Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

IMF speelt bad cop tegenover Griekenland en negeert daarbij eigen studies

Het IMF stelt zich hard op in de onderhandelingen met Griekenland en eist meer besparingen bij onder meer de pensioenen. Nochtans wijzen studies van datzelfde IMF keer op keer uit dat dergelijke inleveringen de groei alleen maar fnuiken. Hoe kan dat?
donderdag 25 juni 2015

Woensdag was het de beurt aan het IMF om bad cop te spelen in de onderhandelingen met Griekenland. Die harde opstelling leidde tot een wanhopige tweet van de Griekse premier Tsipras waarin hij zich afvroeg of er wel interesse was in een akkoord bij de schuldeisers.

De Griekse onderhandelaars kregen een nieuw document onder de neus geschoven. Als bij een schoolexamen was het ultieme voorstel van de Griekse regering met rode inkt bewerkt. De Grieken zouden de belastingen te veel willen verhogen in plaats van te snoeien in de sociale zekerheid. En de pensioenhervorming ging niet ver genoeg.

De voorstellen van het IMF lijken vreemd. Ze gaan volledig in tegen de conclusie van een studie die vorige week verscheen en die geschreven werd door de economen van deze internationale instelling. Als je de middenklasse en de armsten armer maakt, wordt de economische groei geschaad. De btw op voeding verhogen en de pensioenen nog eens verlagen, zouden nochtans net dat effect hebben.

Spagaat

“Die paper van vorige week is maar één van de vele studies van het IMF die het besparingsbeleid in vraag stellen”, zegt onderzoeker Sacha Dierckx, actief bij de progressieve denktank Poliargus. “Eerder al moesten de economen van het IMF toegeven dat besparingen slechter zijn voor de economie dan gedacht. Daarna verscheen een studie die aantoonde dat besparingen de ongelijkheid doen toenemen en een studie die stelde dat ongelijkheid slecht is voor de economie. Volgens nog een andere IMF-studie zou de flexibilisering van de arbeidsmarkt geen significante gevolgen hebben op de groei.”

Als je alle recente studies bij elkaar neemt, kan je alleen maar besluiten dat wat het IMF nu voorstelt op zijn zachtst gezegd geen positieve invloed zal hebben op de Griekse groei. “De instellingen eisen nu van Griekenland dat er meer gesnoeid wordt in plaats van de belastingen te verhogen, maar volgens een studie van het IMF vergroot dat net de ongelijkheid”, zegt Sacha Dierckx.

Hoe kan het IMF leven met die spagaat? Sacha Dierckx: “Er is een verschil tussen het onderzoek en de praktijk. De economen op het terrein hebben niet noodzakelijk dezelfde visie als de economen op de studiedienst. Op die studies staat ook telkens heel duidelijk vermeld dat zij niet het officiële standpunt van het IMF weerspiegelen.”

Eenheidsdenken

Het IMF blijft natuurlijk ook een politieke instelling. De verdeling van de stemmen binnen het IMF wordt bepaald door het economisch gewicht van de lidstaten. Met andere woorden: hoe rijker het land, hoe luider de stem. “Het IMF is erop gebrand om geen legitimiteit te verliezen bij de lidstaten en vooral die landen die het meest wegen. Dat zijn ondanks de opkomende machten nog altijd de VS en de EU. Dat de huidige directeur van het IMF, Christine Lagarde, een voormalige minister onder president Sarkozy is, speelt ongetwijfeld ook mee”, zegt Sacha Dierckx.

Die opkomende staten roeren zich wel. “De Braziliaanse directeur binnen het IMF heeft er al publiekelijk op gewezen dat het geld vooral naar de banken vloeide en niet naar de Griekse economie. Maar krachtsverhoudingen verander je niet in één-twee-drie. Ook de overgang van het keynesianisme naar het neoliberalisme gebeurde niet met een big bang”, zegt Dierckx.

Volgens Dierckx speelt er nog iets anders mee. “Bij IJsland stelde het IMF zich veel pragmatischer op. Dat kan liggen aan de economen die dat dossier behandelden, maar wellicht speelt mee dat het IMF in Griekenland te maken heeft met een linkse regering. Ook de Europese leiders hebben geen ervaring met een regering die het eenheidsdenken in vraag stelt. Ik kan mij voorstellen dat dat ook bij het IMF speelt. Griekenland mag geen voorbeeldrol spelen die andere staten op de verkeerde gedachten kan brengen.”

Kiespubliek

Toch zit er ook ruis op de lijn tussen het IMF en de instellingen van de Europese Unie. “Het IMF wil een schuldherschikking. Voor een Duits politicus is dat iets minder makkelijk te verkopen aan het kiespubliek. In Europa leeft ook het idee dat schuldenaars zwaar gestraft moeten worden. Bij het IMF zal dat minder meespelen”, zegt Dierckx.

Wat er ook uit de bus komt, volgens de studies van het IMF zal dat weinig veranderen aan de economische toestand in Griekenland. “Die 25 procent van het bbp die Griekenland krijg je sowieso niet makkelijk terug. Maar wat nu op tafel ligt, is economisch gezien zeker een slecht akkoord”, zegt Dierckx.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

7 reacties

 • door Roland Horvath op vrijdag 26 juni 2015

  In alle krediet verlening door het IMF wordt hetzelfde geëist als nu in Griekenland: GR moet van de Eurogroep/IMF de koopkracht, Sociale Zekerheid SZ, werknemersrechten, overheidseigendommen, democratie en elke belemmering van de vrije handel afbouwen en/of afschaffen/ verminderen/ weggeven. Die 6 zaken maar niet: meer belastingen heffen. De 0,01% superrijken en de Grote Multinationale Ondernemingen GMO zijn tegen, zij willen hun bedrijfslasten minimaliseren.

  De vrije handel geldt voor een krediet verkrijgend land niet voor de US wel ten bate van de US zoals de vrije handel van gesubsidieerde landbouw producten door de US waar het krediet verkrijgend land dan het slachtoffer van is. Vrije handel zonder een enig noodzakelijk protectionisme geldt voor elk land behalve voor de US. Overigens in de praktijk komt het IMF uitsluitend op voor de belangen van de neoliberale US.

  In een levend wezen is iedere cel een zelfstandige eenheid, die allerlei functies heeft zoals informatie - en materie verwerking, die op de schaal van het levend wezen ook bestaan. De cel wordt niet bedreigd in haar zelfstandigheid door het hoger niveau. Zo niet in de EU. De euro, ja, maar men had de nationale munten moeten behouden, liefst als een niet in andere valuta converteerbare munt. Een complement van de euro. De trojka neemt het bestuur van GR over en ze veroorzaakt moedwillig een schade van 150 miljard in 5 jaar tijd aan inkomsten verlies alleen al. De productie capaciteit van de GR KMO is met 25% gedaald en is nu ongeveer 183 miljard per jaar. Het GR probleem is geen schulden probleem maar de trojka wil GR ruïneren onder de leiding van het IMF: De EU besparingen en bedrijfslasten verlagingen politiek staat op het spel en daar houden de mentors van het EU bestuur de GMO niet van.

  • door ria aerts op zaterdag 27 juni 2015

   Het lijkt een tactiek van verwarring te zijn. Soms krijg je de indruk dat ze maar wat aanmodderen en op heel korte termijn denken, in de zin van 'pakken wat je pakken kunt'. Soms lijkt ze alsof ze wel op heel lange termijn denken en naar een soort macabere toekomst van wereldwijd totalitarisme streven. Sommige historici lijken in onze maatschappelijke evolutie wel een bepaalde lijn te vinden, maar ook weer, het;lijkt plausibel, maar is het wel allemaal zo doordacht? Of trial and error, zoals de hele evolutie van onze planeet in mekaar lijkt te steken? Punt is, je weet het niet. En dat blijkt te werken, toch voor de 0,01% waarvan er velen toch al enkele eeuwen aan de touwtjes trekken.

  • door Rieteke en Corneille Van den Borne op zondag 28 juni 2015

   hoe lang kan de IMF en alle handlangers doorgaan met liegen en bedriegen ten gunste van de mensen en instellingen met te veel geld en invloed?

 • door Ronald Van Beneden op vrijdag 26 juni 2015

  De reden waarom het IMF en ECB niet kunnen buigen. Wie wordt het kind van de rekening??? Big Brother is het fictieve karakter uit het boek van George Orwell genaamd 1984! Het boek is echter uitgegeven in 1949! In de futuristische samenleving van 1984 die Orwell beschrijft, is iedere burger onder constante surveillance van de overheid. Wij zijn nu 2015 en de overheid is er bijna! Onderstaande story had Orwell waarschijnlijk te futuristisch gevonden. Voorlopig is mijn schrijfsel nog fictie, maar net als Orwell… Januari 2016. De ECB is aan het einde van zijn latijn. Mario Draghi heeft met zijn bazooka maandelijks 60 miljard aan obligaties? opgekocht om de economie en de lage rente te ondersteunen. Het helpt echter niet. Banken hebben daar echter gretig gebruik van gemaakt om al hun junk bonds aan de ECB te verkopen. Alle staatsobligaties van Griekenland zitten nu bij de ECB( Europese burger) en niet meer bij de banken.Het is al lang bekend dat Griekenland (politiek uiterst links) een lesje zal worden geleerd door Europa, en ze uit de EU worden gegooid. Echter dan worden die Griekse obligaties, die de ECB bezit, NUL waard. Ontelbare miljarden zullen dan verdampen. Maar eerst is er nog werk aan de winkel! Men weet dat als er slecht nieuws op komst is, dat er een ‘run on the bank’ komt van bange spaarders. Stel u nu de vraag: ‘Hoeveel cash geld heeft u momenteel in uw zakken zitten?

 • door Ronald Van Beneden op vrijdag 26 juni 2015

  50€? 100€?… Het is vrijdagavond 8 januari 2016, 20h. De EC en de FED komen plots met de mededeling dat Griekenland uit de EU ligt en alle cash geld wordt afgeschaft. Men mag zijn 50€, die men op zak heeft volgende week nog op zijn rekening gaan zetten. Dit allemaal onder het mom van bestrijding van zwart geld, terrorisme en belastingontduiking. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat op alle banktegoeden een negatieve rente wordt aangerekend. Valuta transacties (vlucht naar andere munten) zal worden gecontroleerd. Het wordt pijnlijk duidelijk dat de euro niets meer waard is. Alle geloof in de fiat munt, en de ECB vol waardeloze junkbond obligaties is weg bij de burgers. Spaarders zitten als ratten in de val en gaan de meest zotte capriolen uithalen om hun vermogen veilig te stellen. De goudprijs schiet door het dak, want ieder uur moet je meer euro´s geven voor een gram goud. Gezien niemand nog geloof hecht aan de euro, sluiten magazijnen hun deuren. Zij hebben geen idee aan hoeveel euro zij hun waren moeten verkopen. Enkelen proberen zelfs al prijzen in dollars. Met zwart geld proberen enige slimmeriken nog open graven op het kerkhof te kopen. Voeding blijft bij de producenten, die willen ook geen euro´s meer. Paniek breekt uit en supermarkten worden opengebroken. Politie en leger rukken uit om de orde proberen te handhaven. Opstand breekt uit. Nationale regeringen sluiten hun grenzen voor betalingsverkeer, en voeren een eigen nationale munt weer in. De euro en Europa zijn gecrasht. Men kan het kl…tjesvolk veel wijsmaken, maar van hun cash geld moeten ze afblijven. De toverkunst van Mario Draghi bleek een illusie, cash geld verbieden een catastrofale fout!?

 • door antbover op zaterdag 27 juni 2015

  Niettemin blijft het een goede zaak dat studiediensten van het IMF tot conclusies komen die dwars staan op de gevoerde politiek van de Trojka. Zo zie je maar dat de Trojka een groep van puur neoliberale politieke instellingen is, eentje die lak heeft aan alle soorten van sociaal beleid. Neen , enkel en alleen de rijken moeten rijker worden en de anderen moeten dat betalen. De rijken , dat zijn de grote ondernemers en uiteraard de banken. Die laatsten fungeren als tussenluik tussen de politiek en de ondernemers met het oog op rijkdom en macht. Wat houdt dat weeral in , het woord democratie ? In de politiek binnen Europa gevoerd, is die inhoud uitermate moeilijk te ontdekken; of zou het een lege doos zijn ?

  • door MaartenPoels op woensdag 1 juli 2015

   Het IMF is 1 v/d talrijke wapens van de globalisten. Bedoeld om landen hun soevereiniteit af te nemen, en leeg te roven. Leningen van het IMF zijn dan ook geen gunst; bijna altijd schadelijk voor het land dat het IMF in het vizier neemt.

   De EGKS, en vervolgens de EEG, EG en EU zijn projecten van, door en voor de globalisten. Zo ook de Euro. Het is ook geen toeval dat heel Europa moedwillig is begraven onder de leningen. Zonder 'gratis' geld en het casino kapitalisme zijn nagenoeg alle EU landen insolvabel.

   Alleen van de 1 maken de globalisten ongenadig misbruik. De anderen alleen via omwegen. Dit is moderne oorlogsvoering, asymmetrische oorlogsvoering.

   Alle regeringsleiders in de EU landen zijn perfect op de hoogte van de anti-democratische mensenhouderij door de globalisten, en werken er n.b. enthousiast aan mee!

   Wellink openbaarde in een interview dat Rtl-Z in 2013 met hem had dat de euro er om (geo-)politieke redenen is doorgedrukt. De euro is bedacht als 'BREEKIJZER' om de landen aaneen te smeden. (lees: in de dwangbuis te persen, en houden)

   Een paar lees tips terzake: The attack on the Euro and the dismantling of the European Union, by Jean-Claude Paye http://www.voltairenet.org/article166367.html

   Ook op Voltairenet, vind u uitstekende research naar de 'criminele' achtergronden van Lagarde - een hoge uit de wapenhandel.

   Nog op Voltairenet.org, over het hoe en waarom het IMF DSK heeft 'kalt gestellt'.

   Tot nu toe zijn alle volks-presidenten die het opnamen tegen het bankierskartel vermoord. Het is dan ook een drukke draaideur tussen de politieke clowns en de banken/verzekeraars vice versa.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties