Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Human Rights: van Awards tot Violators

Op de vooravond van de Internationale Dag voor de Mensenrechten loofde het actieplatform Stop The Killings de Human Rights Award uit aan Huber Ballesteros. De Colombiaanse vakbondsleider kon echter niet naar de uitreiking in de Brusselse beursschouwburg komen, omdat hij in zijn thuisland onrechtmatig achter de tralies zit. Niet voor niets hanteert het actieplatform ook een categorie Human Rights Violater.
woensdag 10 december 2014

Woensdag 10 december is Internationale Dag voor de Mensenrechten. Als opmaat reikt de Belgische mensenrechtencampagne Stop The Killings – gedragen door 56 organisaties waaronder Belgische vakbonden, ngo’s en sociale organisaties – de avond ervoor de Human Rights Award uit aan een mensenrechtenactivist uit het Zuiden. 

Uit de genomineerden kozen zowel de jury als het publiek voor de Colombiaanse vakbondsleider Huber Ballesteros in de categorie Human Rights Defender. De andere genomineerden waren de vakbondsafgevaardigden van NXP uit de Filipijnen en de milieu- en mensenrechtenactivist Ruben Herrera uit Guatemala. 

De award kon wegens zijn detentie uiteraard niet persoonlijk aan Ballesteros overhandigd worden. Een collega van hem verklaarde ter plekke: “De solidariteit die jullie aan ons hebben getoond geeft Ballesteros de kracht om zijn strijd vol te houden en weerstand te blijven bieden”.

'Free Huber Now' 

 Free Huber Now is de slogan van een internationale campagne die vakbonden wereldwijd op dit moment voeren om Huber Ballesteros, die sinds augustus vorig jaar vastzit, vrij te krijgen. Hij werd opgepakt omdat hij een grote nationale landbouwstaking leidde.

Voor activisten in Colombia zijn doodsbedreigingen en arrestaties de normaalste zaak van de wereld. “Ballesteros ontvangt de award omdat hij symbool staat voor de strijd die vakbondsmensen dagelijks leveren voor basisarbeidsrechten en tegen de gewelddadige manier waarop het sociaal protest in de kiem wordt gesmoord”, aldus jurylid Serge Beel van 11.11.11. “De enige misdaad die hij begaan heeft, is opkomen voor de rechten van de boeren in Colombia.”  

Edwin Castaon neemt Human Rights Award in ontvangst.

De voorzitter van de Colombiaanse petroleumvakbod USO, Edwin Castaon, nam de award met grote trots in ontvangst voor Ballesteros. “Hij is een vakbondsleider van de boeren en geen crimineel.” 

Internationale bescherming 

Alleen al een nominatie voor een Human Rights Award in een klein ver land als België, betekent voor de betreffende activisten extra bescherming. “Het is makkelijker om een onbekende uit te schakelen dan een internationaal bekende”, legt Veronique Coteur uit. Zij is medewerker van bewegingswerk Geneeskunde voor de Derde Wereld en organisator van Stop The Killings. “Hoe bekender je bent, hoe groter de kans dat er een internationale rel ontstaat als je wordt opgepakt, bedreigd of vermoord. Daarom treden mensenrechtenactivisten zo veel mogelijk op de voorgrond.” 

Dat is in het geval van activist Ruben Herrera – naar voren geschoven door de organisatie Quinoa – geen overbodige luxe. Hij is het voorbeeld geworden van criminalisering van het sociaal verzet. Herrera protesteerde geweldloos tegen grote mijnbouw- en energetische projecten in Guatemala, maar is na een actie vorig jaar gearresteerd. 

Loont de moeite

De NXP-vakbond was voorgedragen door Sama-Sama en LBC-NVK, de nationale bediendenvakbond van het ACV. NXP is een afgesplitst deel van Philips; de vestiging in de Filipijnen levert microchips aan Apple en Samsung. 24 vakbondsafgevaardigden van NXP streden voor loonsverhoging en regularisatie van duizenden tijdelijke werknemers en werden daarvoor beloond met ontslag. Industrial Global Movement zette direct een internationale solidariteitscampagne in gang. Wereldwijd spraken ze consumenten van Apple en Samsung hierover aan en dat heeft effect gehad.

NXP is zeer gevoelig voor het imago. Zo slaagden de vakbondsafgevaardigden er alsnog in tot een akkoord te komen met het management. Slechts twaalf van hen zijn terug aangenomen, maar de andere helft heeft een riante ontslagvergoeding ontvangen, wat uitzonderlijk is in de Filipijnen. Ook beloofde de nieuwe CAO een loonsverhoging van 5,25 procent in het eerste jaar en 3,5 procent in het tweede en derde jaar aan alle (duizenden) werknemers.  

“Ondanks enorme repressie loont het de moeite om de strijd met werkgevers aan te gaan”, concludeert Philippe Bervoets, Nationaal Secretaris industriële diensten van LBC-NVK. “Wie de strijd aangaat kan verliezen, maar wie niet strijdt is reeds op voorhand verloren.” 

Schijnwerpers 

In de categorie Human Rights Violater sleepte generaal Jovito Palparan uit de Filipijnen dan weer een nominatie in de wacht. Als verantwoordelijke voor de ontvoering van en moord op tientallen Filipijnse activisten staat hij symbool voor het terreurbeleid onder voormalig president Arroyo.  

Met de Human Rights Awards zet het actieplatform Stop The Killings zowel mensenrechtenverdedigers als mensenrechtenschenders uit het Zuiden in de schijnwerpers. In staten als Colombia, Filipijnen en Guatemala is opkomen voor evidente mensenrechten, zoals het vormen van een vakbond of staken voor een eerlijk loon, niet vanzelfsprekend. Mensen die het toch proberen, lopen een groot risico te worden opgepakt of geliquideerd.  

De Belgische vakbonden, ngo’s en sociale organisaties die Stop The Killings ondersteunen, klagen via de Human Rights Awards deze landen aan voor het schenden van mensenrechten. Zo hopen ze een krachtig signaal te geven. 

 Signaal

Voorafgaand aan de Human Rights Awards liepen vele van bovengenoemde organisaties dan ook mee in een fakkeltocht om de mensenrechtenschendingen van activisten en syndicalisten in het Zuiden zichtbaar te maken.  

“Stop the killings! Justice now!”, weerklonk het luid door de straten. Een stoet van zo’n 160 brandende toortsen kronkelde in het donker door de straten. Dwars door het stadscentrum, van Station Brussel Centraal tot aan de Beursschouwburg, waar de uitreiking ging plaatsvinden.   

Laura Baeyens droeg het spandoek met daarop de Filipijnse Human Rights Violater generaal Jovito Palparan: “De meeste mensen die hij ontvoerd heeft zijn journalisten en activisten. Omdat ik zelf in de Filipijnen ben opgegroeid – momenteel volg ik in België een mediastudie – raakt deze actie mij persoonlijk. Ook in België wil ik voelen dat ik nog steeds bijdraag aan de strijd tegen zulke mensen. Ik voel me daarom zeer vereerd dit spandoek te mogen dragen.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.