Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

ING weigert overschrijving voor reis naar Cuba

Een Nederlandse vrouw die een voorschot wou betalen voor een reis naar Cuba kreeg een brief van ING. De bank weigert de betaling uit te voeren. ING dreigde zelfs om de 'bankrelatie te heroverwegen'.
woensdag 28 oktober 2015

Twee Nederlanders werden op de vingers getikt door hun bank ING. Een eerste keer had iemand zijn lidgeld betaald aan de Belgische solidariteitsbeweging Initiatief Cuba Socialista. Een tweede keer had een vrouw een voorschot betaald voor een reis naar Cuba in de paavakantie van 2016.

De vrouw en de man kregen elk een brief van ING die meldde dat de betaling geweigerd werd. “ING evalueert periodiek haar dienstverlening vanuit economisch, strategisch en risicoperspectief. Het mede op basis van deze periodieke evaluatie gebaseerde beleid brengt met zich mee dat ING om zakelijke redenen geen klantrelaties wenst aan te gaan c.q. te continueren of transacties wenst te faciliteren met directe of indirecte betrokkenheid van bepaalde landen, personen of bedrijven. Deze beslissing is van invloed op de landen: Cuba, Iran, Noord-Korea, Sudan en Syrië.”

“De hoofdschuldige in deze zaak is niet ING maar de VS-blokkade tegen Cuba. ING kreeg een paar jaar geleden een monsterboete omdat de bank transacties uitvoerde voor Cubaanse instanties”, reageert Katrien Demuynck, woordvoerster van Initiatief Cuba Socialista, een organisatie die onder meer solidariteitsreizen organiseert en bekend werd met de campagne om de Cuban 5 vrij te krijgen.


Monsterboete

In 2012 kreeg ING een boete van 619 miljoen dollar in de VS omdat de bank financiële transacties had uitgevoerd voor Cubaanse bedrijven en de overheid via onderafdelingen in Frankrijk, België, Nederland en Curaçao. Die zijn verboden door de VS-blokkade tegen Cuba.

Geki L. kreeg de brieven van ING net in de week dat een VN-resolutie gestemd werd tegen de blokkade. Dat gebeurde al voor de 24ste keer op rij. Maar liefst 191 lidstaten stemden voor. Twee landen stemden tegen: de VS en Israel. “Er werd zelfs even gefluisterd dat de VS zich deze keer zouden onthouden”, zegt Katrien Demuynck.

De VS herstelde deze zomer namelijk de diplomatieke betrekkingen met Cuba. Obama wil ook de blokkade versoepelen maar die beslissingsmacht ligt bij het Amerikaanse Congres.


Geïsoleerd

“De voorstanders van de blokkade zijn geïsoleerd. Zelfs binnen de VS en zelfs binnen de Amerikaanse rechterzijde. De blokkade gaat er ooit aan maar dat zal niet zonder slag of stoot gebeuren”, zegt Demuynck.

Volgens Demuynck tonen de boetes voor banken die handel drijven met Cuba wel dat de blokkade geen akkefietje uit het verleden is. “Dit is keiharde realiteit. Het is ook belangrijk om te herinneren wat de oorsprong is van de blokkade. Toen Castro en zijn revolutionairen in Havana aankwamen, vertrokken de rijke Cubanen die vaak de dubbele nationaliteit hadden naar hun buitenverblijven in Florida. De Cubaanse overheid nationaliseerde later tal van bedrijven en stelde een schadeloosstelling voor. Spanje aanvaardde dat maar de Amerikaanse Cubanen weigerden in overleg met de VS. De blokkade kwam er zogezegd om te vermijden dat er gehandeld werd in gestolen goederen.”

De houding van ING is wel opmerkelijk. De bank is zelf niet vies van investeringen in schadelijke bedrijven. Over ING schrijft de Belgische bankenwaakhond Fairfin: “ING werd in 2012 door RepRisk uitgeroepen tot een van de meest controversiële bedrijven ter wereld. ING zit bijvoorbeeld tot over haar oren in de financiering van fossiele brandstoffen. Shell, Chevron en Gazprom kunnen rekenen op honderden miljoenen aan leningen en aandelen. Het risico op schadelijke investeringen bij ING is dan ook extreem hoog.”

 

 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door John Claes op woensdag 28 oktober 2015

  All animals are equal but some are more equal like others......Het Kapitalisme ten voete uit. Triest. Boycotten die birdbrains.

 • door Xavier Declercq op donderdag 29 oktober 2015

  ING neemt deze houding aan daar ze in het verleden door de VS werd veroordeeld tot het betalen van monsterboetes voor haar bankverrichtingen met Cuba. Ze beseft bovendien dat de Europese Unie niet bereid is om haar belangen te verdedigen tegen dit soort illegale extraterritoriale wetgeving uit de VS.

  Waarom doet de EU niets? Ze heeft andere belangen nl.. een vrijhandelsakkoord sluiten (TTIP) met de VS waar zij winnaar wil worden in de dienstensector. Daar heeft ze namelijk comparatieve voordelen t.a.v. de VS. Voor landbouw mag dan de VS de winnende partij worden. Wat ING doet is best laakbaar en laf natuurlijk, maar met een Europese Unie die niet bereid is om de relatie met de VS te schaden omwille van dergelijke "details" wordt het begrijpelijk. De TTIP-droom ondermijnt al jaren onze buitenlands beleid op heel wat vlakken, nog voor er een akkoord is.

  Dat de VS de blokkade tegen Cuba handhaaft, is niet nieuw, de politieke machtsverhoudingen zijn wat ze zijn over de oceaan, maar dat de EU al vele jaren zijn ogen dichtknijpt en de VS hier niet de wacht aanzegt, is wraakroepend. De Commissie neemt een loopje met het internationaal (handels)recht en ze kiest er voor om de belangen van Europese bedrijven niet te verdedigen. Nochtans kan ze dit: ze kan een klacht indienen in de WTO en er bestaat zelf specifieke wetgeving tegen deze extraterritoriale wetten in de VS. Maar daar willen onze beleidsmakers niet aan herinnerd worden. Business as usual, ze moeten en zullen een TTIP afsluiten en willen daarbij geen stoorzenders onder de vorm van internationaal recht. Als dat ten koste moet gaan van enkele Europese bedrijven, van Europese consumenten en van Cuba, so be it.

  De EU en de voormalige Belgische handelscommissaris hebben dus evenveel boter op het hoofd.

  • door jan peeters op vrijdag 6 november 2015

   Sommige banken zoals ING wilden in het verleden van twee walletjes eten, wat uiteraard door de VS niet in dank werd afgenomen. Een flinke boete voor achterbaks bedrog kreeg ING aangesmeerd en met hangende pootjes moet het nu willens nillens in de pas lopen. Spijtig voor de persoon die een betaling naar Cuba wil doen. Misschien kan ze via een andere bank deze betaling overschrijven. Bv. Triodis-bank, dat is een onafhankelijke bank.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties