Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Saoedische oorlogsmisdaden met steun van VS

In Jemen is er een humanitaire catastrofe aan de gang en het is geen natuurramp maar een door de mens gemaakte oorlog.
woensdag 9 september 2015

En de wereld kijkt de andere kant op, terwijl een aantal westerse landen (VS, UK) mee olie op het vuur gooien. Gaan we morgen opnieuw met de handen in het haar zitten als de Jemenieten massaal het land ontvluchten? Al verschillende maanden bombarderen Saoedische gevechtsvliegtuigen het land en zijn bevolking onophoudelijk. Volgens de VN zijn er al meer dan 4.300 doden gevallen.

De Saoedi's zien de Sjiitische Houthi-rebellen als een verlengstuk van Iran, waarmee het (naast Jemen, ook in Syrië en Libanon) in een regionale machtsstrijd is verwikkeld. Saudi-Arabië wil de verdreven president Hadhi terug in het zadel hijsen en schrikt er daarbij niet voor terug om burgerdoelen te viseren.

Zowel Amnesty International als Human Rights Watch beschuldigen Saoedi-Arabië van oorlogsmisdaden. Saoedi-Arabië legde een moordende maritieme blokkade aan die een massale hongersnood veroorzaakt die volgens de VN 80% van de mensen treft. Bovendien zijn er 1,5 interne vluchtelingen.

Het land kan voor zijn oorlog rekenen op de steun van een coalitie van Golfstaten (waaronder de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar) en last but not least de VS, die wapens en inlichtingen verstrekken (“the Pentagon more than doubled the number of American advisors to provide enhanced intelligence for airstrikes,” aldus de Los Angeles Times op 17/08).

Tijdens de legislatuur van Obama, die de Nobelprijs voor de vrede ontving, zijn de Amerikaanse wapenverkopen aan de Golfstaten explosief de lucht ingegaan. In het jaar 2012 leverden de VS voor 35 miljard dollar aan wapens aan Saudi-Arabië alleen! Ook voor Europa (met 3,8 miljard euro) is Saudi-Arabië de belangrijkste klant op de wereldmarkt. In het 'humanitaire Westen' zijn de oliedollars blijkbaar belangrijker dan de vele mensenlevens. Voor de VS speelt ook een koude diplomatieke berekening. In ruil voor de Saudische steun aan de nucleaire deal met Iran, steunt Washington de Saudische oorlogsinspanningen in Jemen.

Op het diplomatieke front hetzelfde liedje als met Syrië. Vredesgesprekken in Genève in juni van dit jaar liepen op een mislukking uit. Er kwam geen vergelijk tussen de partijen en het was ook hier dat Saoedi-Arabië zijn rol van saboteur waarmaakte en de Jemenitische regering (die na de opmars van de Houthi's in ballingschap werd gedreven) tot het voortzetten van de oorlog dreef. The Houthi's weigerden te onderhandelen terwijl de Saoedi's bombardeerden. De Saoedi's weigerden de bombardementen stop te zetten tot de Houthi's zich terug zouden trekken uit de steden die ze veroverden.

Met andere woorden: terwijl de Houthi's bereid waren tot een wederzijds staakt-het-vuren, eisten de Saoedi's de overgave van de Houthi's als voorwaarde voor de onderhandelingen, wat ze uiteraard niet accepteerden. Deze week raakt bekend dat de Arabische coalitie een troepenmacht aan het samenstellen is om op te rukken naar de hoofdstad Saana die al een jaar in handen is van de Houthi-rebellen. Het zou al gaan om 10.000 soldaten, vooral uit Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. Qatar kondigde aan ook 1.000 manschappen te willen leveren voor een oorlog op de kap van de bevolking terwijl een diplomatieke oplossing helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Resultaat: een escalerende oorlog die steeds moeilijker te stoppen zal zijn.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door janu op donderdag 10 september 2015

  Nu steunen de Übermenschen de agressieoorlog en terreurbombardementen uitgevoerd door de extremistische, radicale theocratische Soennitische absolute monarchieën van Saoedi-Arabië en de Golfstaten, die onder de sharia wet leven, tegen de sjiitische bevolking van Jemen. Met het voorspelbare resultaat dat Jemen een nieuw Somalië zal worden. Saoedi-Arabië pleegt oorlogsmisdaden door massavernietigingswapens te gebruiken o.a. cluster bommen geleverd door de wrede en genadeloze wereldoverheerser, de V.S. Als beschermeling van Übermenschen, mag Saoedi-Arabië ongestraft, zoals de V.S., Europa, Israël duizenden burgers vermoorden. Voor de Übermenschen zijn de burgers alleen van tel en worden ze alleen geteld als ze vermoord worden door Untermenschen en als ze er politieke winst kunnen uithalen in het voordeel van de roofzuchtige uitbuiting van de zwakkere anderen. De aanzetters van de wrede agressie tegen Libië en Syrië ,Amnesty International en Pax Christi, zetten hier niet aan tot bombarderen van de wrede agressors ,Saoedi-Arabië, Qatar ,V.A.E... om aan einde te maken aan het slachting van de bevolking. Deze organisaties zijn verdedigers van de misdadige belangen van kolonialisten en imperialisten.

  • door ria aerts op zaterdag 12 september 2015

   Massa's onschuldige burgers vermoorden omwille van olietransport. Ja, zo eenvoudig is het als je de dingen tot zijn essentie terugbrengt.

  • door Didier op maandag 14 september 2015

   Een van de vele illustraties: in 1996 zei Madeleine Albright op de nationale televisie dat 500,000 dode Irakese kinderen ten gevolge van de sancties de "prijs waard waren". Enkele maanden later werd ze door de senaat aangesteld als Staatssecretaris en niemand riep haar te verantwoording voor deze uiting van barbarij. "Slachting" is zacht uitgedrukt.

   Er zijn tientallen video's hierover terug te vinden, hier een geanimeerde: youtube.com/watch?v=cEtdw7Z04QQ

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties