Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Alexis Tsipras antwoordt Guy Verhofstadt

Voormalig eerste minister en huidig Europarlementslid Guy Verhofstadt kreeg veel bijval in Belgische en buitenlandse media voor zijn harde aanval op de Griekse eerste minister, Alexis Tsipras. Veel minder aandacht was er voor het antwoord dat Tsipras gaf op de aantijgingen aan zijn adres.
donderdag 9 juli 2015


In zijn tussenkomst tijdens het debat over de Griekse crisis in het Europees Parlement, in aanwezigheid van Grieks eerste minister Alexis Tsipras, was Guy Verhofstadt zeer hard. Volgens hem was de Griekse regering nog met geen enkel hervormingsvoorstel naar de onderhandelingen met de Eurogroep gekomen. Hoe zou Tsipras dat nu wel kunnen doen in amper een paar dagen tijd?

Verhofstadt kreeg voor zijn tussenkomst veel bijval op de banken van de liberale en de conservatieve fracties en van de fractie van de Europese Volkspartij. Delen van zijn tussenkomst werden uitgezonden op heel wat internationale media, evenals op de Belgische openbare zender VRT.

Zowel nieuwsanker Martine Tanghe als journalist Rob Heirbaut gingen in hun commentaar uit van de premisse dat de Griekse regering de voorbije vijf maanden nog steeds geen voorstellen voor hervormingen zou hebben ingediend. “Hoe geloofwaardig is dat nog?” was de vraag die anker Tanghe aan haar collega stelde.

'Verkeerde voorstellen' is 'geen voorstellen'

Het valt toch moeilijk te geloven dat de VRT de voorstellen tot hervorming van de Griekse regering sinds februari 2015 niet zou kennen. Ze werden door voormalig Grieks minister van financiën, Yanis Varoufakis, op zijn blog meermaals becommentarieerd. Voor die vrijpostigheid werd hij trouwens zwaar aangepakt. Het is één van de redenen waarom hij persona non grata werd voor de andere leden van de Eurogroep.

Deze voorstellen werden door de Eurogroep steevast als 'onvoldoende' bestempeld, maar ze bestonden wel. In de commentaren werden die voorstellen soms weggezet als 'niet constructief', maar meestal werd dat vertaald in 'geen voorstellen werden ingediend'.

De kritiek van de Eurogroep op deze voorstellen is niet dat ze geen oplossing zouden bieden voor de Griekse crisis. De Griekse voorstellen staan volgens de Eurogroep voor een 'verkeerde' oplossing. De Eurogroep wil immers niet weten van het genereren van nieuwe fiscale inkomsten uit hogere inkomens, grote vermogens, bedrijfswinsten en dergelijke. Dat is de 'verkeerde' aanpak. Alles moet uitsluitend komen van de inkrimping van de sociale taken van de staat. Dat deze aanpak de voorbije vijf jaar alleen maar de situatie heeft verslechterd wordt bevestigd door de rapporten van het IMF.

Met andere woorden, de Griekse voorstellen 'onvoldoende, niet constructief' noemen is één zaak, beweren dat er géén voorstellen zijn ingediend een andere. De openbare omroep VRT kiest voor de tweede aanpak en gaat vanuit die logica niet in op de inhoud van die Griekse voorstellen. Het discours van Verhofstadt sluit aan bij deze weergave van 'geen voorstellen' en krijgt bijgevolg veel aandacht.

Verhofstadt 'ontdekt' Griekenland in 2015

Verhofstadt's stellingen lokten heel wat verontwaardigde reacties uit op sociale media. Een aantal daarvan gingen weliswaar over niet altijd terzake doende nevenaspecten, zoals de persoonlijke financiële levenswandel van Verhofstadt of zijn klompen-Engels, maar de kern van zijn betoog kreeg ook heel wat kritiek.

Het blijft immers treffend dat Verhofstadt kritische aspecten van de Griekse maatschappij ontdekt in 2015 nu daar een linkse regering is, terwijl hij, zijn politieke fractie en de met hem sympathiserende fracties in het Europees Parlement daar de jaren ervoor geen enkele aandacht voor hadden.

Verhofstadt verwijt nu de regering Tsipras dat ze op vijf maanden niet alle problemen heeft opgelost, die de vorige regeringen nooit hebben aangepakt en waar de Eurogroep nooit heeft op aangedrongen.

Het is de verdienste van de nieuwe regering van Syriza dat nu wel openlijk wordt gesproken over de massale belastingontwijking door de Griekse oligarchieën, door de reders en door de Grieks-orthodoxe kerk. Dat Verhofstadt daar nu verontwaardigd over doet is in feite positief. Feiten verdraaien is nog altijd beter dan ze doodzwijgen, ook al komen ze dan uit de mond van één van de geestelijke vaders van het neoliberaal inleveringsbeleid van de voorbije twintig jaar, het beleid dat verantwoordelijk is voor de huidige crisis.

Alexis Tsipras houdt het bij de feiten

Alexis Tsipras besteedde in zijn antwoord op de vele tussenkomsten in het Europees Parlement ook tijd aan een repliek op Guy Verhofstadt (zie beeldverslag hierboven met Engelse vertaling):

“Ik heb ook mijn vriend Guy Verhofstadt gehoord. Wij waren tegelijk kandidaat voorzitter van de Europese Commissie vorig jaar (in 2014) en we hadden toen een goede relatie met elkaar. Hij heeft mij hier gevraagd: 'Hoe en met welke hervormingen ga je dit doen? Wat heb je al gedaan?'.”

“Laat ik daar een antwoord op geven. Het is waar dat wij de voorbije vijf maanden meer tijd hebben gespendeerd aan onderhandelen dan aan regeren. Wij zaten in een fiscale wurggreep. Wij dachten meer aan hoe we de Griekse economie in leven zouden houden.”

“Daar staat tegenover dat wij na vijf jaar, wel, na drie jaar, de fameuze Lagarde-lijst1 hebben geopend, die door bepaalde ministers van de vorige regeringen in een lade was weggeborgen. Het zijn wij die heel wat van deze personen voor het gerecht brachten, personen die verantwoordelijk waren voor belastingontwijking. Dat hebben de vorige regeringen niet gedaan.”

“Het zijn ook wij die een akkoord bereikten met Zwitserland zodat Grieken, die hun geld naar het buitenland hadden versast, nu belastingen moeten betalen. Het zijn wij die wetten hebben gestemd die deze praktijken aan banden hebben gelegd. Het zijn wij die van de grote media-eigenaars hebben geëist dat ze hun belastingen moeten betalen. Geen enkele regering voor ons heeft dat gedaan. Wij zijn het ook die de douanecontroles hebben mogelijk gemaakt, die effectief tegen smokkel en piraterij hebben ingegrepen. Dat hebben wij allemaal gedaan.”

“Ja, wij zijn er nog niet in geslaagd meer dan dat te doen. Ik wil echter uw steun om Griekenland te hervormen. Dat is onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Daarover zullen wij beoordeeld worden.”

1 In oktober 2010 bezorgde voorzitter van het IMF Christine Lagarde een lijst met 2000 Griekse belastingfraudeurs aan het Griekse gerecht. Op die lijst stonden personen die een niet aangegeven bankrekening hadden bij het Zwitserse filiaal van de Amerikaanse HSBC-bank. De toenmalige ministers van justitie beslisten met die lijst niets te doen, ook niet nadat Grieks onderzoeksjournalist Kostas Vaxevanis de lijst openbaar maakte in 2013 in zijn tijdschrift Hot Doc. Het Grieks gerecht vervolgde de man wel voor het onthullen van staatsgeheimen. De lijst bleef vervolgens ongebruikt liggen tot de regering van Tsipras in januari 2015 aan de macht kwam.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

15 reacties

 • door spacemonkey op donderdag 9 juli 2015

  Nee toch ; frappant een lijst doorgeschoven door IMF inzake mensen met hun eigen (verdorven mentaliteit) en kijk er zit weerom een bank tussen. T’ja snijden in eigen vlees kan pijn doen. Eigenlijk hoopvol! FIFA –circus (het mega circus voor volksvermaak) idem dito corrupt in het kwadraat. Uiteindelijk een hoopvol teken aan de wand (van een weldra ineen stortend systeem) dat zij die deze ziekelijke constructie (veelal)uit eigen belang in stand trachten te houden, nu ook met slijk naar elkaar werpen. Best plezant omzien. Mogelijks een eerste indicatie v/h feit dat ook de nihilistische toplaag de gevolgen van hun manipuleren, verhinderen van, of het door schuiven naar …de toekomst, van hun zootje niet echt meer verbergen kunnen.De toekomst daar gaan we meer over te weten komen pas na de bifurcatie (tweedeling links/rechts) die volop gaande is.Dit vertelt de quantum veldtheorie ons er over *Global bifurcations, which often occur when larger invariant sets of the system 'collide' with each other, or with equilibria of the system*. Dat leunt erg dicht aan bij wat er gaande is in dat veel groter quantumveld , wereld genaamd . Deze dingen ontgaan clowneske tafelspringers a la Verhofstadt en zijn rechtse kliek. Zij voeren een hopeloos gevecht om veranderingen die tegen hun elitaire belangen ingaan, zich te laten voltrekken. (R)evolutie is niets anders dan plotse ongecontroleerde evolutie. Laten we het maar aan de natuur zelf overlaten. Tenslotte de meest onpartijdige objectieve reproducent van resultaten, haar opgelegd door die ene soort die zo arrogant met haar omspringt. De toekomst ..ik maak mij daar weinig zorgen over.

 • door Didier op donderdag 9 juli 2015

  Elke burger zou de bijna tierende en in het rond spuwende Verhofstadt moeten gezien hebben, tezamen met de fiere VRT-titel “Verhofstadt krijgt daverend applaus voor speech in Europees Parlement.” Men kan zich nauwelijks een krachtiger metafoor voorstellen van de samenleving waarop we afstevenen.

  Een ‘democratisch verkozen’ ‘vertegenwoordiger van het volk’ die zijn gelijke schoffeert omdat hij niet hard en snel genoeg gewerkt zou hebben, waardoor – godbetert! – de moe getergde bevolking niet verder kan uitgemolken worden, en waardoor de banksters extra inkomsten mislopen. Plaats dat in de schijnwerpers van een gewillige, ‘neutrale’ pers en je hebt een ander voorsmaakje van de Nieuwe Wereldorde.

  • door Kris Embregts op vrijdag 10 juli 2015

   Wat ik ook straf vond is dat hij vroeg aan Tsipras hoe hij wilde 'herinnerd' worden. Allez, terwijl een land in de afgrond zakt, gaan ze zich een beetje bezighouden met hoe zij 'herinnerd' willen worden. Hoe ijdel is dit?

 • door Jean Van den Bosch op donderdag 9 juli 2015

  Inderdaad, wat doet die Verhotstat daar met zijn commentaar? Een nieuw Maidanplein? Ik heb hem geweten als 1ste minister, hij stelde ook niet zoveel voor. Misschien kan hij eens zeggen hoeveel de staatsschuld tijdens zijn (wan)beleid is gestegen.

 • door heirbaut op donderdag 9 juli 2015

  Geachte heer Vanoost,

  Sta me toe u te corrigeren. U gaat uit van de premisse dat de VRT de voorstellen van de Griekse regering niet kent. Ik begrijp dat u niet naar al onze uitzendingen kijkt. Gelukkig is er nog onze website, waar u alle items kan terugvinden.

  Al op 1 februari bracht ik in het laatavondjournaal verslag uit van de voorstellen die toenmalig minister van Financiën Varoufakis had gedaan, bij de start van zijn rondreis langs enkele Europese collega's (zijn eerste bezoek was aan de Franse minister Michel Sapin): u kunt het studiogesprek hier nog bekijken: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/nieuws/buitenland/1.2226975

  De maanden erna hebben mijn collega's en ik de discussies tussen de Griekse regering en de eurogroep op de voet gevolgd, en ook bericht over Griekse voorstellen (oa op 22 juni nog: http://deredactie.be/permalink/1.2374199)

  Gisteren ging het gesprek in het Journaal over het feit dat aan de Griekse regering gevraagd was om, na het Oxi-referendum (tegen de voorstellen van de "troika"), zelf met nieuwe voorstellen te komen naar de eurozonetop van dinsdag, en dat de regering die voorstellen nog niet had bezorgd.

  De voorbije maanden heeft de VRT-Nieuwsdienst ettelijke radio- en tv-reportages gemaakt in Griekenland, over de nieuwe regering, over de samenleving, over hervormingen, over de moeilijke omstandigheden waarin de gewone Griek moet leven. Het verbaast me dat u dat allemaal ontgaan is.

  Met vriendelijke groet, Rob Heirbaut (u mag me Marc Herbaut blijven noemen natuurlijk!)

  • door Lode Vanoost op donderdag 9 juli 2015

   Beste Rob Heirbaut,

   Mijn excuses voor de verkeerde naam, nooit goed geweest in namen. Mensen herkennen genoeg, maar de juiste naam die er bij hoort... Het betert niet met de jaren. Heb ik aangepast in de tekst.

   Wat betreft je verwijzing naar vroegere reportages, een aantal heb ik wel gezien, een aantal niet. Er is ook zoveel en - ik beken - voor mij staat tv-nieuws (niet alleen VRT, evengoed VTM en andere grote zenders) al enkele jaren niet meer op mijn lijst van prioriteiten. Waarom, dat is een grondig debat waard dat te lang is voor deze commentaar-ruimte.

   Het komt altijd op hetzelfde neer: de framing waarin uw zender net als andere grote media deze kwestie plaatsen, geeft een gekleurde en eenzijdige versie van de feiten. Dat zou geen probleem zijn als de zender daar openlijk voor uit zou komen. Men kan wel degelijk met het opsommen van objectieve feiten in een bepaald kader, met weglating e.d. een andere niet-objectieve interpretatie brengen. Hier een voorbeeld van wat ik bedoel http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2013/02/27/vrt-en-de-objectieve-feiten-over-israelpalestina. De nieuwsuitzending van gisteren past in die template. Een selectie van objectieve feiten gekaderd op een manier die selectief herinterpreteert.

   Het had ook anders gekund, bijvoorbeeld: "De Griekse regering legt al vijf maanden redelijke voorstellen op tafel. De Eurogroep weigert ook nu weer om die te overwegen en eist 'nieuwe voorstellen'. Hoe geloofwaardig is de Eurogroep nog?" Subjectieve vraagstelling? Zeker. Net als de VRT op 8 juli.

   Een nevenprobleem is dat de media de Griekse media volgen, niet de openbare zender ERT, maar die 90 procent 'andere', zie http://www.thepressproject.gr/details_en.php?aid=79064

   Dit is kritiek op een systeem. Altijd beschikbaar voor debat

  • door sam vanderleyden op vrijdag 10 juli 2015

   Geachte Heer Heirbout,

   Ik denk toch dat u zich danig vergist. Mijn insziens is wel degelijk -en per definitie- sprake van gekleurde visie in de berichtgeving van de VRT. Het gaat hem dan niet zo zeer over geisoleerde feiten of zelf geisoleerde reportgaes maar over het totaalbeeld, de puzzel, dewelke bestaat uit de qualiteit van contextualisering, de bronkeuze, het media-middel van een getuige, de chronologie van de weergave van berichten en onderdelen ervan... Deze en nog tal van andere parameters hebben onnoemelijk veel effect op de beeldvorming en de interpretatie van kijkers en lezers. De hoop is dat de VRT zich daar real-time van bewust is. Ik betwijfel dat ten stelligste, tenzij individuele ankers en journalisten impliciet akkoord gaan dat enige eigen beeldvorming bepalend mag zijn voor voorgenoemde parameters... Echter, het kan dan niet meer deontologisch correct zijn om een waan van onpartijdige berichtgeving op te houden. Buiten de framing en beeldvorming in (ruimer) onze Westerse media, waar Griekenland aan onderhevig is, zijn er namelijk nog de directe flaters, vanwaar ik me afvraag of het "accidents de parcours" zijn (wat dan weer zeer beschamelijk is) of ergens een bewuste keuze. Ik geef 3 voorbeelden: 1) Bij de publieke bekendmaking van het refrendum heeft men in alle grote media incl. de VRT en constant de veroordeling door de Trojka van het referendum als ongehoord en vooral "bij verassing geslagen" weergegeven. Waar was de berichtgeving en reactie van de Heer Varoufakis die echter op twitter zei dat hij intern dit voornemen al 2 dagen ervoor had overgemaakt aan de Eurogroep? Dit is een voorbeeld van erbarmelijke journalistiek.

   Ik ga door in een tweede post: max aantal tekens zijn op....

  • door sam vanderleyden op vrijdag 10 juli 2015

   ... vervolg van vorige post. 2) tweede vb: Vlak voor het referendum zijn er heel wat betogingen geweest in Athene zowel van het "oxi" kamp al shet "nai" kamp. Op een bepaald moment was er het niewusbericht dat er op een avond 25000 oxi betoger waren tov van 20000 betogers voor "nai". Zo scheen het alsof voor- en tegenstanders ongevree 50-50 verdeeld waren. Alsof de Griekse samneleving diep verdeeld was, alsof de regering Tsipras toch niet echt overtuigende steun zou hebben. Juist ja beeldvorming. Maar wat bleek uit drone beelden, dat de massa betogers van het oxi kamp zoveel malen groter was dan de "nai" massa dat men op zijn minst moest komen aan 125 000 oxi betogers (uitgaande van 20000 nai's). Is daar enige rechtzetting van gebeurd? En ja wat haalt het uit? De beeldvorming was toen reeds gemaakt (natuurlijk tevergeefs, zo zien we bij de uitslag van het referendum). Was de redactie echt verbaasd over de uitslag? Dat stelt mijn vertrouwen in dekwaliteit ervan danig op de proef: 3) derde vb: Het viel me op dat bij elke aflevering van het feuilleton steevast de reacties van de Troijka en eurogroep eerstt aan bod kwamen of in directe lijn en zeker in tijd ruim bemeten. De keren dat Varoufakis of Tsipras zelf aan het woord werd gelaten zijn op 1 hand te tellen. Valt zulks niet op in een redactie? Ik doe er nog een bonus bij. Naast het voorbeeld van Lode Van Oost in bovenstaand artikel, heeft het bijzonder lang geduurd voordat de redactie gewag heeft gemaakt van de kritische interne reflectie binnen het IMF (van haar adviseurs zelf)... Hoe komt dat? We kunnen doorgaan... maar denkt u echt dat er geen zeer groot probleem is met de huidige journaistiek. Denkt u echt dat uw medium onafhankelijk boven elke ideologie zou staan? Dat is de eerste grote denkfout...

  • door sam vanderleyden op vrijdag 10 juli 2015

   Beste heer Heirbaut,

   Wat heeft u in het licht van vorige commentaar hier nog over te zeggen? http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/07/10/een-griekse-capitulatie Wederom een lapsus bij de VRT... Er tekent zich duidelijk een patroon af, mjins inziens.

   mvg,

 • door spacemonkey op donderdag 9 juli 2015

  Aan Mijnheer(tje) Verhofstadt en zijn neoliberale vriendjes v/d NVA .Waar zijn al onze ingeleverde, bespaarde centen naar toe sinds 2008.Waarom werken we straks langer terwijl U op pensioen gaat op 55j (of vroeger ocharme).? Er zijn er nog die waarschuwen voor het *economisch-moreel-structureel* probleem dat u reeds *nu* realiseerde .Een OESO-rapport.inzake langdurige werkloosheid en komt daarbij met een sterk argument: het zijn de eerste 10 jaar van je carrière die de rest van je professioneel leven bepalen. Voor de generatie die werk begon te zoeken na het uitbreken van de crisis in 2008, heeft het jonge leven vaak niets anders gebracht dan werkloosheid (de jeugdwerkloosheid bedraagt ruim 24% in Frankrijk, maar 55% in Spanje en 58% in Griekenland) of een paar tijdelijke klussen. Nog 2 jaar en werkloosheid is voor deze jongeren geen probleem meer, maar een vonnis. Met dank voor de medewerking.

 • door Kris Embregts op vrijdag 10 juli 2015

  Griekenland is het eerste 'moedige' land dat de piramide waarmee Europa haar lidstaten gijzelt, wil omkeren. Er wordt nooit kapitaal bij de rijken teruggehaald en bij de hoge pieten. Het geld wordt via 'sociale' besparingen steeds gehaald bij de laagste werkklasse, de arbeiders, middenstand. En zoals u allen weet is het kapitaal beheerd door de laagste klasse van miljoenen inwoners gelijk aan het kapitaal van de piramidetop, beheerd door slechts enkelen, miljardairs, mutinationals, banken e.d. Deze piramide omkeren is de ultieme uitdaging voor Europa en de enige oplossing om een land financieel te redden. Bedenk dat er bvb. 18% van ons belastingsgeld naar Europa gaat, en wij moeten ook eens oplijsten wat wij er eigenlijk voor terugkrijgen ipv dure comissarissen, boven onze hoofden politiek en besparingsmaatregelen. Typisch voor een piramide is ook de 'ivoren toren' waardoor er geen voeling meer is met de 'noden'. Tsipras Griekse voorstellen passen niet in het systeem, nee, zij zouden de 'slapend geld verdienen'- werkvorm van Europa te veel in gevaar brengen.

 • door Alexandra op zaterdag 11 juli 2015

  Ongelofelijk hoe arrogant Verhofstadt een leider van een ander land toespreekt. Heel dat vertoon doet me denken aan de praesis conventen aan de universiteit indertijd. Een bende rechtse zatlappen die elk progressief voorstel met intimidatie en uitlachen naar de prullenmand verwees. Gedrag zoals de beesten, een verstandig mens onwaardig.

 • door Argusogen op zaterdag 11 juli 2015

  Deze Verhofstadt stond ook al te blèren in Kiev met zijn fascistische compaan van Baalen. Het is uitschot, niet meer en niet minder dan dat. Hetzelfde geldt voor Lagarde met haar eisen tot belastingverhoging. Deze mevrouw betaalt zelf over haar inkomen van bijna € 500.000 helemaal geen belasting. Het wordt tijd dat het apatische volk uit hun luie stoel komt en in opstand komt tegen deze roversbende.

 • door Alfons Vanwetswinkel op zondag 12 juli 2015

  Een brullende kapitalistische leeuw die alleen opkomt voor de hebzucht van banken en kapitaalkrachtigen en die helemaal niets inzit voor de armoede die Europa voor Griekenland bepaald heeft. Dit alleen om Duitse,Franse en Nederlandse banken te redden van de ondergang,slechts 10%(25 miljard) van de steun is naar de Grieken zelf gegaan,3 miljoen die leven onder de armoedegrens ,1,5 miljoen die leven van de voedsel bedeling en een veelvoud aan zelfmoorden en een economie die vierkant draait en nog wil die brallende leeuw meer .De strot van vele grieken toebijten door een a-sociaal beleid te voeren,iets wat wat hier met NV-A en open VLD ook bezig is en dit alleen om de hebzucht van het kapitaal ter wille te zijn.Een teloorgang van een sociaal Europa naar een ieder voor zich principe met algemene verarming tot gevolg en waar dit Europa zijn hand niet voor omdraait!

 • door Toondw op zondag 12 juli 2015

  Aan "spacemonkey" : Vraag eerder aan de vorige regeringen hoe ze het gelapt hebben om de schuldenberg in ons land zo hoog te maken! Deze afbouwen oogst enkel kritiek om de duidelijke rden dat er "van ons iets wordt afgenomen" Maar , hier wordt liever niet over gesproken!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties