Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Yanis Varoufakis: "Iedereen weet nu hoe democratisch de Eurogroep is"

Yanis Varoufakis heeft op 9 februari 2016 samen met andere Europese persoonlijkheden de beweging DiEM25 gelanceerd voor de democratisering van Europa. De Griekse ondergang van 2015 heeft een politiek bewustzijn veroorzaakt dat onomkeerbaar is. Daar wil DiEM25 op voortbouwen. 
woensdag 17 februari 2016

In een interview voor het Britse Channel 4 geeft Yanis Varoufakis toe dat hij en zijn regering hebben gefaald om de verkiezingsbeloftes van Syriza in januari 2015 waar te maken. Toch ziet hij ook positieve gevolgen aan deze nederlaag.

Verandering begint volgens hem immers met bewustwording. Vandaag weet iedere Europeaan wat de eurogroep is en hoe ondemocratisch ze werkt. Tot voor de Griekse crisis van 2015 was dit organisme zo goed als onbekend bij de gemiddelde Europeaan.

De eurogroep verenigt de 19 EU-ministers van financiën van de EU-landen die tevens lid zijn van de Europese Monetaire Unie (EMU), beter bekend onder zijn informele naam 'eurozone'.

Die zone omvat België, Cyprus, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovakije, Slovenië en Spanje (De EU-lidstaten die er niet bij horen zijn Groot-Brittannië, Zweden, Polen, Tsjechische Republiek, Hongarije, Kroatië, Roemenië en Bulgarije.) In de eurogroep zetelen zij samen met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds (IMF).

De eurogroep is geen officieel orgaan van de EU, het is nergens vastgelegd in de Europese verdragen. Er bestaan dus ook geen officieel takenpakket en bevoegdheden voor. De eurogroep vergadert achter gesloten deuren, heeft geen openbare agenda, van de vergaderingen worden geen verslagen gepubliceerd.

Tot voor de Griekse crisis waren die aspecten van de eurogroep onbekend bij de publieke opinie. De media vermeldden deze illegale en ondemocratische aspecten van de eurogroep zo goed als nooit in hun berichten. Dat is na de Griekse crisis veranderd.

In een interview voor de Britse zender Channel 4 verwoordde Varoufakis dit zo:

“Wij (de Griekse regering van januari tot juni 2015) hebben gefaald, ja. Er bestaat geen enkele twijfel over dat we gedurende mijn vijf, zes maanden in het Ministerie van Financiën in Griekenland hebben gefaald. Maar toch hebben wij Europa in belangrijke mate veranderd."

"Realiseer je je dat de Europeanen nu na deze episode – of ze het met me eens zijn of niet, of ze Duitsers of Grieken zijn – weten dat de Eurogroep, het organisme dat alle belangrijke beslissingen maakt in de eurozone en de Europese Unie wat betreft financiën, totaal niet ter verantwoording kan worden geroepen. Het (de eurogroep) is illegaal, heeft geen wettelijke basis en neemt al zijn beslissingen zonder de minste transparantie.”

“Dat op zich is een bijdrage tot de Europese politiek. Het was een goede reden om de terechte strijd te hebben gestreden die we hebben vijf-zes maanden lang hebben gestreden in de regering, (een strijd) die we nu buiten de regering verder zetten.”

Varoufakis wil op deze politieke bewustwording verder bouwen met zijn beweging DiEM25. Het manifest op de website van de beweging  is voorlopig alleen in het Engels beschikbaar. Binnenkort verschijnen er ook anderstalige versies. 

Het interviewfragment met Yanis Varoufakis (Engels met Engelse ondertitels):


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Carlos Pauwels op donderdag 18 februari 2016

  Eigen schuld, dikke bult. Ik denk niet dat het toeval is dat hij zijn lezing hield in Oost-Europa. Bij ons zou hij ongetwijfeld minder succes hebben. In Zuid-Europa maakt hij ook kans. En wat de democratie bij ons betreft: ik klaag niet. Ik lust geen pap van linkse, veelal communistisch geïnspireerde regimes à la Oost-Europa en Zuid-Amerika. Alhoewel het bij ons ook niet allemaal koek en ei is. Zo lees ik dat, volgens bepaalde bronnen, het beleid gevoerd door de centrale banken zeer risicovol is. Voorlopig goed voor de beurs maar niet voor de reële economie. Varoufakis verwart democratie met vrijgevigheid en als hij zijn zin niet krijgt gaat hij mokken.

  • door spacemonkey op vrijdag 19 februari 2016

   Gewoon een kleingeestige repliek hier te lezen v/d heer Pauwels.

   Natuurlijk is overdreven communisme en overheid bemoeienissen niet goed voor de meer individuele ontplooiing, daar twijfelt niemand aan. Maar daar gaat het niet om. Wat weerom opvalt is de illusie waarin Dhr Pauwels leeft en of gelooft. Hij debiteert wel iets in de marge inzake de banken en de luchtbellen die zij creëren. Die zijn inderdaad gevaarlijk omdat ze compleet losstaan van de hele realiteit.

   Niet enkel de opgeblazen en blijkbaar ook voor zijn spaarcentjes gevaarlijke toestanden zijn hierin betrokken. Het klimaat, arbeid, speculatie, vluchtelingenstromen etc etc. zijn allemaal gevolgen van een Neoliberaal (ik-cultuur) gedreven planetair sysyteem. Ja zeker Carlos ook U gaat binnenkort extra betalen bij U vriendjes van de bank. Immers door de historisch lage rentes verdienen die pummels niet genoeg meer aan geld ontlenen.

   Geld ontlenen doen mensen die zich een levensstandaard (willen) veroorloven die in citu hun eigen middelen van bestaan/inkomsten overstijgt. Leven voor de schone schijn zeg maar. Wel daar zit nu net onontkoombare kering. De toekomstige generaties gaan om dwingende natuurlijke redenen *anders* moeten omgaan met de planeet.

   Dit betekend onmiskenbaar het einde van het Casino Kapitalisme. Blijkbaar heeft C. Pauwels dat niet door of wilt ie het niet weten. Tot slot een quote van een ex Zuid Koreaanse vriendin uit het Brusselse. J’ aimes La Belgique C’est Communiste , J’ai bien frauder. Punt ander lijn.

   Zuid Korea Carlos is een Kapitalistische natie.

   • door Carlos Pauwels op vrijdag 19 februari 2016

    Laat ik beginnen met te schrijven dat ik het meer heb voor Zuid-Korea dan voor Noord-Korea. En voor wat informatie over banken, economie, valuta, beurs, rente e.d.m. betreft, die zoek ik niet op DWM. Dus uw visie heb ik gelezen, maar daar stopt het. Verder geen woorden aan vuil maken.

   • door Alweer op maandag 22 februari 2016

    "J’ aimes La Belgique C’est Communiste , J’ai bien frauder." Dat iemand die zo schabouwelijk Frans spreekt (aimes ipv aime, frauder ipv fraudé) nog kan frauderen, is verbazingwekkend.

 • door Roland Horvath op donderdag 18 februari 2016

  In 1953 is in Londen de schuld van Duitsland DE, van overheid en burgers, voor 50% kwijtgescholden. Iets dergelijks had de EU ook moeten doen tegenover Griekenland GR. Maar DE wil moeilijkheden en GR in een schuldslavernij dwingen. Om duidelijk een andere richting uit te gaan is het wellicht beter de 18 ministers van financiën in de eurogroep anders dan de Griekse minister, de EU Commissie en de 6 directie leden van de ECB te ontslaan en hen te verbieden nu of in de toekomst nog hoe dan ook deel te nemen aan het EU bestuur.

  Het IMF in het EU bestuur: Een aan de EU vreemde organisatie, die uitsluitend opkomt voor de wensen van de US en altijd andere landen tracht te ruïneren, de Sociale Zekerheid doet afbouwen en hen in een schuldslavernij te manoeuvreren. Het IMF doet mee op vraag van DE en NL, beide slaven van de US.

  Het EU bestuur, vooral de EU Commissie, de ECB en de eurogroep zijn in feite aan niemand verantwoording schuldig. Het bestuur is niets meer dan een administratie van een Kartel van Grote Multinationale Ondernemingen GMO. Vandaar dat er moet bespaard worden om de bedrijfslasten van de GMO te verlagen en hun exportwinst te vergroten. Waarbij er nodeloos geldgebrek is bij consumenten, KMO en overheden en de economie niet dat doet waarvoor ze gemaakt is: Voor iedereen goederen produceren. 500 miljoen burgers laten zich op die manier armoede opdringen. De volgende waanzin is het TTIP dat de wetgeving in de hele EU ongeldig maakt.

  De EU burgers zijn ook schuldig aan de EU waanzin. Ze hebben de 3 gedrochten van EU bestuursinstellingen nooit genormaliseerd en ze laten het bestuur van de EU aan de politici, de media en het grootkapitaal. De Raad: 4 rechtstreeks verkozenen per lidstaat, moet in het openbaar vergaderen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties