Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

#ThisIsACoup Paul Mason over Griekenland in 2015

Brits journalist Paul Mason, auteur van het boek Post-Capitalism, besefte in januari 2015 onmiddellijk dat hij in Athene aanwezig was bij 'de belangrijkste politieke crisis van mijn leven'. Een jaar later maakte hij een vierdelige serie korte documentaires over de Griekse crisis onder de veelzeggende titel #ThisIsACoup.
donderdag 14 januari 2016

Griekenland gaat door de diepste sociaal-economische crisis sinds het herstel van de democratie in 1974. In twee verkiezingen en een referendum stemde de Griekse bevolking met overtuigende meerderheden voor Syriza en tegen het sociaal inleveringsbeleid van de Europese trojka van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het International Muntfonds. Een jaar later is het land verder weg dan ooit van een uitzicht op herstel.

Samen met zijn Griekse collega Theopi Skarlatos draaide Mason een vierdelige documentaire #ThisIsACoup. Daarin overlopen zij het parcours van onverachte hoop naar diepe wanhoop die het Griekse volk doorliep. Zelf voorzag hij in januari 2015 onmiddellijk dat Syriza zware toegevingen zou moeten doen. Dat de knieval uiteindelijk zou totaal en verpletterend zou worden, had hij echter niet gedacht. Mason ging er van uit dat er wel een moeizaam compromis zou worden gevonden.

Voormalig minister van financiën Yanis Varoufakis ziet een aantal concrete punten in deze documentaires waarin hij het oneens is met de interpretatie van de filmers, maar beveelt ze warm aan, omdat ze stof tot denken geven over wat is misgelopen, waar fouten zijn gemaakt, waar dingen verkeerd werden ingeschat of onderschat. In de documentaires komen niet alleen politici aan het woord, maar ook heel wat gewone Grieken die hun indrukken geven over wat er aan het gebeuren was.

De vierdelige documentaire kan hieronder integraal bekeken worden. Elke deel duurt ongeveer een kwartier (Grieks met Engelse ondertitels en Engelse commentaar van Paul Mason). Daarna volgen nog twee interviews met Yanis Varoufakis en Euclides Tsakalotos, zijn opvolger als Grieks minister van financiën.


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

14 reacties

 • door antond op vrijdag 15 januari 2016

  'Een coup', wat een waanzin is dat! Griekenland is en was gewoon gehouden om, wil het in de Eurozone blijven, zich aan de regels van die zone te houden.

  Ze waren (en zijn vrij) om te gaan en staan waar ze willen en niemand heeft hen gedwongen om tegen hun wil in de EZ te blijven.

  De 'OXI' stemmers vinden dat anderen voor de tekorten in de Griekse begroting moeten betalen. Er zijn echter nog anderen in de EZ dan alleen Grieken. Als je een referendum organiseert over de Griekse financieën en over wie voor de tekorten en schulden moet opdraaien, mag dan de rest van de Eurozone meedoen alsjeblieft? De Grieken kunnen toch niet met hun stem beslissen wat de rest van Europa moet betalen?

  Het is absoluut geen 'coup', de Grieken zijn gewoon met hun neus op de realiteit gedrukt, en dat werd hoog tijd. Ze zijn nu overigens aan de beterende hand.

  • door ria aerts op vrijdag 15 januari 2016

   't Is niet omdat je er in de westerse media niets meer over hoort dat ze aan de beterende hand zijn. De banken en de plutocraten misschien wel, maar de burgers? En altijd maar de schuld op de kleine man steken. Dit wordt zo vervelend. Zoek eens een ander wijsje daar in je neoliberale clan.

   • door antond op vrijdag 15 januari 2016

    Je kunt 'austerity' wel willen beëindigen, maar Griekenland had/heeft anderen (buiten Griekenland) nodig om méér te besteden dan er binnenkomt. Daar kun je over stemmen wat je wilt, maar daar kun je niet alleen over beslissen. De geldschieters beslissen nu eenmaal mee, want zij kunnen verdere medewerking weigeren.

    Het probleem was dat het hele begrotingsbeleid van de Eurozone (weet je nog, de 3% norm en zo), op de helling zou zijn gebracht, als de rest van de Eurozone Griekenland wederom grote toegevingen zou hebben gedaan. Want dan zouden de kiezers in Italië en Spanje onmiddellijk zijn gaan rebelleren en een even gunstige regeling voor hen eisen. Dan is het hek van de dam en kun je de Euro als eenheidsmunt wel vergeten.

    Ik ben geen neoliberaal, en ik vind dat herverdeling van middelen en kansen (van rijk naar arm) hoogstnoodzakelijk is. Het is dan ook ongepast om persoonlijk te worden en iemand in te delen en in een hokje te zetten. Ik noem jou toch ook geen communist of zo? Het is beter om de discussie zakelijk te houden.

    De Grieken hadden best wat punten en hadden een veel betere deal kunnen krijgen. Dit is door de onnodig krijgshaftige houding en dreigende taal van de nieuwe Griekse regering grondig verpest. Denk maar eens aan de dreiging van minister Kammenos om Jihadisten naar Duitsland te sturen en al die nonsens over honderden miljarden aan oorlogsschadevergoeding. De Griekse regering maakte de indruk dat ze vond dat Griekenland méér rechten had dan andere landen (zoals Slowakije en Portugal) en dat die landen (die het zelf ook heel moeilijk hebben) maar hadden bij te dragen aan verlichting van de Griekse lasten. En dit zónder eerst het initiatief te nemen voor hervormingen in Griekenland zèlf, zoals het terugdringen van papierwerk en vriendjespolitiek

    • door Carlos Pauwels op zaterdag 16 januari 2016

     Niets aan toe te voegen.

     • door Coopa op zondag 17 januari 2016

      Tuurlijk valt hierover veel toe te voegen. -> het is begonnen met een foutief rapport van Goldman Sachs. Zij hebben de Griekse regering swapsregeling getroffen waarover de toemalige politieke partijen niets over kende. Ik denk dat je de Griekse bevolking kunt vereenzelvigen met het onkunde van beroepspolitici. Ik voel me ook niet verantwoordelijk voor het onkunde van Yves Leterme en zijn akkoord met Lagarde ivm Dexia. Dat CD&V nog steeds in de regering zit, zegt iets meer over onze particratie dan niveau van onze democratie. Om een lang verhaal kort te maken. Wat er in Griekenland gebeurd kan ook in Belgie gebeuren. vergeet niet dat we nog een bad bank hebben waarvoor De belgische bevolking borg voor staat. Over deze borg had tenminste net als in Griekenland een referendum gehouden moeten worden! Of wil je dat binnenkort dat Rechtse Duitse Pers ook ons framen als luie Grieken.

      • door antond op zondag 17 januari 2016

       U lijkt te zijn vergeten dat we al een enorme haircut (100 miljard) en twee restructurings achter de rug hebben. En nu komt er een nieuwe regering, die weigert de verplichtingen van vorige regeringen gestand te doen, maar ook nog begint met het stellen van allerlei eisen, vóór ook maar aanstalten te maken om in Griekenland zaken te veranderen/hervormen die tot de huidige problemen hebben geleid. Griekenland is nog altijd de plek waar het het moeilijkst zakendoen is van de hele Eurozone, en het gemakkelijkst is om belasting te ontwijken. Het moet precies omgekeerd zijn. Zonder ook maar een greintje zelfreflectie, wordt de beschuldigende vinger uitgestoken naar de rest van Europa. Denkt iemand van u dat Europa er beter aan toe zou zijn als de andere landen zich zouden hebben gedragen zoals Griekenland? Aanstalten maken om de hand in eigen boezem steken zou wellicht hebben geholpen. Dat hoeft niet in de vorm van excuses of zo, maar om te proberen om misstanden in eigen land een halt toe te roepen had geholpen om de wensen van de Griekse politici kracht bij te zetten. Maar het was allemaal de schuld van die boze Duitsers, de ECB en de banken. De Grieken als slachtoffer van de hardvochtige buitenwereld. Onschuldige slachtoffers..

       Met de bedragen die Syriza eiste, kun je derde wereldlanden met overheden die het noodlot wensen te helpen zoveel verder helpen, in plaats van het in Griekenland over de balk te gooien. Maar een (blank) schoolkind met te weinig in haar lunchbox is natuurlijk veel erger dan grote groepen zwarten die écht verhongeren. Hieraan ligt nog een flinke dosis racisme ten grondslag. Niemand zegt hier dat de problemen in Griekenland niet echt zijn en dat er niet wordt geleden. Maar moet de overheid niet thuis beginnen met het verbeteren van de wereld?

       • door Coopa op maandag 18 januari 2016

        Ik vrees dat uw de crisis te weinig kent. Hierbij een stukje uit de tijd (dat toch niet bekent staat als de meest Linkse krant). http://www.tijd.be/opinie/algemeen/Waar_zijn_al_die_miljarden_voor_Griekenland_naartoe_Naar_de_westerse_banken.9646488-7765.art?ckc=1 Die haircut betekende zeer weinig. Als een bank investeert, hij gokt op het verkeerde paard. Moet hij de lasten hiervan dragen. zo gaat dit theoretisch in een vrije markt, dat Deutsche Bank hiervan slachtoffer wordt, dat wou Duitsland blijkbaar niet. Dus de vrije markt blijkt enkel in theorie te werken. Nu de Griekse Oude partijen zijn vrij gevoelig voor fraude, maar hetgeen men over Griekenland zegt kan je ook vergelijken met de Dexia-affaire. De Dexiacommissie heeft zeer weinig opgeleverd. Heylen (Gemeentelijke holding en Schepen in Antwepen) is nog steeds op post. Ook maak je gedn verschil tussen de Duitse "investeerder" en belastingbetaler. Ik vrees dat je nog wat beter moet studeren in dit dossier.

        • door Coopa op dinsdag 19 januari 2016
        • door antond op dinsdag 19 januari 2016

         Het is moeilijk te geloven dat velen lijken te zijn vergeten dat het de Griekse overheid was, en niet de banken, die de boel hebben bedrogen. Als crediteur van een overheid heb je geen keuze dan om te vertrouwen op de informatie en cijfers die worden verstrekt door diezelfde overheid. De leningen aan de Griekse staat wegzetten als speculatie, is onzinnig, kijk maar naar de rentepercentages, die zeer laag waren. De Griekse overheid heeft, en dit was een primeur voor de naoorlogse ontwikkelde landen, glashard gelogen over haar boekhouding.

         De haircut van 100 miljard betitelen als een 'kleinigheid' is ook een juweeltje, zeg dat eens hardop in het gezelschap van mensen die weten waarover ze praten!

         De banken die na de haircut overeind moesten worden gehouden waren (en zijn) voornamelijk Griekse. Als dit niet gebeurt, stort het hele Griekse financiële stelsel ineen. Dit zal een enorme chaos en heel veel lijden onder de bevolking teweeg brengen.

         Ja, de Griekse politici hebben ook hun eigen volk bedrogen. Maar het volk is mede-verantwoordelijk voor de leiders die ze zelf hebben gekozen. Wij kunnen ons toch ook niet zomaar onttrekken aan de gevolgen van beslissingen die (democratisch gekozen) politici in ons land eerder hebben genomen.

         Syriza wilde én oude leningen deels niet terugbetalen, én nieuwe leningen hebben, én een groot investeringsprogramma, uiteraard met geld vanuit de rest van Europa. Maar Griekse kiezers kunnen (gelukkig) niet zomaar beslissen wat andere Europeanen moeten betalen.

         Syriza heeft enorm gebluft. Ze dreigden aanvankelijk uit de Eurozone te vertrekken en dachten dat Europa daar enorme schrik voor zou hebben. Dat was een groteske misrekening, waarmee ze heel veel goodwill, en ook concessies, hebben verspeeld.

         • door Coopa op vrijdag 22 januari 2016

          Ten eerste: Syriza heeft tot nu toe in vergelijking met PASOK en NEO geen cliëntelistische feiten gepleegd. In plaats van een coup te plegen, zou men beter samenwerken.

          Ten tweede: als je een obligatie aankoopt is dit niet risicoloos. Dat is een feit dat je blijkbaar totaal vergeet. In het boek van Ivan Van der Cloot 'Roekeloos' staat een schema van de verschillende Bonds op activabalansen van grote banken.

          Ad Broere komt tot de ontdekking dat heel wat Bonds over zijn genomen door supranationale organisaties/instellingen. Nu heeft de Europese belastingbetaler het risicovolle gedrag van Duitse, Belgische, en Franse banken overgenomen. Zowel de uitlener als de lener hebben verantwoordelijkheden.

          Ik heb NOOIT ontkend dat vorige Griekse regeringen geen fouten hebben gemaakt. Ik zeg u eveneens dat ik me ook niet verantwoordelijk voel voor onkundig gedrag van zeer veel CD&V-mandatarissen in de Gemeentelijke Holding.

          Hoe moet de jonge Griek zich nu voelen? In de Verenigde Staten vangt men negatief saldo van arme Staten op met transfers (jawel). In een Unie is dit vrij normaal. Zeker als men de rechten van de mens wilt respecteren. De Eurogroep ministers onder Schaüble (waarbij Van Overtveldt hoort) moeten eens duidelijk zijn en melden DAT ZE DE MENSENRECHTEN verwerpen.

          • door antond op dinsdag 26 januari 2016

           Beste Coopa, in de VS zijn er fiscal transfers, maar vergeet niet dat de federale overheid absoluut niet garant staat voor tekorten van lagere overheden. Verder hebben lagere overheden een zéér beperkte fiscale autonomie. Syriza verlangt fiscale transfers en ook een hoge mate van fiscale autonomie. Dat is een combinatie die door de rest van Europa niet wordt geaccepteerd. Wil je rekenen op solidariteit vanuit de rest van Europa? Dan moet je houden aan de regels. Dit geldt in de Verenigde Staten nog veel stringenter dan in de Eurozone.

           • door Coopa op dinsdag 26 januari 2016

            En hier aan een uitgewerkte analyse over de transfers tussen de staten van de VS. Ik vrees dat je over de hoeveelheid van het bedrag (in verband transfers VS) vergist! http://www.economieblog.be/wordpress/transfers-in-de-vs-vaak-hoger-dan-in-belgie/ Laten we gewoon eerlijk blijven. Schauble en Franse politici hebben hun bznken gered en vernietigen de mensenrechten daar. De ministers van kleine landjes (zoals Vanovertveldt en Dijselbloem) volgen zeer slaafs. Ik zeg U als de bom Dexia (60 miljard) barst, zijn wij de Grieken. De kleiner landen moeten een blok vormen in Europa. Dus het Beneluxproject terug leven in blazen. Anders zullen hier binnenkort ook geen mensenrechten gelden. Toch opvallend dat ze eerst de rulings van nl en belgie eerst aanpakken. Terwijl Frankrijk ook Een ruling systeem heeft. Nu aan de beheerder van het Forum. Laat de reactie even groot.

         • door Coopa op vrijdag 22 januari 2016

          Ik vrees dat je ook vergeet dat heel wat Noord-Europese banken vaak obligaties gebruiken als pand voor kredietverstrekking voor projecten die een zeer grote bubble waren (zoals vastgoedprojecten in perifere landen).

          Dus die obligaties zijn goedkoop verkregen omdat de waarde ervan convergeerde met de "sterkere landen". Daar heb je dus enkel gelijk in, wat ik dan ook niet betwijfelde. De "winstgevendheid" zit echter niet op de bonds natuurlijk.

          Ik hoop dat het ik voor jou niet te technisch uitleg. Ook hoe jij het" perecentage" van de haircut berekent is helemaal niet op de nominale waarde natuurlijk, -> daarom dat je dat tijdstukje eens moet lezen.

          Ook een toekomstloze jongere generatie creëren in Griekenland heeft voor Europa totaal geen meerwaarde, integendeel. Hoe denk je trouwens in godsnaam dat ze asielzoekers kunnen opvangen? Je vergeet dan ook ALLE verantwoordelijkheid van de uitlener -> maar ja, we zitten dan ook niet in een vrijemarkteconomie. Enkel een oligopolie van banken die teveel invloed hebben op de politieke besluitvorming.

  • door Coopa op vrijdag 15 januari 2016

   Ik vrees dat de schrijver van bovenstaande reactie weinig kennis heeft over de huidige situatie. Als varoufakis zegt dat de haircut in de media werd die berekend op 45% (wat niet juist is), was eigenlijk een banken bail-out waarbij vooral Deutsche bank, Dexia en nog een paar andere banken gered zijn geweest. Als men een risicovolle investering aangaat met kans op een hogere rendement, dan is het normaal als je faalt dat je jouw investeringsbedrag weg is. Als de investering lukt dan heb je een goede gok gemaakt. Waarom betaalt de Griek? Juist omdat deze buitenlandse investeerders hun verlies niet willen slikken. The economist heeft een mooi grafiekje van de actieve bankballans hiervan. Ook de grafiek van ad broere is zeer duidelijk wat er juist gebeurd is. Als Griekenland effectief faalde is dit enerzijds een probleem voor het land. Omdat de oorspronkelijke schulden in euro is uitgedrukt anderzijds is dit negatief voor badbanken als Dexia. Waarbij we toch nog een 50 tal miljard garant voor staan. Maar ja,.... Bovenstaande reacties maken pijnlijk duidelijk hoe "framingpopulisme" werkt.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties