Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Onlusten Burkina Faso voorbode Burundi, Congo, Rwanda?

De opstand tegen de poging van president Compaoré om in Burkina Faso aan te blijven via een wijziging van de grondwet neemt uitbreiding. De komende jaren wacht nog drie andere landen een gelijkaardige situatie. Ook in Rwanda, Burundi en Congo willen de huidige presidenten aanblijven via wijzigingen van hun grondwet.
donderdag 30 oktober 2014

De grondwetten van heel wat Afrikaanse staten bevatten sinds enkele jaren een clausule die het presidentschap beperkt tot maximaal twee opeenvolgende mandaten. Die wijziging is er nooit gekomen vanuit een of andere toewijding tot de democratie van de betrokken presidenten. Het idee achter deze beperking is gebaseerd op de historische ervaring van de voorbije decennia in Afrika. Op die manier wil men het vestigen van nieuwe 'verkozen' dynastieën te voorkomen.

Eerder werden deze grondwettelijke verankeringen afgedwongen via een mengeling van binnenlands protest en buitenlandse druk. Blaise Compaoré van Burkina Faso is slechts de eerste in de rij die zich nu geconfronteerd weet met een mogelijk einde van de politieke macht over zijn land.

De koepelorganisatie 11.be wijst er in een persmededeling op dat president Nkurunziza in 2015 zijn tweede mandaat opneemt, in 2016 is dat het geval voor Congolees president Laurent Kabila. President Kagame van Rwanda is evenmin het idee genegen om in 2017 de macht af te staan, na twee verkozen mandaten als president.

Werden de toenmalige grondwetswijzigingen nog afgedwongen met de nodige internationale druk,voor het ogenblik ziet het er niet naar uit dat diezelfde internationale druk voldoende zal zijn om de betrokken presidenten van idee te doen veranderen. Voorlopig neemt geen enkel land met invloed in Afrika het initiatief om aan te dringen op het behoud van de grondwet in Burkina Faso, Burundi, Rwanda en Congo.

Burkina Faso staat in brand, voorbode voor erger?

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

  • door dre op vrijdag 31 oktober 2014

    zolang het westen en China daar de plak zaaien zal er helaas niet veel veranderen . En u vergeet nog Yoweri Museveni . Zit ook al 20 jaar op de troon en binnenkort junior.

  • door Ivan Godfroid op vrijdag 31 oktober 2014

    De koepelorganisatie 11.be wijst er in een persmededeling op dat het tweede mandaat van Burundees president Nkurunziza in 2015 afloopt, eind 2016 is dat het geval voor Congolees president Laurent Kabila.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties