Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Analyse

Militarisering politie Antwerpen is onheilspellende evolutie

Coalitiepartners CD&V, Open VLD en N-VA keuren de aankoop goed van militaire wapens met .300 kaliber kogels voor het Antwerpse politiekorps. Deze beslissing volgt op een eerdere om 4 FN-303-geweren met verfprojectielen aan te schaffen. Daarmee zetten deze partijen een verdere stap in de militarisering van hun politiekorps.
woensdag 16 september 2015

De voorstanders van gemilitariseerde politie in de politieke partijen en bij de politiekorpsen beleven hoogdagen in Antwerpen. Hun stoutste dromen komen stilaan in vervulling. Met de recente beslissing van de bestuurscoalitie van CD&V, Open VLD en N-VA wordt opnieuw een morele grens overschreden.

De .300 staat in het midden (WikiMedia Commons)

De aankoop van FN-303-geweren die impactprojectielen afvuren (verfcapsules, pepperspray) was blijkbaar slechts een eerste stap in de militarisering van de politie. Dit wapen draagt niet bij tot meer veiligheid (zie Nieuwe wapens politie Antwerpen verhogen risico op onschuldige slachtoffers), maar is klein bier vergeleken met de nieuwe plannen van het bestuur van de stad Antwerpen.

Wapens die kogels van .300 kaliber kunnen afvuren zijn altijd dodelijk. Kogels van .300 kaliber zijn 7,62 mm breed en 67 mm lang. In de VS en Canada zijn zware jachtwapens die deze kogels kunnen afvuren zeer populair bij jagers op grizzlyberen en elanden. Eén schot met een dergelijk telescoopgeweer doodt een mannelijke eland van 475 kilogram tot op een afstand van 1000 yard (914 meter).

American Sniper verkiest de .300

De Antwerpse politie is uiteraard niet van plan te gaan jagen op grootwild. Inspiratie voor deze keuze heeft zij waarschijnlijk gevonden in het boek American Sniper. The Autobiography of the Most Lethal Sniper in US Military History van Amerikaans militair scherpschutter Chris Kyle.

Het logo PRB is nog altijd een internationaal erkend kwaliteitslabel voor geweren, ook al is het Belgische bedrijf Poudreries Réunies de Belgique waar het naar verwijst al sinds 1993 failliet (precisionrifleblog)

Deze man heeft in Irak en Afghanistan het record van meeste geslaagde 'kills' op zijn naam (160) gezet, evenals van de verste ooit gelukte 'kill' op een afstand van 2100 yards (1920 meter). Hij werd in 2013 zelf vermoord door een leerling-scherpschutter, waarna zijn heldenstatus in militaire middens leidde tot de verfilming van zijn boek door Clint Eastwood in de gelijknamige film 'American Sniper'.

 In zijn boek vermeldt Kyle onder meer wat zijn favoriete munitie is. Dat is zonder enige twijfel het .300 kaliber. “Ik gebruikte de .300 Win Mag voor de meeste van mijn 'kills'. Het is een uitstekend kogel voor alle gebruik. Zijn prestaties laten een superbe accuraatheid en 'stopping power' toe. Wapens voor .300 zijn wat zwaarder dan andere, maar ze schieten als een laser. Eender wat binnen de 1000 yards (914 meter) nagel je zo vast. Voor dichtbije doelen moet je je geen zorgen maken over minutieuze aanpassingen. Zelfs als je vizier nog op 500 yard (457 meter) staat raak je nog gemakkelijk elk doel binnen de 100 yards (91 meter)."

Geen stadswapen

Hoe een dergelijk zwaar wapen kan worden ingezet in een stadsomgeving is een raadsel. Dat is geen probleem voor het Antwerpse gemeentebestuur. Er wordt een budget voorzien van 80.000 euro voor ongeveer 27 wapens en 85.000 euro voor de bijhorende munitie.

Niet alle politieagenten zullen opgeleid worden om deze wapens te gebruiken. Het juiste aantal is niet bekend, 'enkele tientallen'. Het is de bedoeling permanent een team klaar te hebben dat binnen de 3 à 5 minuten eender waar in de stad inzetbaar is. De wapens zullen niet zichtbaar gedragen worden, maar 'veilig worden opgeborgen' in de patrouillewagens.

Verviers en Charlie Hebdo

Een en ander wordt (net als voor de FN-303-geweren) verantwoord met verwijzing naar de moordaanslagen op Charlie Hebdo van 7 januari 2015 en de schietpartij van Verviers op 15 januari 2015, waarbij twee vermoede jihadisten omkwamen. Daar valt een en ander bij te bedenken.

In Frankrijk patrouilleren al jaren zwaar bewapende politieagenten en militairen in de steden en staan gelijkaardige hit-teams klaar. Charlie Hebdo werd al jaren specifiek bedreigd en de meeste journalisten van de redactie hadden persoonlijke lijfwachten. Geen van beide maatregelen heeft de aanslag kunnen verijdelen.

Wat de schietpartij in Verviers betreft, daar zouden zwaarbewapende jihadisten zijn uitgeschakeld. Zeker weten we dat echter niet, want over wat er echt is gebeurd bij die operatie is in feite zo goed als niets geweten. In ieder geval werd de operatie in Verviers "succesvol" uitgevoerd zonder de zware wapens die het stadsbestuur nu wil aanschaffen.

Niets gaat boven discreet, preventief onderzoek

In de VS heeft gemilitariseerde politie al geleid tot veel onschuldige slachtoffers, maar werd nog geen enkele terroristische aanval met zware wapens verijdeld. (Overigens wordt het merendeel van die terroristische acties in de VS uitgevoerd door blanke christenen).

De FBI en de CIA, de binnen- en buitenlandse inlichtingendiensten, daarentegen beroepen zich op hun onderzoekswerk om te stellen dat zij wel degelijk tientalen aanslagen verijdeld hebben. Zwaardere wapens zijn met andere woorden geen degelijke vervanging van grondig onderzoekswerk. De Amerikaanse ervaring leert bovendien ook dat discrete bewaking, onzichtbaar voor de burger (en voor de crimineel) veel efficiënter is (en een veel groter afradend effect heeft).

De geschiedenis van het vuurwapen leert slechts één ding. Wanneer de politie zich zwaardere wapens aanschaft, doen criminelen en fanatici dat ook. Deze wapens zullen met andere woorden de veiligheid van de Antwerpse burger niet verhogen, bovendien, ook de politie zelf zal er groter gevaar mee lopen.

De motieven voor deze beslissing van de N-VA, de CD&V en de Open VLD in het Antwerpse stadsbestuur moeten elders worden gezocht. De controversiële en impopulaire inzet van echte militairen in het straatbeeld zal door de aankoop van deze militaire wapens door de politie zachtjes afgevoerd kunnen worden. Deze aankoop wordt daarnaast verkocht als 'daadkracht' en geeft toe aan extreemrechtse krachten in eigen politieke rangen en binnen het politiekorps. Het objectieve gevolg van deze beslissing is dat de angstpsychose onder de bevolking nog wordt vergroot. Of dat de bewuste bedoeling is van deze aankoop of niet, is daarbij irrelevant. 

Amerikaanse toestanden

België en de andere EU-lidstaten delen met elkaar de puike maatschappelijke prestatie dat moordaanslagen op politieagenten uiterst gering in aantal zijn. Ook op vlak van onterechte dodingen door politieagenten scoort Europa uitstekend.

De 10 landen met de meest gewelddadige politie ter wereld zijn in dalende volgorde Mexico, Pakistan, Egypte, Iran, Noord-Korea, Rusland, Brazilië, Zuid-Afrika, China en de VS. Het zijn tevens ook de tien landen met de meest zwaar bewapende en gemilitariseerde politie ter wereld. 

De huidige federale regering heeft in zijn regeerakkoord onder meer staan dat de politie beter beschermd moet worden tegen klachten door de bevolking. De aanschaf van deze militaire wapens in een atmosfeer van toenemende straffeloosheid voor de politie is geen goed voorteken voor de toekomst. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

8 reacties

 • door Dave op woensdag 16 september 2015

  Maar jongen toch... De criminelen hébben al zwaardere wapens. Daar wordt nu komaf mee gemaakt. Je bent ook een zeer slecht verstaander, want enkel de agenten van het BBT en SRT zullen (mits grondige opleiding) de wapens mogen dragen. Er werd expliciet gezegd dat andere agenten niet over deze wapens zullen beschikken omdat het idd een wapenwedloop zou creëren. Dit vergelijken met de militarisering in de VS, waar het oorlogsoverschot aan lokale politiezones wordt gegeven, is geen correcte vergelijking.

 • door Frakke Zevenenzestig op woensdag 16 september 2015

  Maar wat ze daar in Antwerpen totaal vergeten, is het belang van de opleiding die bij dergelijke wapens en munitie hoort (over de kosten van die opleiding hiervan uiteraard geen woord). Ze mogen daar bij de SRT en de BBT wel denken dat ze een elite-eenheid zijn, maar dat ze dan maar eens proberen om door dezelfde selectieproef (dus toelating tot de eigenlijke opleiding) te geraken als bij voorbeeld een Chris Kyle. Met veel geluk, misschien één....al denk ik eerder geen enkele... Je hebt eenvoudigweg een veel grotere pool aan kandidaten nodig dan die 10 tot 15% uit de Antwerpse politie om tot een select groepje van schutters te komen die kwalitatief voldoen om geschoold te worden tot de taak van politie-sniper. Dit is trouwens een taak die enkel de federale politie op zich kan nemen. (de SIE of vroeger de groep Diane). De enige manier om uit SRT en BBT enkele tientallen tot sniper te benoemen, is de eisen en de kwaliteit van de opleiding drastisch te verlagen en dat gaat vroeg of laat gevolgen hebben. Wat gaat de volgende dwaze beslissing zijn daar in Antwerpen? De opleiding eventueel in handen geven van een privé-firma? Dan krijgen we pas echt Amerikaanse toestanden, want dat is exact één van de belangrijkste redenen waarom we zoveel “politie-ongelukjes” zien ginder.

  • door ria aerts op donderdag 17 september 2015

   Toch denk ik dat u gelijk hebt met uw voorspelling. Dergelijke aankopen verhogen het budget, een budget dat alsmaar krimpt. Dan komt men met het argument dat een volledige politiemacht in dienst houden niet meer betaalbaar is en springen de privé-milities in. Dit soort wapens is toch niet om terroristen uit te schakelen, of willen ze dat soms met pepperspray of verfpatronen doen? Nee, dit is gericht tegen de eigen bevolking, het betogende gedeelte ervan. Daar moet je toch niet flauw over doen.

 • door Hugo Casteels op donderdag 17 september 2015

  ik vind de terroristische dreiging veel onheilspellender. Zij gebruiken nog veel ergere wapens zoals vliegtuigen in torengebouwen laten vliegen.

 • door antbover op donderdag 17 september 2015

  Ja , de diamantencorner, zeg maar de joodse buurt moet beschermd worden. I.P.V. militairen kan de politie die taak overnemen. Kwestie van kritiek uit de weg te gaan en toch zijn of haar gedacht te doen. Dat zoiets pakken geld opslorpt , dat speelt even geen rol .De burger moet betalen , dat terwijl fraude en belastingontduiking welig tiert. Een goeie zet van het N-VA. ( en ...0 , gevolgd door de andere, voor de goede orde , rechtse beleidspartijen : onthouden). Nog even een cowboyhoed kopen zou ik zo zeggen.

  • door Hugo Casteels op vrijdag 18 september 2015

   wapens + opleiding kosten de stad 80.000 Euro, dat is nog geen halve Euro per Antwerpenaar. Voorwaar een dure aangelegenheid. Men kan voor of tegen deze wapens zijn, maar zeggen dat het een dure grap is is serieus bij zijn haar gesleurd.

   • door Eddy van Thielen op vrijdag 18 september 2015

    Jazeker mijnheer "Casteels", en met die geweren gaan ze uw in torengebouwen vliegende terroristen zeker kunnen gaan tegenhouden, nietwaar? Laat mij toch niet lachen zeker... Verder is het de bedoeling van de Antwerpse politie dat de wapens onzichtbaar en 'veilig worden opgeborgen' in de patrouillewagens, zodat potentiële terroristen en andere gangsters perfect de gelegenheid hebben eerst de politiemensen te doden, en dan die wapens probleemloos kunnen buitmaken, waardoor De Wever een argument heeft om nog zwaarder wapentuig aan te kopen, misschien tanks of gevechtsvliegtuigen, (om die in torengebouwen vliegende terroristen tegen te houden waarschijnlijk). Verder gaat uw kostenplaatje hier al helemaal niet op, daar de wapens en de munitie alleen al 165.000 €. gaan kosten. Daar moeten dan de kosten van de opleiding, het onderhoud, de voortdurende noodzakelijke training en de daarbij verbruikte munitie, en de kosten van de manschappen bijgeteld worden. Ik veronderstel dat ze daarbij zeker geen gebruik gaan maken van verplicht tewerkgestelde dwangarbeiders zoals de leefloners of de werklozen, nietwaar misschien?

   • door Frakke Zevenenzestig op vrijdag 18 september 2015

    Neen Hugo, met 80.000 Euro heb je net genoeg voor enkel de aanschaf van de wapens, die gaan ongeveer 3000 Euro per stuk kosten, en de voorraad munitie aan 85.000 Euro is normaal gesproken na een degelijke opleiding op....

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties