Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Opnieuw duizenden betogers: “Ons neerleggen bij dit beleid is geen optie”

Een provinciale actiedag tegen het besparingsbeleid bracht opnieuw vele duizenden betogers op de been. “Dit is een regering die doof blijft voor onze eisen en daarom gaan we blijven betogen”, klonk het.
maandag 30 maart 2015

Eén dag na de uitgeregende parade kreeg een nieuwe betoging het nog harder te verduren van de weergoden. Toen ze in de buurt van de Wetstraat 16 passeerden, kregen de 7000 betogers een fikse hagelbui over zich heen.

Deze week organiseren de vakbonden regionale actiedagen tegen het besparingsbeleid en het uitblijven van een eerlijke fiscaliteit. En zoals dat gaat bij protest tegen de regering was er opnieuw veel volk.

Getto's

“Ons neerleggen bij dit beleid is geen optie”, zegt Philippe Van Muylder van het ABVV. “Deze regering breekt alle sociale bescherming af.”

“Een besparingsbeleid heeft nog nooit iets opgelost. De consumptie daalt en de armoede groeit. Dit is een regering die doof blijft voor onze eisen en daarom gaan we blijven betogen”, zegt Chris Vanmol van het ACV.

Philippe Van Muylder van het ABVV hekelde nog eens de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever over Berbers. “Theo Francken had de mensen met Marokkaanse roots al eens gestigmatiseerd. De Wever, de sterkste man van het land, doet er een schep bovenop. Hij rechtvaardigt het racistisch gedrag. Vijftig jaar geleden werden die mensen naar hier gehaald om hun longen kapot te werken in de mijnen. Het is het neoliberalisme dat hen in de werkloosheid duwde en getto's creëerde.”

Er waren ook enkele honderden mensen zonder papieren aanwezig op de betoging.

Nieuwe betoging

Woensdag volgt een nieuwe betoging in Charleroi. Op 22 april organiseert de socialistische vakbond ACOD een staking in de openbare diensten.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

 • door jempi op maandag 30 maart 2015

  Ik denk niet dat De Wever het had over diegenen die 50 jaar geleden naar hier zijn gehaald om zich kapot te werken in de mijnen. De meesten daarvan zijn al gestorven als gevolg van dit ongezonde werk. Waar hij het wel over heeft weten u en ik zeer goed.

  • door johan v op maandag 30 maart 2015

   Dit is een reactie op de reactie van jempi. Stop er eens mee om de ultra rechtse Bart de Wever te verdedigen ! Onze geschiedkundige die de Romeinen maar al te goed bestudeerd heeft. Verdeel en heers en ook brood en spelen kent hij maar al te goed. Dit is een beleidsmaker die probeert Caesar na te doen en die verschillende generaals geposteerd heeft, denken we maar aan Jan Janbon en Theo Francken. Ik weiger deze partij te aanvaarden als de winnaar. 35% stemmen van het Vlaamse landsdeel is niet de belangrijkste partij van ons land Belgie. Of je het nu leuk vindt of niet ik woon nog altijd in Belgie !

   • door jempi op dinsdag 31 maart 2015

    Ik ben geen verdediger van Bart De Wever, helemaal niet, maar ik leg me wel neer bij het feit dat deze regeringsploeg democratisch wordt gedragen door het merendeel van de Vlaamse bevolking (in het verleden is het al anders geweest), of u dit nu graag heeft of niet. Als u niet akkoord bent, mag u altijd bij de volgende verkiezingen deze ploeg afstraffen in het stemlokaal. En met 35 % van de stemmen is en blijft de N-VA nog altijd de partij met de meeste stemmen, dus veronderstel ik dat deze partij ook het meeste gewicht kan leggen.

    • door Roland Horvath op dinsdag 31 maart 2015

     Beste Jempi, dit is het Berbergate van de Leider. Bart De Wever zal nu ten eeuwigen dage bekend staan als racist. Hij heeft via de VRT de Vlamingen te veel in het gezicht gespuwd. En alle linksen, andere meningen, Walen, werklozen, immigranten en armen te veel beledigd en belasterd.

     N-VA is de grootste partij, democratisch gekozen en - aan de macht gekomen. Dat betekent niet dat de kiezer het moet eens zijn met het gevoerde beleid. Dat is ook democratie. Bij de imperialistische nationalisten zoals N-VA regeert niet de burger maar het Volk vertegenwoordigd door de Leider/N-VA. Voor N-VA is regeren dus de dictatuur van de Leider. Vandaar dat N-VA het niet kan hebben dat er kritiek is op het gevoerde beleid, ook niet kritiek op online fora. Ten tweede, is het dan ook in de visie van N-VA normaal dat de Leider BDW het woord neemt wanneer en over wat hij wil. Te pas en ten onpas. De Leider staat boven de regering. Een gelijkaardige staatkundige constructie bestaat in Iran waar een geestelijke Leider, de eerste was de ayatollah Khomeini, boven de regering en - de president staat.

     • door jempi op dinsdag 31 maart 2015

      Als democraat kan ik niet anders dan me neerleggen met de verkiezingsuitslag, ook als ik niet akkoord ga met het uitgestippelde beleid. Dat is nu eenmaal democratie.

 • door Roland Horvath op maandag 30 maart 2015

  Dit besparingen beleid moet er uit en de neoliberalen eveneens van welke partij ze ook zijn.

  Neoliberalisme: De Sociale Zekerheid SZ moet afgebouwd worden want de Grote Multinationale Ondernemingen GMO willen hun bedrijfslasten minimaliseren, ze willen vooral geen sociale lasten meer betalen. Ze zijn toch niet erg afhankelijk van de binnenlandse markt. Ze willen dus niet voor iedereen werken, maar alleen voor zichzelf naar goede kapitalistische gewoonte. Ze bestaan alleen voor zichzelf: Een kapitalistische ziekte. Ze aanvaarden geen tegenmacht onder de vorm van overheden, media en middenveld organisaties zoals vakbonden en andere groepen. Zo raakt de hele maatschappij inbegrepen de KMO in verval. Zo kunnen BE en de EU niet overleven op lange termijn en worden we een derde wereld land. Een bloeiende binnenlandse markt en een voldoende uitvoer zijn maar mogelijk als er voldoende geld ook onder de vorm van belastingen wordt uitgedeeld door de ondernemingen aan hun toekomstige klanten. Een groep die groter is dan degene die bij de ondernemingen betrokken zijn anders dan als klant. Daarvoor is de genoemde tegenmacht nodig. Michel1 en Bourgeois1 doen het tegendeel van wat nodig is. Ze onthouden de maatschappij zuurstof. De maatschappij inbegrepen KMO, consumenten, collectieve voorzieningen sterft af.

  Zuurstof voor de maatschappij. Dat moet ook komen van een vermogensbelasting in welke vorm ook. Bijvoorbeeld 1% boven tien miljoen. Er wordt veel geld in kas gehouden. Maar de belangrijkste bron moet zijn meer bedrijfslasten zoals lonen- sociale- lasten- BTW. Evenveel als voor 2008. Ze worden in de productprijzen verrekend en ook door de klant betaald. Als waardeloos tegenargument wordt altijd concurrentie genoemd. Die was er voor 2008 ook.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties