Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu
Opinie

Het is oorlog

‘Het is oorlog’: op dit ene punt heeft de Franse president Hollande gelijk. Onze jongens zaten in Afghanistan, 6 Belgische F-16 gevechtsvliegtuigen voerden negen maand lang mee oorlog in Irak/Syrië, ons fregat Leopold I gaat nu samen met de Franse oorlogsvloot de Amerikaanse vloot steunen bij hun oorlog in Syrië en Irak.
woensdag 18 november 2015

Zoiets heet inderdaad oorlog. En zoals men mij indertijd in het Belgisch leger vertelde: ‘Als je vuurt, pas dan op voor de terugslag’. Oorlog geeft vluchtelingen. En van waar arriveren de oorlogsvluchtelingen in België? Juist: uit Afghanistan, Irak, Syrië.

Wanneer is deze oorlog begonnen? Vraag het IS/Daish: met Sykes – Picot, is hun antwoord. Nooit van die twee heren gehoord? IS wel. Het zijn de Britse en Franse diplomaten die na WO I hun handtekening hebben gezet onder de opdeling van het Ottomaanse Rijk en in het Midden-Oosten koloniale grenzen trokken. Een van de minder gemediatiseerde acties van IS (juni 2014) was dan ook om met bull-dozers de Sykes-Picotgrens tussen Syrië en Irak plat te walsen onder de slogan ‘We don’t like Sykes-Picot’. 

Britten en Fransen zijn deze oorlog begonnen. Honderd jaar geleden. Het was ook dankzij de Sykes-Picotakkoorden dat Oost-Europese joodse kolonisten Palestina konden koloniseren. Zij koloniseren daar nog altijd en voeren repressie volgens het bijbelse principe ‘oog om oog, tand om tand’, maar dan maal 10: voor elke dode kolonist moeten er 10 Palestijnse slachtoffers vallen, het is de leidraad geweest van alle Israëlische regeringen.

Toen ook werden de koloniale grenzen van de Golfstaten en van Saoedi-Arabië getrokken, met in ieder emiraatje een conservatieve, met de kolonisatie collaborerende familie.

En tijdens die kolonisatie - mission civilicatrice noemden de Fransen het - heeft Europa niet zijn nú zo geprezen waarden verspreid. Van democratie of vrijheid van opinie was geen sprake. Het enige wat Europa daar toen heeft opgebouwd waren legers, geleid door kleine minderheden: Oost-Europese zionisten in Palestina, Alawieten in Syrië (zowel vader als zoon al Assad komen uit dat Frankrijktrouw, koloniaal leger) of soennieten in het overwegend sjiïetische Irak (Sadam Hussein en zijn clan). En wanneer die nieuwe ‘elite’ zich na de ‘dekolonisatie’ niet langer schikt naar de wensen van de metropool moet ze worden afgezet. Kijk naar Saddam Hussein. Deze koloniale geschiedenis wordt wel eens vergeten, toch is ze de voedingsbodem waarop de criminele ideologie van IS kan woekeren.

Die honderdjarige oorlog heeft trauma’s veroorzaakt. Ook bij ons. Shell shock krijg je bij het zien van videobeelden over hoe westerse drones in Gaza, Jemen en Irak burgers aan flarden rijten. Om van F-16’s niet te spreken. Waarom is een westers gijzelaar de keel oversnijden gruwelijker en verwerpelijker dan massabombardementen door gevechtsvliegtuigen en drones waarbij duizenden onschuldige vrouwen en kinderen worden opengereten? IS geeft hierop zijn antwoord. En sommige fragiele, psychisch ontredderde jongeren, vaak met een hoek af, geloven dat IS gelijk heeft en volgen dan ook hun perverse versie van de islam.

Waarom zijn die jongeren ontredderd en fragiel en voelen ze zich geminacht? Omdat ze van onze waarden niets merken. Geen Vrijheid, maar vooral geen Gelijkheid of Broederlijkheid, maar wel racisme, discriminatie en marginalisering.

Het European Network Against Racism (ENAR) is erg duidelijk en schreef in een rapport: ‘Het racisme is niet conjunctureel of incidenteel, maar structureel.’ Volgens datzelfde rapport is dit de enige verklaring voor het feit dat de werkzaamheidsgraad bij Belgische autochtonen 72,4 procent bedraagt en bij Maghrebijnse Belgen slechts 42,9 procent. Eenzelfde discriminatie is er op de vastgoedmarkt en in het onderwijs.

Ook de European Commission against Racism en Intolerance (ECRI, een orgaan van de Raad van Europa) rapporteert dergelijke discriminaties. Wat nog meer frappeert, is dat Marokkaanse Belgen die studeren en de krant lezen het vaakst worden gediscrimineerd. Van hen zegt 64 procent dat ze te maken kregen met discriminatie op straat en in het openbaar vervoer. Bij contact met de politie gaat het om 41 procent. Op zoek naar een woning heeft 34 procent van hen racisme ondervonden, op zoek naar werk gaat het om 37 procent en op school om 56 procent.

Niet iedereen is in staat om dit te verwerken. De overgrote meerderheid van de moslims vecht op een democratische manier tegen dit onrecht, maar wie kwetsbaar is, fragiel of marginaal (de meerderheid van de ‘geradicaliseerde’ jihadisten hebben een verleden van kleine criminaliteit) wordt getraumatiseerd, en radicaliseert vervolgens.

En IS is sluw. Zij zijn niet alleen opgegroeid met een haat tegen de westerse dominantie en kolonisatie, maar leerden ook westerse propagandatechnieken. Ze bespelen op een gruwelijke manier de media. Ze zijn hun eigen spindoctors. Een Sykes-Picotgrens bulldozeren geeft weinig media-aandacht. Maar onthoofdingen met de slachtoffers in Guantanamokledij wel. Of ketterse yezidi’s tot slaven maken, cultureel erfgoed dynamiteren, telkens één topic met een keer. Hun laatste versie zijn aanslagen, ‘in the belly of the monster’, zoals dat in de jaren 1960 heette. En ik vrees dat ze nog lang niet aan het einde van hun ‘inspiratie’ zijn.

IS bestrijden doe je best door haar twee voedingsbodems weg te nemen. Dat is stoppen met een neokoloniale politiek in het Midden-Oosten: geen steun meer aan Golfdictaturen - vergeet de olie -, en geen steun meer voor de koloniale staat Israël.

Dat is ook strijden tegen het racisme, de discriminatie en de marginalisering van Belgische moslims. 

Lucas Catherine 

Van Lucas Catherine verschijnt bij uitgeverij EPO eind november 2015 'Jihad en kolonialisme', met medewerking van Kareem el Hidjaazi.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

9 reacties

 • door janu op woensdag 18 november 2015

  Er kan geen vrede en veiligheid in de wereld zijn:

  *Zolang de uitbuitende kolonialistische "vrije markt" niet afgeschaft wordt. Zolang er geen menswaardig wereldwijd minimumloon en leefloon, sociale zekerheid en bescherming voor iedereen ingesteld wordt.

  *Zolang de wrede en genadeloze wereldoverheersers , de imperialistische V.S., koloniaal Europa, NAVO niet voor een internationale rechtbank vervolgd worden wegens oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid, genocides. Zij zijn de grote plegers van geweld en terreur en veroorzakers van onrecht en armoede in de rest van de wereld.

  *Zolang het vetorecht van de 5 grootmachten niet afgeschaft wordt in de huidige werelddictatuur van de Veiligheidsraad van de V.N. en zolang de leden niet uitgebreid worden van 15 naar minstens 30. Agressieoorlogen zonder V.N. resolutie moeten streng verboden worden en de mogelijke agressors moeten streng gestraft worden door de V.N. De V.N. moet ook verhuizen uit de V.S., een land met een imperialistisch genocidair verleden.

  De grootste slachters van de nog jonge 21ste eeuw zijn Bush en Blair. Wrede christelijke kolonialisten en imperialisten blijven gewetenloos, ze tonen geen wroeging, hebben geen schuldbesef. Ondanks hun honderdtal onwettelijke en onrechtvaardige agressieoorlogen, ondanks de genocide van 3 miljoen moslims , sinds 1991 (ik heb niet veel Europeanen hun medeleven zien aanbieden aan de familie, vrienden, kennissen van de slachtoffers van de terreurlegers van het christelijke westen), ondanks de dood, het verderf en de chaos die ze veroorzaakt hebben in het Midden-Oosten, zijn de oorlogsmisdadigers Bush, Blair, Sarkozy, Obama, Cameron, Hollande, Netanyahu, Rasmussen... nog steeds niet door een internationale rechtbank vervolgd.

  • door dre op donderdag 19 november 2015

   hier kunt u nog iets van leren misschien ?https://www.youtube.com/watch?v=EfWqM1hMTho

   • door sam vanderleyden op donderdag 19 november 2015

    ...omdat het gewoonweg niet klopt. Natuurlijk waren er oorlogen en conflicten in de arabische wereld nog voor het ontstaan van de VS. Maar het verschil is dat deze conflicten nu worden uitgebuit, aangewakkerd en opnieuw leven in gebalazen worden door westerese grootmachten om juist hun profijt uit te halen.... En met nu bedoel ik niet nu de laatste 20 jaar, maar sinds de kolonisatie en de periode erna... En dan de vergelijking waarbij gesteld wordt dat de VS niet dezelfde misdaden begat en doden op haar geweten heft als bvb IS.... is gewoon ook weer een dikke... maar dat is zelfs zo grotesk dat het beantwoorden ervan meer legimiteit aan zulks standpunt geeft dan verdiend... Enfin.. Irak, Afghanistant, bombardementen, drones en daarvoor nog in de geschiedeis: de dubieuze houding van de VS in de Iran-Irak oorlog... het kweken van de Taliban tegen de USSR etc.... pffff.... zo veel....

 • door ria aerts op donderdag 19 november 2015

  Dank voor deze analyse. Er wordt zo veel geschermd met de verplichting tot integratie, maar ik vraag me soms af of deze jongeren niet juist het slachtoffer zijn geworden van hun wil tot integratie. Hebben migranten zoals Chinezen en orthodoxe Joden, die zich liever afzijdig houden, het niet veel makkelijker? Wat als je merkt dat je ondanks je diploma toch maar een tweederangsburger blijft? Dat je steeds opnieuw gestigmatiseerd wordt? Wanneer zullen we inzien dat we allemaal mensen zijn, met dezelfde behoeftes en verlangens? Zijn we niet allemaal afkomstig van dezelfde zwarte, Afrikaanse oermoeder?

 • door Saïd Latona op donderdag 19 november 2015

  Ik ben onder de indruk van dit artikel en ben volledig akkoord met deze analyse. Aanslagen en terrorisme zijn erg. Maar doet het westen niet exact hetzelfde in het Midden-Oosten sinds de kolonisatie? We weten allemaal van wel. De bewijzen zijn te vinden. Maar mensen gaan er van uit dat de mainstream media de waarheid zegt en hoeven zelf geen bewijzen te zien. De mainstream media beseft dit maar al te goed en voert met alle plezier propoganda uit voor politieke of militaire doeleinden. Zie Amerikaanse media tijdens invasie Irak - alle media deelden mee dat er effectief massa vernietigingswapens aanwezig waren in Irak. Wat nu ontmaskerd werd (en bevestigd door de betrokken politici) als een leugen. Daardoor werd een heel land gedestabilliseerd en honderdduizenden burgers vermoord, verkracht en gefolters. Dit allemaal op basis van een leugen. Praktijken zoals deze zullen alleen meer radicalisten creeren. En aangezien ik als 28 jarige deze analyse kan maken ben ik zeker dat alle hoge pieten hier ook bewust van zijn. Daarom stel ik mij vaak de vraag of dit het doel van de westerse machthebbers niet is om meer terreur te zaaien over heel de wereld.

  • door spacemonkey op donderdag 19 november 2015

   Ja het zou kloppen dat de oer-mensheid ooit uit de grote slenk in Afrika kroop en de wereld introk. Ik ben mee in het verhaal dat het genetisch materiaal van al die mensapen idem dito is.

   De natuur was zo ingenieus om onze avontuurlijke voorouders dingen te laten ontw. die hen best pasten op hun *specifieke*locatie. Een mix van erg veel factoren over duizenden jaren. Daarom is het onbegrijpelijk dat de hele wereld (bevolking) zo vlotjes die Neoliberaal technologisch ICT onzin , in zich opneemt ? In 10 jaar zijn we plots allemaal idem ? In hun global village geen plaats voor diversiteit het anders zijn, dikke lulkoek. Schijnbaar tuinen velen daar met plezier in.

   Wordt hier zelfs in de reacties aangehaald .Geglobaliseerden Chinezen gedragen zich anders (uiteraard) dan moslim geglobaliseerden .Sowieso want buiten de genetische overeenkomsten, verschillen ze zowat in alles wat we ons voorstellen kunnen. Wat betreft het kolonialiseren. Dat is de menselijke geschiedenis zelf, Europa heeft daar niet meer boter op de kop dan Genghis Khan of enig andere grote heerser. Volkerenmoorden, oorlogen, plunderingen de geschiedenis puilt er eenvoudig van uit. Blijkbaar kijken sommigen hier liever door een strek eenzijdige/gekleurde bril. Het Neoliberaal aanvankelijk Westers model(inmiddels planetair model) kolonialiseerde ons. Het wekt de tijdelijke illusie voor een zich zelfbevredigend *ego*, dat alles mogelijk is. De oorlog om volledige controle is pas bezig.

   Afschuwelijk om zien hoe alles doordrenkt geraakte van technologie die ons al berooft van persoonlijkheid, anonimiteit, privacy, identiteit. Alles automatiseren; diensten,winkels en arbeid tot een operatie toe.Langer werken voor lager loon! Ja het is oorlog in en buiten ons zelf, dus totaal.

 • door Didier op donderdag 19 november 2015

  Iedereen die de hysterie beu is, zich niet wil laten meeslepen in een opgeklopte haatspiraal, en écht begaan is met het stoppen van terreur, zou op zijn minst één maal in zijn/haar leven een artikel buiten de gecontroleerde hoofstroommedia moeten lezen. Er zijn er vele honderden.

  Dit artikel (van een Amerikaanse auteur) kan een toegankelijke start zijn, met tientallen links. http://www.washingtonsblog.com/2015/11/if-we-want-to-stop-terrorism-we-should-stop-supporting-terrorists.html#more-51322

  Als smaakmaker licht ik een paragraafje uit een van de links: “Gebaseerd op verschillend rapporten kwam het Amerikaanse CNBC-nieuwskanaal met de volgende waslijst van militair materiaal dat de VS aan IS heeft geleverd: 2,300 Humvee armored vehicles at $70,000 each 40 M1A1 Abram tanks at $4.3 million each 52 M198 Howitzer mobile gun systems at $527,337 each 74,000 Army machine guns at $4,000 each (Noot: dit is hoogstwaarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg.)

  Daarna praten we verder. Mét argumenten.

 • door antbover op vrijdag 20 november 2015

  Mijn conclusie is : zolang geld en macht hand in hand gaan zal er niets veranderen in deze wereld. Het gouden kalf doet wetten ontstaan, maar dan enkel in het eigen belang van de machtigen . M.a.w. die laatsten doen wat ze willen , iets wat altijd weer betekent dat anderen gewelddadig worden onderdrukt en/of vernietigd. In deze context is dus het denken in deze wereld fundamenteel fout , dat bij welke gezindheid ook.

 • door man van vrede op vrijdag 20 november 2015

  Mr Lucas Catherine,

  Dit is ongetwijfeld een van de beste artikelen dat ik heb gelezen.Zelf heb ik nooit gehoord van de sykes en Picot akkoord.Blijkbaar wordt er in deze land veel geheim gehouden en inderdaad het probleem van dit fenomeen ligt verschuilt in diepe wortels die dateren tot 1919 of zelfs nog eerder, in 1492 bij de val van Granada.

  Bedankt om ons deze bittere waarheid te verkondigen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties