Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Gaat nieuwe regering echt 45 procent van cultuurbudget schrappen?

De besparingscijfers die "De Morgen" bekendmaakte, zorgen voor onrust in de culturele en socioculturele sector. In de krant stond dat de nieuwe Vlaamse regering 203 miljoen euro per jaar wil schrappen van de subsidies voor allerlei jeugd-, sport- en cultuurverenigingen. Dat zou neerkomen op 45 procent van de totale subsidies ofwel: een waar slagveld.
maandag 11 augustus 2014

DeWereldMorgen.be

Niemand binnen de socioculturele sector weet meer over de besparingscijfers die vorige week uitlekten. Zowel bij het FOV (Federatie sociaal-cultureel werk) en de Verenigde Verenigingen is er geen zicht op welke subsidies geviseerd worden.

Het totale budget voor cultuur in Vlaanderen bedraagt 450 miljoen euro. Daarvan gaat 171 miljoen naar de kunsten en een kleine 70 miljoen naar het sociaal-cultureel werk. Verder is er 40 miljoen voor erfgoed en 100 miljoen voor lokaal cultuurbeleid (onder meer de bibliotheken). In het regeerakkoord staat dat die laatste middelen samen met jeugdwerk en sportbeleid zullen worden toegevoegd aan het gemeentefonds.

Dat betekent dat de Vlaamse regering die 203 miljoen moet zoeken op een budget van minder dan 300 miljoen euro. Dat lijkt onwaarschijnlijk tenzij je twee derden van alle verenigingen op drooglegt en nog één derde van het gesubsidieerde theater- en muziekaanbod overhoudt. Die 200 miljoen komt overeen met 3 à 4000 jobs.

Wellicht zit de oplossing in het feit dat De Morgen de “werkingssubsidies voor derden” verkeerdelijk ziet voor subsidies aan jeugd-, sport- en cultuurverenigingen. Die derden staat voor alle instituten die subsidies krijgen van de Vlaamse overheid. In principe horen daar ook de scholen van het vrij onderwijs bij.

Mogelijk gaat het ook om alle subsidies aan verenigingen (inclusief bijvoorbeeld de oudercomités, milieuverenigingen en de Noord-Zuidbeweging). Volgens Bert Anciaux in De Standaard gaat dat om een totaalbedrag van 800 miljoen euro.

Alleen is het merkwaardig dat niemand binnen de Vlaamse regering het bericht ontkende of bevestigde. Het FOV en de Verenigde Verenigingen willen zo snel mogelijk duidelijkheid. De onrust is groot. “De vorige regering was eigenlijk al een besparingsregering waarbij sommige organisaties 30 procent van hun subsidies geschrapt zagen”, zegt Dirk Verbist, directeur van het FOV.

Ook de openbare omroep zit de komende jaren in de hoek waar de klappen vallen. Bij de VRT zou bijna tien procent van de dotaties of 27 miljoen euro geschrapt worden.

Op 28 augustus organiseert het FOV een meet & greet met de nieuwe minister van Cultuur en Media Sven Gatz. Gatz, die het regeerakkoord niet eens gelezen had toen hij toehapte op de vraag van zijn partijvoorzitster, zal heel wat mogen uitleggen. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Robrecht Vanderbeeken op dinsdag 12 augustus 2014

  Laten we best nu al rekening houden met een strategisch mediaspel, zodra de officiële verklaringen op gang komen. Met name: via schokgolven de sectoren plat leggen. Bijvoorbeeld, eerst heel zware besparingen aankondigen waardoor iedereen lam wordt geslagen, dan kijken of er protest komt. Indien wel, aangeven dat de besparingen maar half zo zwaar zullen zijn. Sommigen zijn dan opgelucht, ‘want we moeten realist zijn’, ‘het is normaal dat we moeten besparen’, ‘iedereen moet besparen’, etc.

  Slotsom: nog steeds ongezien harde besparingen, een Nederlands scenario, maar toch hier een daar iemand opgelucht.

  N-VA hanteerde die strategie na 2012: vlak na de verkiezingen kwam het bericht dat de kas leeg was (een leugen), om dan enkele maanden de vaagheid te laten regeren. Voor de zomer 2013 volgde een lange lijst met instellingen die droog gezet zouden worden (een leugen). Na de zomer, en veel achterkameroverleg, bleek het ‘wel mee te vallen’. Er verdween ruim 10%, amper enig protest.

  In Nederland hanteert Rutte 2 de ‘het ergste is voorbij’-strategie. De tijd van opbouw en het likken van de wonden is aanbroken. Om ondertussen de kaalslag als beleid genadeloos uit te rollen en op lokaal niveau opnieuw een besparing door te voeren van dezelfde grootorde.

  To do: alle sectoren, inclusief onderwijs, zouden samen een no passeran moeten uitsturen, vanaf 1 september. CD&V, N-VA en Open VLD: up yours!

 • door JorisSmeets op dinsdag 12 augustus 2014

  Minister van Cultuur Sven Gatz heeft inderdaad zijn aanwezigheid bevestigd op de meet'n greet voor de sociaal-culturele sector, georganiseerd door FOV.

  Ook Kathleen Van Brempt (sp.a), Herman De Croo (open vld), Wouter De Vriendt (groen), John Crombez (sp.a), Marius Meremans (n-va), Bianca Debaets (cd&v), Jo De Ro (open vld) Imade Annouri (groen) en Yamila Idrissi (sp.a) nemen deel.

  Inschrijven is nog steeds mogelijk, hoewel het maximum stilaan bereikt is.

  Meer info: http://www.fov.be/spip.php?article2043

 • door Geert Puype op dinsdag 12 augustus 2014

  Zelfs als het om 800 miljoen gaat, is een besparing van 200 miljoen nog kolossaal veel. Zoveel dat ik het moeilijk kan geloven maar misschien ben ik te naïef. Maar misschien is het toch beter om de concrete plannen af te wachten dan iedereen nu ze zitten opjutten met cijfers uit gelekte documenten waarvan de staat onbekend is (gaat het om voorstel dat besproken wordt, of om een denknota die nog veel richtingen uit kan). Uiteindelijk heeft iemand die zo een nota heeft laten lekken, daar ook een bedoeling mee.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties