidingen kiezen als eind jaren vijftig. En net die richtingen waar vrouwen voor kiezen, worden economisch lager gewaardeerd. In de professionele bachelor Industriële wetenschappen en Technologie is 89 procent in de aula een man. In de richting Sociale gezondheidswetenschappen maakten vrouwen bijna negen op de tien studenten uit.

De bruto-uurlonen houden bovendien geen rekening met extralegale voordelen. Bij de bedienden rijdt 27procent van de mannen en 7 procent van de vrouwen rond met een auto van het werk. Voor een stuk heeft dat te maken met het feit dat hoe hoger je kijkt in een bedrijf, hoe minder vrouwen je tegenkomt. In 2014 telde bijna de helft van alle onderzochte directiecomités geen enkele vrouw.

ABVV en zij-kant gaan vrijdag actievoeren in Brussel. In het lijvige dossier dat ze elk jaar bijeen pennen, zitten ook tal van concrete voorstellen om de loonkloof veel sneller te dichten dan het huidige tempo. Zo stellen zij voor om het vaderschapsverlof uit te breiden en de opname ook te verplichten. In het onderwijs moeten leerlingen aangespoord worden om de rollen te doorbreken bij de studiekeuze.

Kleine ingrepen kunnen al een grote impact hebben. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de Karel de Grote-Hogeschool ontdekten bijvoorbeeld dat vrouwen sneller solliciteren voor mannenberoepen als de vacatures vervrouwelijkt worden. Denk aan jobaanbiedingen als ‘piloot/pilote’ of ‘loodgieter/loodgietster’. Als eerst de vrouwelijke vorm wordt gebruikt, is het effect nog sterker.

Op de website www.equalpayday.be vindt u het volledige dossier.

 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Dirk Nelissen op donderdag 10 maart 2016

  En dan in het artikel over Bernie Sanders zeggen dat de titels van de artikels in Amerikaanse kranten over hem tendentieus zijn. Deze titel kan ook tellen. Vrouwen verdienen precies evenveel als mannen voor hetzelfde werk. Per uur. Vrouwen werken minder lang dan mannen. Waarom focussen op die 'Equal Pay' als dat nou net het enige is dat echt equal is ? er is geen Equal Worktime, er is geen Equal Care verdeling, er is geen Equal Education of Equal Kind of Work, nauwelijks is er iets equal tussen het werk van mannen en vrouwen buiten dat het per uur evenveel betaald wordt. De echte loonkloof is tussen zij die aansturen en zij die uitvoeren, zij met een firmawagen en zij die maar zelf moeten zien hoe ze op hun 2 part-time jobs geraken, zij die rijk geboren zijn en zij die hun hele leven moeten zwoegen.

  • door Koen op donderdag 10 maart 2016

   Absoluut juist, het is weer van dat, dingen vergelijken die niet te vergelijken zijn. Je zou even goed kunnen zeggen dat mannen de sukkelaars zijn die meer moeten werken en dat vrouwen het voorrecht hebben om meer tijd aan het gezin kunnen besteden. Trouwens ik vind dat er meer vrouwen als metser aan de slag moeten en als dakwerker, dat er meer vrouwen als buitenwipper moeten werken, dat er meer vrouwen als havenarbeider moeten werken, dat er meer vrouwen als bosarbeider moeten werken. Ook wil ik meer mannelijke kinderoppassen en meer mannen als kleuterleider, meer mannen als leerkracht... Ook zouden vrouwen 2 jaar langer moeten werken voor ze op pensioen mogen, want ze leven langer.

  • door spacemonkey op vrijdag 11 maart 2016

   Plezante videoclip en uiteindelijk correct.

   Maar of dat zij die over de kloof beschikken, daar verder (zelf) zo onschuldig mee omgaan, is een andere zaak. Loon naar werken en in zo ver dat op een (h)eerlijke manier gaat moeten/mogen daar gelijkwaardige beloningen tegenoverstaan, uiteraard.

   Wie zich zelf in een hetrogene werksfeer beweegt hoef ik toch niet uit te gaan leggen hoe het in de praktijk aan toe gaat.

   Zij die over de kloof beschikken blinken ook uit in volgende zaken. Meer ziekteverzuim, meer 80 % en minder lang tot aan pensioen werken. Statistisch gezien langer leven maar er reëel minder voor presteren ( op de werkvloer dan, zie 80 %). Dit is pure logica er bestaan daar statistieken en gegevens omtrent.

   Het is dus logisch dat dit in een andere opbrengst na prestatie resulteren gaat, niet ?

   Het nemen van kinderen is een vrijheid en een keuze, het dragen van de gevolgen/verantwoordelijkheden inzake dus ook. Sommigen maken andere keuzen in het leven ( en dat aantal groeit gestaag). Blijven bijvoorbeeld bewust kinderloos (moesten meer mensen doen binnen de huidige wereldproblemen). Enfin; zij dragen onder de vorm wel (buiten) proportie bij aan die anderen onder het mom van solidartiteit (dat is een andere discussie).

   Gelieve daar in jullie communicatie inzake de kloof problemen ook een beetje rekening mee te willen houden. Het zou getuigen van een meer neutrale kijk op die materie.

 • door Carlos Pauwels op zondag 13 maart 2016

  De drie eerste commentaren op het artikel zijn ook niet mis (te verstaan). Ik zal het ook nog eens herhalen dat meisjes in hun gekozen studierichting meer oog moeten hebben voor de toekomstige loopbaan. Als je met bv. een diploma kunstgeschiedenis later uwen boterham moet verdienen wens ik u veel succes. Studeer dat bv. in het avondonderwijs of volwassenenonderwijs als hobby. Meer realiteitszin kan geen kwaad. En inderdaad, waarom geen TSO volgen i.p.v. ASO? De arbeidsmarkt is niet afgestemd op "meisjesberoepen"!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties