Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Oekraïne wordt het volgende Griekenland

Als de Oekraïense regering in Kiev het structurele aanpassingsprogramma van het IMF uitvoert wachten de gewone Oekraïners barre tijden. Het sociale slagveld dat het IMF oplegt wordt een ijskoude ontnuchtering voor hen die hoopten dat de nieuwe regering een meer sociale koers zou varen dan de vorige.
woensdag 23 april 2014

Het IMF stelt voor om de Oekraïense overheid een lening van 10 tot 13 miljard euro toe te staan. Daar zijn voorwaarden aan verbonden die goed het ideologisch profiel weergeven dat het IMF ook in andere landen verdedigt. De gewone burger moet het gelag betalen, terwijl de Oekraïense oligarchen ongenaakbaar blijven.

Ongeveer één vierde van alle Oekraïners leeft nu reeds onder het bestaansminimum. Het programma dat het IMF wil opleggen voorziet geen enkele verlichting van de schuldenlast. Integendeel, de Oekraïense regering moet enkel en alleen besparen op sociale overheidsuitgaven.

Oligarchen gaan opnieuw vrijuit 

In 1992 hebben de oligarchen, na de onafhankelijkheid die volgde op het ineenstorten van de Sovjet-Unie, het land leeggeroofd door onder meer de grondstoffen voor een appel en een ei op te kopen en daarna exorbitante winsten op te strijken met de uitbating van deze rijkdommen. Een van deze personen is nu kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Anderen, zoals Julia Tymoshenko, steunen het regeringsbeleid volledig.

De grote winnaars van de nieuwe machtsconstellatie in Kiev worden de schuldeisers, de oligarchen en meerdere Europese bedrijven. Eén van de laatste rijkdommen nog in overheidshanden zijn de uitgestrekte landbouwgronden in het westen – traditioneel de graanschuur van Oost-Europa – die Europese landbouwbedrijven nu spotgoedkoop zullen mogen verwerven. De wet die dat voorlopig nog verbiedt zal worden afgeschaft. De subsidies voor de Oekraïense landbouwers worden daarentegen stopgezet. Ook de lagere btw voor consumptiegoederen in de dunbevolkte landelijke gebieden wordt afgeschaft. Die maatregel was bedoeld om de hogere transportkosten en lagere verkoopcijfers te compenseren. De landelijke bevolking in het westen wacht zwaar onderbetaalde loonarbeid voor de Europese agribusiness.

De eerste maatregelen werden reeds genomen door de regering in Kiev. De subsidies voor gas – de voornaamste brandstof voor huisverwarming in Oekraïne – worden afgeschaft en de prijs voor de gezinnen stijgt met 50 procent vanaf 1 mei. Eerste minister Jatsjenjoek heeft tevens aangekondigd dat de gasprijs de komende vier jaar geleidelijk verder zal stijgen, met ongeveer 120 procent tegenover de huidige prijs.

Prijsstijgingen voor water en elektriciteit worden eveneens verwacht. Steenkoolmijnen en de nationale gasmaatschappij Naftogaz zullen geheel of gedeeltelijk worden geprivatiseerd, net als andere overheidsbedrijven sinds 1992 voor een prijs ver onder de reële marktwaarde.

Barre tijden in het verschiet

Het gemiddelde maandloon in Oekraïne bedraagt 3.150 hryvnia (199 euro). De verwarming van een klein appartement van 50 vierkante meter – het gemiddelde standaardappartement in de steden – kost nu ongeveer 13 euro per maand. Dat wordt op 1 mei 19 euro en zal dus geleidelijk nog stijgen. Een gemiddeld gezin met twee kostwinners en twee kinderen geeft de helft van zijn inkomen uit aan voedsel. Ook de subsidies voor basisproducten zoals brood, rauwe groenten en vlees zullen worden afgeschaft.

Op dinsdag 15 april werd reeds een wet gestemd om de belasting op privé-eigendom van woonhuizen en appartementen te verhogen en om een aantal sociale uitgaven te verminderen. De pensioenen voor overheidspersoneel zullen met 10 procent verminderen, de geboortepremies worden verminderd, het nu reeds zwaar onbemande en het inefficiënte gerechtsapparaat zal het met nog minder personeel moeten doen. Daarnaast wordt het minimumloon bevroren.

Al deze maatregelen zullen onvermijdelijk leiden tot een substantiële vermindering van de koopkracht, tot een inkrimping van het bruto nationaal product en tot een daling van de koers van de hryvnia, de nationale munt. Oekraïne heeft nu al een negatieve handelsbalans.

Wat het IMF niet eist

Er zijn daarentegen twee hervormingen die het IMF niet eist en die nochtans een grote impact zouden hebben op het deficit van de Oekraïense overheid. De grote fortuinen van de oligarchen genieten van talrijke wettelijk toegestane middelen om belastingen te ontwijken. Zij kunnen ongehinderd blijven doorgaan met het uitvoeren van hun kapitaal naar belastingparadijzen in het buitenland.

Het aankoopbeleid van de overheid is door en door corrupt. De Oekraïense staat gaat er onverminderd mee door om buitensporige bedragen te betalen voor de bestellingen die ze bij de bedrijven van de oligarchen plaatsen. Ook hierover stelt het IMF geen eisen.

De enige directe bezorgdheid van het IMF bestaat er volgens econoom Joseph Stiglitz blijkbaar in ervoor te zorgen dat de Europese en Amerikaanse banken, die leningen hebben uitstaan in Oekraïne, gewoon verder afbetaald worden.

Kortom, de gewone Oekraïner – in alle delen van het land – wacht een wrange toekomst. De vraag is hoe het westelijke deel van Oekraïne hierop zal reageren. De landelijke gebieden daar zullen immers het zwaarst worden getroffen. Pro-Russische protesten zijn niet de laatste zorgen voor de regering in Kiev.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Frank Roels op woensdag 23 april 2014

  Zeer interessant; maar welke bronnen voor deze gegevens?

 • door Jan op vrijdag 25 april 2014

  "Al deze maatregelen zullen onvermijdelijk leiden tot een substantiële vermindering van de koopkracht, tot een inkrimping van het bruto nationaal product en tot een daling van de koers van de hryvnia, de nationale munt. Oekraïne heeft nu al een negatieve handelsbalans."

  Vermindering van de lokale koopkracht heeft net tot doel het handelstekort te verminderen en het stabiliseren van de Hryvnia. Als de bevolking minder koopkracht heeft, zal Oekraïne minder importeren waardoor dus ook het handelstekort daalt (behoudens dat de export op peil blijft) en dit zal (als men er ook in slaagt de uitstroom van kapitaal te stoppen) de druk op de Hryvnia verlichten. Maar het is ongetwijfeld zo dat de gewone Oekraïner zwaar getroffen zal worden door deze maatregelen. Ook nog even opmerken dat het Oekraïnse BBP per capita nu reeds driemaal(!) lager is dan het Griekse BBP per capita. In Oekraïne zullen deze 'hervormingen' dus nog veel harder aankomen dan in Griekenland.

 • door JoopdeJong op donderdag 1 mei 2014

  Ik kan mij nog de Oekraïense dame uit Kiev op televisie herinneren waaraan gevraagd werd waarom zij zo graag aansluiting wilde bij de EU? Haar antwoord was dat zij minder corruptie, een eerlijk loon en pensioen wilde, zoals iedereen binnen de EU. Ik weet niet welke EU voor(op)lichters dat belooft hebben of het moeten Guy Verhofstadt en Hans van Baalen zijn geweest, die op het Maidanplein hun EU praatje kwamen verkopen. Maar goed, de betreffende Oekraïense dame in kwestie zal er nu waarschijnlijk anders over zijn gaan denken. Ik neem ook niet aan dat men deze mevrouw voor de tweede keer voor de camera trekken om haar zegje te doen.

  Één van de voorwaarden, voor het verkrijgen van een IMF lening, trok echter wel mijn speciale aandacht, en dat was de voorwaarde waar het interim neo-nazi regime er zorg voor moet dragen controle te krijgen over het Oostelijke gedeelte van Oekraïne, omdat anders de lening wordt stopgezet. Hoe wil men dat bewerkstelligen? Door het Oekraïense leger er op af te sturen en een Russisch ingrijpen uit te lokken?

  Eureka, nu schiet mij ineens iets te binnen! Was het niet een zekere Zbigniew Brzezinski, die in een interview in Le Nouvel Observateur, Paris, 15-21 January 1998 ons liet genieten hoe geschiedenis wordt geschreven? Want wat zei hij dan dat zo opmerkelijk was? Wel, hij zei dit:

  Question: The former director of the CIA, Robert Gates, stated in his memoirs ["From the Shadows"], that American intelligence services began to aid the Mujahadeen in Afghanistan 6 months before the Soviet intervention. In this period you were the national security adviser to President Carter. You therefore played a role in this affair. Is that correct?

  Brzezinski: Yes. According to the official version of history, CIA aid to the Mujahadeen began during 1980, that is to say, after the Soviet army invaded Afghanistan, 24 Dec 1979. But the reality, secretly guarded until now, is completely otherwise Indeed, it was July 3, 1979 that President Carter signed the first directive for secret aid to the opponents of the pro-Soviet regime in Kabul. And that very day, I wrote a note to the president in which I explained to him that in my opinion this aid was going to induce a Soviet military intervention.

  Hoe boos was U op de Sovjet-Unie, toen dit op de dag voor Kerstmis 1979 gebeurde?

  En nu U dit weet, hoe boos bent U, op dit moment, op Rusland en Poetin?

  • door jt op vrijdag 9 mei 2014

   Afgelopen winter heb ik eens een paar uur besteed naar het zoeken van beelden en info over het Libië van voor de oorlog. Daarnaast heb ik nog wat reportages bekeken, reportages die hier in het westen niet gelijk zullen worden uitgezonden.

   Verschrikkelijk, wat heeft het westen wat kapot gemaakt. Het vorige regime in Libië zal vast niet heilig zijn geweest, maar van wat ons hier in het westen wordt voorgeschoteld geloof ik geen bal meer.

   En nu dus de Oekraïne, de bevolking heeft waarschijnlijk geen idee wat hen nog te wachten staat.

 • door Marc Depuydt op zaterdag 10 mei 2014

  Waar blijft de hulp die de niet-officiele EU gezonden heeft voor Polen in de jaren stilletjes onder de naam Solidarnoz? Kunnen er geen organistaies het voortouw nemen om een solidarnoz hulp opzetten voor Oekraine? Het zal nodig zijn. En dat het IMF de oligarchen ook maar eens pijn laat voelen voor hun leegroven van hun land Oekraine. Of laten de leden van het IMF dat zo maar straffeloos toe?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties