Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Samaras recupereert aanslag Parijs in campagne

Uittredend premier Samaras is afgelopen week bezig aan een verkiezingscampagne op het Griekse platteland. Hij probeert daar zo veel mogelijk kiezers te overtuigen om voor zijn Nea Dimokratia te kiezen. De regerende partij dreigt namelijk de verkiezingsstrijd in de grote steden te verliezen, want gevolgen van het besparingsbeleid zijn daar veel beter te voelen.
zondag 11 januari 2015

De campagne begon in het grensgebied met Turkije, aan de rivier Evros. Daar gaf Samaras een interview met op de achtergrond het enorme hek dat Griekenland heeft gebouwd om vluchtelingen buiten te houden. Het hek, 30 kilometer lang, heeft ervoor gezorgd dat vluchtelingen hun weg proberen te vinden via de zee, en de overtocht proberen de maken naar de Griekse eilanden die op een boogscheut voor de Turkse kust liggen. Wekelijks verdrinken er velen op hun tocht naar Europa.  

Het vluchtelingenprobleem figureert voortdurend in het discours van de Griekse premier. Reeds in zijn verkiezingscampagne van 2012 sprak Samaras in militaristische termen dat hij de straten terug zou heroveren op de “illegale migranten”. Enkele weken later leek het wel alsof de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad dat programma voor hem uitvoerde. 

Voor Samaras vormen de “illegale immigranten“, zoals hij ze noemt, een enorm probleem voor de Griekse samenleving. Daarom moeten ze buiten het land worden gehouden. Komen ze er toch in, dan is er geen opvang. De oppositiepartij SYRIZA heeft er een programmapunt van gemaakt om migranten van de tweede generatie, die in Griekenland zijn geboren, de Griekse nationaliteit te geven (die krijgen ze nu niet, ze hebben niet eens officiële papieren, waardoor ze in Griekenland vast zitten) en om de vluchtelingen in ieder geval opvang te bieden. Het is op dat punt dat Samaras de partij wil aanpakken.

Error: bbcode content not recognized.

Samaras wil niet dat vluchtelingen door de staat worden verzorgd indien ze medische zorgen nodig hebben. 

Rappers

De verkiezingscampagne van de regerende partij kwam net op stoom toen de aanslagen op Charlie Hebdo plaatsvonden in Parijs. De inkt van de kranten was nog niet droog, of Nea Dimokratia parlementslid Adonis Georgiadis, die nog minister van Volksgezondheid is geweest, en overgekomen is van de extreem-rechtse partij LAOS, moest er een tweet over kwijt.

“Slachting in Parijs: 11 doden bij een aanval op de krant Charlie Hebdo. En sommigen willen zelfs geen hek bij de Evros” 

Failos Kranidiotis, advocaat, jeugdvriend en raadgever van premier Samaras stuurde volgende tweet :

“De moslimfascisten van Parijs, voor ze moslimfascisten werden, waren anarchistische rappers. Dat is toevallig, zeker?“

Met deze tweet refereert Kranidiotis, een man met veel politieke invloed, naar Pavlos Fyssas, de rapper die door Gouden Dageraad is doodgestoken in september 2013.

Cel 

De avond na de moord hield Samaras een toespraak in de provinciestad Chalkida, waar hij schreeuwde: “Ja, we zijn allemaal Charlie Hebdo!” Een kreet die over heel Europa te horen was. Om verder te gaan met: “Maar elk ernstig land pantsert zich, vecht tegen het terrorisme.” 

Voor de uittredende premier verwijst de uitspraak niet naar vrijheid van meningsuiting en naar verdraagzaamheid, zoals blijkt uit de rest van zijn toespraak: “Je mag niet spelen met godsdienstige gevoeligheden. Elkeen heeft het recht om te zeggen dat hij atheïst is, maar elke christen heeft ook het recht om zich geschoffeerd te voelen door een dergelijke hypocrisie”. Daarmee sneert hij naar oppositieleider Tsipras die van zichzelf gezegd heeft dat hij atheïst is, een uitspraak die moeilijk ligt bij een groot deel van de bevolking in Griekenland, een land waar kerk en staat niet gescheiden zijn.  

Even ter herinnering: in januari 2014 werd een blogger veroordeeld tot tien maanden cel met uitstel omdat hij de draak had gestoken met een overleden monnik die voor vele Grieken speciale gaven had. 

Samaras woont op zondag 11 januari de wake bij in Parijs ter herdenking van de doden bij Charlie Hebdo.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.