Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Antwerpse politie arresteert honderden actievoerders

Een driehonderdtal mensen verzamelde zich op de Grote Markt van Antwerpen om een sit-in te houden tegen de recente uitspraken van De Wever. De politie greep met groot machtsvertoon in.
woensdag 25 maart 2015

Maandagavond in de studio van het duidingsprogramma Terzake. De Wever laat zich ontvallen dat racisme net als ieder ander -isme relatief is en viseert expliciet de Berbergemeenschap. Hij karakteriseerde de Berbers ondermeer als “zeer gesloten gemeenschappen, met een wantrouwen tegenover de overheid” en voegde daaraan toe: “onze afwijzing komt ergens vandaan”.

Nauwelijks waren de woorden van De Wever koud, of er werd opgeroepen tot een protestactie door columnist en schrijver Dyab Abou Jahjah: “Etnische groepen als bron van kwaad benoemen zoals De Wever deed met Berbers is puur racisme en van een andere tijdperk. Dit zal niet getolereerd worden. Elke Democraat moet hier tegen in Opstand komen. Laten we die racist onze mening hierover laten horen. De Wever moet opstappen.”

Er werd opgeroepen om een sit-in te houden op de Antwerpse Grote Markt. Woensdagavond om 18u30 werd er verzamelen geblazen. Maar dat was buiten burgemeester De Wever gerekend.

Geen legitieme leider

Om 18u was de spanning al te snijden op en rond de Grote Markt in Antwerpen. Wie de kasseien betrad, werd aangesproken door één van de vele agenten in burger. Materiaal als vlaggen of spandoeken werd meteen in beslag genomen. Een eerste eenzame betoger, de socioloog Jan Hertogen, werd al hardhandig opgepakt nog voor de andere actievoerders er waren. Hij hield net een pleidooi voor verdraagzaamheid.

Comedian Youssef El Mousaoui was er ook bij. “Ik sta hier om mijn ouders te steunen na de uitspraken van De Wever. Hij heeft hen diep beledigd. Dat is echt spugen in hun gezicht.”

Dat vonden ook andere deelnemers. Rene Los: “De uitspraken zijn verschrikkelijk. Dat is een burgemeester onwaardig. Ik vind het echt bijna crimineel. De Wever is echt fout bezig. En trouwens als volgens hem alle -ismes relatief zijn. Geldt dat dan ook voor antisemitisme, een kwaal die tot verschrikkelijke misdaden heeft geleid?”

Dyab Abou Jahjah herhaalde op de actie zijn boodschap richting De Wever: “Dit is een eerste reactie maar we gaan het hier niet bij laten. Bart De Wever moet afstand nemen van die uitspraken of opstappen. Dit is een spontane actie. Ik heb geen toelating aangevraagd aan de burgemeester omdat ik De Wever geen legitieme leider meer vind.”

Muziek

Toen de groep betogers aanzwol tot enkele honderden greep de politie in. Agenten stormden de Grote Markt op en omsingelden de actievoerders. Een tiental overvalwagens maakte een cirkel.

Verschillende bewegingen hadden zich achter de oproep van Dyab Abou Jahjah geschaard en tekenden ook present op de sit-in. Woordvoerders van de beweging Hart boven Hard, Wouter Hillaert en Hugo Franssen, werden opgepakt. Ook mode-ontwerpster Rachida Aziz werd meegenomen in de politiebus, net als Dyab Abou Jahjah zelf. Abou Jahjah kondigde ook al aan de eventuele GAS-boetes te zullen aanvechten.

Toen er even muziek opdook uit de groep omsingelde manifestanten, werd hardhandig opgetreden. Ook een man langs de kant die riep 'geen racisme in onze stad!', werd onmiddellijk opgepakt door agenten in burger.

De opgepakte actievoerders werden na identiteitscontrole afgevoerd naar de kazerne op Luchtbal. Ze werden druppelsgewijs weer vrijgelaten.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

10 reacties

 • door djdjanssen op donderdag 26 maart 2015

  Vandaag 25-03 rond 18u30 : Wij -vreedzame actievoerders op de Grote markt in Angstwerpen- werden omsingeld door een horde politie agenten in vol ornaat. We moesten in de cirkel blijven staan. Uiteindelijk in een geblindeerd busje gestopt. Allemaal in hetzelfde schuitje maakte dat er onmiddellijk een samenhorigheidsgevoel was. Naar de Luchtbal vervoerd. De mededeling van een vriendelijke politie agente : indien we ons gewoon gedragen, kunnen we beschikken, indien we weerbarstig gedrag vertonen, zullen we aangehouden worden. Allemaal konden we beschikken. Met z’n allen op de bus die van Ekeren kwam om ons terug naar het centrum van Angstwerpen te voeren. Van het begin tot het einde hebben wij –vreedzame actievoerders- ons vriendelijk, beleefd echter wel kritisch gedragen. Wanneer een persoon in een voorbeeldfunctie de meest provocerende, racistische uitspraken mag uitbraken, hebben wij het recht om te laten zien dat we hier niet mee akkoord gaan. Wij baseren ons op ‘het recht op vrije meningsuiting’ en het ‘recht op actievoeren’ in de grondwet van België en de verklaringen van de Rechten van de Mens. Dit intimiderend machtsvertoon is verwerpelijk ! Aangezien deze persoon een voorbeeldfunctie bekleedt, en voor ALLE ANTWERPENAREN moet zorgen, lijkt het me logisch dat hij deze functie moet neerleggen. Hij toont zich onwaardig om de scherp te dragen !

 • door Lieven De Cauter op donderdag 26 maart 2015

  Volgende keer zullen we met 3000 moeten zijn. Of meer natuurlijk.

  • door Bertje op donderdag 26 maart 2015

   Volgens DS waren "jullie" maar met een honderdtal: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150325_01598273

   De realiteit is dat Abou Jahjah onder allochtonen niet de minste geloofwaardigheid geniet en zijn zogenaamde "burgerrechtenbeweging" Movement X een verwaarloosbare aanhang kent. Zijn beweging vertegenwoordigt niemand. Movement X kent enkel aanhang in blanke extreemlinkse milieu's zoals dat van de PVDA. Op de foto's in diverse kranten die over dit relletje verslag uitbrengen, zie je dan vooral ook blanke gezichten.

   De grote meerderheid van de allochtonen of berbers vond het blijkbaar niet de moeite om aan Jahjah's oproep gevolg te geven. De enige aanwezigen waren de aanhangers van de klassestrijd. Maar de klasse die ze beweren te vertegenwoordigen stuurde zijn kat...

   • door Jonathan Delahaye op donderdag 26 maart 2015

    LOL daarom dat ze 4! bussen nodig hadden om ons allemaal af te voeren (plus nog enkele combis). En de bus waar ik op zat zat afgeladen vol, helft stond recht (de lijnbus).

    Ik kan je wel wat fotos sturen van bij het begin, vlak na het opdagen van de eerste politiemacht (voor ze begonnen aanhouden), mag je zelf tellen! Ik schat het op minimaal 200, 300 zou ik niet zeggen tenzij men de mensen meetelt die er niet meer bij mochten / rond stonden.

  • door dre op donderdag 26 maart 2015

   het had dezelfde titel moeten krijgen zoals bij de "fameuze optocht van pegida " een storm in een glas water . Of zoals de reactie eronder een scheet in fles .Niet meer en niet minder..

 • door Mezelf op donderdag 26 maart 2015

  Als ik het goed begrijp heeft de Stad Antwerpen net op dezelfde manier gereageerd als toen de kwibussen van PEDIGA enkele weken terug een niet-toegestane manifestatie deden. Ik zie dus het probleem niet ; in een democratie zijn de regels er voor iedereen. Iedere manifestatie impliceert impact op de omgeving, én veiligheidsrisico's. Stel dat zo'n manifestatie ettelijke duizenden opgehitste mensen bij elkaar brengt, met dan nog evenveel even opgehitste tegenbetogers (gisteren was er ééntje met een mes) ; wie is dan verantwoordelijk ? Juist, de burgemeester. En verder, zonder mij uit te spreken over de argumenten van de betoging gisteren, als er in Antwerpen 515.000 mensen wonen, waarvan ca 40 % van allochtone achtergrond, waarom zijn er dan maar 210 (juiste getal : aantal opgepakten door de flikken, en ze hebben iedereen opgepakt) meestal niet-Antwerpenaars komen betogen ? Misschien zijn die uitspraken van BDW echt "relatief" ....

 • door Dave op donderdag 26 maart 2015

  Betogingen op de Antwerpse Grote Markt worden nooit toegelaten, dat is nog nooit, onder geen enkele burgemeester het geval geweest (en het waren er tot hiertoe trouwens bijna allemaal van de socialistische partij).

  Wat Movement X betreft: kan er duidelijkheid komen over het standpunt rond, onder meer, homoseksuelen? Wat Abou Jahjah betreft: kan er duidelijkheid komen over zijn overtuigingen? De man noemt zichzelf atheïst (= anti-theïst, dus niet zo maar niet-gelovig, maar overtuigd anti-religie) maar blijft meeheulen met vooral Islamisten.

 • door inge op donderdag 26 maart 2015

  De bestuurlijke aanhouding kan men omschrijven als een dwangmaatregel, opgelegd door een politieagent, die u tijdelijk van uw vrijheid berooft. Deze bestuurlijke aanhouding kan enkel toegepast worden in geval van absolute noodzaak en om de openbare orde te handhaven. In dit geval baseert men zich op artikel 31 van de Wet op het Politieambt ( brochure Opgepakt? Ken je rechten . - Federale Politie)

  Was er hier sprake van een absolute noodzaak ? Onlangs werd de politie veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding voor dergelijke feiten ...

  • door Mezelf op donderdag 26 maart 2015

   De Brusselse politie werd inderdaad veroordeeld, omdat ze preventief (eerste verschil) een aantal als clowns verklede/gemaskerde (tweede verschil) mensen in de metro arresteerden nog voor ze betoogd/gedemonstreerd hadden (derde verschil), dit op 29 september 2010. U ziet, er zijn nogal wat verschillen met de niet-toegestane demonstratie gisteren. Terzijde ; goed dat de politie er was, ze hebben toch die gewelddadige met een mes bewapende woesteling gearresteerd, toen die jullie aanviel ? De politie heeft u beschermd, heeft u ze al bedankt ? Overigens ; dat was de enigste echte arrestatie die avond.

   • door inge op woensdag 1 april 2015

    De politie mag alleen bestuurlijke aanhoudingen doen wanneer er concrete en specifieke misdrijven worden gepleegd , of het er minstens naar uitziet dat die ook zullen gebeuren . Bij een vreedzame betoging zoals in Antwerpen was dat niet het geval. Er was dus geen noodzaak tot de administratieve aanhoudingen die zijn gebeurd . U heeft het over een niet-toegestane demonstratie : het UVRM voorziet in de vrijheid van meningsuiting . Die moet niet voldoen aan bepaalde toestemmingen of toelatingen , zeker niet wanneer ze , zoals in Antwerpen vreedzaam gebeurt . Zolang de samenkomst bijv. geen verkeer blokkeert , voorbijgangers lastig valt , veel lawaai maakt … of m.a.w. de openbare orde ernstig verstoort , mag de politie geen aanhoudingen verrichten , en moet die er enkel op toezien dat dat niet gebeurt . Administratieve aanhoudingen blijven in het geval van Antwerpen een vrijheidsberoving die niet is toegelaten ( UVRM). Dit soort aanhoudingen lijkt mij dan ook alleen maar pure intimidatie . En geheel ter info : ik was er niet bij , ik hoef dus mezelf niet te verdedigen . Ik verdedig alleen de vreedzame vrijheid van meningsuiting .

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties