Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

'Weg met de labels jongens- en meisjesspeelgoed'

Laat kinderen zelf kiezen met welk speelgoed ze spelen. Een coalitie van organisaties waaronder Vrouwen Overleg Komitee en çavaria lanceert een petitie voor stereotiep-vrij speelgoed. “Stereotypering is niet onschuldig, maar ligt mee aan de basis van de huidige ongelijkheden in studiekeuzes, loopbanen en zorgverdeling tussen vrouwen en mannen”, klinkt het.
woensdag 8 oktober 2014

Het valt meteen op als je een speelgoedwinkel binnenstapt. Aan de ene kant de blauwe afdeling en aan de overzijde het roze legioen. Bij blauw vind je auto's, wetenschapskits, robots en bouwdozen. In de roze afdeling staan de poppen, de make-upsets en de speelgoedstofzuigers. 

‘Vrij spel, kinderen kiezen wel’, een actieplatform van het Vrouwen Overleg Komitee, Femma, VIVA-SVV, Ella, Vrouwenraad, RoSa en çavaria, wil daar komaf mee maken en lanceert een petitie die zich richt tot de speelgoedsector.

De sector gaf aan enkel open te staan voor verandering indien consumenten daar om vragen, zegt het platform. En die reactie blijkt er te komen. Vorig jaar kwam de keten van Bart Smit onder vuur omwille van een speelgoedfolder waarin de meisjes mochten strijken en stofzuigen om 'zo goed te worden als mama'.

Dit jaar is in de folder ook een jongen te zien die de stofzuiger hanteert. Maar de rest van het aanbod blijft even stereotiep. Dat wordt trouwens steeds erger. Lego lanceerde pas enkele jaren geleden de roze Lego Friends-reeks voor meisjes met een schoonheidssalon en een zwembad. De vrouwelijke poppetjes kunnen in tegenstelling tot de mannelijke figuurtjes hun handen niet bewegen.

“Dit stopt meisjes en jongens in afzonderlijke hokjes en beperkt hun vrijheid en ontwikkelingskansen. Stereotypering is niet onschuldig, maar ligt mee aan de basis van de huidige ongelijkheden in studiekeuzes, loopbanen en zorgverdeling tussen vrouwen en mannen”, zegt het Platform.

U kan de petitie hier tekenen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.