Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Lange rok mag na enig protest toch in Brusselse school

De directie van de Brusselse school De Mot-Couvreur versoepelt de regels tegen het dragen van een lange rok. De protesterende meisjes halen hun slag thuis.
maandag 1 juni 2015

In het Brusselse instituut De Mot-Couvreur besloot de nieuwe directeur een kleine oorlog te beginnen tegen lange rokken. Vorige vrijdag stuurde hij dertig leerlingen weg. De reden: hun rokken overschreden een bepaalde lengte. Al in april was de directeur, die aan zijn eerste schooljaar toe is, met een aangepast reglement op de proppen gekomen. Pofbroeken, lange rokken of jurken en een rok boven een broek zijn voortaan verboden binnen de schoolmuren. De directeur viseert duidelijk de kledinggewoonten van één groep leerlingen.

Vorige week betrapte hij één leerlinge op een overtreding. Vrijdag, de dag na het incident, hadden tientallen schoolmeisjes uit solidariteit een lange rok aangetrokken. Zij werden meteen naar huis gestuurd. Uiteindelijk werd de politie erbij gehaald om ze weg te jagen uit de buurt van de school. De directie van de school nam niet de moeite om daarover te communiceren met de ouders.

Maandag was het uitkijken hoe de directeur na de polemiek van vrijdag zou reageren op het zicht van lange rokken. Iets voor acht stond hij met de handen op de rug zijn leerlingen te monsteren. Enkele meisjes hadden het toch gewaagd om de nieuwe regels uit te dagen. Voor de poort en voor de starende ogen van de directeur en zijn assistenten doen ze hun hoofddoek uit, maar de lange rok houden ze aan.

De leerlingen met een lange rok worden uiteindelijk samengebracht in een lokaal. Vijf mannen, onder wie de directeur, vertellen hun dat de nieuwe regels versoepeld worden. Een lange rok mag voortaan wel, zolang de zoom de grond niet raakt. De hele heisa werd opgeblazen door linkse partijen die de leerlingen manipuleren, zo krijgen de protesterende meisjes te horen.

Staartje

Het lijkt erop dat de leerlingen met hun protest en kleine actie hun slag thuis halen. Het verbod op lange rokken is van de baan. Aan de ingang van de school halen enkele vrouwen die hun actievoerende jonge zussen een hart onder de riem kwamen steken, opgelucht adem.

“We hebben met de hele familie een weekend lang op mijn jonge zus ingepraat. Hou je mening voor jezelf tot je een diploma van de universiteit op zak hebt. Dan kan je met een gerust hart je mening zeggen. Maar ze wou niet. Ze heeft zelfs een lange rok geleend want ze heeft er zelf geen in de kast hangen, om vandaag de directeur te trotseren”.

De rokaffaire dreigt wel nog een staartje te krijgen. Oppositiepartijen Ecolo en PVDA willen in de Brusselse gemeenteraad en in het Brussels parlement de bevoegde politici aan de tand voelen over het verbod op de kledinggewoontes van jonge moslima's. Enkele ouders willen ook klacht indienen tegen het feit dat hun dochter zo maar zonder hen te verwittigen op straat werd gezet.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

9 reacties

 • door StijnHorvath op maandag 1 juni 2015

  Wat is de inhoudelijke meerwaarde van dit 'debat'? Waar houden zowel de directeur als de betrokken meisjes zich mee bezig? Iedereen in Brussel kent de bewuste school en de moeilijke thuissituatie van veel jongeren. Kan het misschien daar eens over gaan. Welke middelen worden ingezet om de jongeren bij te staan in hun studies, enz. Daarover wordt nooit met één woord gerept.

  Heel de discussie over hoofddoeken en aanverwante kledij, leidt de aandacht af van wat er werkelijk op het spel staat: kwalitatief hoogstaand onderwijs voor alle Brusselaars.

  • door dilia maria marques op dinsdag 2 juni 2015

   Het gaat hier over indirecte discriminatie: een bepaalde groep viseren door bvb, zoals hier, bepaalde kledingwinkel uit te voeren. Soms gebeurt het bewust soms onbewust.Echter hebben die moedige en assertieve meisjes de recht om te manifesteren. Net als enkele lezers hier de recht hebben om nutteloze, irrationele ingepakte extreemrechtse opinies uit te drukken...

   • door StijnHorvath op dinsdag 2 juni 2015

    Natuurlijk is dit een indirecte vorm van discriminatie, maar die maakt deel uit van een veel structurele vorm van uitsluiting en wat dat betreft blijven al die assertieve jongedames en heren muisstil.

    Mobiliseren rond onderwijs en arbeidsmarkt is blijkbaar moeilijker dan rond vestimentaire voorschriften. Waarom?

    De meisjes in kwestie bevestigen wat de media graag toont, sociale problemen zijn 'hoofddoeken problemen'. Etnisch-culturele minderheden komen enkel nog met dit soort non-issues in de media.

   • door dilia maria marques op dinsdag 2 juni 2015

    Oeps...natuurlijk had ik over kledingvoorschriften en niet over kledingwinkel...

    • door dilia maria marques op dinsdag 2 juni 2015

     U hebt gelijk, maar dit wil niet zeggen dat zij in deze situatie niet moesten reageren. Het is kleinigheidje voor u en voor de grote problemen in onze samenleving, maar voor deze leerlingen misschien een grote les in engagement, activisme, democratie. Zo begint het, niet?!?

 • door jempi op maandag 1 juni 2015

  Dwarsliggen is blijkbaar veel belangrijker dan onderwijs. Jammer dat de directie alweer zwicht voor chantage uit een welbepaalde hoek, die iedereen wel kent.

 • door Siska Demont op maandag 1 juni 2015

  Elders wordt onze medemens gemarteld en afgeslacht. En hier maken we problemen over de lengte van de rok......

 • door Ina op dinsdag 2 juni 2015

  Hoezo geet "altijd dezelfde groep" problemen? Sinds wanneer is een degelijk kledingstuk een probleem? Er zijn talloze Christelijke stromingen waar een lange rok ook zeer wenselijk is. Ik ben 65 en draag graag een lange rok/jurk over een lange broek. Kwestie van smaak. Ik verwonder mij vaker over rokjes die in mijn optiek heel erg kort zijn. Mogen die wel op deze school?? Is er een patroon voor een toegestane outfit? Waarom geen uniform?In NoordKorea maken ze die waarschijnlijk ook graag voor de export naar België.

  • door helena delodder op dinsdag 2 juni 2015

   De grenzen vastleggen is altijd een hekel punt. Maar dan kunnen we verder redeneren: sedert wanneer is een hanekamkapsel, een shinhead kapsel, een neusring, piercings, een oranje kapsel, een skinny jeans (met gaten uiteraard), doorkijkblouse enz enz enz een probleem om les te volgen? Het behoort toch ook tot de individuele vrijheden om met zichzelf te uiten met deze statements?

   Als de grenzen in het begin van het schooljaar duidelijk zijn vastgelegd weet je wat wel en niet kan op school. en dan hoort het niet om midden in het jaar éénzijdig (dus noch van de school noch van de kant van de leerlingen) om de afspraken te wijzigen.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties