Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

‘Free 54!’: Brussels protest tegen de ‘verterrassing’ Sint-Kathelijneplein wordt zomerfeest

Vrijdagavond 21 augustus was er een actie op het Sint-Kathelijneplein, beter bekend bij de Brusselse jeugd als Saint Cath, of nog als cinq quat en dus ook onder de codenaam 54. De actie was gericht tegen de georganiseerde invasie van terrasjes en grote parasols, en het weghalen van banken om zo 'hangjongeren' en 'daklozen' te verdrijven. Want hier zit duidelijk een strategie achter. Cultuurfilosoof en activist Lieven De Cauter, voor de gelegenheid burgerjournalist, doet verslag.
zaterdag 22 augustus 2015

In samenwerking met de stad heeft de horeca grote parasols geplaatst op het plein en zitbanken verwijderd. De terrassen en de verankerde parasols nemen een groot deel van het plein in. De Brusselse jongeren en stadsactvisten allerhande pikten dit niet en begonnen al weken geleden met verzet: ze bouwden nieuwe banken en tafels aan de overkant. Die werden op een bepaald moment vernietigd, maar nu staan er weer andere.

Maar de stad en de horeca denken dat gedane zaken geen keer nemen. Dus vond men het tijd voor een grote actie. Een flashmob. Via facebook werd opgeroepen om eten en drank mee te brengen en de picknick werd een groot succes. Rond achten waren er een paar honderd mensen, maar tot elven waren er zeker 500 à 1000 mensen. Het strijkorkestje onder een pergolatentje op het midden van het plein, betaald door de horeca, dat de verpretparking compleet moest maken, speelde driftig door, maar werd overstemd door het geroezemoes van de picknick. Een heerlijk beeld van de macht van het getal.

De sfeer was op geen enkel moment grimmig en deelnemers kregen op gezette tijden vuilniszakken in de handen geduwd om mee te helpen opruimen. Bij de groepsfoto tegen de achtergrond van de kerk werd even ‘Free 54’ gescandeerd maar dat was het enige moment dat het even op een manifestatie begon te lijken. Er werd later ook wat gedanst maar het was toch vooral een heerlijke zwoele zomeravond om met bekenden en onbekenden te verbroederen. Een verzameling van ongemeen veel tof volk, veel jongeren maar ook oudgedienden. Dit was zonder meer een van de meest sfeervolle protestfeesten die ondergetekende (die toch wel wat acties en feestjes op zijn actief heeft) ooit meemaakte. Echt een onvergetelijke avond.  ‘Op deze manier’, zei mijn oudste dochter op weg naar huis, ‘willen we wel vaker protesteren’.

De stadsbestuur en de horeca wezen gewaarschuwd. ‘Saint Cath’ is van ons’, dat betekent: van iedereen, ook van de ‘hangjongeren’ en de ‘daklozen’ en niet alleen van de horeca en de toeristen. Openbare ruimte is per definitie gratis, terrassen, zeker dergelijke invasieve terrassen, vormen een privatisering van de openbare ruimte voor mensen met geld.

De hele ommezwaai die over het centrum gekomen is door de invoering van de voetgangerszone zal nog voor spannende tijden zorgen, het kan nog alle kanten uit. Sommigen hadden verwacht dat de voetgangerszone op de centrale as een toeristenparadijs zou worden, maar de armere, vooral nieuwe Brusselaars hebben hun ‘recht op centraliteit’ en een gratis promenade en masse omarmd. Nu is al duidelijk dat de verpretparking van Brussel, die duidelijk de bedoeling is, niet van een leien dakje zal lopen.      

Lieven De Cauter, gelegenheids-burgerjournalist 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.