about
Toon menu

Regering Nederland schaamteloos over diefstal Griekse belastingen

Nederlands staatssecretaris voor financiën Eric Wiebes bevestigt de bevindingen van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen over belastingontwijking door het Canadese Eldorado Gold in Griekenland. Daarmee schaart hij zich achter de hypocriete dubbele moraal van het Europese besparingsbeleid dat zijn regering aan Griekenland oplegt.
woensdag 1 april 2015

Het Canadese mijnbedrijf Eldorado Gold ontwijkt belastingen in Griekenland door alle winsten te registreren in een spookbedrijf zonder personeel in Nederland. Dit is volledig wettig. Op die manier werkt de Nederlandse overheid mee aan het stelen van belangrijke inkomsten voor de Griekse bevolking.

“Als er vermoedens zijn van misbruik, zal Nederland informatie uitwisselen”, aldus nog staatssecretaris Wiebel. Hij ziet dat misbruik nu blijkbaar niet. Eldorado Gold kan immers profiteren van lakse fiscale regels in Nederland om zo helemaal geen belastingen te betalen op zijn winsten in Griekse goudmijnen. Die mijnen veroorzaken bovendien zware milieuschade en schenden elementaire mensenrechten van de plaatselijke bevolking, waarvoor het bedrijf geen enkele verantwoordelijkheid neemt.

“Het wordt tijd dat Nederlandse burgers beseffen hoe hun regeringen al decennia lang op industriële schaal diefstal plegen”, meldt de Franse groene europarlementair Eva Joly, vicevoorzitter van een speciale onderzoekscommissie in het Europees Parlement over belastingontwijking in de EU in haar kritiek op het beleid van de Nederlandse regering en van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Deze misbruiken zijn geen unicum. Ook grote bedrijven zoals BMW, Coca-Cola, Bosch, Dole en Footlocker gebruiken brievenbusbedrijven in Nederland om geen belastingen te betalen in Griekenland.

Bron: Nederland loopt steeds verder uit de pas in aanpak belastingontwijking

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

17 reacties

 • door jan peeters op woensdag 1 april 2015

  Het hedendaagse "Eigen volk eerst" is zelfs voor socialisten in Holland de norm. Het ouderwetse spreekwoord "Het hemdje is altijd nader dan het rokske", is ook voor links het kredo. Niets nieuw onder de zon.

  • door Rieteke en Corneille Van den Borne op woensdag 1 april 2015

   Jan Peeters gaat er nog van uit dat DIJSSELBLOEM tot de linkse socialisten gerekend dient te worden

 • door Jan Willems op donderdag 2 april 2015

  Jullie hadden op zijn minst ook kunnen vermelden dat Dijselbloem voorzitter is van de 'Eurogroep' en als dusdanig een belangrijke rol speelt in het conflict tussen 'Europa' en Griekenland. Het zijn trouwens niet alleen multi's die gebruik maken van de Nederlandse fiscale tolerantie.

  • door Lode Vanoost op zaterdag 4 april 2015

   Dat is ondertussen voldoende bekend.

   • door Jan Willems op zaterdag 4 april 2015

    Een wel zeer vreemde manier om je eigen geblunder te verbloemen. De rol van Dijsselbloem in het conflict tussen Europa en Griekenland is wel dermate belangrijk dat een herhaling van dit gegeven de logica zelve is. Zelfs al zou dit al 'voldoende' bekend zijn. Het is overigens maar de vraag of dit ook zo is. Bovendien is de bronvermelding verkeerd. Die is de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). En volledigheidshalve had ook verwezen kunnen worden naar de eigen berichtgeving van de dag voordien. www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/03/31/hoe-nederland-griekse-belastingen-steelt

    • door Lode Vanoost op zondag 5 april 2015

     SOMO staat al vermeld in de tweede lijn van de intro. Verwijzing naar het andere artikel staat onder de commentaren (waar onze verwijzingen naar andere artikels altijd staan)...

 • door Roland Horvath op donderdag 2 april 2015

  Er is iets volledig fout met de politici van de EU: Merkel, Schäuble, Rutte, Dijsselbloem, Michel, Van Overtveldt. Ze missen het elementaire: Kennis van - en inzicht in politiek en economie micro macro monetair, onbestaande. Collegialiteit/ solidariteit/ empathie, nul.

  Belastingvermijding die resulteert in een paar procent winstbelasting in plaats van een 25% is in feite belastingontduiking.

  Aan Griekenland GR hebben de EU lidstaten nog geen euro bijgedragen want het geld, de 240 miljard ging voor 77% naar buitenlandse banken vooral Duitse en Franse, ten 2e het geld van de lidstaten kwam van de ECB aan 1% en het werd uitgeleend aan 5 à 6% aan GR.

  En maar emmeren, Rutte en anderen, dat geen euro naar andere landen zal gaan. Terwijl hun geld verdiend is door het bestaan van de EU. Het is normaal in een muntunie dat rijke regio's bijdragen aan arme - zoals dat in elk land gebeurt.

  GR zou kunnen functioneren met een schuldvermindering van 200 miljard. Terwijl de ECB 1140 miljard uitdeelt aan de grote beleggers. De strijd EU- GR is een gestoord Duits dictaat, gesteund door de 17 andere, ook en vooral Nederland. De EU wil dat GR de SZ vermindert want de GMO de mentors van EU/ DE willen geen sociale lasten meer betalen. En ten 2e dat GR zijn overheidseigendommen laat stelen door de GMO voor een appel en een ei. Geen SZ en privatisering is de Duitse EU van de toekomst.

  Als GR in de nabije toekomst niet kan functioneren of uit de euro of uit de EU gaat zal niemand de EU/ euro nog au serieux nemen. Dan doen de US al lang en in toenemende mate niet meer. De EU is op weg een kolonie van de US te worden: NAVO, TTIP/ ISDS.

 • door Maurice de Liberaal op donderdag 2 april 2015

  Belastingontwijking door Griekse bedrijven is maar een theoretisch probleem. Dit geld stroomt toch weer terug naar top managers en aandeelhouders in Griekenland die daar vervolgens BTW en inkomstenbelasting over moeten betalen. Dat de Griekse overheid niet effectief deze belastingen int is een intern Grieks probleem.

  • door Lode Vanoost op maandag 6 april 2015

   Dit is zonder meer onjuist. Dat geld gaat integraal naar Canadese oligarchen in Canada.

 • door Carlos Pauwels op donderdag 2 april 2015

  Gisteren heb ik een bericht gelezen over het in de maak zijn van een nieuw fiscaal paradijs. Putin is nl. bezig met dat op poten te zetten in de Krim. Putin is een communist met kapitalistische ideeën. Putin trekt zich uiteraard niets aan van Europese verdragen en richtlijnen met het oog op het afbouwen van deze paradijzen in andere landen zoals Andora, Lichtenstein e.d.m. Met andere woorden Putin heeft vrij spel en Europa staat machteloos. Dat brengt geld op voor de Krim en Putin kan Europa een peer stoven. Voor Putin een win win situatie. Afschaffen in Nederland betekent voor die Griekse bedrijven gewoon een verhuis naar de Krim.

  • door Dieter op zaterdag 4 april 2015

   Niet dat ik hem wil verdedigen, maar Putin is evenveel communist als Hitler een socialist was. Natonalist wel, natuurlijk.

 • door WoutertT op donderdag 2 april 2015

  Als Nederland honderden miljarden € winst haalt uit gasbaten vergeten ze solidariteit te zijn. Zo is het wel gemakkelijker om de strenge huisvader te spelen!

 • door dombo op vrijdag 3 april 2015

  En zo als altijd,ligt in Nederland niemand wakker van deze feiten!

  • door ria aerts op zaterdag 4 april 2015

   Laten we Nederland niet teveel met de vinger wijzen. Er zijn veel belastingparadijzen die de Griekse staatskas plunderen. Ik heb gelezen dat Griekenland overweegt om met bitcoin te gaan werken. Interessante test.

  • door Lode Vanoost op zaterdag 4 april 2015

   Dat is niet waar. Verwar de Nederlandse massamedia niet met de gewone Nederlander. Je kan hetzelfde zeggen van de media hier. Er zijn wel degelijk heel wat Nederlanders die hier tegen in opstand komen. Vergeet ook niet dat dit schandaal aan de oppervlakte is gekomen dankzij het onderzoekswerk van SOMO, een Nederlandse ngo.

   • door Roland Horvath op zaterdag 4 april 2015

    Klopt. Het gebeurt in NL vaak dat de meeste commentaren op een artikel het tegendeel beweren van het artikel. Een treffend voorbeeld is het rabiaat, ongepast, op fantasie berustend en door de US geëntameerd gestook tegen Rusland en tegen Poetin in het bijzonder. Een ander voorbeeld is zoals boven gezegd de houding tegenover de EU en de euro. Nog een voorbeeld, de houding tegenover de koninklijke familie de van Oranjes.

    Daaruit blijkt weer eens dat de politici en de hoofdstroom media hoe dan ook gelieerd zijn met de macht en met het kapitaal. Wat al honderden jaren het geval is. En dat een groot gedeelte van de burgers het niet eens is met de courante gang van zaken. Lange termijn visie?

    • door Rieteke en Corneille Van den Borne op donderdag 10 september 2015

     Ik kan u verzekeren, dat er in Nederland heel veel mensen wakker liggen en zich schamen over de handelwijzen van hun politici ten overstaan van Griekenland. Mededogen en opkomen voor de minderdraagkrachtigen is bij die politici al lang niet meer aan de orde. Het woord schande is in deze veel te zwak. Ga er van uit dat velen in Nederland het anders zouden willen. Maar zij zijn in de minderheid en worden nauwelijks gehoord.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties