Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

'Maatregel na maatregel wordt Frankrijk politiestaat'

Nog tot 26 februari geldt de noodtoestand in Frankrijk. Als het van de regering afhangt, komen daar nog drie maanden bij. In meer dan 70 Franse steden werd zaterdag betoogd tegen die noodtoestand. In Parijs waren er volgens de organisatoren 20.000 betogers. Zij eisen een onmiddellijke einde aan de repressie en stigmatisering van moslims, betogers en volkse wijken.
maandag 1 februari 2016

De betogingen kwamen er op initiatief van een platform dat de CGT en enkele kleinere vakbonden omvat en een lange reeks mensenrechten- en antiracisme-organisaties. Zij zien in alle repressieve maatregelen die de afgelopen maanden genomen werden evenveel stappen richting politiestaat.

“Deze regering keert definitief de rug aan de humanistische waarden”, klinkt het bij de vakbond CGT die onder meer de vele betogingsverboden en de huisarresten aanklaagt. Het afnemen van de Franse nationaliteit bij veroordeelde terroristen met de dubbele nationaliteit noemt de vakbond een oud idee van extreemrechts.

De noodtoestand laat toe dat er huiszoekingen zijn en dat de politie een huisarrest kan opleggen zonder dat daar een rechter aan te pas komt. Sinds november zouden er al meer dan 3000 dergelijke huiszoekingen geweest zijn. Bijna 400 mensen kregen huisarrest.

Robocops in de huiskamer

Mustapha F. uit een klein stadje in de Val-d'Oise nabij Parijs kan er van meespreken. Hij kreeg huisarrest en elke dag moet hij zich driemaal aanbieden op het politiekantoor. Op 15 november was hij nog blauw-wit-rode kaarsjes gaan zetten op de Place de la République ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen. Iets na middernacht stormden een twintigtal robocops zijn huiskamer binnen. Hij werd gebandboeid met enkel een onderbroek aan in het midden van de salon gezet. “Ze haalden mijn dochters uit hun bed en begonnen alles te doorzoeken. Het was verschrikkelijk”, zegt hij aan de krant L'Humanité.

Op het arrest van het ministerie van Binnenlandse Zaken staat dat zijn gedrag en zijn proseliet en radicaal discours de aandacht trok van buren. Mustapha wijst er op dat het FN in zijn stad er de laatste vijf jaar met 20 procent op vooruitging. Hij is ook lid van een schietclub en vermoedt dat daar ook enkele leden rondlopen die een Arabier niet graag zien komen.

“Als hij al proseliet was dan was het over de politie”, zegt zijn broer. In 1996 richtte Mustapha een organisatie op die jongeren uit zijn wijk op het rechte pad probeerde te houden. Hij organiseerden onder meer sportieve uitwisselingen tussen jongeren en de politie. “Als er nu nog een hele generatie jongeren blijft communiceren met de politie, komt dat door ons werk”, zegt hij. Ook één van zijn broers ging bij de politie werken.

“Als je ziet wat ze met mensen zoals mij doen, begrijp je beter waarom ze niet willen dat justitie haar neus in de noodtoestand steekt”, zegt Mustapha.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door janu op dinsdag 2 februari 2016

    Frankrijk pleegt grote terreur, sinds eeuwen, tegen de rest van de wereld en toch zien ze zichzelf als "beschaafd". Elk bombardement tegen de zwakke anderen in de rest van de wereld door de nazi-achtige coalitie van westerse kolonialisten en imperialisten, is een mogelijke terroristische aanval. Toch hebben ze intussen al miljoenen bombardementen uitgevoerd.

  • door Marc Bosmans op dinsdag 2 februari 2016

    Frankrijk, Frankrijk ... En bij ons ? GAS-boetes en enkelbanden worden uitgebreider toegepast. Preventieve opsluiting wordt verlengd. Huiszoekingen 24/24. De wijkagent krijgt een machinegeweer. Dit alles onder het mom van terrorismebestreiding. Zou het echt nog lang duren voor de term " terrorisme " ook gebruikt zal worden voor politieke dissidentie ? Of mogen in 2018 / 2019 de " getuigen " van de rechtse partijen al over onze schouder meegluren in het stemhokje ? Of wordt stemmen per internet verplicht ? Véél makkelijker te controleren / manipuleren + het voordeel dat de sukkelaars die het niet gebruiken uit de boot vallen ...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties