Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

IMF in 2010: "Onder deze voorwaarden zal Griekse schuld toenemen"

De onderzoekscommissie van het Griekse parlement voor een doorlichting van de Griekse schuld is in het bezit van een document van het IMF dat aantoont dat de schuldeisers reeds in maart 2010 wisten dat het memorandum van 2010 (het financieel hulpprogramma voor Griekenland) zou leiden tot een toename van de Griekse schulden.
maandag 15 juni 2015

“Dit IMF-document toont aan dat het IMF vanaf maart 2010 al wist dat de toepassing van dit memorandum zou leiden tot een verhoging van de Griekse schulden”, stellen voorzitster van het Griekse parlement Zoé Konstantopoulou en Eric Toussaint, coördinator van de auditcommissie in een verklaring van 12 juni 2015.

"Wij beschikken over een intern document van het IMF van maart 2010 dat in detail de voorziene maatregelen beschrijft in het memorandum van 2010. Het gaat over een zeer gedetailleerd en vooraf vastgelegd plan, dat niet openbaar werd gemaakt en al evenmin werd overgemaakt aan de veertien EU-lidstaten van de eurozone die deze leningen aan Griekenland hebben goedgekeurd, noch aan het Griekse parlement. In mei 2010 werd de Griekse grondwet overtreden."

Zoé Konstantopoulou, Grieks parlementslid voor Syriza, is sinds januari 2015 voorzitster van het Griekse parlement. Zij nam het initiatief voor een onderzoekscommissie van de schuld, geïnspireerd op commissies in Ecuador en Argentinië (WikiMedia Commons)

"Tijdens ons onderzoek zijn we er ook in geslaagd vast te stellen dat het middel dat werd gebruikt om in 2010 de herschikking van de Griekse schulden te bewerkstelligen juridisch absoluut betwistbaar is. Toen werden de rechten opgeofferd van het Griekse pensioenfonds en van de Griekse burgers die staatsobligaties bezaten."

"Een voorbeeld is de haircut1 met 50 procent voor een aantal ontslagen personeelsleden van Olympic Airways. Die hadden na hun ontslag een aantal staatsobligaties verkregen als vergoeding. Die haircut werd daarop toegepast zonder hun instemming, zonder enige compenserende maatregel, zonder dat de betrokkenen enige fout hadden begaan."

"Daartegenover staat dat de privébanken die eveneens deelnamen aan dezelfde haircut ter compensatie 30 miljard euro hebben gekregen die werden toegevoegd aan de Griekse openbare schuld", aldus nog Toussaint. "Wij zoeken de waarheid achter de legitieme schulden van Griekenland en achter illegitieme en kwaadaardig opgelegde verplichtingen."

De voorlopige resultaten van de onderzoekscommissie zullen worden gepubliceerd op 17 of 18 juni 2015. Op 18 juni komt de Eurogroep van de vijftien lidstaten van de Europese Muntunie samen in Brussel voor een ultieme vergadering over het memorandum dat eind juni 2015 afloopt.

Het artikel Eric Toussaint dénonce: le FMI savait que le mémorandum augmenterait la dette grecque werd vertaald door Lode Vanoost. Het originele artikel in het Grieks is Καταγγελία Toussaint: Το ΔΝΤ γνώριζε ότι το μνημόνιο θα αύξανε το χρέος

1 Een 'haircut', ('knipbeurt bij de kapper') is een afspraak om de waarde van een lening te verminderen met een bepaald percentage. Kredietverleners doen dit in de hoop alsnog een deel van een uitgeleend bedrag te kunnen recupereren. Daarmee geven zij niet hun eventueel recht op voor volledige terugbetaling, mochten de omstandigheden in gunstige zin wijzigen. 
 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.