Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Hoe de VRT christenen met moslims verwarde

In de berichtgeving over een manifestatie van ultraconservatieve christenen, verving deredactie.be christenen door 'conservatieve moslims'.
donderdag 21 mei 2015

Afgelopen zaterdag trok een kleine betoging van ultraconservatieve christenen door de straten van Antwerpen. De optocht trok uit onder de naam 'Mars voor het gezin'. De inzet was de verdediging van het traditionele gezin. Meer bepaald: de manifestanten willen abortus opnieuw in het strafrecht, een einde aan subsidies voor contraceptiva, een verbod op de Gay Pride en een verbod op de 'pseudowetenschappelijke' gendertheorie.

In de marge van de betoging ontstond een kleine mediarel. Aanleiding daarvoor was een opoep van de Antwerpse politie. Die had holebi's gevraagd om niet te kussen in de nabijheid van de betoging. Dat kon immers opgevat worden als een provocatie, aldus de politie. Die oproep leidde tot heel wat verontwaardigde reacties. Ondermeer Open-VLD sprak bij monde van Gwendolyn Rutten over de 'de wereld op zijn kop'. Rutten kreeg daarop een vlammende repliek van De Wever.

En toen liep het fout. Deredactie.be berichtte over de rel tussen De Wever en Rutten, maar verving in het artikel conservatieve christenen door … conservatieve moslims.


De Nederlandse nieuwssite Pow schreef al snel een artikel op basis van de info die op deredactie.be te vinden was. De titel werd daar “Verberg kussende gays niet voor moslims”. Alsof die fout nog niet schrijnend genoeg was, voegde Pow ook nog een poll aan het artikel toe.


Vraag van de poll was: “Islam-demo terecht afgeschermd?” Waarop de lezer van Pow kon kiezen tussen de volgende antwoorden: “Ja, anders waren de rechten van religieuze minderheden geschonden”, “Nee, de confrontatie met de realiteit is het beste medicijn tegen achterlijkheid” of “Moeilijk/weet niet”.


Na klachten van lezers werd het artikel op deredactie.be aangepast. Ook Pow paste zijn titel aan. Maar het artikel zoals het momenteel op de site van Pow terug te vinden is heeft nog steeds dit als slot:

“De Wever meent echter dat de vrouw de situatie verkeerd geïnterpreteerd heeft. "Als holebi's herhaaldelijk affectie tonen tijdens een betoging van conservatieve moslims, is dat eigenlijk een tegenbetoging."

Kwakkel?

Wat ons dit leert? Dat journalistiek bijzonder onzorgvuldig gebeurt dezer dagen. Moslims zomaar verwarren met christenen is een joekel van een journalistieke fout. Het is opzienbarend dat zoiets kan. Iedereen die het afgelopen weekend even met een half oor naar het radionieuws luisterde wist dat ultraconservatieve christenen betoogd hadden.

Maar het gaat natuurlijk om meer dan een lapsus. De associatie tussen ultraconservatief militantisme en moslims komt niet uit de lucht gevallen. Ze is het resultaat van een decennialange framing die woorden als ultraconservatief, onverdraagzaam of achterlijkheid linkt met de Islam. Vandaar ook de vanzelfsprekendheid waarmee het bericht werd geplaatst en werd overgenomen.

Dit soort journalistieke kwakkels is ook niet zonder gevolgen. Het draagt op zijn beurt bij tot een verde polarisering. Getuige hiervan zijn de forumdiscussies die ontstaan op basis van deze volstrekt foutieve berichtgeving:
Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Marc Vandepitte op donderdag 21 mei 2015

  Zucht. Bedankt Thomas dat je dit opmerkte en aan de kaak stelde. Het anti-islamisme verovert steeds meer terrein en wordt 'gewoner'. Een gevaarlijke evolutie.

 • door Siska Demont op donderdag 21 mei 2015

  Religies... Allemaal ziek in hetzelfde bedje.

 • door jempi op vrijdag 22 mei 2015

  Van de VRT (betaald met belastingsgeld) zijn we wel meer gekleurde berichtgeving gewoon. Waar zijn de onafhankelijke, niet gekleurde journalisten?

  • door ria aerts op vrijdag 22 mei 2015

   Hopelijk was het een vergissing en geen gekleurde berichtgeving.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties